Ντιντιέ Ραούλτ: Ποιός είναι ο επιστήμονας που πολεμά στην πρώτη γραμμή τον κορονοϊό

Ο Ραούλτ είναι από τους πιο σημαντικούς ερευνητές στον τομέα του και ένας από τους 99 πιο γνωστούς μικροβιολόγους στον κόσμο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Γεννημένος το 1952, ο 68χρονος επιστήμονας Ντιντιέ Ραούλτ είναι αυτός που το όνομά του βρίσκεται πρώτο ανάμεσα σε αυτούς που δίνουν τη μάχη για να βρουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ο Γάλλος βιολόγος ειδικεύεται σε μολυσματικές ασθένειες και είναι ο υπεύθυνος του IHU Méditerranée και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μασσαλίας. Το 1984 δημιούργησε τη Μονάδα Rickettsia στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (AMU).

Από το 2008, ο Raoult είναι διευθυντής του URMITE, δηλαδή της Ερευνητικής Μονάδας για τις Εμφυτευτικές και Τροπικές Εκφυλιστικές Νόσους, που συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), το IRD (Ινστιτούτο Έρευνας για την Ανάπτυξη), το INSERM (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρική Έρευνα) και το Πανεπιστήμιο Aix Marseille, στη Μασσαλία. Το εργαστήριό του απασχολεί περισσότερα από 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 86 πολύ δραστήριων ερευνητών, οι οποίοι δημοσιεύουν μεταξύ 250 και 350 εφημερίδων ετησίως και έχουν παραγάγει περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Στον Ραούλτ έχει δοθεί άλλωστε και η μεγαλύτερη χορηγία στη Γαλλία για ιατρική έρευνα με 73 εκατομμύρια ευρώ που χορηγήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Έρευνας. Ο Ραούλτ είναι βραβευμένος με πολλά μεγάλα επιστημονικά βραβεία και κατατάσσεται στους πρώτους δέκα Γάλλους ερευνητές από το περιοδικό Nature, για τον αριθμό των δημοσιεύσεων και για τον αριθμό των αναφορών του σε ζητήματα λοιμώξεων.

Ένας από τους πιο σημαντικούς ερευνητές παγκοσμίως

Ο Ραούλτ είναι από τους πιο σημαντικούς ερευνητές στον τομέα του και ένας από τους 99 πιο γνωστούς μικροβιολόγους στον κόσμο στον βιοϊατρικό κόσμο.

Η ομάδα του Ραούλτ ήταν η πρώτη που ανακάλυψε ιούς πολύ μεγάλου μεγέθους. Η ανακάλυψη γιγαντιαίων ιών υπονομεύει σοβαρά την ταξινόμηση των ιών. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι οι γιγαντιαίοι ιοί είναι διαφορετικής φύσης από τους άλλους ιούς και ότι αποτελούν τον 4ο κλάδο των μικροβίων που είναι γνωστός ως TRUC για τα "Αντικείμενα που αντιστέκονται στις ατελείς ταξινομήσεις".

Από τη δεκαετία του 1990, ο Ραούλτ και η ομάδα του έχουν εντοπίσει και περιγράψει περίπου 96 νέα παθογόνα βακτήρια και έδειξαν τις επιπτώσεις τους στις ανθρώπινες παθολογίες. Δύο βακτηρίδια έχουν πάρει το όνομά του: Raoultella planticola και Rickettsia raoultii.

Στη μάχη κατά του κορονοϊού

Από τους πρώτους στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, ο Ραούλτ εργάζεται συστηματικά και μόλις λίγες μέρες νωρίτερα έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση πως η περιορισμένης κλίμακας έρευνά του έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα στη Μασσαλία όπου χορηγήθηκε χλωροκίνη (Plaquenil) σε 24 ασθενείς της νόσου Covid-19.

Έξι ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας ο κορονοϊός υποχώρησε και εξαφανίστηκε στο 75% των περιπτώσεων. Ο ίδιος δε έχει κάνει δηλώσεις αλλά η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα γίνουν νέες κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε περισσότερους ασθενείς, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να στηρίζουν αδιάσειστα τα ευρήματα.

Άλλοι μάλιστα ειδικοί, σημειώνουν ότι η θεραπεία με Πλακενίλ (που χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων) ίσως έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

"Είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία" επεσήμανε και ο υπουργός Υγείας της Γαλλία, Ολιβέ Βεράν. "Έλαβα υπόψη μου τα αποτελέσματα κι έδωσα την έγκριση για τη διενέργεια μεγαλύτερης δοκιμής το συντομότερο δυνατό σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από άλλες ομάδες", είπε. Τόνισε δε ότι ελπίζει οι νέες δοκιμές να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα του καθηγητή Ραούλτ, που συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την ανάσχεση του νέου κορονοϊού.

ΤΟΝ ΛΑΧΝΟ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΔΩΡΟ 21 Μαϊ 2020 | 08:17

Ιταλίδα υπερτυχερή κέρδισε στη λοταρία έναν .....Πικάσο

Σε φιλανθρωπική λοταρία για την Αφρική.

ΣΤΑΔΙΑΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 20 Μαϊ 2020 | 11:34

"Καμπανάκι" Γαλλίας για το άνοιγμα των συνόρων: Όχι σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Στο θέμα του ανοίγματος των εσωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων το Παρίσι ζητεί συντονισμό για την αποφυγή μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.

ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 19 Μαϊ 2020 | 13:18

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Δύσκολες συζητήσεις περιμένουν τα κράτη της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

"Θα είναι ένα δύσκολο κομμάτι, δεν πρέπει να το κρύψουμε αυτό", πρόσθεσε.

ΜΕΣΩ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ 19 Μαϊ 2020 | 08:18

Ανάλυση: Tι σημαίνουν τα 500 δισ. ευρώ του πακέτου Mακρόν - Μέρκελ για την Ελλάδα

Ουδείς προς το παρόν διακινδυνεύει ασφαλή πρόβλεψη για ποσά αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ.

18 Μαϊ 2020 | 19:27

Ικανοποίηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την "εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας"

Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας εισηγήθηκαν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ

ΘΕΡΙΖΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 17 Μαϊ 2020 | 22:05

Γαλλία: 483 νεκροί σε διάστημα 24 ωρών - Περισσότεροι από 28.000 συνολικά

Ο ημερήσιος αυτός απολογισμός είναι ο μεγαλύτερος από την 23η Απριλίου και οφείλεται κυρίως στους θανάτους στους οίκους ευγηρίας και άλλες δομές φροντίδας.

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ 16 Μαϊ 2020 | 22:04

Γαλλία: Επιτρέπεται το μπάνιο, όχι όμως και η ηλιοθεραπεία - 96 νέοι θάνατοι σημειώθηκαν χθες

Υπάρχουν νέοι κανόνες στις παραλίες: ατομικές δραστηριότητες, όπως το κολύμπι, το ψάρεμα ή το σέρφινγκ επιτρέπονται, αλλά όχι η ηλιοθεραπεία.

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 15 Μαϊ 2020 | 14:10
ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ 15 Μαϊ 2020 | 11:53

Κορονοϊός - Γαλλία: Πριμ 500 - 1.500 ευρώ στο νοσηλευτικό προσωπικό

Θα κοστίσει συνολικά στο δημόσιο 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ 13 Μαϊ 2020 | 09:30

Γαλλία σε γραμμή ...ΠΑΜΕ: Αυστηρά μέτρα και αποστάσεις στα σχολεία [εικόνες]

Η επιστροφή στο σχολείο σηματοδοτήθηκε από διαγραμμίσεις στο πάτωμα των τάξεων, ουρές για να μπουν στα κτίρια, ατομικό παιχνίδι το διάλειμμα, απολυμαντικά.

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΕΡΓΗ 12 Μαϊ 2020 | 14:40

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού στο Παρίσι, ζητά η δήμαρχος- Φοβάται 2ο κύμα κορονοϊού

Οι κάτοικοι του Παρισιού θέλοντας να απολαύσουν την καλοκαιρία, ελλείψει πάρκων και κήπων, συνωστίσθηκαν χθες στο κανάλι σεν Μαρτέν.

ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ 12 Μαϊ 2020 | 09:16

Κορονοϊός - Νέα έρευνα: ΧΑΠ και κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, αξιολόγησαν 15 πρόσφατες δημοσιευμένες μελέτες.

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ 12 Μαϊ 2020 | 08:12

Φεστιβάλ των Καννών: Για πρώτη φορά στην ιστορία του δεν έκανε "εγκαίνια"

Θα ξεκινούσε σήμερα. Οι ταινίες θα προβληθούν σε άλλες διοργανώσεις.