
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη δολοφονία 5 αστυνομικών στο Ντάλας. έδωσε εντολή οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στις ΗΠΑ έως την 12η Ιουλίου,. «Σε ένδειξη σεβασμού για τα θύματα της επίθεσης (...) δίνω εντολή η αμερικανική σημαία να κυματίζει μεσίστια στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτίρια, τις στρατιωτικές βάσεις και τα πλοία του πολεμικού ναυτικού» σε ολόκληρη την χώρα, επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε γραπτή ανακοίνωσή του.
Δεν μπορεί όμως να δώσει «εντολή» ωστε να σταματήσει να πλανάται ο εφιάλτης του διχασμού πάνω από τις ΗΠΑ. Και ο φόβος να επικρατήσει ενα «εμφυλιοπολεμικό κλιμα» είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της New York Post που μιλάει για εμφύλιο πόλεμο. Το πρωτοσέλιδο προκάλεσε βέβαια θύελλα αντιδράσεων, αλλά από την άλλη δείχνει ξεκάθαρα πόσο εύκολα μπορεί κάποιοι να ρίξουν λάδι στη φωτιά.
Eφεδρος υπαξιωματικος ο δράστης
Micah Xavier Johnson, είναι το όνομα του νεαρού που τα ξημερώματα εκτέλεσε πέντε αστυνομικούς κατά την διάρκεια πορείας στο Ντάλας, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης αποκάλυψαν ότι ο ένοπλος ήταν έφεδρος υπαξιωματικός του αμερικανικού στρατού.
Η αστυνομία του Ντάλας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το όνομα του δράστη και περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι ο 25χρονος νεαρός «ήθελε να σκοτώσει λευκούς και ιδιαίτερα λευκούς αστυνομικούς».
Σκληρό βίντεο: Η στιγμή της εκτέλεσης των αστυνομικών:
Τον σκότωσαν με ρομπότ - βόμβα
Ο δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία που χρησιμοποίησε ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ πάνω στο οποίο ήταν προσαρμοσμένη μια βόμβα που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό.
Η αστυνομία περιέγραψε την ενέδρα που στήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης ως επίθεση που είχε προσεκτικά σχεδιαστεί και εκτελεστεί και ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει 3 πρόσωπα, ενώ σκότωσε ένα τέταρτο που είχε οχυρωθεί σε υπόγειο γκαράζ.

«Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τον ύποπτο. Δεν είχαμε άλλη εναλλακτική παρά να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ με τον εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας Ντέιβιντ Μπράουν σε δημοσιογράφους στο δημαρχείο της πόλης.
«Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήταν αναστατωμένος λόγω των διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter» επισήμανε ο Μπράουν.

«Είπε ότι ήταν ταραγμένος από τα πρόσφατα περιστατικά με πυροβολισμούς στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί. Ο ύποπτος τόνισε ότι ήταν συγχισμένος με τους λευκούς πολίτες. Ο ύποπτος δήλωσε ότι ήθελε να σκοτώσει λευκούς πολίτες, ειδικά λευκούς αστυνομικούς».
Δεν ήταν ενταγμένος σε οργάνωση
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τους ειδικούς διαπραγματευτές της αστυνομίας, ο άνδρας επισήμανε ότι δεν είναι ενταγμένος σε καμία οργάνωση, σύμφωνα με τον Μπράουν κι ότι έδρασε μόνος. Εξάλλου, Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, υπό καθεστώς ανωνυμίας, σημείωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για διασυνδέσεις του με διεθνή κέντρα.

Το κέντρο του Ντάλας παραμένει σήμερα αποκλεισμένο: πυροτεχνουργοί, ιατροδικαστές και ειδικοί βαλλιστικών αναλύσεων έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
«Δεν υπάρχουν λόγια για να διατυπώσει κανείς την κτηνωδία που συγκλόνισε την πόλη μας. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι αυτό το χάσμα μεταξύ της αστυνομίας μας και των πολιτών μας πρέπει να κλείσει» υπογράμμισε ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων απευθύνοντας έκκληση για ενότητα.

Πως άρχισε το μακελειό
Τα πυρά άρχισαν να πέφτουν βροχή καθώς η διαδήλωση στο Ντάλας όδευε προς το τέλος της. Δεκάδες πολίτες άρχισαν να ουρλιάζουν και να τρέχουν πανικόβλητοι προς κάθε κατεύθυνση στους δρόμους της πόλης.
Ήταν η φονικότερη ημέρα για την αστυνομία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.
Συνολικά 12 αστυνομικοί και δύο πολίτες δέχθηκαν πυρά κατά την επίθεση, γνωστοποίησε ο δήμαρχος του Ντάλας Μάικ Ρόουλινγκς. Τρεις από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν ήταν γυναίκες.

Ο δήμαρχος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ότι οι συλληφθέντες, μεταξύ αυτών μία γυναίκα, δεν είναι «συνεργάσιμοι» με τους ανακριτές. Επιπλέον από τον ένοπλο που σκοτώθηκε στο υπόγειο γκαράζ ελήφθησαν δακτυλικά αποτυπώματα και τα στοιχεία του ερευνώνται σε συνεργασία με τις ομοσπονδιακές αρχές.
Μέχρι στιγμής η αστυνομία δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρη πως γνωρίζει όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην επίθεση, είπε ο Ρόουλινγκς.
Πρόκειται για μια «επίθεση εναντίον της χώρας μας» δήλωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, σε δελτίο Τύπου.

Το εμπρηστικό πρωτοσέλιδο
Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ λίγες ώρες μετά το μακελειό με τους 5 νεκρούς αστυνομικούς στο Ντάλας, καθώς η εφημερίδα New York Post μιλάει για εμφύλιο πόλεμο.
Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας πάνω από τον τίτλο «Εμφύλιος Πόλεμος» υπάρχει μια φωτογραφία από τους πυροβολισμούς στο Ντάλας που δείχνει αστυνομικούς σωριασμένους στο έδαφος.
Η εφημερίδα κυκλοφόρησε πριν γίνει γνωστός ο πιο πρόσφατος απολογισμός αναφέροντας ότι οι νεκροί είναι τέσσερις. Στις εσωτερικές σελίδες η εφημερίδα χαρακτηρίζει την διαδήλωση που προηγήθηκε των πυροβολισμών ως «πορεία κατά της αστυνομίας».
Αλλες εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα και ιστότοποι στις ΗΠΑ επικρίνουν την New York Post για το πρωτοσέλιδό της κάνοντας λόγο ανεύθυνη δημοσιογραφία που ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Αλλά και στο διαδίκτυο, πολλές είναι οι φωνές διαμαρτυρίας, από χρήστες του Twitter που κατηγορούν την εφημερίδα για «διασπορά μίσους και διχασμού». Ακυρώστε την εφημερίδα σας έγραψε στο Twitter ο γνωστό αθλητικογράφους του NBA, Aaron Bruski.
Delete your newspaper RT @nypost Friday's cover: 4 cops killed in Dallas tragedy https://t.co/rQr1wnPwgV pic.twitter.com/dcwAH6wOgb
— Aaron Bruski (@aaronbruski) 8 Ιουλίου 2016
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr