Όσοι το 2020 άκουγαν υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ να κραυγάζουν υπέρ του κρατώντας πανό με τα σύνθημα "Trump 4EVA" ("Τραμπ για πάντα"), "Τραμπ 2024", "Τραμπ 2028", "Τραμπ 2032"... και πίστευαν ότι είχαν μπροστά τους απλώς κάποιους μεμονωμένους φανατικούς, δύο χρόνια αργότερα έχουν βρεθεί προ μιας πραγματικότητας δύσκολο να χωνέψουν. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι εδώ και απειλεί ότι πολύ σύντομα η παρουσία του ίσως αποκτήσει εκ νέου νομιμοποίηση.
Η δήλωση την ώρα που είχαν ανοίξει οι κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών ότι "μια πολύ μεγάλη ανακοίνωση θα γίνει την επόμενη Τρίτη 15 Νοεμβρίου από την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα" ερμηνεύτηκε ως η ημερομηνία που θα ανακοινώσει την υπoψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.
Αίφνης, με μια φράση έστρεψε το ενδιαφέρον στον ίδιο και τη μάχη που θα δοθεί για την προεδρία των ΗΠΑ σε δύο χρόνια και έκανε τις κατά τα άλλα ιδιαίτερα κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές να περνούν σε δεύτερη μοίρα καθώς αυτές διεξήχθησαν με το βλέμμα στις προεδρικές του 2024.
Έπειτα από μια προεδρία (2017-2021) που χαρακτηρίστηκε από δαιμονοποίηση των ΜΜΕ και αλλεπάλληλες κατηγορίες για διάδοση Fake News και άφησε πίσω της μια διχασμένη και πολωμένη Αμερική ενώ οδήγησε στην αδιανόητη εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, κι ενώ η επιτροπή του Κογκρέσου που ερεύνησε τα γεγονότα αποφάσισε την κλήτευσή του για να εξακριβωθεί ο ρόλος του, ο Τραμπ απτόητος συνεχίζει να αρνείται το αποτέλεσμα της ήττας του και αναζητεί μια ρωγμή στο σύστημα για να προσγειωθεί και πάλι στο κέντρο της πολιτικής σκηνής.
Η ρωγμή υπήρχε, πλέον μετά και τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών παίρνει διαστάσεις ρήγματος.
Η υποδοχή της πιθανότητας ο Τραμπ να διεκδικήσει νέα προεδρική θητεία, χαρακτηρίζεται από μερίδα του διεθνούς Τύπου, όπως ο Guardian ως "horror show". Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το υποστεί ωστόσο το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Μέχρι αυτό το σημείο που ο Τραμπ δείχνει εκ νέου ισχυρός για να επιχειρήσει την "ολική επαναφορά", επικρατέστερος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024 είναι ο Κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις.
Πρόκειται για ένα πρόσωπο κόκκινο πανί για τον Τραμπ καθώς κρίνεται όχι όσο πιστός θα τον ήθελε ο πρώην πρόεδρος έχοντας μετατραπεί από προστατευόμενός του σε πολιτικό αντίπαλο που ο διψασμένος για εξουσία Τραμπ αδημονεί να εξουδετερώσει.
Μια πρώτη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης για αυτή την πρόθεση του Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, έδειξε ότι 6 στους 10 ερωτηθέντες τάσσονται κατά μιας επανεκλογής του και μόνο 4 στους 10 υπέρ (EDISON/Reuters).

Ένα σενάριο που προκαλεί φόβο: Ο Τραμπ πρόεδρος της Βουλής
Στα τέλη Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο The Hill, παρουσιάστηκε ένα μάλλον απίθανο όσο και τρομακτικό σενάριο από έναν έμπειρο των τεκταινομένων στο Καπιτώλιο.
"Σε μια πολιτική εποχή που συχνά είναι πιο κοντά στη "Ζώνη του Λυκόφωτος εξετάστε αυτό το ενδεχόμενο: Ο Πρόεδρος της Βουλής Ντόναλντ Τραμπ. Αν και μπορεί να μην είναι το πιο πιθανό σενάριο που θα προκύψει από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, υπάρχει ένα στενό μονοπάτι μέσω του οποίου ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής", έγραφε ο Στιβ Ίσραελ, βουλευτής των Δημοκρατικών για οκτώ διετείς κοινοβουλευτικές περιόδους μεταξύ 2001 - 2017.

Και συνέχιζε: "Φανταστείτε, αν θέλετε, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν την πλειοψηφία της Βουλής τον Νοέμβριο. Με τους Ρεπουμπλικάνους να υπολείπονται αρκετά από τις φιλοδοξίες τους για το κόκκινο κύμα, αρχίζει το παιχνίδι ευθυνών. Ο Τραμπ, που δεν είναι ακριβώς γνωστός για τη μεγαλοψυχία του, ρίχνει γρήγορα την ευθύνη στον Κέβιν Μακάρθι [βουλευτής των Ρεπουμπλικανών από την Καλιφόρνια], τον οποίο είχε επικρίνει στο παρελθόν πίσω από κλειστές πόρτες. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων εγκαταλείπουν τον Μακάρθι στις εκλογές για την ηγεσία του GOP, φοβούμενοι την οργή του Τραμπ. Οι εκλογές είναι ανοιχτές. (...) Ή ίσως ο Τραμπ βλέπει μια ευκαιρία. Με μια κίνηση, μπορεί να ρίξει μια σκιά στις συνεχιζόμενες έρευνες που ανοίγουν γύρω του, να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ και να εξασφαλίσει την παραπομπή του Προέδρου Μπάιντεν. Μπορεί απλώς να γίνει ο ίδιος πρόεδρος της Βουλής.
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, ο πρόεδρος της Βουλής δεν χρειάζεται να είναι μέλος του Κογκρέσου.
"Δεν θα ήταν απλώς νόμιμο να ψηφιστεί ο Τραμπ για τη θέση του προέδρου, αλλά υπάρχει και προηγούμενο. Και μόλις ο Τραμπ αποφασίσει ότι θέλει τη δουλειά, δεν θα υπάρχει υποψήφιος που να μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής για να τον κερδίσει. Η ψήφος κατά του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου της Βουλής θα ήταν πολιτική θανατική καταδίκη".
"Δεν προσπαθώ να σας πείσω ότι στις 3 Ιανουαρίου 2023, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι πρόεδρος της Βουλής. Η συντριπτική πιθανότητα είναι ότι το εφιαλτικό σενάριο δεν θα πραγματοποιηθεί. Αλλά δεν είναι αδύνατο. Όταν ένα κόμμα δεν καθοδηγείται από ιδέες αλλά από την απόλυτη πίστη που υπαγορεύεται από έναν ηγέτη μέσω του φόβου, βρισκόμαστε σε ένα επικίνδυνο μέρος. Ακόμη και η "Ζώνη του Λυκόφωτος" είχε πιο ευτυχισμένο τέλος", κατέληγε.
Τι απασχολεί τους Αμερικανούς που προσήλθαν στις κάλπες
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν έξω από τα εκλογικά κέντρα, πέντα ήταν τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους: πληθωρισμός, αμβλώσεις, οπλοκατοχή, εγκληματικότητα και μεταναστευτικό.

Ίσως το σημαντικότερο εύρημα των exit poll να είναι όμως ότι 7 στους 10 απάντησε ότι στις ΗΠΑ η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr