Newsweek: Η Τουρκία είναι το πιο ιμπεριαλιστικό κράτος του πλανήτη - Μην αφήνετε τον Ερντογάν να υποκρίνεται το αντίθετο

To Newsweek αναλύει την ιμπεριαλιστική Τουρκία που δημιούργησε ο Ερντογάν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αφού παραβρέθηκε στις προσευχές του Eid στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για το Αφγανιστάν. "Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των πιστεύω τους”, ανέφερε για τους Ταλιμπάν. Μάλιστα φούσκωσε την αντιαμερικανική ρητορική την οποία χρησιμοποιούν οι Ταλιμπάν, καθώς δήλωσε: "Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μπήκαν στο Αφγανιστάν. Και βρίσκονται εκεί για περισσότερα από 20 χρόνια. Στεκόμαστε στο πλευρό των Αφγανών αδερφών μας κατά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων”.

Είναι ευχάριστο ότι ο Ερντογάν επιτέλους γνωρίζει αυτό που ξέρει όποιος επισκεφθεί το Αφγανιστάν και βγει έξω από την "φούσκα” της αμερικανικής πρεσβείας ή της αεροπορικής βάσης Bagram: Η Τουρκία μπορεί ναι μεν να ήταν επίσημα μέρος της ίδιας νατοϊκής επιχείρησης, αλλά ήταν στην αντίθετη πλευρά της μάχης. Οι γιγαντοαφίσες που υψώνονται από την Τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ προωθούν την ισλαμική αλληλεγγύη παρά τη Δημοκρατία.

Ο νυν πρέσβης των ΗΠΑ στην Καμπούλ, Ross Wilson, στο παρελθόν υπηρέτησε ως πρέσβης στην Τουρκία. Η θητεία του στην Άγκυρα συνέπεσε με την απόρριψη από πλευράς του State Departmen της ιδέας ότι ο Ερντογάν ήθελε να γυρίσει τη χώρα του προς τον ισλαμισμό. Πριν 15 χρόνια, ο Wilson είχε χαρακτηρίσει την φιλελεύθερη αντιπολίτευση της Τουρκίας ως "κακοφωνία” ανάξια προσοχής.

Η ανακήρυξη της Τουρκίας από τον Ερντογάν ως προμαχώνα του αντι-ιμπεριαλισμού δεν είναι κάτι καινούργιο- καθώς είναι ολοένα και αυξανόμενο "επιχείρημα” της τουρκικής προπαγάνδας. Αυτό δικαιολόγησε την εμπλοκή της Τουρκίας στη Σομαλία. "Τον 16ο αιώνα ήταν η πρώτη φορά που οι Τούρκοι εισήλθαν στο έδαφος της Σομαλίας, για να σώσουν το Μογκαντίσου από το ναυτικό της Πορτογαλίας” ανέφερε ένα άρθρο της Daily Sabah, ενός Μέσου που είναι κυβερνητική "καραμούζα”. "Μετά από τρεις αιώνες, οι Οθωμανοί που βρισκόντουσαν στη Σομαλία βοήθησαν τους ντόπιους, που αντιστεκόντουσαν σε μια βρετανική εισβολή και υπέφεραν από μια ανθρωπιστική κρίση”. Όσο για την ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων το 2011, η Daily Sabah ανέφερε: "Αυτή τη φορά ήταν για την παροχή ανθρωπιστική βοήθειας, όταν η κυβέρνηση ζήτησε την αρωγή της διεθνούς κοινότητας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ξηρασία και τον λιμό... Καθώς οι δύο λαοί θυμήθηκαν τους δεσμούς τους, η Τουρκία αποφάσισε να λάβει μια μόνιμη θέση στη χώρα η οποία διαθέτει τεράστιους πόρους και βρίσκεται σε στρατηγική θέση”.

Το 2016 ο ίδιος ο Ερντογάν έγραψε, "η Τουρκία αντίθετα από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις, έχει ιστορία στην Αφρική αλλά χωρίς μαύρα κεφάλαια”. Φυσικά προσπάθησε να ξεπλύνει την ιστορία. Αυτοί τους οποίους έπιασαν για σκλάβους οι Οθωμανοί δουλέμποροι στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών ή που ζούσαν στις οθωμανικές αποικίες της βορείου Αφρικής, πιθανώς να διαφωνούσαν μαζί του. Ο Ερντογάν πάντως τζογάρει βασιζόμενος στο γεγονός ότι οι Δυτικοί διπλωμάτες είναι πολύ ευγενείς για να τον κατηγορήσουν για ιστορικό ρεβιζιονισμό, προωθώντας την Τουρκία εις βάρος των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Δημοσιογράφοι όπως ο Ilnur Cevik προωθούν το αφήγημα του Ερντογάν: "Οι Αφρικανοί βλέπουν ξεκάθαρα ότι οι Τούρκοι βρίσκονται εκεί ως συνεργάτες, ως αδέρφια και όχι ως κάποιους που ήρθαν από τη Δύση για να εκμεταλλευτούν τους πλουτοπαραγωγικούς τους πόρους και να τους καταπιέσουν”. Η κυβέρνηση Μπάιντεν που πιθανώς θα ήθελε να προωθήσει τη διπλωματία καθώς και την αμερικανική βοήθεια στην περιοχή, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις τουρκικές συκοφαντίες που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της.

Η Τουρκία είναι το πιο ιμπεριαλιστικό κράτος του πλανήτη

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η Τουρκία είναι το πιο ιμπεριαλιστικό κράτος του πλανήτη. Η Ρωσία και η Κίνα μπορεί να επιδιώκουν να ενσωματώσουν περιοχές δίπλα από τα σύνορα τους, όμως η Τουρκία έχει πάει πολύ παρακάτω. Πριν από περισσότερο από έναν αιώνα οι τουρκικές εθνικιστικές δυνάμεις συστηματικά εξόντωσαν ή εκτόπισαν τον αρμενικό πληθυσμό της Ανατολίας. Πιθανώς ένας λόγος που οι Τούρκοι εθνικιστές και οι ισλαμιστές αρνούνται να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, είναι ότι θα "λέρωνε” το σημερινό τους αφήγημα.

Το αφήγημα καθώς όμως και η ανταμοιβή της στρατηγικής υπομονής που έχει επιδείξει η Τουρκία είναι πλέον ορατά στη Κύπρο. Εκεί όπου ο Ερντογάν εμπαίζει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τον ΟΗΕ. Εδραιώνει και επεκτείνει την τουρκοποίηση και οικονομική εκμετάλλευση του κατεχόμενου μέρους του νησιού, την ώρα που λαμβάνουν τόπο αδιέξοδες διπλωματικές ενέργειες. Ο τουρκικός αποικισμός τη Συρία είναι εξίσου απότομος. Η Τουρκία και οι ελεγχόμενες από αυτήν παραστρατιωτικές ομάδες αναγκάζουν τους ντόπιους να λάβουν τουρκικά ονόματα, να ντύνονται κατά τα τουρκο-ισλαμιστικά πρότυπα και να μάθουν την τουρκική γλώσσα.

Μάλιστα η Τουρκία επεκτείνει το δίκτυο των υποδομών της εντός της συριακής επικράτειας που κατέχει. Όπως αποδείχθηκε η Συρία ήταν μια πρόβα των Τούρκων για το ιρακινό Κουρδιστάν, όπου εγκατέστησε στρατιωτικές βάσεις την ώρα που οι διπλωμάτες και οι πράκτορες της Άγκυρας στην περιοχή δρουν σαν αποικιοκράτες κυβερνήτες, με την βοήθεια της οικογένειας Μπαρζανί που δείχνει πρόθυμη να πουλήσει την εθνική κυριαρχία έναντι δολαρίων και συμβολαίων. Στη Λιβύη επίσης, η αντι-ιμπεριαλιστική ρητορική αποσκοπεί να παραπλανήσει από την πραγματικότητα ότι η Τουρκία άλλα λέει, αλλά κάνει τα εντελώς αντίθετα.

Πίσω στο Αφγανιστάν, η Τουρκία θέλει να έχει την εύνοια των Ταλιμπάν για ιδεολογικούς λόγους, αλλά και να κερδίσει συμβόλαια αν τελικά κατακτήσουν την εξουσία της χώρας. Αυτό είναι κακό, καθώς δείχνει ότι ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας και το ευ ζην και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αφγανών αλληλοαποκλείονται.

Παράλληλα, η ευκολία της Τουρκίας στη χρήση της αντι-ιμπεριαλιστικής ρητορικής για να προωθήσει τον εαυτό της, ελοχεύει κινδύνους για την ασφάλεια των Δυτικών κρατών και για τις ζωές Αμερικανών, καθώς δίνει το "πράσινο φως” σε τζιχαντιστές υποστηριζόμενους από την Άγκυρα. Είναι η ώρα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν να πάρει μέτρα, γνωρίζοντας ότι η Τουρκία πλέον δεν είναι εταίρος και να την αποκαλέσει με την πραγματική της ιδιότητα: Η Τουρκία είναι ένας αποικιοκράτης του 21ου αιώνα και αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ 25 Σεπ 2021 | 08:21

Μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Ζούμε με την απειλή του πολέμου με την Τουρκία για 25 χρόνια

Τέλος στο καλοκαιρινό μορατόριουμ στα ελληνοτουρκικά – Πυρά Μητσοτάκη σε Ερντογάν για το casus Belli – "Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας".

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 24 Σεπ 2021 | 18:13

ΟΗΕ: "Πυρά" Αναστασιάδη σε Ερντογάν - "Στόχος του είναι η μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο"

Ο Νίκος Αναστασιάδης άσκησε κριτική για τη στάση της Τουρκίας, κατά την ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 23 Σεπ 2021 | 23:25

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γκουτέρες για την τουρκική παραβατικότητα

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την τουρκική παραβατικότητα εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας - Επί τάπητος και το Κυπριακό.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 23 Σεπ 2021 | 22:35

Νέα πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ:  Δημοσίευσε "ματωμένο" χάρτη για την Άλωση της Τριπολιτσάς

Στον χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ απεικονίζεται η περιοχή της Τρίπολης να αναβλύζει αίμα και επάνω του αναγράφεται η λέξη "σφαγή".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 23 Σεπ 2021 | 19:30

Παρέμβαση Βενιζέλου με "πυρά" σε Οικονόμου: Ανιστόρητη η δήλωσή του περί ενόχλησης της κυβέρνησης για τον Ελπιδοφόρο

"Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου με την οποία διατυπώνει την ενόχληση της Κυβέρνησης είναι βαθιά ανιστόρητη", αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 76ΗΣ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ 23 Σεπ 2021 | 16:44

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Υπάρχει τρόπος να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία και τους το έχουμε πει

"Έχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΤΥΠΟ ΤΟΥΡΚΟ-ΛΥΒΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 23 Σεπ 2021 | 11:49

Νέα προκλητική αντι-Navtex της Τουρκίας ανατολικά της Κρήτης - Συνεχίζει τις έρευνες το πλοίο "Nautical Geo"

Η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex υποστηρίζοντας ότι η ελληνική Navtex για έρευνες ανατολικά της Κρήτης αφορά περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 23 Σεπ 2021 | 11:22

Χάρτη με τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κρήτη παρουσίασε ο Δένδιας στους ΥΠΕΞ της ΕΕ

Για το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας ενημέρωσε με χαρτη τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ 22 Σεπ 2021 | 23:34

Μήνυμα Μπλίνκεν στην Τουρκία: Να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε εμφατικά την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, μη διστάζοντας να κατονομάσει την Τουρκία.

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 22 Σεπ 2021 | 19:52

Εξαλλος ο Χατζηνικολάου με τον Ελπιδοφόρο: Δεν είχατε καμία δουλειά δίπλα στον Τατάρ - Ζητήστε συγγνώμη

Σκληρή κριτική από τον Νίκο Χατζηνικολάου για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου να πάει στη φιέστα Ερντογάν παρουσία του Τατάρ

CHOPARD'S HAPPY DIAMONDS 22 Σεπ 2021 | 15:44

Εμινέ Ερντογάν: Σάλος με το ρολόι αξίας 30.000 ευρώ της...ταπεινής πρώτης κυρίας της Τουρκίας [Εικόνες]

Σάλο και αντιδράσεις στα social media έχει προκαλέσει το ρολόι αξίας 30.000 ευρώ που φορούσε η Εμινέ Ερντογάν κατά την επίσκεψή της στην Αιθιοπία.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 22 Σεπ 2021 | 13:19

Το παρασκήνιο με τον σάλο για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο: Οι φιλοδοξίες να γίνει Πατριάρχης και ο Μιχάλης Ιγνατίου

Τι απαντά το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στη δυσφορία που προκάλεσε σε Λευκωσία και Αθήνα η παρουσία του στη φιέστα Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 22 Σεπ 2021 | 10:43

Ερντογάν στον ΟΗΕ: Δεν μπορούν να μας αγνοούν για τις θαλάσσιες ζώνες - Υπέρ διάσκεψης για ανατολική Μεσόγειο

Μέσω διμερούς διαλόγου θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.