Ο Βέμπερ, ο Τίμερμανς και τα "μαύρα προβατα" των ευρωομάδων

Οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλληλοκατηγορούνται για ανοχή σε αντιδημοκρατική συμπεριφορά

o-bemper-o-timermans-kai-ta-maura-probata-twn-eurwomadwn
SHARE THIS
0
SHARES

Λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δύο επικεφαλής υποψήφιοι για την προεδρία, δέχονται αμφότεροι κατηγορίες για ανοχή σε αντιδημοκρατική συμπεριφορά εντός των πολιτικών τους οικογενειών.

Όπως σχολιάζει το Politico, o Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο Φρανς Τίμμερμανς των Σοσιαλιστών ισχυρίζονται ότι κρατούν αποστάσεις από αμφιλεγόμενα κόμματα εντός των ομάδων τους και μάλιστα υποστηρίζουν, ο καθένας για τον εαυτό του, ότι το κάνουν καλύτερα από τον αντίπαλό τους.

Λίγο πριν από τις εκλογές στα τέλη Μαΐου, το ΕΛΚ αποφάσισε την αναστολή της συμμετοχής του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας Fidesz, ενώ οι Σοσιαλιστές πάγωσαν τις σχέσεις τους με το κυβερνών κόμμα στη Ρουμανία, το PSD. Τα δύο κομμάτα έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν ξεφύγει από τη δημοκρατική γραμμή.

Σε συνεντεύξεις τους στο Politico και το τηλεοπτικό κανάλι ARTE, οι δύο υποψήφιοι Βέμπερ και Τίμμερμανς έδειξαν με το δάχτυλο τον αντίπαλό τους, κατηγορώντας αμφότεροι τον άλλον ότι δεν έκαναν αρκετά για να καταπολεμήσουν τα προβλήματα του κράτους δικαίου στις πολιτικές τους οικογένειες.

Ο Βέμπερ υποστήριξε ότι είναι διατεθειμένος να αποβάλλει το κόμμα του Ούγγρου Πρωθυπουργού μετά την δημοσιοποίηση των πορισμάτων μιας έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

“Ο Ορμπάν έχει σταματήσει να κάνει συμβιβασμούς”, σχολίασε ο Βέμπερ, σημειώνοντας ότι “αυτό για μένα είναι απαράδεκτο” και συνέχισε: “Θα υπάρξει αποβολή του κόμματός του αν δεν αλλάξει”.

Αμέσως όμως, ο Βαυαρός πολιτικός, έσπευσε να επισημάνει ότι, και άλλα κράτη, στα οποία δεν ηγούνται κυβερνήσεις του ΕΛΚ, αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την εφαρμογή του κράτους δικαίου.

“Βλέπω ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη. Ο Ορμπάν είναι ένα θέμα, όμως έχουμε και τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, έχουν πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις οποίες υπάρχει ανησυχία”, δήλωσε ο Βέμπερ προσθέτοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του ψήφισαν υπέρ της ενεργοποίησης ενός μηχανισμού κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας.

“Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη μου στο στρατόπεδό μου, αλλά και οι άλλοι πρέπει να κάνουν το ίδιο”, ανέφερε.

Παρομοίως, και ο Τίμμερμανς έσπευσε να προτάξει την απόφαση του κόμματός του να παγώσει τη συνεργασία του με το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος δήλωσε ότι λειτούργησε ως “πολιτικά τυφλός” και ότι αντέδρασε εξίσου αυστηρά απέναντι στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ρουμανία.

Επέκρινε, παράλληλα το κόμμα του Βέμπερ, που ανέστειλε το Fidesz πέντε χρόνια μετά τις πρώτες ανησυχίες που είχαν εκφραστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. “Το δικό μου κόμμα δεν θα καθυστερούσε χρόνια για να λάβει μέτρα απέναντί σε μια κυβέρνηση που δεν θα ήξερε να συμπεριφέρεται”, σχολίασε.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, οι δύο υποψήφιοι έχουν πάνω-κάτω την ίδια προσέγγιση.

Ο κ. Τίμμερμανς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να ελέγξει την μετανάστευση, προσθέτοντας: “Αυτό ξεκινάει με αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους αλλά τελειώνει στην ευρωπαϊκή πολιτική του ασύλου, ώστε να μην μπαίνουν οι μετανάστες σε διαδικασία παζαριού για το άσυλο εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης. “Πρέπει να εχουμε την ίδια ανθρωπιστική προσέγγιση, ώστε οι πραγματικοί πρόσφυγες να βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη, ενώ όσοι δεν αξίζουν να βρίσκονται στην Ε.Ε. να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους.

Ο Βέμπερ, ο οποίος χαρακτήρισε το μεταναστευτικό “μείζον θέμα” για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, επανέλαβε το επιχείρημα να υπάρξει συνδυασμός αυστηρών συνοριακών ελέγχων και ανθρωπιστικής προσέγγισης.

 

Πηγή: Politico

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook