Ο διεθνής Τύπος "ξεγυμνώνει" τον Ερντογάν: Νεοσουλτάνος, σοβινιστής, δεν σέβεται τίποτα

Ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται σκληρή κριτική και στρέφει για μία ακόμη φορά πάνω του τα αρνητικά φώτα της δημοσιότητας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η προκλητική απόφαση του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ενώ τα διεθνή μέσα, πέρα από αναφορές στην ιστορία στρέφονται κυρίως στους λόγους οι οποίοι οδήγησαν τον Τούρκο πρόεδρο σε αυτή την απόφαση αλλά και στις συνέπειες που μπορεί να ακολουθήσουν.

Από κατηγορίες πως κυβερνά ως νεοσουλτάνος και υπο πολιτικό άγχος ή πως προσπαθεί να πυροδοτήσει εντάσεις στην περιοχή που ανακουφίζε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο τούρκος πρόεδρος δέχεται σκληρή κριτική και στρέφει για μία ακόμη φορά πάνω του τα αρνητικά φώτα της δημοσιότητας.

Die Zeit: Μια ακόμα προσπάθεια να πνιγεί το πνεύμα των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί

H εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της αναφέρεται στην απόφαση. Η εφημερίδα σχολιάζει: "Φυσικά αυτή η απόφαση έχει και μια συμβολική αξία που δεν πρέπει κανείς να υποτιμά και συσπειρώνει τη χώρα παρά τα εμπόδια (το εξωτερικό! οι κοσμικοί! οι άλλοι!) πίσω από την ισχυρή απόφαση του αρχηγού. Οι δείκτες πάντως στις δημοσκοπήσεις υπήρξαν και καλύτεροι, η οικονομία επίσης. Εκτός όμως από τους πολιτικούς τακτικισμούς υπάρχει και μια εσωτερική πάλη ιδεών: μια ακόμα προσπάθεια να πνιγεί το πνεύμα των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί το 2013 και να αποθαρρύνουν όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Τουρκία που θέλουν έναν ανοιχτό τρόπο ζωής. Όλους αυτούς που αναζητούν τη συμφιλίωση με τους ίδιους και τον κόσμο. Ή απλά θέλουν μια δουλειά και μια καλή ζωή, ανεξάρτητα σε ποια πολιτική ή θρησκεία πιστεύουν ή από ποιο έθνος προέρχονται".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και η εφημερίδα επισημαίνει σχετικά με το αν ο Ερντογάν θα τα καταφέρει: "Πρόσφατα μια δημόσια τηλεδιάσκεψη νέων, ο Ερντογάν δέχθηκε τόσα πολλά αρνητικά σχόλια που η υπηρεσία αυτή των σχολίων διακόπηκε στο διαδίκτυο. Η αντιπολίτευση δεν παίζει αυτό το παιχνίδι του πολιτικού διχασμού.Επιπλέον δημιουργούνται νέα κεντροδεξιά κόμματα στην Τουρκία, εν μέρει και από κόμματα που έχουν αποσχισθεί από το κόμμα του Ερντογάν. Η απόφαση του Ερντογάν δεν έχει στήριξη. Πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία δεν είναι κατά των μεταρρυθμίσεων αλλά η τιμή για ένα κιλό κρεμμύδια έχει μεγαλύτερη σημασία για τη ζωή τους από ό,τι να φουσκώνουν για λίγες μέρες από περηφάνια για τον Σουλτάνο Φατίχ Μεχμέτ".

Financial Times: Κυβερνά σαν νεο-σουλτάνος

Η Αγία Σοφία, το κόσμημα του μεγαλοπρεπούς ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης οπλίζεται με σκοπό τη μαζική απόσπαση της προσοχής", αναφέρουν σε άρθρο τους οι Finacial Times, στρέφοντας τα "πυρά" τους στον τούρκο πρόεδρο και στους λόγους οι οποίοι τον οδήγησαν σε αυτή την προκλητική απόφαση.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κορυφαία φιγούρα της Τουρκίας αυτόν τον αιώνα, έχει κερδίσει περισσότερες από δώδεκα εκλογικές νίκες που τον οδήγησαν στο να "σκουπίσει ένα κοινοβουλευτικό σύστημα με μια αυταρχική προεδρία που του επιτρέπει να κυβερνά σαν νεοσουλτάνος. Ωστόσο, βρίσκεται υπό πολιτικό άγχος".

Όπως τονίζεται, "πέρυσι, το νικητήριό του σερί τσαλακώθηκε από θρίαμβους της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, στην πρωτεύουσα Άγκυρα και σε μια σειρά από άλλα σημαντικά αστικά κέντρα. Αυτά απέδειξαν ότι είναι πολιτικά

1

Το διάταγμα της Αγίας Σοφίας είναι κάτι περισσότερο από θρησκευτικός σοβινισμός, όπως αναφέρουν οι FT και έχει ως στόχο "να συγκεντρώσει τους ακροδεξιούς εθνικιστές από τους οποίους εξαρτάται όλο και περισσότερο ο Ερντογάν. Προβλέποντας την κατακραυγή από το εξωτερικό, από τον Πάπα Φραγκίσκο έως τον Πατριάρχη της Ρωσίας, από την ΟΥΝΕΣΚΟ έως την ΕΕ, από τον Λευκό Οίκο έως το Κρεμλίνο, ο Ερντογάν είχε έτοιμη την απάντησή του: "Εσείς κυβερνάτε την Τουρκία ή εμείς;".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, όπως σημειώνει το άρθρο, αυτό το κήρυγμα έχει πιθανώς περιορισμένη αξία στο εσωτερικο της Τουρκίας και δεν πρόκειται να το αγκαλιάσουν "οι ισχυροί φίλοι του Ερντογάν, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο του υπέρμαχου της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως ή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο οποίος θα βασιστεί στους ευαγγελιστές χριστιανούς ψηφοφόρους για την επανεκλογή του τον Νοεμβριο. Στην Ευρώπη, εάν η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ήταν ήδη δύσκολη, το διάταγμα της Αγίας Σοφίας είναι πιθανώς το πιστοποιητικό θανάτου της".

Newsweek: Μέρος των ισλαμιστικών φιλοδοξιών του Ερντογάν η απόφαση

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί αποτελεί μέρος των ισλαμιστικών φιλοδοξιών του Τούρκου Προέδρου για την Τουρκία και την περιοχή, ανέφερε το περιοδικό Newsweek.

"Για αυτήν την επιδίωξη, η συμβολική σημασία της Αγίας Σοφίας είναι σχεδόν χωρίς σύγκριση", ανέφεραν οι Johnnie Moore και Tuğba Tanyeri-Erdemir στο άρθρο τους που γράφτηκε στο Newsweek.

Ο Atatürk απέρριψε λαμπρά τις διαθρησκευτικές εντάσεις προστατεύοντας την Αγία Σοφία ως κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, αλλά ο Ερντογάν προσπαθεί να "πυροδοτήσει τις εντάσεις που ανακουφίζει ο Atatürk", ανέφεραν οι αναλυτές.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει τις προσπάθειες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και έχει στρατολογήσει τζιχαντιστές στη Συρία και τη Λιβύη στους οποίους είχαν ατιμωρησία να διώκουν ευάλωτες εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες, ανέφεραν ο Μουρ και ο Τανέρι-Ερντεμίρ.

"Σε πλήρη αντίθεση με το όραμα του Atatürk να οικοδομήσει ένα κοσμικό δημοκρατικό κράτος σε μια χώρα με πλειοψηφία των Μουσουλμάνων, ο Ερντογάν προσφέρει ένα πλειοψηφικό μοντέλο, το οποίο θα εμβαθύνει τις παρορμήσεις σε ολόκληρη την περιοχή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Washington Post: Η μετατροπή σε τζαμί είναι μία πράξη πολιτιστικής κάθαρσης

"Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε διάσημος για την δήλωσή του: "Αν χάσουμε την Κωνσταντινούπολη, χάνουμε την Τουρκία". Πέρυσι, έχασε τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα, προσπαθεί να αντιστρέψει την φθίνουσα δημοτικότητά του υποστηρίζοντας έναν θρησκευτικό φονταμενταλισμό που απειλεί τις μειονότητες της Τουρκίας, τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας και τον ιστορικό ρόλο της Κωνσταντινούπολης ως ανεκτική μητρόπολη όπου συνυπάρχουν μουσουλμανικές, χριστιανικές και εβραϊκές θρησκείες για αιώνες. Την Παρασκευή, η κοντόφθαλμη, κυνική εκστρατεία του Ερντογάν χτύπησε στην καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού και τον ουσιαστικό χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης. Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας εξέδωσε μια σκανδαλώδη επικίνδυνη απόφαση: η Αγία Σοφία, μια παγκόσμια κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ και παγκόσμιο σύμβολο παγκόσμιας ιστορίας και πολυπολιτισμικής εκπροσώπησης, πρέπει να μετατραπεί από μουσείο ξανά σε τζαμί. Ως μουσείο, η Αγία Σοφία, ένα τεράστιο κτίριο 1.500 ετών που προηγουμένως χρησίμευε ως εκκλησία και στη συνέχεια τζαμί, αντιπροσώπευε την ουσία της Κωνσταντινούπολης, ένα μέρος όπου οι αυτοκρατορίες και οι θρησκείες που αλλάζουν τον κόσμο συγκρούστηκαν και τέμνονταν, αλλά των οποίων τα μνημεία και τα αντικείμενα μπορούν να τα απολαύσουν όλοι. Η απόφαση της Παρασκευής σηματοδοτεί ένα συμβολικό τέλος σε αυτήν την κληρονομιά ανοχής... Είναι μία πράξη πολιτιστικής κάθαρσης", γράφει στο άρθρο της η Τζούντιθ Χέριν, καθηγήτρια στο King's College.

Le Point: "Ο πόλεμος είναι στο κατώφλι μας"

Ιδιαίτερα καυστικό προς την Τουρκία είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού "Le Point", το οποίο φέρει τίτλο "Ερντογάν, ο πόλεμος στο κατώφλι μας", ενώ και η εικόνα της πρώτης σελίδας είναι αφιερωμένη και αυτή στον Τούρκο Πρόεδρο.

Το γαλλικό περιοδικό αναφέρει μια σειρά ζητήματων στα οποία η τουρκική προκλητικότητα είναι πλέον ανεξέλεγκτη, όπως οι εξελίξεις στην Αγιά Σοφιά, στη Συρία, στη Λιβύη και στη Μεσόγειο ενώ ολόκληρο το τεύχος είναι αφιερωμένο στα αρντηικά καμώματα της γείτονος χώρας.

1

Ταυτόχρονα, στην προ ολίγων ημερών συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την Γερμανία με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν σχολιάζοντας το ρόλο της Άγκυρας στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης έκανε λόγο για "ιστορική και εγκληματική ευθύνη της Τουρκίας η οποία διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου" ενώ σε άλλο σημείο κατήγγειλε ότι η Τουρκία "εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία".

Αφήνοντας σαφείς αιχμές και για το ρόλο της Ρωσίας ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι "δεν ζητάμε από την Τουρκία κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητάμε από την Ρωσία", η οποία από την πλευρά της,παίζει με την ασάφεια", καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι στην Λιβύη δεν βρίσκεται ο ρωσικός στρατός, αλλά "ιδιωτικοί στρατοί".

Όλα δείχνουν ότι η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει χτυπήσει κόκκινο και πως χρειάζεται πολύ προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί.

1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ "ΠΥΡΕΤΟΣ" 11 Αυγ 2020 | 15:36

Oruc Reis: Τα τουρκικά πολεμικά απάντησαν στις ελληνικές φρεγάτες - "Βρισκόμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας"

Πλοία του ελληνικού στόλου πλέουν κοντά στο Oruc Reis, το οποίο έχει εισέλθει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

11 Αυγ 2020 | 15:25

Νέο αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: Δεν θα υπάρξει ανοχή - Αποχωρήστε άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

"Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας, δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ "ΠΥΡΕΤΟΣ" 11 Αυγ 2020 | 15:17

Ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Στο Μαξίμου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Ενημέρωσε τον Μητσοτάκη

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εντός της οποίας παραμένει το τουρκικό ερευνητικό "Oruc Reis".

Ο ΠΗΤΕΡ ΣΤΑΝΟ 11 Αυγ 2020 | 14:34

Oruc Reis - Κομισιόν: Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου "και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’αυτού", δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν

ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 11 Αυγ 2020 | 13:48

Φ. Γεννηματά: Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο

Εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο απαιτείται σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα ανέφερε η Φώφη Γεννηματά

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 11 Αυγ 2020 | 13:38

Προκαλεί η Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου απειλεί με νέες έρευνες για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Θα χορηγηθούν άδειες για έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της Μεσογείου δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΞ ΣΤΟ TWITTER 11 Αυγ 2020 | 12:26

Συνάντηση Δένδια-Πάιατ με φόντο την τουρκική παραβατικότητα

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Τζέφρι Πάιατ με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 11 Αυγ 2020 | 10:06

Φίλης: Η Τουρκία δεν επιθυμεί πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα, αλλά διαπραγματεύσεις με τους όρους της

Ο διεθνολόγος Κ. Φίλης εκτιμά ότι η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους όρους της Τουρκίας

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ 11 Αυγ 2020 | 08:01

Προκαλεί ξανά με νέο χάρτη η Τουρκία: Τo Oruc Reis σε απόσταση αναπνοής από την Κάρπαθο

Στον χάρτη το Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με τη συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 11 Αυγ 2020 | 07:22

"Πόλεμος νεύρων" από τον Ερντογάν – Σε θέση μάχης το πολεμικό ναυτικό – Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Με τον πόλεμο νεύρων του Ερντογάν προς την ελληνική κυβέρνηση έχει σημάνει "κόκκινος συναγερμός" στη Μεσόγειο.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ 10 Αυγ 2020 | 22:37

Συνεχίζεται η τουρκική προπαγάνδα: Φωτογραφίες του Oruc Reis με συνοδεία πολεμικών πλοίων

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε φωτογραφίες από το Oruc Reis το οποίο συνοδεύουν πολεμικά πλοία

ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 10 Αυγ 2020 | 21:21

Ραγδαίες εξελίξεις: Την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημερώνει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Υπό τη σκιά των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

10 Αυγ 2020 | 20:21

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές

Τους προκλητικούς τόνους συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.