Follow us

Ο Ερντογάν σχεδιάζει την επαναφορά της ισλαμικής μαντίλας - Σβήνει την κληρονομιά του Ατατούρκ

Ο Ερντογάν σχεδιάζει να φέρει στο προσκήνιο το δικαίωμα χρήσης, ή μη, της ισλαμικής μαντίλας στην καθημερινή ζωή, μια συζήτηση που είχε κλείσει επί Ατατούρκ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να καταθέσει στο κοινοβούλιο τροπολογία του Συντάγματος για να χαράξει με μεγάλα κι ανεξίτηλα γράμματα το δικαίωμα χρήσης, ή μη, της ισλαμικής μαντίλας στην καθημερινή ζωή, στο σχολείο και στο γραφείο.

Στο κοσμικό τουρκικό κράτος, η πολύ πολιτική αυτή απόφαση, αναβιώνει, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, μία συζήτηση που ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ είχε κλείσει ήδη στις αρχές του 20ού αιώνα.

Απόδειξη ότι το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα; Το πολύ δημοφιλές σίριαλ του Netflix "Bir Baskadir", που φέρνει σε αντιπαράθεση μία αγρότισσα (καλυμμένη) με δύο χειραφετημένες ψυχολόγους της πόλης. Η μία λέει κάνοντας ζάπινγκ μπροστά στην τηλεόραση: "Είναι η νέα μόδα: πλέον, σε όλα τα σίριαλ υπάρχει μια γυναίκα με μαντίλα".

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι πλέον πολύ κοντά και αυτό έπεισε τον Ταγίπ Ερντογάν να οικειοποιηθεί το θέμα, κραδαίνοντας ακόμη και την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το (μη) θέμα.

Ομως, ο πρώτος που ξεκίνησε την συζήτηση είναι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και του ιστορικού κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι αυτός που ξεκίνησε την συζήτηση κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι "επιδιώκει να κρατήσει ομήρους τις καλυμμένες γυναίκες".

Διαβάστε Επίσης

Αρση απαγορεύσεων

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήθελε με τον τρόπο αυτόν να καθησυχάσει τα ισλαμοσυντηρητικά στρώματα της τουρκικής κοινωνίας ότι αν εκλεγεί στην ηγεσία της χώρας θα φροντίσει να εγγραφεί στην νομοθεσία το δικαίωμα της ισλαμικής μαντίλας.

"Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στις καλυμμένες και στις ακάλυπτες σήμερα στις δημόσιες υπηρεσίες; Στα σχολεία; Οχι!, του απάντησε ο Ερντογάν. "Αυτό το πετύχαμε εμείς!".

Στο όνομα του μοντερνισμού, οι αρχές της νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας τηρούσαν αρχικά αποθαρρυντική στάση απέναντι στην χρήση της μαντίλας. Στην συνέχεια απαγορεύθηκε προοδευτικά στην εκπαίδευση και τις δημόσιες υπηρεσίες, για να αποκατασταθεί το 2008 υπό την ισλαμοσυντηρητική διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το AKP ήρε αρχικά την απαγόρευση στα πανεπιστήμια, έπειτα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο κοινοβούλιο, ακόμη και στην αστυνομία.

Τα μέτρα αυτά εξελήφθησαν στην Τουρκία ως "απελευθέρωση των δικαιωμάτων των γυναικών", για τα οποία δεν θέλουν πισωγύρισμα, εξηγεί η Μπερίν Σενμέζ, ιστορικός, ακτιβίστρια και ένθερμη υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών, που φοράει μαντίλα.

Απέναντι στις αντιρρήσεις ορισμένων φεμινιστριών και εν μέσω της σοβαρής κρίσης της τουρκικής οικονομίας, λέει ότι "η διαβεβαίωση ότι οι καλυμμένες γυναίκες μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους (...) αποτελεί μέσον πρόληψης των οικονομικών κρίσεων και αύξησης του επιπέδου της ανθρώπινης ανάπτυξης", επιτρέποντάς τους να σπουδάζουν και να εργάζονται.

Ελλείψει νέας έρευνας, υπολογίζει ότι το 50% των γυναικών της Τουρκίας φορούν την ισλαμική μαντίλα, έναντι 65% το 2012.

"Το να μην γίνεται αντιληπτό μου είναι ακατανόητο", προσθέτει. "Το νομοσχέδιο του Κιλιτσντάρογλου είναι ένα μέτρο σημαντικό για την ανάσχεση του Ερντογάν", καταλήγει η αντιπολιτευόμενη Μπερίν Σενμέζ.

Διαβάστε Επίσης

Ιδανική γυναίκα

Διότι για τις φεμινίστριες της Τουρκίας, που υποστηρίζουν με θέρμη την εξέγερση των γυναικών του Ιράν, στόχος του Ερντογάν είναι κυρίως να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συντηρητικότερων στρωμάτων της τουρκικής κοινωνίας.

"Τόσο η απαγόρευση της μαντίλας όσο και η άρση της απαγόρευσης έγιναν στο όνομα της χειραφέτησης των γυναικών. Στην πραγματικότητα, και οι δύο θέσεις επεδίωξαν να επιβάλουν κάθε μία το δικό της μοντέλο της ιδανικής γυναίκας", γράφει η Γκενύλ Τολ, διευθύντρια του Προγράμματος Τουρκία του Middle East Institute σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

"Η άρση της απαγόρευσης της μαντίλας είναι εμβληματική της ευρύτερης λαϊκιστικής, ισλαμιστικής ατζέντας του Ερντογάν". "Δεν θέλησε ποτέ να απελευθερώσει πραγματικά τις γυναίκες, είτε φορούν είτε δεν φορούν μαντίλα. Γι΄αυτόν, οι γυναίκες δεν είναι παρά μητέρες και σύζυγοι, όχι άτομα", γράφει η ερευνήτρια.

"Το κλειδί για την πραγματική απελευθέρωση των γυναικών είναι (...) η νομοθέτηση για το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν. Να αποφασίζουν πότε και αν πρέπει να μείνουν έγκυοι, πόσα παιδιά να κάνουν, να φορούν ή όχι μαντίλα, οι γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθερες να αποφασίσουν μόνες τους", επιμένει.

Τουρκική ιστοσελίδα με την ονομασία "Δεν θα πορευθείς ποτέ μόνη" απευθύνεται στις γυναίκες οι οποίες, αναγκασμένες από την οικογένειά τους να φορούν την ισλαμική μαντίλα, πλέον την αφαιρούν.

Στον αντίποδα, το AKP υποστήριξε τους τελευταίους μήνες με θέρμη διαδηλώσεις κατά των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και υπέρ "της υπεράσπισης της οικογένειας". Στις διαδηλώσεις αυτές, όλες οι γυναίκες είχαν το κεφάλι καλυμμένο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 03 Φεβ 2023 | 11:47

Σκληρή γλώσσα Τσαβούσογλου κατά της Δύσης για το κλείσιμο των προξενείων: Θα λάβουμε και άλλα μέτρα εναντίον τους

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για το κλείσιμο των προξενείων στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΝΤ ΠΡΑΙΣ 03 Φεβ 2023 | 09:26

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει την πώληση των F-16 στη Τουρκία, αλλά έχει λόγο και το Κογκρέσο

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει πολιτικά το αίτημα της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας, όμως, την ίδια στιγμή ότι το Κογκρέσο καλείται να παίξει ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

ΣΤΟ MEGA 02 Φεβ 2023 | 18:57

Γκάφα των Τούρκων για τα "νταηλίκια" στο Φαρμακονήσι: Παραδέχονται ότι η πρόκληση έγινε εντός ελληνικών υδάτων [Βίντεο]

Αν και τότε έκαναν λόγο για επεισόδιο "εντός της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας", σήμερα με χάρτη οι Τούρκοι παραδέχονται ότι η ακταιωρός τους βρισκόταν σε ελληνικά νερά

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 02 Φεβ 2023 | 17:38

Τουρκία: "Πυρά" Σοϊλού σε ΗΠΑ και Ευρωπαίους - Μας κάνουν ψυχολογικό πόλεμο

Η Τουρκία έθεσε στόχο να προσελκύσει 60 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 02 Φεβ 2023 | 09:30

Ανάλυση Deutsche Welle: Γιατί είναι απίθανη μια πολεμική σύρραξη της Ελλάδας με την Τουρκία

Το γεγονός ότι γίνεται μια πολιτική σύνδεση μεταξύ των δύο ημερομηνιών των εκλογών αποδεικνύει τον ειδικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων σήμερα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 02 Φεβ 2023 | 06:50

ΗΠΑ: Μπλόκο γερουσιαστών για τα F16 στην Τουρκία - "Απαραίτητη προϋπόθεση η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Νέα επιστολή Αμερικανών γερουσιαστών για την Τουρκία στον Μπάιντεν. "Απαραίτητη προϋπόθεση η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για την παράδοση των F-16 στην Αγκυρα".

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 02 Φεβ 2023 | 06:30
ΥΠΕΞ 01 Φεβ 2023 | 23:43

Δένδιας: Δεν έχουμε την πολυτέλεια διχασμού- Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, από σύμμαχο του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε στην έκθεση "Δώρα Διπλωματίας: Η Εξωτερική Πολιτική τον 21ο αιώνα μέσα από αντικείμενα πολιτικού συμβολισμού" στο Ζάππειο.

ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ TRT 01 Φεβ 2023 | 22:20

Νέο παραλήρημα από Ερντογάν: "Η Ελλάδα παραβιἀζει τον εναέριο χώρο μας και παρενοχλεί τους ψαράδες μας"

"Η Ελλάδα ενοχλείται από το ανερχόμενο προφίλ της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο" αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος σε νέες δηλώσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα

ΥΠΕΞ 01 Φεβ 2023 | 18:41

Απάντηση Σουηδίας σε Τουρκία: Η θρησκεία δεν ήταν μέρος του μνημονίου που υπογράψαμε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κατανοεί την τουρκική οργή για τα περιστατικά, τα οποία αν και νόμιμα, ήταν ασεβή.

ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑΤΟ 01 Φεβ 2023 | 13:36

Επίθεση Ερντογάν στην αντιπολίτευση ότι "βάζει πλάτη στην Ελλάδα" : Στέλνουν χαιρετίσματα στην Αθήνα για τα F35

"Δεν θα πούμε 'ναι' στο αίτημά τους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ όσο εκείνοι επιτρέπουν το κάψιμο του Κορανίου", δήλωσε ο Ερντογάν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΙΜ 01 Φεβ 2023 | 11:06

Το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε λόγω απειλής για επίθεση

Η Γερμανία προειδοποίησε τους πολίτες της στην Κωνσταντινούπολη ότι ο κίνδυνος επίθεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπεϊογλού.

«ΑΠΙΣΤΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ» 01 Φεβ 2023 | 09:38

ΗΠΑ: Λευκός Οίκος και Γερουσία λένε όχι για F-16 στην Τουρκία πριν την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

"Λευκός Οίκος και Γερουσία συμφωνούν ότι τα F-16 δεν πρέπει να δοθούν στην Τουρκία πριν την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ" δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστήε Κρις Βαν Χόλεν.