
O τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να μην διεκδικεί εκ νέου την ηγεσία του ΑKP στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 22 Μαϊου, αν δεν υπάρξει «εσωτερική συμφωνία» για να το πράξει.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου υπερασπίστηκε τη θητεία του ως πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως διατήρησε το κόμμα και την κυβέρνηση ακέραια κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου για τη χώρα. Κανένας δεν θα πρέπει να ανησυχεί, τόνισε ο Νταβούτογλου, καθώς η ισχυρή κυβέρνηση του AKP θα συνεχίσει.
Την ίδια στιγμή πάντως ο κ. Νταβούτογλου εμφανίστηκε ενωτικός, κάνοντας έκκληση να αποφευχθούν οι διασπάσεις μετά την ανακοίνωση ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του AKP και τονίζοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία αρνητική δήλωση εναντίον του Ερντογάν.

Tο χρονικό της ρήξης Νταβούτογλου-Ερντογάν
Η ρήξη μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Νταβούτογλου, έγινε δημόσια τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή σειρά θεμάτων όπως τις σχέσεις με την Ευρώπη έως την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα. Βασικές αιτίες της δυσαρέσκειας του Ερντογάν ήταν η υπόγεια σύγκρουση σε μια σειρά θεμάτων, από το Κουρδικό έως και τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το Προσφυγικό.
Η «κόντρα» ανάμεσα στους δυο άνδρες, άρχισε ουσιαστικά όταν η Ανώτατη Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος AKP αφαίρεσε το δικαίωμα από τον Νταβούτογλου να διορίζει επαρχιακούς αξιωματούχους.

Συναινετικό «διαζύγιο»
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε συνεδρίαση του κόμματος στις 3 Μαΐου, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να απομακρυνθεί από τη θέση του, αλλά όχι να χαλάσει τις καρδιές των φίλων του με τους οποίους μοιράζονται έναν κοινό σκοπό. "Θα κάνω στην άκρη αν είναι απαραίτητο, αλλά δεν θα επιτρέψω σε αυτό το καθαρό κίνημα, την μόνη ελπίδα των καταπιεσμένων όλου του κόσμου, να βγει πληγωμένο". Η συγκεκριμένη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θεωρείται ευρέως ότι αποτελεί σαφές σημάδι της ρήξης μεταξύ του Ερντογάν, μιας ιδρυτικής φυσιογνωμίας του κόμματος ο οποίος πιέζει για μια εκτελεστική προεδρία, και του Νταβούτογλου, ο οποίος θα πρέπει να παραγκωνιστεί αν αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας.
O Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην 25η Σύνοδο των Κοινοταρχών ανέφερε ότι τα αξιώματα είναι ένα μέσο για να προσφέρεις στον άνθρωπο, αναφορά που θεωρήθηκε προμήνυμα του Τούρκου Προέδρου προς τον Πρωθυπουργό, ώρες πριν την συνάντηση. “Είτε είστε κοινοτάρχες, είτε δήμαρχοι, Βουλευτές, Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος, η καρδιά και το μυαλό σας πρέπει να δουλεύει προς εξυπηρέτηση του έθνους. Αυτοί που κατέχουν τα αξιώματα για να εξυπηρετούν τις δικές τους ιδεολογικές εμμονές και τα δικά τους οφέλη, καταστρέφουν αντί να ενισχύουν την ενότητα της Τουρκίας”.

Μπεράτ Αλμπαϊράκ: Ο γαμπρός του Ερντογάν στην ηγεσία του AKP;
Στα ονόματα που παίζουν για την ηγεσία του AKP είναι και αυτό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος σήμερα κατέχει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Ενέργειας.Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είναι ο σύζυγός μίας από τις κόρες του Ερντογάν, της Έσρα, την οποία παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2014 υπό την παρουσία πολλές ξένων ηγετών. Ο ίδιος διηύθυνε έως τα τέλη του 2013 τον όμιλο συμμετοχών Çalık.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr