Ο καναδικός στρατός έχει αναπτύξει ένα πρότυπο αντίδρασης σε περίπτωση εισβολής των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Globe and Mail, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε με ανάρτήσεις του στο διαδίκτυο τις σκέψεις του για την κατάληψη του χώρας.
Επικαλούμενη δύο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η εφημερίδα ανέφερε ότι το μοντέλο αντίδρασης που έχει εκπονήσει ο στρατός επικεντρώνεται σε τακτικές ανταρτοπολέμου, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν από τους μαχητές που αντιστάθηκαν αρχικά στις σοβιετικές και αργότερα στις αμερικανικές δυνάμεις.
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, είναι η πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα που οι καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα μοντέλο σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης, καθώς πρόκειται για μία χώρα που αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και εταίρο των ΗΠΑ στη Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας Βόρειας Αμερικής (NORAD).
Μετά την εκλογή του το 2024 και τους πρώτους μήνες της νέας θητείας του, ο Τραμπ αναφερόταν επανειλημμένα στον βόρειο γείτονα των Ηνωμένων Πολιτειών ως την 51η πολιτεία. Οι δηλώσεις του Τραμπ για προσάρτηση έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά το βράδυ της Δευτέρας (19/1) δημοσίευσε μια εικόνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν χάρτη που έδειχνε τον Καναδά και τη Βενεζουέλα καλυμμένους με την αμερικανική σημαία, υπονοώντας την πλήρη κατάληψη και των δύο χωρών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μοντέλο δεν αποτελεί στρατιωτικό σχέδιο άμεσης εφαμρογής
Η Globe πάντως διευκρινίζει ότι το μοντέλο που αναπτύσσεται "είναι ένα εννοιολογικό και θεωρητικό πλαίσιο, όχι ένα στρατιωτικό σχέδιο, το οποίο είναι μια εφαρμόσιμη και βήμα προς βήμα οδηγία για την εκτέλεση επιχειρήσεων".
Τόσο οι δύο αξιωματούχοι οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν δημοσίως το ζήτημα, όσο και εμπειρογνώμονες δήλωσαν ωστόσο πως θεωρούν απίθανο η κυβέρνηση Τραμπ να διατάξει εισβολή στον Καναδά.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα Globe ότι, σε περίπτωση εισβολής, οι αμερικανικές δυνάμεις θα καταλάμβαναν τις καναδικές θέσεις στη στεριά και στη θάλασσα σε μόλις δύο ημέρες.
Ο Καναδάς δεν διαθέτει τον αριθμό στρατιωτικού προσωπικού ή τον εξελιγμένο εξοπλισμό που απαιτείται για να αποκρούσει μια συμβατική αμερικανική επίθεση, ανέφεραν οι πηγές. Αυτός είναι ο λόγος όπου το συγκεκριμένο σχέδιο έχει χαρακτηριστικά ανταρτοπόλεμου καθώς μικρές ομάδες στρατιωτικών που δεν ανήκουν στο τακτικό στράτευμα ή οπλισμένων πολιτών θα καταφεύγουν σε ενέδρες, σαμποτάζ, πόλεμο με drones ή τακτικές χτυπήματος και διαφυγής.
Τακτικές αλά Αφγανιστάν
Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι το μοντέλο περιλαμβάνει τακτικές που χρησιμοποίησαν οι Αφγανοί μουτζαχεντίν σε επιθέσεις χτυπήματος και διαφυγής εναντίον Σοβιετικών στρατιωτών κατά τη διάρκεια του 10ετους σοβιετικο-αφγανικού πολέμου (1979-1989). Αυτές ήταν οι ίδιες τακτικές που χρησιμοποίησαν οι Ταλιμπάν στον 20ετή πόλεμο τους εναντίον των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και ο Καναδάς. Πολλοί από τους 158 Καναδούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν από το 2001 έως το 2014 χτυπήθηκαν από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED).
Ένας εκ των αξιωματούχων, ανέφερε ότι στόχος τέτοιων τακτικών θα ήταν να προκαλέσουν μαζικές απώλειες στις πιθανές κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις.

Η πιο ακριβής εικόνα πιθανής απειλής
Το συγκεκριμένο μοντέλο παρέχει την πιο ακριβή εικόνα μέχρι στιγμής όσον αφορά το επίπεδο αξιολόγησης της απειλής που συζητείται επί του παρόντος ενεργά από τον Καναδά σε σχέση με την κυβέρνηση Τραμπ και ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο Καναδάς θα έχει το πολύ τρεις μήνες για να προετοιμαστεί για μια εισβολή από ξηρά και θάλασσα.
Ένας από τους αξιωματούχους σημείωσε, ωστόσο, ότι οι σχέσεις με τον Αμερικανικό Στρατό παραμένουν θετικές και ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για τη συμμετοχή του Καναδά σε ένα νέο ηπειρωτικό αμυντικό σύστημα, το "Golden Dome", με σκοπό την άμυνα έναντι ρωσικών ή κινεζικών πυραύλων. Ο στρατός έχει επίσης εκτελέσει μοντέλα για πυραυλικές επιθέσεις από τη Ρωσία ή την Κίνα σε καναδικές πόλεις και κρίσιμες υποδομές.
Η στρατολόγηση έχει αποκλειστεί προς το παρόν, αλλά το επίπεδο θυσίας που θα ζητηθεί από τους Καναδούς παραμένει κεντρικό θέμα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Η στρατηγός Τζένι Κάρινγκαν, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να δημιουργήσει μια εφεδρική δύναμη εθελοντών με περισσότερα από 400.000 μέλη. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να οπλιστούν ή να κληθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις εάν οι ΗΠΑ γίνουν κατοχική δύναμη.
Πώς θα μπορούσαν να εισβάλουν οι ΗΠΑ
Οι πρώτες ενδείξεις ότι έχουν σταλεί διαταγές εισβολής αναμένεται να προέλθουν από προειδοποιήσεις του Αμερικανικού Ατρατού ότι ο Καναδάς και οι ΗΠΑ δεν έχει πλέον κοινό εναέριο χώρο, καθώς όσοι σχεδιάζουν τα μοντέλα του στρατού προβλέπουν ότι μια αμερικανική επίθεση που θα ακολουθούσε σαφή σημάδια από τον Αμερικανικό Στρατό ότι η συνεργασία των δύο χωρών στη Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας Βόρειας Αμερικής (NORAD) θα τελείωνε και ότι οι ΗΠΑ είχαν λάβει νέες διαταγές να καταλάβουν τον Καναδά με τη βία.
Ο υποστράτηγος εν αποστρατεία, Ντέιβιντ Φρέιζερ, ο οποίος διοικούσε τις καναδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι ο Καναδάς θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει drones και όπλα κατά των αρμάτων μάχης, όπως αυτά που χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί εναντίον των Ρώσων για να αναχαιτίσουν την εισβολή τους τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Φρέιζερ δήλωσε ότι είναι αδιανόητο οι Καναδοί στρατηγοί να έχουν καταρτίσει σενάριο εισβολής των ΗΠΑ. Ό,τι και αν κάνει ο Τραμπ με τη Γροιλανδία και ενδεχομένως το Μεξικό, θα επηρεάσει οποιοδήποτε καναδικό σενάριο, είπε. Ωστόσο, ο Καναδάς μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και άλλων δημοκρατικών κρατών.
"Ξέρετε ότι αν επιτεθείτε στον Καναδά, θα έχετε τον κόσμο εναντίον σας, ακόμη περισσότερο από ό,τι στη Γροιλανδία. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στον Καναδά, σε αντίθεση με τη Βενεζουέλα", είπε ο Φρέιζερ. "Θα μπορούσατε να δείτε γερμανικά πλοία και βρετανικά αεροπλάνα στον Καναδά για να ενισχύσουν την κυριαρχία της χώρας".
Ο Φρέιζερ είπε ότι ο Καναδάς πρέπει να τοποθετήσει αμέσως περισσότερα στρατιωτικά μέσα στον βορρά για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στην περιοχή. Όπως είπε αν η απειλή από τις ΗΠΑ γίνει σοβαρή, οι Καναδοί στρατιώτες θα τοποθετηθούν κατά μήκος των συνόρων, παρόλο που δεν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα ο Καναδάς να νικήσει στρατιωτικά τις ΗΠΑ και όπως ανέφερε η καλύτερη τακτική για την αντιμετώπιση των αμερικανικών δυνάμεων εισβολής θα ήταν ο ανταρτοπόλεμος.
Ο συνταξιούχος υποστράτηγος, Μάικ Ντέι, ο οποίος ηγήθηκε της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Καναδά και υπηρέτησε ως επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού για το μέλλον των Καναδικών Ένοπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι είναι "φανταστικό" να πιστεύει κανείς ότι οι Αμερικανοί θα εισέβαλαν πραγματικά στον Καναδά. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά δεν θα μπορούσαν να αντισταθούν στον μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο στρατό του κόσμου, αλλά όπως είπε θεωρεί πως οι ΗΠΑ θα είχαν μεγάλη δυσκολία να καταλάβουν μια χώρα του μεγέθους του Καναδά.
"Δεν θα μπορούσαμε να αντισταθούμε σε μια συμβατική εισβολή. Θα μπορούσαμε, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, να υπερασπιστούμε έναν πολύ μικρό πληθυσμό, όπως αυτός του Κίνγκστον", είπε. "Παρά το μέγεθος του Αμερικανικού Στρατού, ωστόσο, δεν διαθέτουν τη δύναμη για να καταλάβουν, πόσο μάλλον να ελέγχουν, όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα του Καναδά. Η μόνη τους ελπίδα θα ήταν μια ρωσική επίθεση στο Κίεβο και να ελπίζουν ότι θα πετύχει και ότι το υπόλοιπο της χώρας θα παραδοθεί μόλις καταλάβουν την έδρα της εξουσίας στην Οτάβα. Όπως και στην Ουκρανία, θα ήταν αδιανόητο για μένα να παραδοθούμε αν καταλάμβαναν την πρωτεύουσά μας", προσέθεσε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
