Ντοκουμέντο: Οι σχέσεις του δολοφόνου με τους νεοναζί

Διασυνδέσεις με ακροδεξιά οργάνωση του Λονδίνου αλλά και νεοναζί των ΗΠΑ είχε ο δολοφόνος της Τζο Κοξ. O ίδιος είχε αγοράσει εγχειρίδιο κατασκευής όπλων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ντοκουμέντο: Οι σχέσεις του δολοφόνου με τους νεοναζί

Βιβλία του Χίτλερ αλλά και εγχειρίδια κατασκευής όπλων είχε αγοράσει από οργανώσεις νεοναζί ο δολοφόνος της Τζο Κοξ, αφοσιωμένο μέλος ακροδεξιών οργανώσεων στη Βρετανία αλλά και τις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε η αμερικανική οργάνωση Southern Poverty Law Center, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, που σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ, έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό». «Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει στον ιστότοπό της η ΜΚΟ.

Η οργάνωση διευκρίνισε πως ο Μέιρ δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας οργάνωσης που καλεί να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς, αλλά και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι.

Ντοκουμέντο: Οι σχέσεις του δολοφόνου με τους νεοναζί


Οι διασυνδέσεις μεταξύ του Μερ και του Springbok Club πηγαίνουν δέκα χρόνια πίσω όταν το διαδικτυακό περιοδικό της οργάνωσης, Springbok Cyber Newsletter, πραγματοποιούσε έρευνα αναζητώντας τον «Τόμας Μερ από το Μπάτλεϊ στο Γιορκσάιρ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους συνδρομητές και υποστηρικτές του “S.A. Patriot” (South Africa Patriot, νεοναζιστική έκδοση) ο οποίος είχε μετακομίσει από τη διεύθυνσή του στην περιοχή του Fieldhead Estate της πόλης».

Ντοκουμέντο: Οι σχέσεις του δολοφόνου με τους νεοναζί - εικόνα 2


Το κεντρικό άρθρο, όπως σημειώνει ο Independent, στο τεύχος Ιουνίου 2016 του Springbok Cyber Newsletter επικεντρώνεται στη Βρετανία και το δημοψήφισμα αναφέροντας ότι «την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016, όλοι οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας του. Μπορούν είτε να ψηφίσουν να παραμείνουν παγιδευμένοι στην τεχνητή και οπισθοδρομική ΕΕ ή να ανακτήσουν την κυρίαρχη ανεξαρτησία τους»…

«Αλλά δεν πρέπει μόνο να εστιάζουμε σε όλες τις αρνητικές πτυχές της παραμονής στην ΕΕ. Η καμπάνια μας θα πρέπει αρχικά να είναι θετική και αισιόδοξη για ένα μέλλον εκτός της ΕΕ. Το σύνθημα του Πατριωτικού Φόρουμ [ομάδα πατριωτικών οργανώσεων στην οποία ανήκει το Springbok Club είναι μέλος) είναι “Έξω από την Ευρώπη μέσα στον Κόσμο”. Υπάρχει ένα χρυσό μέλλον που περιμένει τη Βρετανία εκεί έξω μόλις η χώρα επιστρέψει στην παραδοσιακή οπτική της να κοιτάζει προς τις Ανοιχτές Θάλασσες και τα εθνικά σύνορά της και τις αδελφές της στην Κοινοπολιτεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ημέρες μπροστά μας θα μας εμπνεύσουν!». Δεν είναι γνωστό εάν ο Τόμας Μερ είχε ανανεώσει τη συνδρομή του με το Springbok Cyber Newsletter.

Οπως αποκαλύπτουν οι Times, η Τζο Κοξ δεχόταν απειλές με μια σειρά μηνυμάτων εδώ και τρεις μήνες και η αστυνομία επρόκειτο να λάβει επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας για την βουλευτή η οποία ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Σύρων προσφύγων και έζησε μια ζωή ως ακτιβίστρια αλλά και ως πολιτικός παλεύοντας για τα δικαιώματα όλων όσοι είχαν ανάγκη και των παιδιών.

Η δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών μπορεί να αποτελέσει το γεγονός που θα αλλάξει τους συσχετισμούς και τις πολιτικές ισορροπίες, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα. Ηδη τα δύο στρατόπεδα του Brexit και του Bremain ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις καμπάνιες τους.

Ντοκουμέντο: Οι σχέσεις του δολοφόνου με τους νεοναζί - εικόνα 3

Η Τζο Κοξ, δολοφονήθηκε χθες στο Μπέρστολ, στη βόρεια Αγγλία. Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη, έναν άνδρα 52 ετών, που οι γείτονές του περιέγραψαν ως έναν «μοναχικό» άνθρωπο.

Ντοκουμέντο: Οι σχέσεις του δολοφόνου με τους νεοναζί - εικόνα 4

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκαν βρετανικά ΜΜΕ, ο Μέιρ ούρλιαζε «πρώτα η Βρετανία» στην βουλευτίνα, πρώην επικεφαλής της Oxfam, η οποία υπερασπιζόταν δυναμικά τους Σύρους πρόσφυγες. Από την πλευρά του πάντως το ακροδεξιό κόμμα «Πρώτα η Βρετανία» αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον δράστη και καταδίκασε τη δολοφονία.

Σύμφωνα με τον αδελφό του φερόμενου ως δράστη, τον Σκοτ Μέιρ, ο 52χρονος έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή. «Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι και τόσο πολιτικοποιημένος», δήλωσε ο Σκοτ Μέιρ στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αλλά δεχόταν βοήθεια», πρόσθεσε.

Ντοκουμέντο: Οι σχέσεις του δολοφόνου με τους νεοναζί - εικόνα 5

Τον είδαν λίγο πριν τη δολοφονία

Γείτονες δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Μέιρ ζούσε σε αυτό το σπίτι τα τελευταία 40 χρόνια μαζί με μια γυναίκα. συγγενή του, η οποία όμως πέθανε μερικά χρόνια πριν, αφήνοντάς τον μόνο του. Δυο γυναίκες που μένουν κοντά δήλωσαν ότι είχαν τον άνδρα μόλις μισή ώρα πριν την επίθεση. «Τον είδα να κρατάει μια τσάντα και να φοράει ένα καπέλο τύπο τζόκεϊ. Φαινόταν πολύ ήρεμος και κανονικός.» δηλώνει μια από τις κατοίκους και προσθέτει:«Ηταν ήσυχος άνθρωπος. Κλειστός χαρακτήρας. Τον γνωρίζαμε από τότε που περιποιείτο τους κήπους μας». Φρόντιζε τους κήπους των γειτόνων του

Μια άλλη γειτόνισσα δήλωσε ότι δεν φαινόταν ο άνδρας να έχει κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα και ότι απλά ασχολείτο με το να περιποιείται τους κήπους της γειτονιάς.

Τα παιδιά της περιοχής τον περιγράφουν ως έναν ήσυχο άνθρωπο που εκνευριζόταν μόνον όταν φώναζαν πίσω από τον τοίχο της αυλής του. «Ολα αυτά που ακούμε τώρα είναι σε πλήρη αντίθεση με τον άνθρωπο που εμείς γνωρίζαμε. Εμείς ξέραμε έναν άνθρωπο που βοηθούσε τους γύρω του εθελοντικά», είπε ένας άλλος γείτονας.

Ντοκουμέντο: Οι σχέσεις του δολοφόνου με τους νεοναζί - εικόνα 6

Είχε πάθος με τα βιβλία και την βιβλιοθήκη του Βirstall

Η μητέρα του Thomas Mair δεν θέλησε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης δηλώνοντας ότι είναι πολύ στεναχωρήμενη από τα γεγονότα. Μια άλλη πτυχή δίνει μια γυναίκα που γνώριζε και τον φερόμενο ως δράστη αλλά και τη μητέρα του. Περιγράφει στον Guardian ότι ο 52χρονος φρόντιζε πολύ τη μητέρα του.


Ντοκουμέντο: Οι σχέσεις του δολοφόνου με τους νεοναζί - εικόνα 7

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Νοε 2020 | 08:45

Βρετανία: Σήμερα η ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά την άρση του lockdown

Σήμερα οι περιορισμοί, με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη η κάθε τοπική αρχή στην Αγγλία μετά την άρση του εθνικού lockdown.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 24 Νοε 2020 | 20:46

Βρετανία: Χριστούγεννα με έως τρεις οικογένειες ανά σπίτι - Χαλαρώνουν τα μέτρα με την άρση του lockdown

Από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου το όριο των οικογενειών που θα βρεθούν για τις γιορτινές μέρες στη Βρετανία θα είναι μέχρι τρεις

ΠΩΣ ΤΑ ΕΚΒΙΑΖΕ 23 Νοε 2020 | 20:30

Σοκ στη Βρετανία: Αυτός είναι ο 36χρονος με 96 σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον ανήλικων αγοριών - Η στιγμή της σύλληψής του

Ο 36χρονος εργάτης που ζει στη Βρετανία εκβίαζε ανήλικα προκειμένου να κακοποιήσουν ακόμη και τα μικρότερα αδέρφια τους και να του στείλουν τα βίντεο.

ΣΤΙΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 23 Νοε 2020 | 19:56

Κορονοϊός: Άρση lockdown στη Βρετανία από 2 Δεκεμβρίου με σκληρά τοπικά μέτρα - Το σύστημα των "τριών βαθμίδων"

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε σήμερα ότι το εθνικό lockdown λόγω κορονοϊού στη Βρετανία θα αρθεί με αυστηρούς όρους.

ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ 23 Νοε 2020 | 15:46

Brexit: Βρυξέλλες & Λονδίνο συνεχίζουν για να αποφύγουν το "no-deal"

Το Brexit χωρίς συμφωνία πλησιάζει όλο και πιο κοντά αλλά Λονδίνο και Βρυξέλλες συνεχίζουν να μάχονται για να το αποφύγουν.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ 23 Νοε 2020 | 08:07

Κορονοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού στη Βρετανία ενόψει Χριστουγέννων

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας θα ανακοινώσει σήμερα, ότι οι περιορισμοί της καραντίνας θα λήξουν εγκαίρως για τα Χριστούγεννα.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΜΟΛΥΝΣΗΣ 20 Νοε 2020 | 16:23

Κορονοϊος - Μελέτη: Δύσκολο να μολυνθούν ξανά για τουλάχιστον έξι μήνες όσοι είχαν Covid-19

Η επαναμόλυνση με Covid-19 δεν είναι πιθανή για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με μελέτη για τον κορονοϊό

ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ 18 Νοε 2020 | 08:18

Ο κορονοϊός "τσακίζει" την Ευρώπη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και νεκρών σε Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία

Μόνο στη Γερμανία καταγράφηκαν περισσότεροι από 300 νεκροί από κορονοϊό σε ένα εικοσιτετράωρο.

ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 17 Νοε 2020 | 21:05

Βρετανία: Για να υπάρχει γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ο Τζόνσον χαλάρωσε την καραντίνα!

Ο Τζόνσον χαλάρωσε προσωρινά τους κανόνες στη Βρετανία για το ξένο εργατικό δυναμικό που πηγαίνει στη χώρα για να εργαστεί στα εκτροφεία πουλερικών.

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 17 Νοε 2020 | 16:07

Κινηματογραφική ληστεία σε φορτηγό με προϊόντα Apple αξίας 5,58 εκατ. ευρώ στη Βρετανία

Εκλάπησαν προϊόντα της Apple αξίας 5 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 5,58 εκατ. ευρώ) στη Βρετανία

ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ 16 Νοε 2020 | 12:44

Υπουργός Υγείας Βρετανίας: Ίσως και πριν τα Χριστούγεννα το εμβόλιο της Pfizer

Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να μπορέσει να χορηγήσει το εμβόλιο αμέσως μόλις αυτό είναι διαθέσιμο, είπε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας.

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 15 Νοε 2020 | 19:06

Καλπάζει ο κορονοϊος στην Ευρώπη: 33.979 νέα κρούσματα στην Ιταλία - 24.964 στη Βρετανία

546 θανάτοι σημειώθηκαν χθες στην Ιταλία και 168 στην Βρετανία

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΠΕΝΤΕ ΝΗΣΙΑ 12 Νοε 2020 | 21:29

Κορονοϊός-Βρετανία: Η ηπειρωτική Ελλάδα βγήκε από τη λίστα των "ασφαλών χωρών"

Η ηπειρωτική Ελλάδα βγήκε από τη λίστα των "ασφαλών χωρών", παραμένουν σε αυτήν πέντε νησιά