
Ικανότερη, συμπαθέστερη και πιο πειστική βρήκαν την καγκελάριο Μέρκελ στην αποψινή προεκλογική τηλεμαχία οι Γερμανοί, ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς κρίθηκε πιο επιθετικός και πιο κοντά στον πολίτη.
Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα που διενήργησε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD κατά την διάρκεια και μετά το τέλος της τηλεμαχίας, το 55% θεώρησε συνολικά πειστικότερη την 'Αγγελα Μέρκελ, ενώ υπέρ του Μάρτιν Σουλτς τοποθετήθηκε το 35%. Μεταξύ εκείνων που δηλώνουν αναποφάσιστοι για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, το 48% βρήκε πειστικότερη την Καγκελάριο, ενώ το 36% τον ηγέτη του SPD.
Στα επιμέρους χαρακτηριστικά, η κυρία Μέρκελ κρίθηκε πιο αξιόπιστη με 49% έναντι 29% του κ. Σουλτς, πιο ικανή με 64% έναντι 20%, πιο συμπαθής με 49% έναντι 31%, με πιο καλά επιχειρήματα με 44% έναντι 38%, πιο ικανή στο θέμα της προσφυγικής κρίσης με 44% έναντι 39%, στη διεθνή πολιτική με 61% έναντι 30% και στην πολιτική της αγοράς εργασίας με 45% έναντι 40%.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Σουλτς θεωρήθηκε πιο κοντά στον πολίτη από το 55% έναντι 24% που απάντησε υπέρ της κυρίας Μέρκελ, αλλά και πιο επιθετικός από το 87% των τηλεθεατών, έναντι 5%.
Ο γεραμνικός Τύπος για την τηλεμαχία
«Εάν τα μικρά κόμματα κοιτάξουν την τηλεμαχία δεν θα μπορέσουν να διακρίνουν κάτι περισσότερο από τον μεγάλο συνασπισμό. Ακόμα και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η ενεργειακή αλλαγή ή η πρoσφυγική κρίση, συμπεριλαμβάνονται σε ένα προβλέψιμο διάδρομο. Η Α. Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς είναι παγιδευμένοι σε ένα πλαίσιο συμβιβασμών, έστω και αν ήθελαν τόσο πολύ να μονομαχήσουν. Η κ. Μέρκελ αισθάνεται πολύ άνετα με αυτό. Ο κ. Σoυλτς αντίθετα εξεγείρεται διότι αυτό το πλαίσιο είναι γι αυτόν σαν φυλακή», εκτιμά η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)
«Ο Μάρτιν Σουλτς δεν κατάφερε να σπάσει την πανοπλία της κ. Μέρκελ. Στις αποφασιστικές στιγμές, η κ. Μέρκελ έδινε την εντύπωση της σιγουριάς των δεδομένων και της ρουτίνας, ενώ διέκρινε κανείς μερικές φορές στον κ. Σουλτς την πίεση και την ένταση. Πιο αναλυτικά έγινε αναφορά σε θέματα της προσφυγικής πολιτικής. Η τηλεμαχία έδινε μερικές φορές την εντύπωση ότι τις ερωτήσεις τις είχαν δώσει στους δημοσιογράφους πολιτικοί του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Θέματα της καθημερινότητας απουσίαζαν στα 90 λεπτά. Καλό για την κ. Μέρκελ, κακό για τον κ. Σουλτς» σχολιάζει η αριστερή Τageszeitung (ΤΑΖ).
«Κανένα ίχνος αλλαγής στην προεκλογική εκστρατεία. Εξαιρετικά συχνά ο κ. Σουλτς συμφωνούσε με την κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι έχει δίκιο σε κάποιο θέμα. Κάτι τέτοιο είναι έντιμο, αφού φέρνει κοντά στο καίριο σημείο: την εγγύτητα των δύο υποψηφίων. Ένας διεκδικητής, όμως, δεν κερδίζει έτσι καθόλου πόντους. Η τηλεμαχία αντικατόπτριζε πιστά την εικόνα του προεκλογικού αγώνα: ο ένας εταίρος του συνασπισμού χαϊδεύει τον άλλο» συμπεραίνει η Stuttgarter Nachrichten.
«Ένα πράγμα μπορεί να πει κανείς μετά την τηλεμαχία: Η Γερμανία έχει δύο πειστικούς και καθοδηγούμενους από τη λογική δημοκράτες, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία. Δεδομένου ότι αλλού κυβερνούν λαϊκιστές και αυταρχικοί ηγέτες κάτι τέτοιο δεν είναι ό,τι χειρότερο» τονίζει η Rheinische Post.
«O υποψήφιος καγκελάριος Μάρτιν Σουλτς πολέμησε γενναία στην τηλεμαχία την Α. Μέρκελ. Εν τούτοις δεν είχε τεράστιες επιτυχίες. Η έμπειρη καγκελάριος έδινε συνολικά την εντύπωση της πιο αρμόδιας. Η τηλεμαχία δεν θα φέρει καμιά σημαντική αλλαγή στην μεταστροφή του κλίματος. Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος πολέμησε γενναία αλλά δεν μπόρεσε να της καταφέρει το ουσιαστικό εκείνο πλήγμα το οποίο χρειαζόταν για να προκαλέσει τον αρχικό ενθουσιασμό, τον οποίο προκάλεσε στην αρχή της ανακήρυξής του, ως υποψηφίου καγκελαρίου» συμπεραίνει η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt.
«Η τηλεμαχία ήταν πιο ενδιαφέρουσα και λίγο πιο σκληρή από το αναμενόμενο. O Μάρτιν Σουλτς έκανε ό, τι μπορούσε: επετέθη, ενόχλησε την καγκελάριο. Ο Mάρτιν Σουλτς προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης, μερικές φορές μάλιστα κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο. Η Α. Μέρκελ συχνά βρέθηκε στην άμυνα και παρόλα αυτά κερδίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Έχει τελειώσει ο προεκλογικός αγώνας; Οι εκλογές δεν θα κριθούν από αυτή την τηλεμαχία. Η Α. Μέρκελ και ο Μ. Σουλτς έδειξαν στη μοναδική τους αντιπαραθεση ότι δεν έχουν διαφορές. Γιατί να μη γίνει αμέσως ξανά ο μεγάλος συνασπισμός;», σχολίαζει το Spiegel.
Τι είπαν για την Τουρκία
Τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα πρότεινε εάν ήταν Καγκελάριος, δήλωσε ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς κατά την αποψινή προεκλογική τηλεμαχία και, απευθυνόμενος στην Καγκελάριο Μέρκελ, δήλωσε, «θα μπορούσατε να το κάνετε κι εσείς». Η Άγγελα Μέρκελ από την άλλη πλευρά εμφανίστηκε μετριοπαθέστερη, λέγοντας ότι «ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει το σκεφτεί κανείς πολύ καλά», υπενθύμισε ωστόσο ότι το δικό της κόμμα (CDU) δεν ήταν ποτέ υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι αυτή την στιγμή εκ των πραγμάτων δεν διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά τόνισε ότι, αν και οι χαμηλοί τόνοι δεν οδηγούν πουθενά με κάποιον σαν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να διατηρηθεί η επαφή προκειμένου να απελευθερωθούν οι γερμανοί πολίτες που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές. Η ίδια δήλωσε ότι θα συμφωνούσε στην διακοπή της προενταξιακής βοήθειας που δίδεται στην Άγκυρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι «το εάν η Τουρκία ή η ΕΕ θα κλείσει την πόρτα, πρέπει να αποφασιστεί με ηρεμία» και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τους ευρωπαίους συναδέλφους της προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτό να διαμορφωθεί κοινή θέση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Η Τουρκία απομακρύνεται με ταχύτατο ρυθμό από όλες τις πολιτικές συνήθειες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και επισήμανε ότι καταβάλλει κάθε διπλωματική πίεση προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι Γερμανοί που κρατούνται στην Τουρκία.
Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς προειδοποίησε ότι «κανένας Γερμανός δεν είναι πλέον ασφαλής να ταξιδέψει στην Τουρκία» και τόνισε ότι όποιος εκλεγεί καγκελάριος έχει την ευθύνη να πει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές και ότι η χώρα του δεν μπορεί πια να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr