Ο Ερντογάν, οι μνήμες του πραξικοπήματος και οι ρωσικοί s-400

Μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας, από το αμερικανικό πρόγραμμα των F-35, η Ρωσία έσπευσε να κάνει προσφορά των δικών της αεροσκαφών Su-35

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Ερντογάν, οι μνήμες του πραξικοπήματος και οι ρωσικοί s-400

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση της παραλαβής του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, το οποίο έχει οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων στη σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Η τελευταία εξέλιξη αφορά την αντίδραση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ να διακόψει την ανάμιξη της Τουρκίας με τα F-35.

Σύμφωνα με το CNNTurk, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του Τούρκου προέδρου για την απόφαση αυτή, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να παραμείνουν υγιείς, μετά από τέτοιου είδους μονομερείς αποφάσεις.

Η Ρωσία τάραξε ακόμα περισσότερο τα νερά, καθώς δήλωσε έτοιμη να δώσει μαχητικά αεροσκάφη Su-35 στην Τουρκία, μετά την απομάκρυνση της δεύτερης από το αμερικανικό πρόγραμμα.

"Εάν οι Τούρκοι συνάδελφοί μας εκφράσουν την επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών Su-35", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Κεμεζόφ, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας Rostec .

Συγκρατημένος εμφανίστηκε σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του Sputnik ο τούρκος πρόεδρος, μετά τις δηλώσεις από τη ρωσική πλευρά.”Είναι ακόμα πρώιμο να συζητήσουμε για αγορά ρωσικών μαχητικών Su-35. Ο πρόεδρος θα εξετάσει αυτό το σημαντικό ζήτημα και θα κάνει σχετική δήλωση", ανέφερε η στρατιωτική πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο.

Tα “φαντάσματα” του παρελθόντος

Πολλές είναι οι αναλύσεις που έχουν γίνει σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να μείνει “πιστή” στην αγορά των S-400 προκαλώντας σοβαρούς κλυδωνισμούς στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Η αυξανόμενη δύναμη της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, η απόσταση που προκλήθηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία αλλά ακόμη και η αίσθηση υπερηφάνειας του Ερντογάν ως αντίδραση στη πίεση των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία είναι μερικές από τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί. Στο μέτωπο της Συρίας, η Άγκυρα έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να προσφέρει βοήθεια στον Ερντογάν στην αντιμετώπιση της οργάνωσης των Κούρδων, της YPG.

Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν κάνει μια σειρά από δελεαστικές προσφορές στην Τουρκία, απομακρύνοντάς την από τον δυτικό προσανατολισμό. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η οργή του Ερντογάν στην άρνηση της Ουάσιγκτον να εκδώσει τον Φετχουλάχ Γκιουλέν, η βάση του οποίου είναι στην Πενσυλβανία. Η Τουρκία τον κατηγορεί ότι πυροδότησε το πραξικόπημα, ενώ ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή του σε αυτό.

Σε ανάλυσή του το Reuters, δίνει μια νέα διάσταση στους λόγους για τους οποίους επέλεξε η Άγκυρα να αγοράσει του S-400. Η θεωρία αυτή φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στο περιβάλλον Τραμπ, ο οποίος σημειώνεται ότι εκδήλωσε καταφανώς τη δυσαρέσκειά του που θα αποκλείσει την Τουρκία από το σύστημα των F-35.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters και διατηρώντας την ανωνυμία τους, αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους που ο Ερντογάν επέλεξε να αγοράσει το αμυντικό σύστημα της Ρωσίας και όχι του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, σχετίζεται με την αεροπορική δύναμη της Τουρκίας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόπειρα του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. “Γίνεται συζήτηση ότι επιθυμεί (σ.σ. ο Ερντογάν) το ρωσικό σύστημα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Δεν θέλει το σύστημα του ΝΑΤΟ. Οι S-400 θα είναι πιο αποδοτικοί στο να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση”,εξηγούν οι ειδικοί στο πρακτορείο.

Πηγές που πρόσκεινται στην Τουρκία, πάντως διαψεύδουν κάποιο φόβο πραξικοπήματος και σημειώνουν στο Reuters: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήθελε τους Patriots o Ερντογάν, ωστόσο οι ΗΠΑ καθυστερούσαν τις διαδικασίες κατά τη προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα”. Ο ίδιος ο Ερντογάν πάντως έχει δηλώσει ότι η Τουρκία αγόρασε τους S-400 επειδή η Ρωσία έκανε καλύτερη προσφορά, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έθεσαν σκληρούς όρους για τους Patriots.

Κυρώσεις στην Άγκυρα

"Η Ουάσινγκτον δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Για να... ανασκευάσει λίγο αργότερα: «Το εξετάζουμε. (Είναι) μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για πολλούς λόγους. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ορισμένα πολύ μεγάλα λάθη σε σχέση με την Τουρκία και αυτό είναι πολύ κακό. Επομένως το μελετούμε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν το έχουμε ακόμη ανακοινώσει».

Απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, που συμμετέχει στην γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, πρόκειται να απολέσει δισεκατομμύρια δολάρια έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα εξαγοράς των μαχητικών, εξαιτίας της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Οχτώ τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, προμηθεύοντας εκατοντάδες μέρη των αεροσκαφών, όπως συστήματα απεικόνισης θαλάμου διακυβέρνησης και εξοπλισμού προσγείωσης, σε συμβόλαια, που το Πεντάγωνο τονίζει ότι θα έφτασαν σε αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ο διευθυντής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική απόφαση να μεταφέρει αλλού τις εργασίες παραγωγής – και η πιθανότητα για επιβολή αμερικανικών κυρώσεων – θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη για αυτές τις εταιρείες.

Ο Ντεμίρ επισήμανε ότι οι απώλειες αυτές θα είναι προσωρινές, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες μακροπρόθεσμα θα βγουν ισχυρότερες.

Ωστόσο, αναλυτές τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στις τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών επί μία δεκαετία, ενώ εκτιμούν ότι θα περιοριστεί επίσης η πρόσβαση της Τουρκίας σε νέα αμυντική τεχνολογία.

Οι τουρκικές εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι Roketsan, Havelsan, Alp Aviation, Ayesas, Kale Aerospace, Tubitak-SAGE, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία TAI και το τουρκικό σκέλος της ολλανδικής εταιρείας Fokker Elmo, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο των F-35.

Καμία από τις εταιρίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο, σύμφωνα με το Reuters.

O Τούρκος διευθυντής Ντεμίρ τόνισε ότι θα προχωρήσουν σε εκτίμηση πως θα αποζημιωθούν για τις απώλειες τους. Ο όμιλος Kale είχε επισημάνει τον Απρίλιο ότι αν η Τουρκία αποκλεισθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, όποιες απώλειες πωλήσεων της θα αντισταθμιστούν στρέφοντας στην πολιτική αεροπορία.

Ανακοινώνοντας τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών, το Πεντάγωνο ανέφερε χθες ότι οι τουρκικές εταιρείες παρήγαγαν περισσότερα από 900 κομμάτια για τα F-35.

Η εφοδιαστική αλυσίδα θα μεταφερθεί κυρίως σε αμερικανικά εργοστάσια, σε μια κίνηση που θα κοστίσει στις ΗΠΑ μεταξύ 500 και 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντεμίρ εμφανίστηκε επικριτικός στην απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι «μέχρι σήμερα εκπληρώσαμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας, πληρώσαμε τις οφειλές μας για τα F35. Υπάρχει μια απόφαση για μονομερή αναβολή. Είναι μια απόφαση που δεν συνάδει με την συμφωνία. Περιμένουμε να μας την στείλουν επίσημα. Θέλουμε να δούμε βάσει ποιου άρθρου της συμφωνίας λήφθηκε αυτή η απόφαση», είπε σημειώνοντας ότι στην απόφαση χρησιμοποιείται η λέξη αναβολή, όχι η λέξη αποκλεισμός.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να αξιολογεί τις εναλλακτικές της, δηλαδή αν κλείσει μια πόρτα θα ανοίξει άλλη, μπορεί να δημιουργήσουμε τη δική μας πόρτα, κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι», δήλωσε αναφέροντας ότι αναμένουν από τις ΗΠΑ να τους προωθήσει την απόφασή για τα F-35 επίσημα.

Νωρίτερα σήμερα, η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec, μέσω του προέδρου της, Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς.

Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 21 Οκτ 2020 | 16:41

"Νίπτει τα χείρας του" ο Στόλτενμπεργκ για το Oruc Reis: "Δεν θα ασχοληθώ με νομικά ζητήματα"

"Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ενός ατυχήματος και αν συμβούν να φροντίσουμε να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου", δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΝΟΣΤΑΛΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ 21 Οκτ 2020 | 15:14

Ανάλυση Bloomberg: "Αν χάσει τις εκλογές ο Τραμπ, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Ερντογάν"

Ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg για το τι θα σημάνει τυχόν ήττα του Τράμπ στις εκλογές στις ΗΠΑ

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 21 Οκτ 2020 | 13:48

Μητσοτάκης από Κύπρο: Η Τουρκία ονειρεύεται αυτοκρατορικές πρακτικές- Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Αθανασιάδη, αλ Σίσι στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ 21 Οκτ 2020 | 12:43

"Χλιαρή" η απάντηση του Βερολίνου στο αίτημα της Αθήνας για εμπάργκο όπλων- Είναι πολλά τα λεφτά των υποβρυχίων...

Τι απαντά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο αίτημα της Αθήνας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ YENI SAFAK 21 Οκτ 2020 | 11:59

Oruc Reis: Παρατείνει τη Navtex η Τουρκία και ζητά αποστρατικοποίηση νησιών - "Πλωτό τείχος" από τα ελληνικά πλοία

Η Yeni Safak προαναγγέλλει την παράταση της τουρκικής Navtex και του Oruc Reis στο Αιγαίο.

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ 21 Οκτ 2020 | 11:58

Η "μάχη" του βυθού: "Αόρατα" τα ελληνικά υποβρύχια - Ο ελληνικός Στόλος εντόπισε όλα τα τουρκικά

Αόρατα τα ελληνικά υποβρύχια που παρακολουθούν τις κινήσεις του Oruc Reis- Ο Στόλος εντόπισε όλα τα τουρκικά

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Οκτ 2020 | 10:10

Μήνυμα από το Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θύμισε στην Τουρκία τη βύθιση του οθωμανικού στόλου στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Θυμίζουμε πως με τη νίκη των συμμάχων στη ναυμαχία του Ναυαρίνου άνοιγε πλέον ο "δρόμος" για κάθοδο της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΛΑΝΙΑ 21 Οκτ 2020 | 08:42

Εκλογές ΗΠΑ: Κατά πάντων ο Τραμπ πριν το δεύτερο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν

Το βλέμμα είναι στραμμένο στο δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ των δύο μονομάχων, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν την ερχόμενη Πέμπτη.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 21 Οκτ 2020 | 07:24

Ο Μητσοτάκης στην Κύπρο - Η Ελλάδα κλείνει μέτωπα, η Τουρκία απομονώνεται

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σήμερα στην Λευκωσία θα πάρει μέρος στην τριμερή Σύνοδο μεταξύ της Ελλάδας της Κύπρου και της Αιγύπτου.

ΜΑΧΗ ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ 20 Οκτ 2020 | 23:57

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Προηγείται ο Μπάιντεν, αλλά κλείνει την ψαλίδα ο Τραμπ σε 6 Πολιτείες

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται και στις 6 αμφίρροπες Πολιτείες - Ντέρμπι με Τραμπ σε Μίσιγκαν και Βόρεια Καρολίνα

20 Οκτ 2020 | 23:33

Ρεσιτάλ προκλητικότητας από την Τουρκία: Με NAVTEX ζητά αποστρατικοποίηση Λήμνου, Σαμοθράκης και Αη Στράτη

Η Άγκυρα προχώρησε σε έκδοση αντι-NAVTEX με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία αμφισβητεί ο Ερντογάν - Συνεχίζει τις απειλές ο Τούρκος πρόεδρος

ΕΧΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2020 | 21:57

Κορονοϊός: Αρχίζουν ξανά οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca

Ακόμη και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξαναρχίσουν οι δοκιμές του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca Plc για τον κορονοϊό

ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ 20 Οκτ 2020 | 21:41

Μελάνια Τραμπ: Απούσα από προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ λόγω... βήχα

Αρνητική πλέον στον κορονοϊό η Μελάνια Τραμπ, ωστόσο ακύρωσε το ταξίδι της στην Πενσιλβάνια εξαιτίας ενός "επίμονου βήχα".