Ο Φιντέλ διηγείται τη ζωή του - Σήμερα γίνεται 89 ετών

Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 89 χρόνια. Με την ευκαιρία αποσπάσματα από τον αυτοβιογραφικό,, δυναμικό και επαναστατικό λόγο του Φιντέλ Κάστρο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Φιντέλ διηγείται τη ζωή του - Σήμερα γίνεται 89 ετών

Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 89 χρόνια. Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα έχει σήμερα γενέθλια. Φέτος τα γενέθλια του Φιντέλ Κάστρο συμπίπτουν με τα βήματα που έγιναν για τη βελτίωση των σχέσεων της Κούβας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Με την ευκαιρία ιδού μερικά αποσπάσματα από τον αυτοβιογραφικό του λόγο μέσα από το βιβλίο «Εκατό ώρες με τον Φιντέλ» του Ιγνάσιο Ραμονέ (εκδόσεις Πατάκη, 2007)

Από πολύ νωρίς άρχισα να βλέπω και να ζω πράγματα άδικα...

Ότι φυσικά δε γεννήθηκα επαναστάτης, γεννήθηκα όμως, όπως σας είπα, αντάρτης. Νομίζω ότι πολύ νωρίς, στο σχολείο, στο σπίτι μου, άρχισα να βλέπω και να ζω πράγματα που ήταν άδικα. Είχα γεννηθεί σε μια μεγάλη ιδιοκτησία και ήξερα πώς ήταν τα πράγματα. Έχω μια ανεξίτηλη εικόνα του πώς ήταν ο καπιταλισμός στην επαρχία. Δε θα σβήσουν ποτέ από το μυαλό μου οι εικόνες τόσων ταπεινών ανθρώπων, εκεί στο Μπιράν, πεινασμένων, ξυπόλυτων, που ζούσαν εκεί στα πέριξ, ειδικά των εργατών στις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις ζάχαρης, όπου η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη, που έρχονταν να ζητήσουν από τον πατέρα μου να τους βρει μια λύση. Όπως είπα, ο πατέρας μου δεν ήταν εγωιστής ιδιοκτήτης.

Επίσης έπεσα θύμα ορισμένων πραγμάτων. Και άρχισα να αποκτώ κάποιες αντιλήψεις περί δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, ορισμένες αξίες. Έτσι λοιπόν διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας μου, μέσα από ζόρια που πέρασα, δυσκολίες που χρειάστηκε να υπερπηδήσω, συγκρούσεις που αντιμετώπισα, αποφάσεις που πήρα, εξεγέρσεις… Και όσο με αφορά αρχίζω να αμφισβητώ όλη εκείνη την κοινωνία, κανονικά, μαθαίνω να σκέφτομαι με κάποια λογική, να αναλύω τα πράγματα. Χωρίς κανείς να με βοηθήσει.

Πολύ νωρίς όλες αυτές οι εμπειρίες μ’ έκαναν να θεωρώ αδιανόητη την κακομεταχείριση, την αδικία ή την απλή ταπείνωση άλλου ανθρώπου. Άρχισα να αποκτώ συνείδηση. Ποτέ δεν αποδέχτηκα την κακομεταχείριση. Απέκτησα βαθιά αίσθηση της δικαιοσύνης, μια ηθική, μια αίσθηση της ισότητας. Όλ’ αυτά, μαζί με μια ιδιοσυγκρασία αναμφισβήτητα αντάρτικη, πρέπει να άσκησαν μεγάλη επιρροή στην πολιτική και επαναστατική μου κλίση.

(…) Ίσως κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες της ζωής μου μ’ έκαναν να αντιδράσω έτσι. Πέρασα κάποια ζόρια από πολύ νωρίς και άρχισα πράγματι να αποκτώ, ίσως γι’ αυτό, στόφα αντάρτη. Λένε για τους «επαναστάτες χωρίς αιτία» αλλά εγώ νομίζω, όταν θυμάμαι, ότι ήμουν επαναστάτης με πολλές αιτίες και ευχαριστώ τη ζωή που συνέχισα όλο αυτό τον καιρό να είμαι επαναστάτης.

Ακόμα και σήμερα και ίσως ακόμα πιο δικαιολογημένα, επειδή έχω περισσότερες ιδέες, επειδή έχω περισσότερη εμπειρία, επειδή έμαθα πολλά από τον ίδιο μου τον αγώνα και καταλαβαίνω καλύτερα αυτή τη γη όπου γεννηθήκαμε κι αυτό τον κόσμο όπου ζούμε.

Ανακάλυψα τα υλικά του μαρξισμού...

Είχα διαβάσει πολλά από τα βιβλία που δημοσιεύτηκαν για τους πολέμους της Ανεξαρτησίας στην Κούβα. Μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο ήρθα σε πιο στενή επαφή με τις ιδέες γύρω από την πολιτική οικονομία και πολύ σύντομα, με τα ίδια τα κείμενα που μοιράζονταν εκεί, συνειδητοποίησα το παράλογο της καπιταλιστικής θεωρίας.

Ανακάλυψα αργότερα τα υλικά του μαρξισμού, όπως σας είπα. Είχα ήδη ανακατευτεί με τα πολιτικά, αλλά στο πρώτο έτος δεν είχα μελετήσει σε βάθος το μάθημα που λεγόταν «πολιτική οικονομία», γι’ αυτό δεν έδωσα καν εξετάσεις.

Το δίδασκε ένας καθηγητής πολύ αυστηρός, ο καθηγητής Πορτέλα και, όπως σας είπα, το περιεχόμενό του κάλυπτε εννιακόσιες σελίδες ύλης τυπωμένης σε μεγάλες και μερικές φορές μουντζουρωμένες σελίδες χαρτιού με πολύγραφο. Μίλησα ήδη γι’ αυτό. Όταν αποφασίζω να μελετήσω σε βάθος, αρχίζω να πέφτω πάνω στις θεωρίες για το νόμο της αξίας και τις διάφορες ερμηνείες. Ήταν η πολιτική οικονομία που έδιναν στους νέους της αστικής τάξης.

Εκεί άρχισα να αμφισβητώ το σύστημα. Από μόνος μου έφτασα στο συμπέρασμα ότι η καπιταλιστική οικονομία ήταν παράλογη. Γιατί εγώ αυτό που ήμουν, όπως σας ανέφερα ήδη, προτού ανακαλύψω τα μαρξιστικά ή τα λενινιστικά υλικά, είναι ουτοπικός κομουνιστής. Ουτοπικός κομουνιστής είναι αυτός που δεν ξεκινάει από επιστημονική ή ιστορική βάση, αλλά που κάτι του φαίνεται πολύ λάθος και ότι δεν είναι σωστό και ότι υπάρχει φτώχεια, αδικίες, ανισότητες…

Επίσης διαθέτει κανείς πια κάποια ηθική, σας είπα ότι η ηθική μάς ήρθε βασικά μέσω του Μαρτί. Με βοήθησε πολύ η ζωή, το πώς έζησα, και το πώς είδα αυτό που έζησα. Όταν μιλούσαν για τις «κρίσεις υπερπαραγωγής» και για την «ανεργία» και άλλα προβλήματα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σύστημα εκείνο δεν ήταν καλό. Το μάθημα «Ιστορία των κοινωνικών δογμάτων», του Ραούλ Ρόα, που ήταν αριστερός καθηγητής και είχε μελετήσει μαρξισμό· κι άλλο ένα μάθημα που λεγόταν «Οι εργατικές νομοθεσίες», ο καθηγητής του οποίου, ο Αουρελιάνο Σάντσες Αράνγκο, ήταν επίσης αριστερός, με βοήθησαν να εμβαθύνω στη σκέψη μου.

Αν τον Οδυσσέα αιχμαλώτισε το τραγούδι των σειρήνων, εμένα μ’ αιχμαλώτισαν οι αναμφισβήτητες αλήθειες της μαρξιστικής καταγγελίας

Ένα από τα πρώτα κείμενα του Μαρξ που διαβάζω, όπως σας είπα, ήταν το Κομουνιστικό Μανιφέστο. Ασκεί επάνω μου μεγάλη επιρροή, γιατί αρχίζω να καταλαβαίνω ορισμένα πράγματα, επειδή είχα γεννηθεί σ’ ένα λατιφούντιο τριγυρισμένο επιπλέον από άλλα τεράστια λατιφούντια και ήξερα πώς ήταν εκεί η ζωή των ανθρώπων. Είχα την εμπειρία στο πετσί μου θα μπορούσαμε να πούμε, του τι σημαίνει ιμπεριαλισμός, κυριαρχία, υποταγμένες, διεφθαρμένες, καταπιεστικές κυβερνήσεις. Στο Ορθόδοξο Κόμμα κατάγγελλαν αυτή την κακομεταχείριση, αυτή τη διαφθορά. Αλλά βρισκόμουν κιόλας αριστερά των ορθόδοξων.

Διάβαζα με απληστία από τότε και στο εξής τα μαρξιστικά κείμενα, που με προσέλκυαν ολοένα και περισσότερο. Διέθετα πια βαθιά ριζωμένα αισθήματα δικαιοσύνης και συγκεκριμένες ηθικές αξίες. Απεχθανόμουν τις ανισότητες, την κακομεταχείριση. Ένιωθα να με κατακτούν εκείνα τα κείμενα. Ήταν σαν πολιτική αποκάλυψη των συμπερασμάτων στα οποία είχα καταλήξει από μόνος μου. Μερικές φορές είπα ότι αν τον Οδυσσέα τον αιχμαλώτισε το τραγούδι των σειρήνων, εμένα μ’ αιχμαλώτισαν οι αναμφισβήτητες αλήθειες της μαρξιστικής καταγγελίας. Είχα αναπτύξει ουτοπικές ιδέες, τώρα ένιωθα ότι πατούσα σε πιο στέρεο έδαφος.

Ο μαρξισμός μου έμαθε τι ήταν η κοινωνία. Ήμουν σαν ελάφι στο δάσος ή κάποιος στο δάσος που δεν ξέρει τίποτα, ούτε πού πέφτει ο βορράς και ο νότος. Αν δεν καταφέρεις να κατανοήσεις πραγματικά την ιστορία της πάλης των τάξεων ή τουλάχιστον τη σαφή ιδέα ότι η κοινωνία είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, είσαι χαμένος στο δάσος, χωρίς να ξέρεις τίποτα.

Μετά είναι η στιγμή που ανακαλύπτω ότι είμαι ένας από αυτούς τους ουτοπιστές, καταλαβαίνετε

Εντάξει, σε πολλούς, η κοινωνία έτσι όπως ήταν φαινόταν το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου, όπως και η οικογένεια στους κόλπους της οποίας γεννιέται ή το χωριό όπου ζει. Ολ’ αυτά ήταν πολύ οικεία, παλαιά συνήθεια. Αν σ’ όλη του τη ζωή κανείς ακούει: «Αυτός είναι ιδιοκτήτης ενός αλόγου, αυτός είναι ιδιοκτήτης ενός μποΐο κι αυτός είναι ιδιοκτήτης μιας τεράστιας έκτασης και όλων όσων υπάρχουν πάνω της», ποτέ δε θα του φανεί παράξενο. Η ιδέα της ιδιοκτησίας ήταν οικουμενική, εφαρμόσιμη σε όλα τα πράγματα, ακόμα και στα παιδιά. Αυτός είναι γιος του τάδε κι αυτή είναι γυναίκα του άλλου, όλα είναι ιδιοκτησία κάποιου. Όμως αυτή η ιδέα της ιδιοκτησίας εφαρμόζεται στα πάντα, στο άλογο, στο φορτηγό, στο αγρόκτημα, στο εργοστάσιο, στο σχολείο, εκτός από τα αγαθά που είναι δημόσια.

Ο πολίτης γεννιέται σε μια καπιταλιστική κοινωνία βυθισμένος στην ιδέα της ιδιοκτησίας, γι’ αυτόν τα πάντα είναι ιδιοκτησία, και είναι πολύ ιερό το δικό του ζευγάρι παπούτσια, ο γιος και η γυναίκα, όπως κι εκείνο το εργοστάσιο όπου υπάρχει ένας κύριος που είναι ο ιδιοκτήτης και το διοικεί και του κάνει τη χάρη να του δώσει μια δουλίτσα και εκμεταλλεύεται κόσμο αδαή, που δεν ξέρει ούτε να γράφει ούτε να διαβάζει. Γιατί οι καπιταλιστές χρησιμοποιούν πολύ την ψυχολογία, πράγμα που συχνά οι σοσιαλιστές δεν κάνουν. Ο σοσιαλιστής διοικητής νομίζει ότι αυτό είναι το καθήκον ενός εργαζόμενου, ενώ ο καπιταλιστής ξέρει ότι ο εργαζόμενος είναι κάποιος που του παράγει υπεραξία.

Παρ’ όλο που δεν ξέρει συνειδητά τι είναι η υπεραξία, γι’ αυτόν όλα είναι πολύ φυσικά· αυτός οργάνωσε, έψαξε να βρει μερικά λεφτουδάκια, έστησε μια επιχείρηση, έγινε πλούσιος, ακόμα και εξαιρετικά πλούσιος. Τότε, εντάξει, ο κόσμος ζούσε σε τόσο ταπεινές και μειονεκτικές συνθήκες ώστε έβλεπε ακόμα κι έναν από εκείνος τους πολιτικούς, που εν γνώση του ήταν ο πιο πλούσιος και διεφθαρμένος τύπος, ακόμα και με θαυμασμό…

Όταν άρχισα να επεξεργάζομαι θεωρίες -στις αρχές των σπουδών μου πάνω στην οικονομία- τότε ακριβώς ήταν που έμαθα ότι υπάρχει ο Καρλ Μαρξ και ότι υπάρχει ο σοσιαλισμός, υπάρχουν οι μαρξιστές, υπάρχουν οι κομουνιστές και υπήρξαν οι ουτοπιστές. Μετά είναι η στιγμή που ανακαλύπτω ότι είμαι ένας από αυτούς τους ουτοπιστές, καταλαβαίνετε;

«Όλη η δόξα του κόσμου χωράει σ’ έναν κόκκο καλαμπόκι»

Ποια ήταν τα τρία βασικά πράγματα που δέχτηκα; Από το Μαρτί, έμπνευση, το παράδειγμά του και πολλά πράγματα ακόμα, αλλά δεχτήκαμε, στην ουσία, την ηθική, πάνω απ’ όλα, την ηθική. Όταν είπε εκείνη τη φράση, που ποτέ δε θα ξεχάσω: «Όλη η δόξα του κόσμου χωράει σ’ έναν κόκκο καλαμπόκι», αυτό μου φάνηκε απίστευτα όμορφο, μπροστά σε τόση ματαιοδοξία και φιλοδοξίες που έβλεπες παντού. Η ηθική, ως συμπεριφορά, είναι ουσιώδης, ένας αμύθητος πλούτος. Επίσης υπάρχει πατριωτισμός, υπάρχει ιστορία, υπάρχουν παραδόσεις, σας διηγήθηκα κάποια από αυτά τα πράγματα.

Από το Μαρξ δεχτήκαμε την έννοια του τι είναι η ανθρώπινη κοινωνία· διαφορετικά, κάποιος που δεν το έχει διαβάσει ή δεν του το έχουν εξηγήσει, είναι σαν να τον έχουν βάλει στη μέση ενός δάσους, νύχτα, χωρίς να ξέρει πού βρίσκεται ο βορράς, ο νότος, η ανατολή και η δύση. Ο Μαρξ μάς έδωσε την ιδέα τού τι είναι η κοινωνία και η ιστορία της ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινωνίας. Χωρίς τον Μαρξ δεν μπορείτε να διατυπώσετε καμιά συνταγή με τρόπο ώστε να ερμηνεύει με ακρίβεια τα ιστορικά γεγονότα, ποιες είναι οι τάσεις, η εξέλιξη μιας ανθρωπότητας που δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται. Το ξέρετε πολύ καλά αυτό, Ραμονέ, μα πάρα πολύ καλά!

Εσάς και πολλούς ανθρώπους στον κόσμο μας ανησυχούν δόγματα και θεωρίες όπως η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, σήμερα της μόδας, που θα τρομοκρατούσαν έναν άνθρωπο την εποχή της αποικιοκρατίας· θα τρομοκρατούσαν το Μαρτί όταν η Κούβα ήταν αποικία της Ισπανίας· θα τρομοκρατούσαν την ανθρωπότητα πριν από μόλις τριάντα χρόνια. Πολλά σημαντικά πράγματα, των οποίων έχουμε συνείδηση.

Είχα πυξίδα: ήταν αυτά που βρήκα στο Μαρξ και στο Λένιν

Θυμηθείτε ότι ήμουν πια μισο-διεθνιστής, είχα ήδη πάει στην Μπογοτά το 1948 και είχα κινητοποιηθεί εκεί με τους φοιτητές, είχαμε ένα πρόγραμμα. Θυμηθείτε ότι ήταν, μεταξύ άλλων, ο αγώνας για τις Μαλβίνες, η επιστροφή της Διώρυγας του Παναμά, είχα ήδη συμμετάσχει στην εκστρατεία του Κάγιο Κονφίτες και άλλες αποστολές. Το πιο βασικό: ήμουν πια, το 1952, πεπεισμένος μαρξιστής-λενινιστής. Εννοώ τις αξίες που απέκτησα, αυτά που έμαθα εκείνα τα χρόνια, χωρίς τα οποία δε θα είχα μπορέσει να παίξω κανένα ρόλο.

Αν ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν είχε πυξίδα, δε θα έφτανε πουθενά. Αλλά υπήρχε η πυξίδα, εγώ είχα πυξίδα: ήταν αυτά που βρήκα στο Μαρξ και στο Λένιν. Και η ηθική -ξαναλέω- που βρήκα στο Μαρτί. Ίσως υπήρξε επιρροή και από άλλους παράγοντες· ήμουν αθλητής και ανέβαινα βουνά· επηρεάζουν οι συνθήκες, η ζωή με βοήθησε.

Όταν γίνεται το πραξικόπημα του Μπατίστα το 1952, επεξεργάζομαι μια στρατηγική για το μέλλον: να προωθήσω ένα επαναστατικό πρόγραμμα και να οργανώσω μια λαϊκή εξέγερση. Από εκείνη τη στιγμή διαθέτω πια πλήρη αντίληψη περί αγώνα και τις βασικές επαναστατικές ιδέες, τις ιδέες που βρίσκονται στο Η Ιστορία θα με αθωώσει. Διέθετα ήδη την ιδέα που ήταν απαραίτητη για την κατάληψη της εξουσίας με επανάσταση. Ξεκινούσε από εκείνο που θα συνέβαινε μετά τις εκλογές της 1ης Ιουνίου εκείνης της χρονιάς. Τίποτα δε θ’ άλλαζε. Θα επαναλαμβανόταν για άλλη μια φορά η απογοήτευση και η διάψευση των ελπίδων. Και δεν ήταν δυνατόν να επιστρέψουμε σ’ εκείνη την πεπατημένη που ποτέ δεν επρόκειτο να οδηγήσει πουθενά.

Εκθεση φωτογραφία στην Κούβα

Με την ευκαιρία της επετείου εγκαινιάστηκε στην Αβάνα έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον πρώην ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες.

.

Ο Φιντέλ διηγείται τη ζωή του - Σήμερα γίνεται 89 ετών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΤΣΙΝΣ 24 Οκτ 2021 | 09:20

Άλεκ Μπάλντουιν: Αποχωρούν εργαζόμενοι της παραγωγής - Παράπονα για την ασφάλεια στα γυρίσματα του "Rust"

Σύμφωνα με ΜΜΕ, πολλά μέλη της ομάδας παραγωγής στην χαμηλού προϋπολογισμού ταινία του Μπάλντουιν αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για κακές συνθήκες εργασίας.

ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ 24 Οκτ 2021 | 08:06

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: Απειλές κατά πάντων, απέλασε 10 πρεσβευτές από χώρες της δύσης - Σασόλι: Η Ε.Ε δεν εκφοβίζεται

Δυσφορία στην Άγκυρα για την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο.

ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ 23 Οκτ 2021 | 20:31

Ερντογάν: Ανεπιθύμητοι 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών που τάχθηκαν υπέρ του Οσμάν Καβαλά - Η απάντηση Σασόλι

"Persona non grata" για τον Ερντογάν 10 πρεσβευτές επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά.

ΕΝΩ Η ΛΙΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΙ 23 Οκτ 2021 | 17:00

Στον κόσμο του ο Ερντογάν: Η Τουρκία θα γίνει... μια από τις 10 κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οραματίζεται πως η Τουρκία θα γίνει μία από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, την ώρα που η λίρα καταρρέει

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ''ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ'' 23 Οκτ 2021 | 13:15

Νέος σάλος στα Κατεχόμενα: Τρίτο ''ροζ'' βίντεο με Τουρκοκύπριο πολιτικό

Στο βίντεο που διέρρευσε στα Κατεχόμενα εμφανίζεται ο Γκιουρχάν Γκίριτλι σε βιντεοκλήση με ημίγυμνη γυναίκα.

ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΕΡΕΥΝΑ 23 Οκτ 2021 | 08:44

Αληθινές οι σφαίρες στο όπλο με το οποίο πυροβόλησε ο Άλεκ Μπάλντουιν - Πώς βρέθηκε στα χέρια του

Ο Μπάλντουιν πυροβόλησε και σκότωσε, προφανώς κατά λάθος, την διευθύντρια φωτογραφίας, Χαλίνα Χάτσινς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Rust".

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ 22 Οκτ 2021 | 23:55

ΗΠΑ: Πιέσεις από ελληνικές, αρμένικες, ινδικές και κουρδικές οργανώσεις να μην πουληθούν F-16 στην Τουρκία

Τα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, καθώς και των αρμενικών, ινδικών και κουρδικών οργανώσεων, πιέζουν το Κογκρέσο να μην αποδεχτεί την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΣΤΑΡ 22 Οκτ 2021 | 21:25

Σοκ στη Σουηδία: Εκτέλεσαν εν ψυχρώ γνωστό ράπερ - Απαγωγές και αυξανόμενη βία στη σκηνή της "gangsta rap"

Θεωρείτο ένα από τα αστέρια της σουηδικής χιπ χοπ: ο Einar, ένας Σουηδός ράπερ ηλικίας 19 ετών δολοφονήθηκε στη Στοκχόλμη το βράδυ της Πέμπτης

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 22 Οκτ 2021 | 21:13

Πάπας Φραγκίσκος: "Θα επισκεφθώ την Ελλάδα και την Κύπρο τον Δεκέμβριο"

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε τα σχέδιά του να βρεθεί ξανά στην Ελλάδα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ 22 Οκτ 2021 | 20:24

Άλεκ Μπάλντουιν: Συντετριμμένος ο αδελφός του, Στίβεν - "Ζητώ τις προσευχές σας"

Ο Άλεκ Μπόλντουιν στα γυρίσματα της ταινίας "Rust" πυροβόλησε και σκότωσε τη διευθύντρια φωτογραφίας και τραυμάτισε τον σκηνοθέτη.

ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 22 Οκτ 2021 | 19:42

Σε κατάσταση σοκ ο Άλεκ Μπάλντουιν: "Η καρδιά μου έχει ραγίσει, επικοινώνησα με τον σύζυγο της Χαλίνα"

Η πρώτη δημόσια αντίδραση μετά το τραγικό δυστύχημα από τον Άλεκ Μπάλντουιν - Το όπλο είχε "μία πραγματική σφαίρα"

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΤΟ 22 Οκτ 2021 | 16:24

Θάνατοι στα γυρίσματα ταινιών: Τζον Λάντις, Μπράντον Λι, Άλεκ Μπάλντουιν - Οι τραγωδίες που στιγμάτισαν το Χόλιγουντ

Οι θάνατοι που σχετίζονται με όπλα κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ανάγονται στην αρχή του κινηματογράφου με τον πρώτο να καταγράφεται το 1915

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 22 Οκτ 2021 | 15:43

Άλεκ Μπάλντουιν: Ετσι σκότωσε κατά λάθος τη 42χρονη στα γυρίσματα της ταινίας - Η προφητική ανάρτηση του ηθοποιού

Θανάσιμος τραυματισμός της διευθύντριας φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα ταινίας, από πυροβολισμό που προήλθε από όπλο που κρατούσε ο Άλεκ Μπάλντουιν