Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε χθες την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου που άφησε 12 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, συνδέοντας το επεισόδιο με "ισλαμιστές τρομοκράτες" και πριν ανακοινώσει η γερμανική αστυνομία ποιός ευθύνεται.
Σε δήλωσή του, ο Τραμπ είπε ότι "ο ISIS και άλλοι ισλαμιστές τρομοκράτες συνεχώς σφάζουν χριστιανούς στις κοινότητές τους και σε χώρους λατρείας τους ως μέρος της παγκόσμιας τζιχάντ τους", είπε, χρησιμοποιώντας ακρωνύμιο για το Ισλαμικό Κράτος.
Σε ξεχωριστό μήνυμα στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter, είπε ότι η επίθεση αυτή, μαζί με άλλες στην Τουρκία και την Ελβετία δείχνουν ότι "τα πράγματα απλώς χειροτερεύουν. Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης!"
Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχθηκε και τυπικά Πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, έδωσε στον Αμερικανό μεγιστάνα το χρίσμα τη Δευτέρα, όπως ήταν αναμενόμενο.
Ο μεγιστάνας έλαβε περισσότερες από τις 270 ψήφους που απαιτούνταν για να χριστεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρει το Associated Press.
Μια ομάδα ακτιβιστών που υποστηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα ήλπιζαν να πείσουν τους ρεπουμπλικανούς εκλέκτορες να ψηφίσουν για την υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία κέρδισε την λαϊκή ψήφο στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Στο τέλος, όμως, ήταν περισσότεροι οι δημοκρατικοί που διαφώνησαν με το κόμμα τους, παρά οι ρεπουμπλικανοί - τέσσερις εκλέκτορες των δημοκρατικών ψήφισαν για άλλον από την Κλίντον, ενώ δύο ρεπουμπλικανοί έστρεψαν την πλάτη στον Τραμπ.
"Θα εργαστώ σκληρά για να ενώσω τη χώρα μας και θα είμαι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών", είπε ο Τραμπ σε γραπτή δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ομάδα μετάβασής του στην προεδρία, μετά από το αποτέλεσμα του σώματος εκλεκτόρων.
Φωτό: Reuters