Ο αμερικανός "Βασιλιάς της Χρεοκοπίας" και οι σχέσεις με το Κρεμλίνο

Ερωτήματα εγείρουν οι offshore δεσμοί του δισεκατομμυριούχου υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος με ανθρώπους από το στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο αμερικανός "Βασιλιάς της Χρεοκοπίας" και οι σχέσεις με το Κρεμλίνο

Ερωτήματα εγείρουν οι offshore δεσμοί του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος με ανθρώπους από το στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια υπόθεση που τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι αποφασισμένα να διαλευκάνουν με κάθε κόστος, όπως τονίζουν οι New York Times.

Ο Ρος εκτός από Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ είναι και πρόεδρος της W.L.Ross & Co με πολυετή εμπειρία σε (μεγαλο)επενδύσεις και συγκεκριμένα σε επενδύσεις σε χρεοκοπημένες και προς αναδιάρθρωση επιχειρήσεις στις βιομηχανίες του ατσαλιού, του άνθρακα, των τηλεπικοινωνιών, εξού και το παρατσούκλι που του έχουν προσάψει στις ΗΠΑ "Ο Βασιλιάς της Χρεοκοπίας".

Ο Ρος συμμετέχει με ποσοστό 31% στην αμερικανική ναυτιλιακή εταιρεία Navigator Holdings, η οποία έχει από το 2014 λάβει πάνω από 68 εκατ. δολάρια σε έσοδα από την Sibur, μία ρωσική εταιρία ενέργειας της οποία συνιδιοκτήτης είναι ο Κίριλ Σαμάλοφ, γαμπρός του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρος μπορεί να αποεπένδυσε τα περισσότερα περιουσιακά του στοιχεία πριν αναλάβει τον υπουργικό θώκο στην κυβέρνηση Τραμπ τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτονται, διατήρησε εννέα offshore εταιρικά σχήματα με τα οποία επίσης διατηρεί το μερίδιο στη Navigator Holdings με έδρα τα νησιά Μάρσαλ στο νότιο Ειρηνικό.

Ο αμερικανός "Βασιλιάς της Χρεοκοπίας" και οι σχέσεις με το Κρεμλίνο

"Μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της Navigator είναι μία εταιρία αερίδου και πετροχημικών με έδρα τη Μόσχα, η Sibur", σημειώνουν οι New York Times.

Δύο από τους σημαντικούς ιδιοκτήτες της είναι ο Σαμάλοφ, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη μικρότερη κόρη του Πούτιν και ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ένας ολιγάρχης, στον οποίον έχουν επιβληθεί κυρώσεις, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι δραστηριότητές του στον τομέα ενέργειας ήταν «άμεσα συνδεδεμένες με τον Πούτιν».

Ο τρίτος της ιδιοκτήτης και μεγαλομέτοχός της είναι ο Λεονίντ Μίκελσον, ο οποίος ελέγχει την εταιρεία Novatek, στην οποία επίσης έχουν επιβληθεί κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών για "υποστήριξη κυριαρχίας του Πούτιν".

Διάγραμμα της Süddeutsche Zeitung σχετικά με τις σχέσεις του Ρος με το Κρεμλίνο
Διάγραμμα της Süddeutsche Zeitung σχετικά με τις σχέσεις του Ρος με το Κρεμλίνο

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίμαχα έγγραφα, οι σχέσεις αυτές αποτελούν πιθανή σύγκρουση συμφερόντων για τον υπουργό Εμπορίου, ο οποίος έχει άμεση εξουσία στην πολιτική για το εμπόριο και τις κατασκευες και αποτελεί φωνή με επιρροή στην κυβέρνηση Τραμπ σε κάθε τομέα των οικονομικών σχέσεων των ΗΠΑ με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ειδικά δε, με άτομα από το στενό περιβάλλον του Πούτιν, στα οποία έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις από την κυβέρνηση Τραμπ!

Πόσο μάλλον όταν είναι σε εξέλιξη μια τεράστια ομοσπονδιακή έρευνα για τις σχέσεις που μπορεί να είχαν στελέχη της εκστρατείας Τραμπ με τη Ρωσία προεκλογικά!

Η Sibur αποτελεί «μία επιχείρηση με πολύ φιλικές σχέσεις» με τη ρωσική κυβέρνηση, δήλωσε ο Ντάνιελ Φριντ, ειδικός σε θέματα Ρωσίας, που υπηρέτησε σε ανώτερες θέσεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε κυβερνήσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών. «Γιατί οποιοσδήποτε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης να έχει οποιεσδήποτε σχέσεις με έναν "παλιόφιλο" του Πούτιν;» πρόσθεσε.

Πώς η Ρωσία πουλούσε φυσικό αέριο στο Βέλγιο διαμέσου του Ρος

Δημοσίευμα της Δευτέρας της βελγικής εφημερίδας Le Soir αναφέρει αναλυτικά την μέθοδο με την οποία η Ρωσία πουλούσε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στο Βέλγιο διαμέσου του Ρος -δηλαδή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Navigator Holdings κερδίζει εκατομμύρια ετησίως μεταφέροντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τη Sibur.

Μάλιστα, στις 31 Αυγούστου 2017 το λιμάνι της Αμβέρσας υποδέχτηκε ένα τάνκερ που είχε αποπλεύσει τέσσερις μέρες νωρίτερα από ένα λιμάνι στα νότια της Αγίας Πετρούπολης. Το LNG που μετέφερε προοριζόταν να πωληθεί στη βελγική αγορά από την εταιρία Primagaz, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές προπανίου, βουτανίου στη χώρα.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το λιμάνι της Αμβέρσας υποδέχεται ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Από το 2014 έχουν καταγραφεί 11 ανεφοδιασμοί καυσίμων στο βελγικό λιμάνι, όπου βρίσκεται ο μοναδικός χώρος αποθήκευσης LNG στην Αμβέρσα. Τέσσερα διαφορετικά τάνκερ ταξίδευαν μεταξύ της Αμβέρσας και του ρωσικού λιμανιού. Αυτά τα τάνκερ ανήκουν στην εταιρία Navigator Holdings που έχει την έδρα της στις νήσους Μάρσαλ στον Ειρηνικό ωκεανό.

«Πίσω από τη Navigator Holdings κρύβεται, ποιος άλλος; Ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος Γουίλμπουρ Ρος, νυν υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ», υποστηρίζει η Le Soir.

Διαψεύδει τα πάντα ο Ρος

Την ανάμειξή του στα λεγόμενα Paradise Papers, αρνείται κατηγορηματικά ο Ρος, ο οποίος αναφέρει πως οι πληροφορίες ότι δεν αποκάλυψε τους δεσμούς του με εταιρεία που συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι εντελώς λανθασμένες.

Όπως αναφέρει στο CNBC, είναι εντελώς λάθος οι πληροφορίες, γιατί ο ίδιος έχει αποκαλύψει τη συμμετοχή του και μάλιστα τρεις φορές. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο στις σχέσεις της Navigator Holdings με την SIBUR.

«Μια εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις είναι σαν οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Τελεία και παύλα. Ηταν μια φυσιολογική εμπορική σχέση με τη δημιουργία της οποίας εγώ δεν είχα καμιά σχέση και δεν γνωρίζω τους μετόχους στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις εκ των υστέρων», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το αν σκέφτεται να παραιτηθεί από το υπουργείο Εμπορίου, ο Ρος απάντησε« «Αυτή είναι ανόητη ερώτηση. Δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο σε ό,τι έγινε».

«Το γεγονός ότι (η Sibur) τυγχάνει να είναι ρωσική εταιρία δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι κακό σε αυτό», δήλωσε ο Ρος.

Eπιπλέον, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου τόνισε πως ο "κ. Ρος δεν συνάντησε ποτέ τους κ.κ. Σαμάλοφ, Τιμτσένκο και Μίκελσον. Ο υπουργός Ρος έχει ‘αποσύρει’ εαυτόν από θέματα που επικεντρώνονται σε υπερωκεάνεια πλοία ναυτιλιακών, αλλά έχει υπάρξει υποστηρικτικός στις κυρώσεις της κυβέρνησης σε οντότητες της Ρωσίας και της Βενεζουέλας".

Twitter και Facebook σε ύποπτες δοσοληψίες με ρωσικούς οικονομικούς θεσμούς

Παράλληλα, Twitter και Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς. Συγκεκριμένα ο Γιούρι Μίλνερ, εκ των μεγάλων επενδυτών των δύο εταιρειών social media, έχει χρηματοδοτικές σχέσεις με δύο κρατικές εταιρείες με άμεση σύνδεση με Κρεμλίνο. Επίσης η VTB Bank αθόρυβα κατεύθυνε 191 εκατ. δολ. σε ένα επενδυτικό fund που χρησιμοποιήσε τα συγκεκριμένα Κεφάλαια για να αγοράσει ένα μεγάλο μερίδιο στην Twitter. Παράλληλα η Gazprom χρηματοδότησε σημαντικά εταιρεία που από κοινού με την DST Global προχώρησαν σε μία σημαντική επένδυση στην Facebook Inc.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΛΙΝΚΕΝ - ΛΑΒΡΟΦ 21 Ιαν 2022 | 08:29

Μυρίζει μπαρούτι στην Ουκρανία: Διεθνής συναγερμός για πιθανή εισβολή της Ρωσίας - Θολό μήνυμα των ΗΠΑ

Στη Γενεύη, στην προγραμματισμένη συνάντηση των επικεφαλής αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας στρέφεται το ενδιαφέρον καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την Ουκρανία.

20 Ιαν 2022 | 08:17

Ο Μπάιντεν προβλέπει ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε πως μία εισβολή στην Ουκρανία θα πυροδοτούσε μαζική απάντηση που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 31 Δεκ 2021 | 06:32

Ψυχροπολεμικό τηλεφώνημα Μπάιντεν - Πούτιν: Σαφής προειδοποίηση των ΗΠΑ σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησαν σχετικά με το φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 31 Δεκ 2021 | 00:03

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν: Επί 50 λεπτά μιλούσαν για την Ουκρανία

Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησαν στο τηλέφωνο σχετικά με το φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας

ΤΙ ΤΟΥ ΕΓΡΑΨΕ 30 Δεκ 2021 | 13:36

Οι ευχές του Πούτιν στον Μητσοτάκη για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε ευχές και στον Κ. Μητσοτάκη για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΧΩΡΙΣΜΟΙ 26 Ιαν 2022 | 13:38

Γιατί οι άντρες καταρρέουν μετά το διαζύγιο: Αποκαλυπτική έρευνα ανατρέπει τα στερεότυπα - Βλάβες σε ψυχική και σωματική υγεία

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη που διεξήχθη σε βάθος 20ετίας αποκαλύπτει σημαντικά ευρήματα για το πόσο επηρεάζεται η υγεία των ανδρών μετά το διαζύγιο.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ 26 Ιαν 2022 | 13:08

Μετρώντας ώρες στο χιόνι: Οι εγκλωβισμοί σε αυτοκινητόδρομους των ΗΠΑ, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας με νεκρούς

Περιστατικά σε χιονισμένους αυτοκινητοδρόμους του εξωτερικού που θυμίζουν... Αττική Οδό.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ 26 Ιαν 2022 | 12:34
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 26 Ιαν 2022 | 12:30

Εξελίξεις στην Ουκρανία: Σε θέσεις μάχης όλες οι πλευρές - Απειλές Λαβρόφ: Θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα αν...

Σε παράλληλες εξελίξεις "παίζεται" η έκβαση της κρίσης στην Ουκρανία. ΗΠΑ και ΕΕ αποσαφηνίζουν τις θέσεις τους ενώ η Ρωσία ανεβαίνει επίπεδο και μιλά για λήψη "κατάλληλων μέτρων.

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ 26 Ιαν 2022 | 11:38

Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ στη Γερμανία με 164.000 νέα κρούσματα - 166 νεκροί σε μία ημέρα

Περίπου το 75% των Γερμανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με άλλες χώρες της Δ. Ευρώπης.

ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 11:24

Αμερικανικά αντίποινα περιμένουν την Λευκορωσία αν στηρίξει τον Πούτιν στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος στέλνει μηνύματα και στο Μινσκ για το τι θα αντιμετωπίσει αν διευκολύνει ρωσικά στρατεύματα να εισβάλλουν σε ουκρανικό έδαφος.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 26 Ιαν 2022 | 10:41

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι εξαιτίας του χιονιά στην Τουρκία - Στέγη κατέρρευσε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ [βίντεο]

Πολύ σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει στις μετακινήσεις η σφοδρή κακοκαιρία στην Τουρκία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 26 Ιαν 2022 | 07:08