Ο Κέρι στη Μόσχα με το βλέμμα στα σχέδια κατά του ISIS

Το διεθνές ενδιαφέρον για το μέλλον της Συρίας και τη μάχη κατά του ISIS στρέφεται πλέον στη Μόσχα, όπου βρίσκεται ο Aμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Κέρι στη Μόσχα με το βλέμμα στα σχέδια κατά του ISIS

Το διεθνές ενδιαφέρον για το μέλλον της Συρίας και τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στρέφεται πλέον στη Μόσχα, όπου βρίσκεται από το πρωί ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για να συναντήσει τον ρώσο όμολογό του Σεργκεί Λαβρόφ και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που οι αποκλίσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων στο συριακό ζήτημα καθίστανται όλο και πιο εμφανείς, με τη Μόσχα να μιλά τις τελευταίες ημέρες για «τεράστιο λάθος» των ΗΠΑ στην επιμονή τους για απομάκρυνση του Άσαντ και τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν πως το συριακό καθεστώς προμηθεύεται πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές.

Η επίσκεψη Κέρι στη Μόσχα στοχεύει στην κάμψη των ρωσικών ενστάσεων στο σχέδιο για πολιτική μετάβαση στη Συρία, κάτι που σύμφωνα με την αμερικανική στρατηγική θα επιτρέψει μια συντονισμένη δράση μεταξύ συριακού καθεστώτος και αντιπολίτευσης εναντίον του ISIS. Την στιγμή που ο Τζον Κέρι θα βρίσκεται στη Μόσχα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ θα επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή προκειμένου να πείσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή να εντείνουν τις προσπάθειες στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Απώτερος στόχος του Κέρι είναι να εξασφαλίσει μια κατ'αρχήν συμφωνία της Ρωσίας για το μεταβατικό καθεστώς κάτι που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση μιας διεθνούς συνδιάσκεψης για το συριακό στα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή το οποίο με τη σειρά του θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις συνομιλίες της συριακής κυβέρνησης με την αντιπολίτευση στις αρχές του νέου χρόνου. Όπως δείχνουν όμως τα πράγματα η συναίνεση της Ρωσίας στα αμερικανικά σχέδια δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Ο Κέρι στη Μόσχα με το βλέμμα στα σχέδια κατά του ISIS

Τι θα ζητήσει ο Κέρι από τον Πούτιν

Κέρι και Πούτιν θα συναντηθούν για δεύτερη φορά φέτος -η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας-, ενώ υπενθυμίζεται πως μετά τη ρωσική εμπλοκή στη Συρία δύο σύντομες συναντήσεις με το ρώσο πρόεδρο είχε και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα στην Τουρκία και τη Γαλλία.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων Κέρι στη Μόσχα θα βρεθεί -όπως είναι επόμενο- το μέλλον του Άσαντ. Οι δύο άνδρες «θα συζητήσουν για τις προσπάθειες επίτευξης μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για να καταστραφεί το ISIL» ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Mark Toner. Σύμφωνα με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς η επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για την πολιτική μετάβαση στη Συρία θα επιτρέψει -εκτός από τη λήξη του συριακού εμφυλίου- την δημιουργία ενός μετώπου του συριακού στρατού με τις ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια στιγμή, θα επιτρέψει στις συμμαχικές αραβικές δυνάμεις να συμβάλλουν και αυτές με τις σειρά τους στρατιωτικά στη μάχη. Τα αμερικανικό σχέδιο συναντά ωστόσο την έντονη αντίσταση της Μόσχας, η οποία θεωρεί τον Άσαντ ως τον παραδοσιακό της σύμμαχο στη Μέση Ανατολή.

Οι προσδοκίες ότι θα μπορούσε να εξευρεθεί μια μέση λύση στην οποία ο σύρος πρόεδρος θα διατηρούσε για κάποιο διάστημα έναν κάποιο ρόλο στη μεταβατική διαδικασία δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, μετά την απόφαση των εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης -οι οποίοι συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας- να μην δεχθούν οποιαδήποτε πρόταση θα διατηρεί έστω και προσωρινά τον πρόεδρο Άσαντ στην εξουσία κατά τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο ABC News, τα αποτελέσματα των συναντήσεων Κέρι στη Μόσχα θα κρίνουν εν πολλοίς αν θα προχωρήσει η αμερικανική πρωτοβουλία για νέα διπλωματική συνδιάσκεψη για το θέμα της Συρίας στον ΟΗΕ την ερχόμενη Παρασκευή. Ενώ, όπως πρόσθεσαν, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις αμερικανών και ρώσων διπλωματών στη Γενεύη με στόχο να καταγραφούν οι ενστάσεις της Μόσχας στο θέμα της Συρίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο αμερικανικό δίκτυο πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του στη Μόσχα, ο Κέρι θα επιχειρήσει να βρει τρόπους για να γεφυρώσει τη διάσταση στο θέμα της πολιτικής μετάβασης, ενώ θα επιμείνει και στο ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία θα πρέπει να επικεντρωθούν σε πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους και όχι άλλων στόχων. Παρά το γεγονός ότι παρόμοιες οχλήσεις έγιναν και στο παρελθόν από τις ΗΠΑ, η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει και σύρους αντάρτες, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στο ABC.

Ο Κέρι στη Μόσχα με το βλέμμα στα σχέδια κατά του ISIS - εικόνα 2

Τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Μόσχας

Ένα δείγμα των ρωσικών ενστάσεων απέναντι στα αμερικανικά σχέδια στη Συρία έδωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει πως είναι έτοιμες να συνεργαστούν πλήρως στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η Ρωσία θα συνεχίσει να ωθεί την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει την πολιτική της να διαχωρίζει τους τρομοκράτες σε καλούς και κακούς, τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

H επιμονή της Δύσης να κάνει στην άκρη ο πρόεδρος Ασάντ πριν εκείνη συνεργαστεί στενότερα με την Ρωσία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα «τεράστιο λάθος», είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ο Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας πως η δυτική συμμαχία αποφάσισε να μην συνεργαστεί πλήρως με τη Ρωσία διότι διαφωνεί με το γεγονός ότι εκείνη στηρίζει τον Άσαντ. «Ένας συνδυασμός των ρωσικών, των αμερικανικών και των αραβικών δυνάμεων που εμπλέκονται σήμερα στη Συρία θα επαρκούσε για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές, αλλά ένας τέτοιος συνασπισμός δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί χωρίς μια συμφωνία για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Αν όμως οι εταίροι σε έναν ενδεχόμενο συνασπισμό συνεχίσουν να ζητούν να οριστεί μια ημερομηνία για να εγκαταλείψει ο Άσαντ το σκηνικό, εμείς θα απαντήσουμε ότι αυτό είναι αντίθετο με τον νόμο και τη δημοκρατία», είχε συμπληρώσει με νόημα ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Όπως όλα δείχνουν η συναίνεση της Μόσχας στα αμερικανικά σχέδια δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς για οποιαδήποτε ενδεχόμενη υποχώρηση στο θέμα του Άσαντ, οι Ρώσοι θα επιδιώξουν να λάβουν τα απαραίτητα αντισταθμίσματα στο θέμα της Ουκρανίας, με πρώτο την άρση των κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, που επικαλείται διπλωματικές πηγές της ΕΕ, η Ρωσία χρησιμοποιεί το θέμα της Συρίας στην Ανατολή ως διαπραγματευτικό χαρτί για την ζήτημα της Ουκρανίας στη Δύση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ρώσοι διπλωμάτες επιχειρούν να πείσουν ξεχωριστά τις ευρωπαϊκές χώρες πως η απομόνωση που σχετίζεται με τις κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Κριμαία πρέπει να σταματήσει.

Ο πρόεδρος Πούτιν αναμένεται να θέσει στον αμερικανό ΥΠΕΞ και το θέμα της Τουρκίας, σε μια στιγμή που τα θερμά επεισόδια μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τη Δευτέρα, μία μόλις ημέρα πριν την επίσκεψη Κέρι στη Μόσχα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε το δικό του μήνυμα. Αναφερόμενος στην παρουσία τουρκικών στρατεύματων στο Ιράκ -που αποτέλεσε την εστία μίας ακόμη διένεξης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας- δήλωσε πως οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ πρέπει να έχει την απόλυτη συγκατάθεση της ιρακινής κυβέρνησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ 06 Οκτ 2021 | 20:16

Φυσικό αέριο: Ο Πούτιν έριξε με μια... κουβέντα 7% τις τιμές, μετά το τρελό "ράλι" στην αγορά ενέργειας

Η στάση του Πούτιν μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου.

«Η ΡΩΣΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ» 06 Οκτ 2021 | 18:05

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη: Φταίει η ΕΕ, λέει ο Πούτιν - "Αρνήθηκε το ρωσικό φυσικό αέριο"

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στην κατάσταση με την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε ότι ευθύνεται η λαθεμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΚΗΡΥΓΜΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 05 Οκτ 2021 | 19:48

Βίντεο ντοκουμέντο: Ο τρομοκράτης του ISIS που συνελήφθη στην Αθήνα, εν δράσει στη Συρία με τους τζιχαντιστές

Σε ρεπορτάζ που είχαν κάνει οι New York Times to 2014 εμφανίζεται ο 34χρονος τζιχαντιστής και μέλος του ISIS που συνελήφθη στην Αθήνα.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ 05 Οκτ 2021 | 15:33

Αυτός είναι ο 34χρονος τρομοκράτης του ISIS - Έχει χάσει το πόδι του σε μάχες των τζιχαντιστών στη Συρία [Εικόνες]

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών οδηγήθηκε ο 34χρονος τζιχαντιστής, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS.

ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 05 Οκτ 2021 | 07:45

Συνελήφθη τρομοκράτης του ISIS στην Αθήνα: 'Εφτασε μέσω Λέσβου και διεκδικούσε άσυλο - Βίντεο με φρικαλεότητες

Συνελήφθη τη Δευτέρα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας 34χρονος Ιρακινός, μέλος της τρομοκρατικής ισλαμικής οργάνωση ISIS.

ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΚΡΙΒΟΝΟΓΚΙΧ 04 Οκτ 2021 | 16:27

Pandora Papers: Σάλος με την "πάμπλουτη" ερωμένη του Πούτιν, το εξώγαμο και το πανάκριβο σπίτι στο Μονακό

Η επί μακρόν ερωμένη του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καθαρή περιουσία 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε "σκιώδη περιουσία", αποκαλύπτουν τα Pandora Papers.

04 Οκτ 2021 | 16:12

Συνελήφθη 34χρονος Ιρακινός μέλος του ISIS, στο κέντρο της Αθήνας - Πώς τον έπιασε η αντιτρομοκρατική

Συνελήφθη τη Δευτέρα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας 34χρονος Ιρακινός, μέλος της τρομοκρατικής ισλαμικής οργάνωσης I.S.I.S .

ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ 30 Σεπ 2021 | 15:02

Ερντογάν: Με τον Πούτιν συζητήσαμε για την κατασκευή δύο πυρηνικών εργοστασίων - Κοινά βήματα στην αμυντική βιομηχανία

Η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω κοινά βήματα στην αμυντική βιομηχανία με τη Ρωσία σε τομείς όπως οι κινητήρες αεροπλάνων.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ 19 Οκτ 2021 | 08:37
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Οκτ 2021 | 23:54

Netflix: Προβλήματα για χιλιάδες χρήστες - Διακοπή λειτουργίας για μία ώρα

Οι χρήστες του Netflix αντιμετώπιζαν αργή πρόσβαση ή λειτουργία έως καθόλου ανάλογα με τη χώρα

18 Οκτ 2021 | 22:36

Κόλιν Πάουελ: Το παιδί μεταναστών που έφτασε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ - Γιατί τον "στοίχειωσε" ο πόλεμος στο Ιράκ

Η λαμπρή καριέρα του Πάουελ στο πεδίο της μάχης και στην πολιτική - Αμαύρωσε την καριέρα του, υποστηρίζοντας ακλόνητα τον πόλεμο στο Ιράκ.

ΑΠΟ ΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 18 Οκτ 2021 | 22:21

Κορονοϊός: Καθολικό lockdown για 4 εβδομάδες στη Λετονία

Από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ, η Λετονία επιβάλλει lockdown για να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 18 Οκτ 2021 | 22:19

Ο Ερντογάν επιτίθεται ξανά στη Γαλλία: "Είδε την Αφρική ως αποικία - Εκατοντάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν"

Στην Αφρική βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιτέθηκε στην παραδοσιακή δύναμη της περιοχής, τη Γαλλία.