Follow us

Παθιασμένος ο Ζελένσκι στο Σ.Α του ΟΗΕ: "Γυναίκες βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν μπροστά στα παιδιά τους" [Βίντεο]

Σε μια συγκινητική ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ζελένσκι περιέγραψε λεπτομερώς τις ζοφερές σκηνές στην ουκρανική πόλη Μπούτσα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μίλησε ο Ουκρανός πρόεδρος, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προτρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν και να μεταρρυθμίσουν το σύστημα που δίνει δικαίωμα βέτο στο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Ρωσία, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι ο διεθνής οργανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά.

Σε μια παθιασμένη ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ζελένσκι περιέγραψε λεπτομερώς ζοφερές σκηνές στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, λέγοντας ότι η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε "σιωπηλούς σκλάβους".

"Χθες επέστρεψα από την πόλη μας Μπούτσα, που πρόσφατα απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, όχι μακριά από το Κίεβο. Δεν υπάρχει ούτε ένα έγκλημα που να μην διέπραξαν. Ο Ρώσος στρατός αναζήτησε και σκότωσε σκόπιμα όποιον υπηρετούσε τη χώρα μας. Πυροβόλησαν και σκότωσαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους όταν απλώς προσπάθησαν να καλέσουν κάποιον που ήταν ζωντανός, σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες, ενήλικες και παιδιά και προσπάθησαν να κάψουν τα πτώματα.

Ο Ζελένσκι είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων "δεν διαφέρουν από άλλους τρομοκράτες όπως το Daesh".

Όπως είπε: "Ακολουθούν μια συνεπή πολιτική καταστροφής της εθνοτικής και θρησκευτικής ποικιλομορφίας, στη συνέχεια πυροδοτούν πολέμους και σκόπιμα τους οδηγούν με τέτοιο τρόπο ώστε να σκοτώνουν όσο περισσότερους πολίτες. Κάποια από αυτούς πυροβολήθηκαν στους δρόμους, άλλους τους πέταξαν στα πηγάδια και πεθαναν. Άλλοι σε βασανιστήρια ή σκοτώθηκαν στα διαμερίσματά τους, σπίτια ανατινάχτηκαν από χειροβομβίδες. Πολίτες καταπλακώθηκαν από τανκς ενώ κάθονταν στα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου μόνο για την ευχαρίστησή τους.

Έκοψαν μέλη, έκοψαν τον λαιμό τους. Γυναίκες βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν μπροστά στα παιδιά τους".

Παθιασμένος ο Ζελένσκι στο Σ.Α του ΟΗΕ: "Γυναίκες βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν μπροστά στα παιδιά τους" [Βίντεο]

Ο πρόεδρος Ζελένσκι σημείωσε ότι ο κόσμος δεν έχει δει ακόμη τι έχουν κάνει οι ρωσικές δυνάμεις σε άλλες κατεχόμενες πόλεις και περιοχές της Ουκρανίας. "Η γεωγραφία μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά η σκληρότητα είναι η ίδια. Τα εγκλήματα είναι τα ίδια και η λογοδοσία πρέπει να είναι αναπόφευκτη".

Ο Ουκρανός ηγέτης υπενθυμίσε στον ΟΗΕ ότι η πρώτη βασική αρχή του Χάρτη του είναι να "διατηρηθεί η ειρήνη και να διασφαλιστεί ότι τηρείται η ειρήνη" και προσθεσε: "Πού είναι η ειρήνη; Πού είναι αυτά που πρέπει να εγγυηθούν τα Ηνωμένα Έθνη;"

Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ως αποτέλεσμα "τα πιο τρομερά εγκλήματα πολέμου όλων των εποχών που έχουμε δει από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", είπε ο Ζελένσκι και έδειξε ένα σύντομο αλλά σκληρό βίντεο με καμένα, ματωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, στο Ιρπίν, στη Μαριούπολη και στη Μπούτσα.

"Ανατινάζουν σκόπιμα ακόμη και καταφύγια όπου οι άμαχοι κρύβονται από αεροπορικές επιδρομές. Σκόπιμα δημιουργούν συνθήκες στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη ώστε να σκοτωθούν εκεί όσο το δυνατόν περισσότεροι άμαχοι. Η σφαγή στη Μπούτσα είναι μόνο ένα παράδειγμα αυτού που κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία τις τελευταίες 41 ημέρες", σημείωσε.

ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΗΕ

"Θα κατηγορήσουν τους πάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους"

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κόσμος γνωρίζουν ήδη "άριστα καλά" πώς θα απαντήσει η Ρωσία σε αυτούς τους ισχυρισμούς. "Θα κατηγορήσουν τους πάντες μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Θα πουν ότι υπάρχουν διάφορες εκδοχές και είναι αδύνατο να εξακριβωθεί ποια από αυτές τις εκδοχές είναι αληθινή. Θα πουν μάλιστα ότι τα πτώματα δήθεν πετάχτηκαν και όλες οι λεπτομέρειες είναι σκηνοθετημένες. Αλλά είναι το 2022. Τώρα έχουμε πειστικά στοιχεία. Υπάρχουν δορυφορικές εικόνες. Μπορούμε να διεξάγουμε πλήρη και διαφανή έρευνα".

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι απαίτησε από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της, λέγοντας στον ΟΗΕ: "Έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που μετατρέπει το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε δικαίωμα στον θάνατο. Αυτό υπονομεύει ολόκληρη την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας. Τους επιτρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Έτσι καταστρέφουν ό,τι μπορούν".

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα υποστήριξε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει "να αφαιρέσει από μέλος τη Ρωσία, ως επιτιθέμενη και ως πηγή πολέμου, ώστε να μην μπορεί να εμποδίσει τις αποφάσεις για τη δική της επιθετικότητα, τον δικό της πόλεμο".

"Πιστεύετε ότι έχει φύγει η εποχή του διεθνούς δικαίου; Εάν η απάντησή σας είναι αρνητική, τότε πρέπει να ενεργήσετε αμέσως. Ο Χάρτης του ΟΗΕ πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως. Το σύστημα του ΟΗΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί άμεσα, ώστε το βέτο να μην είναι το δικαίωμα του θανάτου", όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Η επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έλαβαν αξιόπιστους ισχυρισμούς "ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές τουλάχιστον 24 φορές". Ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα, επίσης διερευνώνται.

"Έχουν επίσης προκύψει καταγγελίες για σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις από ρωσικές δυνάμεις. Αυτές περιλαμβάνουν ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς μπροστά σε παιδιά. Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία από ουκρανικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές", πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία επιδιώκει να επαληθεύσει όλους τους ισχυρισμούς.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 16 Αυγ 2022 | 21:11

Ουκρανία: Συνάντηση Ζελένσκι με Γκουτέρες και Ερντογάν την Πέμπτη στη Λβιβ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία την Πέμπτη

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ TASS 16 Αυγ 2022 | 17:06

TASS: Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για αποστολή δεύτερης συστοιχίας S-400 - Τι απαντά η Άγκυρα

Η πρώτη αποστολή S-400 στην Τουρκία είχε εξοργίσει τις ΗΠΑ, σύμμαχο της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Η KOMMERSANT 16 Αυγ 2022 | 13:59

Κριμαία: Σύννεφα καπνού κάλυψαν ρωσική αεροπορική βάση - Υποψίες για ουκρανική επίθεση [Εικόνες]

Σύννεφα καπνού κάλυψαν την ρωσική αεροπορική βάση κοντά στο Γκβαρντεϊσκόγιε, στο κέντρο της προσαρτημένης από την Μόσχα Κριμαίας

ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΛΑΘΟΣ 16 Αυγ 2022 | 12:40

Τραγικό λάθος των Ρώσων: Μια φωτογραφία πρόδωσε το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην Ουκρανία - Το ισοπέδωσαν

Πώς μια φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο Telegram αποκάλυψε το αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner στην Ανατολική Ουκρανία- Το κτίριο ισοπεδώθηκε

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 16 Αυγ 2022 | 06:58

Ζελένσκι: Ο κίνδυνος καταστροφής στη Ζαπορίζια απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη

Ο Ζελένσκι απαίτησε η διεθνής κοινότητα να υιοθετήσει "νέες σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας" και να μην "υποκύψει στον πυρηνικό εκβιασμό".

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 16 Αυγ 2022 | 06:52

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν επανέλαβε ότι στόχος είναι να καταληφθεί εξ ολοκλήρου το Ντονμπάς

Ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία έχει εταίρους σε αρκετές ηπείρους που δείχνουν θάρρος και δεν υποκύπτουν στις ΗΠΑ.

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ 15 Αυγ 2022 | 17:33

Ο Πούτιν καυχιέται για τα ρώσικα όπλα: Είναι έτοιμος να τα πουλήσει στους συμμάχους της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν καυχιέται για τις δυνατότητες που έχουν τα ρώσικα όπλα, δηλώντας πρόθυμος να τα πουλήσει σε πιστούς συμμάχους της Μόσχας.

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 15 Αυγ 2022 | 16:43

Ουκρανία: Η στιγμή που νάρκη σκάει σε παραλία της Οδησσού δίπλα σε κολυμβητές [Βίντεο]

Αυτή είναι η ανατριχιαστική στιγμή που νάρκη σκάει σε παραλία της Οδησσού, δίπλα σε κολυμβητές

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 14 Αυγ 2022 | 08:32

Ποντόλιακ: Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για πυρηνικό ατύχημα - Πότε βλέπει το τέλος του πολέμου ο σύμβουλος του Ζελένσκι

Η εκτίμηση του Ποντόλιακ για το τέλος του πολέμου και τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια - Το λάθος που επέρριψε στην Ευρώπη.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 13 Αυγ 2022 | 12:51

Der Spiegel: Ο Ερντογάν το παρακάνει με τον Πούτιν - Για το ΝΑΤΟ συμπεριφέρεται σαν να ήταν διπλός πράκτορας

Από παρίας περιζήτητος συνομιλητής ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Der Spiegel, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 12 Αυγ 2022 | 18:07

Άγρια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με τον Γεωργιάδη: Σάλος με τη δήλωση στους New York Times για Ρωσία και Τουρκία

Η δήλωση Γεωργιάδη στους New York Times που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΧΑ 12 Αυγ 2022 | 16:34

Προειδοποίηση Μεντβέντεφ στη Δύση: Ατυχήματα μπορούν να συμβούν και σε ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια

Η Ρωσία κατέλαβε το εργοστάσιο της Ζαπορίζια τον Μάρτιο αφού εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 11 Αυγ 2022 | 22:42

Η Ουκρανία προετοιμάζεται ακόμη και για νέο Τσερνόμπιλ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τα σενάρια που εξετάζει η Ουκρανία - Στο τραπέζι ακόμη και η εκκένωση ολόκληρων περιοχών στη Ζαπορίζια.