Ο Γκρούεφσκι φιλοξενείται ως VIP στην έπαυλη του Ορμπάν;

Ο Ν. Γκρούεφσκι διέφυγε από την πΓΔΜ με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο, αναφέρει το Euractiv.

o-gkrouefski-filokseneitai-ws-vip-stin-epauli-tou-ormpan
SHARE THIS
0
SHARES

Ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, διέφυγε από τη χώρα με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο, δήλωσε η αλβανική αστυνομία - μετά την επίσημη διάψευση από την Ουγγαρία οποιασδήποτε ανάμιξης. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Γκρουεφσκι εισήλθε στη χώρα στις 11 Νοεμβρίου «και εγκατέλειψε το Μαυροβούνιο την ίδια ημέρα», με την επισήμανση ότι τηρήθηκαν «πλήρως οι νομικές διαδικασίες στην περίπτωση αυτή».

Αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας, ο Γκρούεφσκι διέφυγε στην Ουγγαρία, κράτος μέλος της ΕΕ, όπου ζήτησε άσυλο. Νωρίτερα την Πέμπτη, η ουγγρική κυβέρνηση είχε αρνηθεί επισήμως ότι παρείχε ενεργό συνδρομή στη διαφυγή του πρώην Πρωθυπουργού της πΓΔΜ.

«Οι ουγγρικές κρατικές αρχές δεν έχουν καμία σχέση με την έξοδό του από την επικράτεια της χώρας του», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του γραφείου του Ορμπαν, Γκέργκελι Γκούλιας. Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν επιθυμούν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Αλβανία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο Γκρούεφσκι φιλοξενείται ως VIP στην έπαυλη του Ορμπαν. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στη σύμπλευση Ορμπαν -Γκρούεφσκι σε διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων η αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών και οι καταγγελίες κατά του δισεκατομμυριούχου Σόρος.

:Όπως μεταδίδει η  Die Presse ο Γκρούεφσκι αναζήτησε, σύμφωνα με στοιχεία του Ούγγρου Διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γκεργκελι Γκούλιας, «μία ουγγρική πρεσβεία στο εξωτερικό», κάνοντας γνωστή την πρόθεσή του να μεταβεί στην Ουγγαρία και να ζητήσει εκεί πολιτικό άσυλο.Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι θα «εξετάσει το αίτημα ασύλου του πρώην πρωθυπουργού της πΓΔΜ ως αποκλειστικά νομικό ζήτημα».

Οι αρχές αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί η ακρόασή του για παροχή ασύλου στα σύνορα της χώρας, όπως κανονικά προβλέπεται από τον νόμο, αλλά να λάβει χώρα στη Βουδαπέστη. Κατά τον κ. Γκιούλιας, οι ουγγρικές αρχές δεν έχουν ακόμη λάβει επίσημο αίτημα από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σχετικά με την έκδοση του Γκρούεσφκι, παρότι η κυβέρνηση των Σκοπίων γνωστοποίησε ότι το έχει ήδη υποβάλει.

Το κυβερνών Fidesz (στην ομάδα του ΕΛΚ) δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Γκρούεφσκι «διώκεται και απειλείται από μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία σαφώς έχει την υποστήριξη του Τζ. Σόρος».

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε την Ουγγαρία να «σεβαστεί τη διεθνή πρακτική, το διεθνές δίκαιο» και να μην παράσχει «καταφύγιο σε εγκληματίες». Εν τω μεταξύ, τα Σκόπια εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης. Σημειώνεται ότι το διαβατήριο του Γκρούεφσκι έχει κατασχεθεί και θεωρείται πως ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποιεί την ταυτότητά του. Κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία προειδοποίησαν την κυβέρνηση να μην παράσχει προστασία στον Γκρούεφσκι.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα πρέπει να λογοδοτήσει στο πλαίσιο του δικαστικού συστήματος της χώρας του, ενώ και το ευρωπαϊκό κόμμα των Πρασίνων τάσσεται υπέρ της επιστροφής του Γκρούεφσκι στην πΓΔΜ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EPA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook