Ο άντρας της Ιβάνκα Τραμπ σύμβουλος στον Λευκό Οίκο

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του νεοεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, θα αναλάβει το ρόλο ανώτατου συμβούλου του Λευκού Οίκου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο άντρας της Ιβάνκα Τραμπ σύμβουλος στον Λευκό Οίκο

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του νεοεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, θα αναλάβει το ρόλο ανώτατου συμβούλου του Λευκού Οίκου με ειδίκευση σε θέματα εμπορικών συμφωνιών και Μέσης Ανατολής, είπαν στελέχη της ομάδας του Τραμπ χθες, καθιστώντας μία σπάνια περίπτωση όπου μέλος της οικογένειας ενός αμερικανού προέδρου αναλαμβάνει υψηλή θέση.

Ο Κούσνερ, 35, ο οποίος είναι σύζυγος της μεγαλύτερης κόρης του Τραμπ Ιβάνκα, αναλαμβάνει το πόστο μετά από νομική γνωμάτευση ότι η κίνηση αυτή δεν παραβιάζει έναν νόμο εναντίον του νεποτισμού, βάσει δικαστικών γνωματεύσεων που υποδεικνύουν ότι ο νόμος δεν είναι εφαρμόσιμος στον Λευκό Οίκο. Η θέση δεν απαιτεί επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία.

Η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία όπως και ο σύζυγός της έχει ασκήσει καθήκοντα έμπιστου συμβούλου στον πατέρα της, δεν θα αναλάβει κάποια θέση στον Λευκό Οίκο αλλά θα εστιαστεί στην μετεγκατάσταση της οικογένειάς της στην Ουάσιγκτον.

Και οι δύο Τραμπ, πατέρας και κόρη, θα απεκδυθούν εθελοντικά των χαρτοφυλακίων τους σε ευρεία γκάμα επιχειρήσεων, καθώς προετοιμάζονται να μετακομίσουν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ από τη Νέα Υόρκη και αντιμετωπίζουν αναπόφευκτα ερωτηματικά σχετικά με πιθανή σύγκρουση συμφερόντων.

Ανώτατα στελέχη της ομάδας του Τραμπ και ένας δικηγόρος του Κούσνερ παρουσίασαν τη διευθέτηση του θέματος σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων μέσω τηλεσύσκεψης.

Ο Κούσνερ θα συνεργαστεί στενά με τον νέο επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους και τον ανώτατο σύμβουλο στρατηγικής Στιβ Μπάνον. Τα στελέχη πρόσθεσαν ότι θα εστιαστεί, τουλάχιστον αρχικά, στην πολιτική των εμπορικών συμφωνιών και στη Μέση Ανατολή.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να αλλάξει τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες προς μεγαλύτερο όφελος των ΗΠΑ και έχει υιοθετήσει μια φιλοϊσραηλινή στάση, με την υπόσχεση επίσης να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η Τζέιμι Γκόρελικ, νεοϋορκέζα δικηγόρος που έχει υπηρετήσει ως αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας του κράτους για τον δημοκρατικό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, βοήθησε στην παροχή νομικών συμβουλών στον Κούσνερ, και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης ενός κανονισμού του 1967 που αντιτίθεται στον διορισμό συγγενών του προέδρου σε κυβερνητικές θέσεις, και είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. "Δεν λέω ότι η άλλη πλευρά δεν έχει επιχειρήματα, και σέβομαι τα άτομα που υποστήριξαν το αντίθετο, απλώς πιστεύω ότι έχουμε καλύτερο επιχείρημα", είπε η Γκόρελικ.

Σύμφωνα με τη Γκόρελικ, το 1978 το Κογκρέσο έδωσε το δικαίωμα στον πρόεδρο να προσλάβει προσωπικό για τον Λευκό Οίκο "χωρίς κώλυμα" από ομοσπονδιακούς εργασιακούς νόμους - όπως τον κανονισμό εναντίον του νεποτισμού - και το δικαίωμα αυτό έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως απεριόριστο και ευρύ. "Ακόμα και χωρίς τον νόμο αυτό, δύο αποφάσεις δικαστηρίων της Ουάσιγκτον υποδεικνύουν έντονα ότι ο Λευκός Οίκος δεν αποτελεί 'υπηρεσία' που υπάγεται στον κανονισμό εναντίον του νεποτισμού, (και αυτή είναι) μια θέση που υποστηρίζεται από τις απόψεις του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τις προεδρίες των Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπούς (του νεότερου)", εξήγησε.

Για να συμμορφωθεί με ομοσπονδιακούς νόμους ηθικής, και μετά από συμβουλευτική με το Γραφείο Κυβερνητικών Ηθών, ο Κούσνερ θα αναλάβει μια σειρά βημάτων για να απεκδυθεί σημαντικών επενδύσεων, είπε η Γκόρελικ.

Συγκεκριμένα, θα παραιτηθεί ως ανώτατο στέλεχος των εταιρειών που φέρουν το όνομά του (Kushner Companies) και ως εκδότης της εφημερίδας New York Observer, ενώ θα εκχωρήσει κάθε επένδυση στην εφημερίδα, τη χρηματιστηριακή εταιρεία Thrive Capital, ένα κτίριο στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν (αριθμός 666), και κάθε ξένη επένδυση ιδιοκτησίας του.

Επί πλέον, ο Κούσνερ θα αυτοεξαιρεθεί και δεν θα συμμετάσχει σε οποιοδήποτε θέμα μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στα εναπομείνοντα χρηματιστηριακά συμφέροντά του. Αυτά περιλαμβάνουν ακίνητα στη Νέα Υόρκη, το μερίδιο της συζύγου του Ιβάνκας στο νέο ξενοδοχείο Τραμπ στην Ουάσιγκτον και την επιχείρηση επώνυμης μόδας που φέρει το όνομα της γυναίκας του, είπαν τα στελέχη.

Η Ιβάνκα Τραμπ δεν θα συμμετάσχει στην διοίκηση ή τις δραστηριότητες της Οργάνωσης Τραμπ ή στις εργασίες της επιχείρησης μόδας "Ivanka Trump". Επίσης, θα εκποιήσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως όλες τις κοινές μετοχές της Οργάνωσης Τραμπ, και θα παραιτηθεί από κάθε διοικητική και διευθυντική θέση στον όμιλο.

Φωτό: Shutterstock

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ 06 Ιουν 2020 | 17:44

Der Spiegel: Με τον "εμπρηστή" Ντόναλντ Τραμπ στο εξώφυλλο το γερμανικό περιοδικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με αναμμένο σπίρτο στο χέρι και αδιάφορο ύφος, ετοιμάζεται να βάλει φωτιά στη χώρα του.

TO TIMING ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 06 Ιουν 2020 | 14:57

Ανάλυση Κώστα Ράπτη: Στα άκρα ο διχασμός της Αμερικής

Αυτό που συμβαίνει από την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 06 Ιουν 2020 | 13:35

Τσίπρας στην Καθημερινή: Ο κ. Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν τον κορονοϊό - Η διαπλοκή πλέον είναι αγριότερη

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε οικονομία που "έτρεχε" με 2,8% ανάπτυξη και τον Δεκέμβριο "η ανάπτυξη είχε πέσει στο 1%.

Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΗΣ NFL 06 Ιουν 2020 | 10:51
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ 06 Ιουν 2020 | 08:54

Με wifi, κάρτα και ωράριο εισόδου εξόδου τα νέα κλειστά κέντρα για τους μετανάστες

Την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας θέλει να αλλάξει εντελώς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΠΛΕΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΧΛΩΡΙΝΗ 05 Ιουν 2020 | 22:46

Για γέλια και για κλάματα: 4 στους 10 Αμερικανούς τρώνε ή εισπνέουν καθαρτικά προϊόντα για προστασία από τον κορονοϊό

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση αφότου ο Τραμπ... πρότεινε κατανάλωση αντισηπτικών ως αντίδοτο για τον ιό

05 Ιουν 2020 | 21:39

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τουρίστες με κορονοϊό - 8.000 τεστ την ημέρα στις πύλες εισόδου

Η οικογένεια σε διακοπές, ο ασθενής σε καραντίνα - Τι θα ισχύσει αν ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια περιοχή αυξηθεί επικίνδυνα

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 05 Ιουν 2020 | 19:49
ΑΝΕΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ 05 Ιουν 2020 | 14:09

Σε πορεία διαμαρτυρίας ο Κάνιε Γουέστ - Ανέλαβε να πληρώσει τα μελλοντικά δίδακτρα της κόρης του Φλόιντ [Βίντεο]

Ο γνωστός ράπερ, μουσικός παραγωγός και σχεδιαστής μόδας Κάνιε Γουέστ δώρισε 2 εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες και τις νομικές ομάδες θυμάτων αστυνομικής βίας.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 05 Ιουν 2020 | 12:35

Βία χωρίς τέλος στις ΗΠΑ: Αστυνομικοί ρίχνουν στο έδαφος και εγκαταλείπουν αιμόφυρτο 75χρονο [βίντεο]

Όταν πλησιάζει έναν από τους αστυνομικούς, εκείνος τον σπρώχνει με δύναμη και τον ρίχνει στο έδαφος.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 05 Ιουν 2020 | 09:05

Παπανδρέου για την επόμενη ημέρα της πανδημίας: Οπισθοδρόμηση ή αλλαγή;

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, είναι "ευκαιρία και καθήκον κάθε σκεπτόμενου, προοδευτικού πολίτη, να μην επαναπαυθούμε στην αδράνεια της επιστροφής στην κανονικότητα".

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ 05 Ιουν 2020 | 08:31

Παρέμβαση των ΗΠΑ: Προκλητικό και αντιπαραγωγικό το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, λέει η Ουάσινγκτον και τονίζει πως το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.