Στους Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ το Νόμπελ Ειρήνης

Η ζωή και η δράση των δυο νικητών του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέντε και της ακτιβίστριας Νάντια Μουράντ.

SHARE THIS
0
SHARES

Στον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε και στην Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2018. Η φετινή βράβευση είναι υψηλού συμβολισμού για τον αγώνα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες. 

«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα», ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Η Επιτροπή δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευθέντες για να τους ενημερώσει. «Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Νάντια Μουράντ
Νάντια Μουράντ

 

Ντένις Μουκουέγκε
Ντένις Μουκουέγκε

Ποιοί είναι οι νικητές του Νόμπελ Ειρήνης

Ντένις Μουκουέγκε

Ο Κογκολέζος γιατρός Ντένις Μουκουέγκε, ο οποίος φροντίζει γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ομαδικού βιασμού, τιμήθηκε πέρσι και με το βραβείο Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης.

Ο 60χρονος Μουκουέγκε είναι μια προσωπικότητα του αιώνα μας  ένας ανθρωπιστής γιατρός που έχει ιδρύσει μια κλινική στο Μπουκάβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και έχει φροντίσει εκεί χιλιάδες θύματα ομαδικών βιασμών. Η σφοδρή κριτική του για τις επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες από ένοπλες, εμπόλεμες οργανώσεις και το γεγονός ότι οι δράστες σπανίως παραπέμπονται σε δίκη, τον έχουν καταστήσει στόχο με αποτέλεσμα να έχει δεχτεί πολλές απειλές για τη ζωή του. Το 2012 μάλιστα γλίτωσε από μια απόπειρα δολοφονίας, κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής όμως σκοτώθηκε η οικιακή βοηθός του.

«Εδω δει τι τούς έκαναν. Τις έχω ακούσει να μου λεν ότι ένοπλοι τις βίασαν και σκότωσαν τον άνδρας τους, ότι τις βίασαν και σκότωσαν τα παιδιά τους», έγραφε το 2012 ο Ντένις Μουκουέγκε. Στο νοσοκομείο του στους λόφους επάνω από το Μπουκάβου, ο δρ Μουκουέγκε έχει πραγματοποιήσει αναρίθμητες επεμβάσεις σε γυναίκες που κατέφυγαν εκεί για να ξεφύγουν από τον θάνατο. 

Ο Μουκουέγκε συνεχίζει να δέχεται ασθενείς και να χειρουργεί δύο φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο Πανζί. Έχει τιμηθεί και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων και με το Βραβείο Όλαφ Πάλμε το 2008.

 

 

Νάντια Μουράντ

Η Νάντια Μουράντ, μια από τις γνωστότερες ακτιβίστριες των Γιαζίντι που είχε κρατηθεί αιχμάλωτη από το Ισλαμικό Κράτος, ζητά συχνά  από τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει για να απελευθερωθούν και άλλες γυναίκες της θρησκευτικής μειονότητας που παραμένουν όμηροι των τζιχαντιστών.

Η νεαρή Κούρδισσα Γιαζίντι από το Ιράκ που αναγκάστηκε να γίνει ερωτική σκλάβα των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μάχεται ώστε οι διώξεις που διαπράχθηκαν τον Αύγουστο του 2014 κατά των Γιαζίντι να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

Απήχθη από το χωριό της, το Κόσο, κοντά στην πόλη Σίντζαρ στο βορειοδυτικό Ιράκ τον Αύγουστο του 2014 και οδηγήθηκε στη Μοσούλη, πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του ISIS. Υπέστη ομαδικό βιασμό από τους τρομοκράτες και πουλήθηκε πολλές φορές ως ερωτική σκλάβα. Δραπέτευσε τρεις μήνες αργότερα, κατάφερε να φτάσει σε έναν προσφυγικό καταυλισμό και από εκεί στη Γερμανία. Η Μουράντ δεν δίστασε να μιλήσει δημόσια για το δράμα των γυναικών Γιαζίντι, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ο μεγάλος φόβος μου είναι ότι, όταν ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα ξυρίσουν τα γένια τους και θα αναμιχθούν με το πλήθος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», λέει συχνά.

Ως πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, προσπαθεί να κάνει γνωστή την τύχη των θυμάτων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ιδιαίτερα των προσφύγων, των γυναικών και των κοριτσιών. Η κοινότητα των Γιαζίντι είναι Κούρδοι που διατηρούν μια εκδοχή του Ζωροαστρισμού, της αρχαίας εθνικής κουρδικής θρησκείας. Ο Ζωροαστρισμός σε οποιαδήποτε μορφή και οι οπαδοί του διώκεται από τους τζιχαντιστές.

«Αδυνατούσα να αντέξω τόσους βιασμούς και τόση βία», επεσήμανε για να εξηγήσει τους λόγους που την ώθησαν να δραπετεύσει, ένα σχέδιο που κατάφερε να θέσει σε εφαρμογή χάρη στη βοήθεια μιας οικογένειας μουσουλμάνων στη Μοσούλη.

Με πλαστά χαρτιά η Μουράντ έφτασε μέχρι το Ιρακινό Κουρδιστάν, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη Μοσούλη, όπου βρέθηκε εν μέσω του πλήθους των εκτοπισμένων σε καταυλισμούς.

Από εκεί, αφού έμαθε για τον θάνατο έξι αδελφών της και της μητέρας της, ήρθε σε επαφή με μια οργάνωση που βοηθά τους Γιαζίντι για να βρει την αδελφή της στη Γερμανία. Σε αυτή τη χώρα, όπου ζει ακόμη και την οποία εξαίρει για τη θερμή υποδοχή που έχει εξασφαλίσει στους Γιαζίντι, η Μουράντ στράφηκε στον ακτιβισμό και έγινε η πλέον γνωστή εκπρόσωπος του λαού της παγκοσμίως. Μια μειονότητα που μετρούσε 550.000 μέλη στο Ιράκ πριν από το 2014.

Σήμερα σχεδόν 100.000 Γιαζίντι έχουν εγκαταλείψει το Ιράκ και άλλοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Από τη Γερμανία διεξάγει «τον αγώνα για τον λαό της», όπως λέει η ίδια: φέρνει στο φως της δημοσιότητας τις διώξεις που υπέστησαν οι Γιαζίντι από το ΙΚ, τις οποίες χαρακτηρίζει γενοκτονία.

Εκτός από τη Νάντια Μουράντ, οι Γιαζίντι έχουν και μία ακόμη σύμμαχο, την Αμάλ Κλούνεϊ, τη Βρετανολιβανέζα γνωστή δικηγόρο υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία έγραψε και τον πρόλογο στο βιβλίο της Νάντιας.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, μετά την έκκλησή της, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις αρχές του Ιράκ να συγκεντρώσουν αποδείξεις για τα εγκλήματα εναντίον των Γιαζίντι.

Ο «αγώνας» της Νάντιας Μουράντ της επιφύλαξε όμως και όμορφες εκπλήξεις. Στις 20 Αυγούστου ανακοίνωσε μέσω Twitter τον αρραβώνα της με έναν άλλο ακτιβιστή υπέρ των Γιαζίντι, τον Αμπίντ Σαμντίν. «Ο αγώνας για τον λαό μας μάς έφερε κοντά και θα συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο μαζί», έγραψε, συνοδεύοντας την ανακοίνωση με μια φωτογραφία της μαζί με τον νεαρό σύντροφό της.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, περίπου 3.200 Γιαζίντι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, η πλειονότητά τους στη Συρία. Τα κορίτσια γίνονται σεξουαλικές σκλάβες, ενώ τα αγόρια περνούν από κατήχηση και ακολούθως στέλνονται στη μάχη.

 

Νόμπελ Ειρήνης στα 25 της: Ο αγώνας της Μουράντ & της Αμάλ κατά του ISIS

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook