Ο εξ απορρήτων του Πούτιν που κρατήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Είναι εκ των πιο στενών μυστικών συμβούλων του Πούτιν εδώ και μια δεκαπενταετία. Και από τα πρόσωπα που συζητείται όσα λίγοι σε ορισμένους κύκλους της Ευρώπης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο εξ απορρήτων του Πούτιν που κρατήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Είναι εκ των πιο στενών μυστικών συμβούλων ή εξ απορρήτων του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εδώ και μια δεκαπενταετία. Είναι το πρόσωπο που συζητείται όσο λίγοι σε συγκεκριμένους κύκλους στην Ευρώπη.

Αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιντελιγκέντσια της ρωσικής πολιτικής σκηνής. Είναι από τους πιο γνωστούς πολιτικούς σχολιαστές και συγγραφείς της μετασοβιετικής Ρωσίας. Είναι ο άνθρωπος που μιλά για τη νέα παγκόσμια τάξη και ο εμπνευστής της αποκαλούμενης και ως «4ης πολιτικής θεωρίας» που περιγράφει την επιστροφή της Ρωσίας ως μιας παγκόσμιας μεγάλης δύναμης, η οποία θα μπορέσει να αποτελέσει ένα αντίβαρο στην αμερικανική κυριαρχία.

Ο Ντούγκιν είναι στο Άγιον Όρος εδώ και λίγες ημέρες ως προπομπός του Β. Πούτιν και θα έχει επαφές στη Ρωσική Μονή Αγίου Παντελεήμονος , ενώ για να φθάσει στην Αθωνική Πολιτεία έγινε μεγάλη κινητοποίηση από τη ρωσική διπλωματία, καθώς αρχικά δεν του επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα.

Ο εξ απορρήτων του Πούτιν που κρατήθηκε στη Θεσσαλονίκη
Ο Α. Ντούγκιν είναι εκ των πιο στενών μυστικών συμβούλων ή εξ απορρήτων του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εδώ και μια δεκαπενταετία

Δεν είναι τυχαία περίπτωση, καθώς είναι ο εμπνευστής και θεωρητικός της νέας ρωσικής γεωπολιτικής και του ρεύματος του «ευρασιανισμού» και έχει επηρεάσει αρκετά τον Πούτιν για τις κινήσεις του στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Είναι γεννημένος το 1962 και διδάσκει Κοινωνιολογία και Γεωπολιτική στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μόσχας, στο φημισμένο Λομονοσόφ και ανήκει στους Ρώσους Γ.Ο.Χ. (γνήσιους ορθόδοξους χριστιανούς). Οι Ρώσοι Γ.Ο.Χ. προέρχονται από το κίνημα του Ρασκόλ (σχισματικοί).

Από μικρός ήταν σφόδρα αντι-δυτικός και φανατικός υποστηρικτής του εθνικομπολσεβικισμού, ενώ ο πατέρας του ήταν υιός αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών της ΕΣΣΔ.

Μάλιστα είχε ενεργή παρουσία και διαδραμάτιζε καταλυτικό ρόλο σε διάφορα ρεύματα σκέψης, τόσο δεξιά όσο και αριστερά. Συνδέθηκε παλαιότερα με τον «εθνικομπολσεβίκο» Εντουάρντ Λιμόνοφ και τον κομμουνιστή Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ενώ την εποχή της ΕΣΣΔ ήταν στην εθνικιστική αντιπολίτευση κατά του Μπορίς Γέλτσιν.

Εμπνευστής και θεωρητικός της νέας ρωσικής γεωπολιτικής και του ρεύματος του «ευρασιανισμού»
Εμπνευστής και θεωρητικός της νέας ρωσικής γεωπολιτικής και του ρεύματος του «ευρασιανισμού»

Λέγεται ότι ο Ντούγκιν γοητεύει με τις απόψεις του διάφορους ευρωπαίους φιλορώσους διανοουμένους, ενώ έχει επικριθεί ότι διατηρεί σχέσεις ακόμη και με ακροδεξιά κόμματα.

Ο Ντούγκιν διατηρεί ανοικτή γραμμή και με τον εξ απορρήτων του Πούτιν, τον επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (RISS) και πρώην στρατηγό των μυστικών υπηρεσιών Λεονίντ Ρεσέτνικοφ, καθώς έχουν κοινές απόψεις για τη θωράκιση και ενίσχυση της Ρωσίας.

Για την ιστορία στις αρχές του 2015, ο Ρεσέτνικοφ με γραπτή ανακοίνωσή του είχε επισημάνει τη σταθερή συνεργασία και επικοινωνία του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ντούγκιν δεν ήλθε πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς είχε μιλήσει στις 12 Απριλίου 2013 σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου ήταν παρών και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που έχει πει δημόσια ότι δεν έχει σχέση μαζί του και δεν προσκλήθηκε από αυτόν.

Ο Ντούγκιν είχε μιλήσει στις 12 Απριλίου 2013 σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου ήταν παρών και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
Ο Ντούγκιν είχε μιλήσει στις 12 Απριλίου 2013 σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου ήταν παρών και ο νυν υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

Αρκετές φορές η Χρυσή Αυγή έχουν εκφραστεί θετικά για τον Ντούγκιν και μάλιστα ο γ.γ. της Νίκος Μιχαλολιάκος είχε γράψει άρθρο για τα γεγονότα στην Ουκρανία, με τίτλο «Η Κριμαία, ο Μόσκοβος και η Ελλάδα». Σε αυτό το κείμενο σημείωνε μεταξύ άλλων, ότι έγινε «μια εξέγερση, η οποία ήλθε όχι για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε ένα σάπιο καθεστώς, αλλά για να πλήξει καίρια τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη, για να αποκλείσει κυριολεκτικά τη Ρωσία από τη γεωπολιτική της επέκταση, μια επέκταση, η οποία πιστά εκφράζεται με τη θεωρία της Ευρασίας του Αλεξάντερ Ντούγκιν».

Δόγμα του Ντούγκιν είναι «εμείς οι Ρώσοι χρωστάμε στους Ελληνες» και σε μια παλαιότερη συνέντευξή του στον Δ. Κωνσταντακόπουλο (περιοδικό «Επίκαιρα» των εκδόσεων Λιβάνη) είχε υποστηρίξει ότι «ο ρωσικός λαός μάλλον θα υποστηρίξει μια σκληρή γραμμή του Πούτιν στην περίπτωση μιας Ελλάδας που εξεγείρεται εναντίον της παγκόσμιας τάξης και των χρηματιστηριακών της στρατηγικών».

«Η επεξεργασία της 4ης πολιτικής θεωρίας αρχίζει από κοινό σημείο τομής των διαφόρων αντιφιλελεύθερων πολιτικών θεωριών του παρελθόντος, δηλαδή του κομμουνισμού και των θεωριών του τρίτου δρόμου. Ετσι φθάνουμε στον εθνικομπολσεβικισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει τον σοσιαλισμό, χωρίς τον υλισμό, τον αθεϊσμό, τον προοδευτισμό και τον μοντερνισμό» σημειώνει στο βιβλίο του, το κύριο μέρος του οποίου δημοσιεύθηκε το 2009 στην Αγία Πετρούπολη με τον τίτλο «Chetvertaia Politicheskaia Teoriia» (εκδόσεις Amphora).

Δόγμα του Ντούγκιν είναι «εμείς οι Ρώσοι χρωστάμε στους Ελληνες»
Δόγμα του Ντούγκιν είναι «εμείς οι Ρώσοι χρωστάμε στους Ελληνες»

Ο φιλελευθερισμός για τον Ντούγκιν είναι ο βασικός εχθρός της 4ης πολιτικής θεωρίας, καταφέρεται κατά των ναζί, χαρακτηρίζει εγκληματική πράξη την εξόντωση ολόκληρων εθνικών ομάδων, απορρίπτει όλες τις μορφές ρατσισμού, τάσσεται υπέρ ενός πολυπολικού κόσμου, αλλά τονίζει πως χωρίς ρατσισμό ο εθνικοσοσιαλισμός δεν είναι εθνικοσοσιαλισμός.

Για την 4η ΠΘ η μεγαλύτερη αξία είναι το έθνος (ο εθνοκεντρισμός) και ο Ντούγκιν λέει πως «εάν η Ρωσία επιλέξει να ζήσει, τότε θα προκαλέσει αυτόματα τη δημιουργία μιας τέταρτης πολιτικής θεωρίας» που δεν είναι ούτε φασισμός ούτε κομμουνισμός ούτε φιλελευθερισμός. «Η Ρωσία δεν έχει πλέον καμία θέση στον νέο γενναίο κόσμο της παγκοσμιοποίησης, του μεταμοντερνισμού και του μεταφιλελευθερισμού» αναφέρει.

Τέτοια εποχή πέρυσι, με άρθρο τους οι Financial Times κατηγορούσαν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για σχέσεις με τον Αλεξάντρ Ντούγκιν. Ο Ν. Κοτζιάς το διέψευσε, ενώ λίγο μετά τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο φωτογραφία τους στον Πειραιά, τον Απρίλιο του 2013, κινήθηκε λίγο διαφορετικά.

Με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, παραδέχθηκε ότι απηύθυνε πρόσκληση, καθώς, «ήταν ένας από τους συμβούλους του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας».

Διαβάστε ακόμη:

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο «στοχαστής» του Πούτιν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

40.000 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ 23 Ιαν 2021 | 17:09

Η Ρωσία "φλέγεται" για τον Ναβάλνι: Μαζικές διαδηλώσεις και εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του - Συνελήφθη η σύζυγος του

Η αστυνομία της Ρωσίας προχώρησε σε περισσότερες από 1.000 προφυλακίσεις διαδηλωτών-υποστηρικτών του Αλεξέι Ναβάλνι

ΤΙ ΛΕΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ 22 Ιαν 2021 | 21:02

Νέο μήνυμα Ναβάλνι: "Είμαι καλά, δεν θέλω να αυτοκτονήσω" - Το TikTok κατέβασε αναρτήσεις υπέρ του ως παράνομες

Προληπτικά μέτρα από τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη Ρωσία, μία ημέρα πριν από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον Αλεξέι Ναβάλνι

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 18:48

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βουτά στα παγωμένα νερά, με τη θερμοκρασία στους -20 βαθμούς Κελσίου [Βίντεο]

Η ρωσική τηλεόραση μαγνητοσκόπησε τον πρόεδρο, 65 ετών, σήμερα, πηγαίνοντας στην παγωμένη λίμνη Seliger για τα Θεοφάνεια

EPIVACCORONA 19 Ιαν 2021 | 13:49

Δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού: 100% αποτελεσματικό, λέει η Ρωσία

Αποτελεσματικότητα 100% κατά του κορονοϊού, υποστηρίζει η Ρωσία ότι έχει το δεύτερο εμβόλιό της, το EpiVacCorona. Το Sputnik V έχει αποτελεσματικότητα 92%.

ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 18 Ιαν 2021 | 21:35

Μήνυμα Λαβρόφ σε Τουρκία: Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως και 12 μίλια

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 18 Ιαν 2021 | 07:38

Ναβάλνι: Άμεση απελευθέρωση ζήτησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν και ο Μάικ Πομπέο

Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την απελευθέρωση του Ναβάλνι που συνελήφθη μόλις επέστρεψε στη Ρωσία.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 17 Ιαν 2021 | 20:44

Αμετανόητος ο Πούτιν: Συνελήφθη ο Ναβάλνι μόλις προσγειώθηκε στην Ρωσία [εικόνες]

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Μπαράζ συλλήψεων υποστηρικτών του. Εντονη αντίδραση από ΕΕ και ΗΠΑ.

ΕΠΙΚΡΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 17 Ιαν 2021 | 10:12

Επιστρέφει στη Ρωσία ο Ναβάλνι - Ετοιμάζεται να τον συλλάβει ο Πούτιν

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Ρωσία παρά την απειλή για σύλληψή του.

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΜΑΛΕΓΙΑ 14 Ιαν 2021 | 15:03

Sputnik V: Τον Φεβρουάριο το αίτημα στην ΕΕ για έγκριση του ρωσικού εμβολίου

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, Sputnik V.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 14 Ιαν 2021 | 10:30

Ακάρ για S-400: Περιμένουμε και δεύτερη παραλαβή - Αν θέλουν οι ΗΠΑ, μπορούμε να βρούμε λύση

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστηρίζει ότι είναι πολύ προβληματικό" για την Άγκυρα να υπαναχωρήσει στο ζήτημα των S-400 και ζητά διάλογο με τις ΗΠΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ 05 Ιαν 2021 | 15:35

Κορονοϊός: Στο τραπέζι η κοινή παρασκευή εμβολίων - Τι συζήτησαν Πούτιν και Μέρκελ

Oι δύο ηγέτες συζήτησαν "θέματα συνεργασίας στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού".

ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΑ ΟΥΡΑΛΙΑ ΟΡΗ 29 Δεκ 2020 | 22:59

Σοκ στη Ρωσία: Συνελήφθη ιερέας που προέτρεπε τις μοναχές να αυτοκτονήσουν

Ο πατήρ Σεργκέι, κατά κόσμον Νικολάι Ρομανόφ, έγινε γνωστός στη Ρωσία επειδή αρνήθηκε την ύπαρξη του νέου κορονοϊού και υποκίνησε κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των ναών