Ο Αναστασιάδης καταγράφει τις διαφορές με Ερογλου

Στη συνάντηση της Δευτέρας ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρουσιάσει συγκριτικό έγγραφο με τις θέσεις των δύο πλευρών στο Κυπριακό - Υψηλό το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για λύση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Αναστασιάδης καταγράφει τις διαφορές με Ερογλου

Εγγραφο της ελληνοκυπριακής πλευράς με τη σύγκριση των θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς με το Κοινό Ανακοινωθέν θα θέσει ενώπιον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντησή τους την προσεχή Δευτέρα. Το έγγραφο θα τεθεί και ενώπιον, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όλων των εμπλεκομένων φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Οπως δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Προεδρικό ενώπιον φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στον ουσιαστικό διάλογο που ξεκίνησε εδώ και μερικές εβδομάδες υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, όπως, είπε, ασπίδα μας είναι το Κοινό Ανακοινωθέν. Επίσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην τουρκοποίηση τόσο των κατεχομένων, όσο και των ελεύθερων περιοχών που συντελείται με τις προσφυγές των ελληνοκυπρίων στην επιτροπή αποζημιώσεων της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «εδώ και μερικές βδομάδες έχουμε μπει σε ένα ουσιαστικό διάλογο, κατατέθηκαν οι πρώτες θέσεις των πλευρών. Θα πρέπει να είμαι ειλικρινής, θα πρέπει να λέω όσα καταγράφονται. Υπάρχει απόσταση. Θέλω να πιστεύω ότι απλώς είναι οι πρώτες θέσεις και θα ακολουθήσουν κάποιες διευκρινίσεις. Αλλά αυτό που αποτελεί ασπίδα για τη δική μας πλευρά είναι το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα όπως οι διακηρύξεις καλών προθέσεων από πλευράς Τουρκίας θα αποτυπωθούν στην πράξη

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως μέχρι τη Δευτέρα, όταν θα συναντηθεί με τον κ. Ερογλου, θα έχουμε τη σύγκριση των τουρκικών προτάσεων σε σχέση με το Κοινό Ανακοινωθέν. «Πού συμβαδίζει, πού συναντάται, αλλά και πόσο συγκρούεται; Και συνεπώς αυτό το έγγραφο, που θα αναπτυχθεί στον κ. Ερογλου, θα δοθεί και στον ΓΓ του ΟΗΕ με τον οποίον θα έχω συνάντηση στις 2 Απριλίου, στις Βρυξέλλες και σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές που είναι τα διάφορα κράτη που επιδεικνύουν ενδιαφέρον ή που είναι Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα όπως οι διακηρύξεις καλών προθέσεων από πλευράς Τουρκίας, αλλά και από πλευράς της σημερινής ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων θα αποτυπωθούν στην πράξη με συγκεκριμένες ενέργειες που θα μας επιτρέψουν το συντομότερο δυνατόν να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την Κύπρο, να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος προκειμένου, ανεξάρτητα της καταγωγής, του φύλου ή της θρησκείας του οποιουδήποτε πολίτη που νομίμως διαμένει στην Κύπρο, να μπορέσουμε να έχουμε μια προοπτική. «Ένα κίνητρο είναι βεβαίως και το φυσικό αέριο, όπως επίσης και γεωστρατηγικά αναβαθμίζει και το ρόλο της Κύπρου. Δεν θα αφήσουμε τίποτα αναξιοποίητο από όσα προσφέρονται ως όπλα για να διεκδικήσουμε το δίκαιο μας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στην αρχή της διαδικασίας δεν ήταν ενθουσιώδεις οι διάφοροι εμπλεκόμενοι, όμως στη συνέχεια, μέσα από τις προσπάθειες, μέσα από εντατικές επαφές αλλά και με τη βελτίωση των σχέσεων μας με σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς σκηνής έγινε κατορθωτό, ακόμα και ο Πρόεδρος Ομπάμα στη δήλωση που έκανε μετά την κοινή δήλωση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, να κάνει ρητή αναφορά ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα φέρουν μια νέα δυναμική. «Το ίδιο έπραξε η ΕΕ και σωρεία άλλων κρατών», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, ότι τα τελευταία γεγονότα περί δημοψηφισμάτων ενώσεως της Κριμαίας με τη Ρωσία παρά το γεγονός ότι έχουν σημαντικές διαφορές με το Κυπριακό, διότι στη μια περίπτωση για εκατοντάδες χρόνια η Κριμαία θεωρείτο ότι κατοικείτο και ήταν μέρος του ρωσικού εδάφους ενώ στην Κύπρο είναι παράνομη παρουσία, «δεν παύει να αποτελεί ένα τετελεσμένο γεγονός αν αφήσουμε το χρόνο να παρέχεται χωρίς αντίδραση, χωρίς προσπάθεια, χωρίς επιτέλους να δώσουμε τη μάχη με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας».

ΠΗΓΗ: Newzup.net

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΥΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ 28 Ιουλ 2020 | 09:35

Κύπρος: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τις τουρκικές προκλήσεις

Υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη συνεδριάζει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο.

ΣΑΦΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 24 Ιουλ 2020 | 17:44

Αναστασιάδης για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπή της σε τζαμί προσβάλλει την ιστορική μνήμη και τις Ευρωπαϊκές αξίες

Το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 23 Ιουλ 2020 | 12:37

Ισχυρό μήνυμα Μακρόν: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο- Ερχονται κυρώσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 22 Ιουλ 2020 | 14:43

Καστελόριζο: Επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για τη νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας

Συνομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο Καστελόριζο

ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Ιουλ 2020 | 08:24

Σύνοδος Κορυφής - Αναστασιάδης: Πάνω από 2,7 δισ. ευρώ στην Κύπρο

Το ποσό των 1.451 δισ. θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟ ΚΛΙΜΑ 18 Ιουλ 2020 | 16:39

Τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, έθεσε ο Αναστασιάδης σε συνάντηση με την Μέρκελ

Ο κ. Αναστασιάδης την ανάγκη να ληφθούν από την ΕΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα για τερματισμό τον έκνομων τουρκικών ενεργειών.

17 Ιουλ 2020 | 12:55

Σύνοδος Κορυφής: Θέμα Τουρκίας έθεσαν "με το καλημέρα" Μητσοτάκης και Αναστασιάδης

"Υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Αναστασιάδη", έγραψε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΣΠΕΧΑΡ 15 Ιουλ 2020 | 15:24

Λευκωσία: Είναι σε όλους γνωστό το τι πράττει η Τουρκία όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο

"Στο Βερολίνο δεν συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Κυπριακής Δημοκρατίας", δήλωσε ο Κύπριος υπουργίος Εξωτερικών.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 14 Ιουλ 2020 | 20:31

Τσίπρας σε Αναστασιάδη: "Προκλητική και θλιβερή η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί - Θετικό το αίτημα για κυρώσεις"

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 14 Ιουλ 2020 | 13:09

Μητσοτάκης για Αγιά Σοφιά: Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται, αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται

Δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 14 Ιουλ 2020 | 12:04

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: Συντονισμός δράσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

"Προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ταυτισμένες", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 14 Ιουλ 2020 | 08:18

Ηχηρό μήνυμα Αναστασιάδη στην Τουρκία: Η Γαλλία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή

Πέραν των συνεργασιών στον τομέα της εκπαίδευσης, από την 1η Αυγούστου 2020 εγκαινιάζονται 4 πτήσεις την εβδομάδα από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Παρίσι.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 13 Αυγ 2020 | 17:55

Ο κορονοϊός "στοιχειώνει" τον πλανήτη: Πάνω από 750.000 νεκροί σε μόλις οκτώ μήνες

Ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεκρών από τον κορονοϊό τους τελευταίους δύο μήνες σε όλο τον πλανήτη