O κίνδυνος κατάρρευσης του Πανάγιου Τάφου ενώνει τους Χριστιανούς

Ότι δεν κατάφεραν οι χριστιανικές κοινότητες το έκανε η φθορά του χρόνου - Στην ομάδα αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου πρωτοστατεί το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
O κίνδυνος κατάρρευσης του Πανάγιου Τάφου ενώνει τους Χριστιανούς

Το ιερό μέσα στο οποίο βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ είναι μια ασταθής δομή 206 ετών η οποία συγκρατείται από ένα σιδερένιο αντιστήριγμα σαν κλωβός, εδώ και 69 χρόνια έχει γίνει επανειλημμένα ένα δυσάρεστο σύμβολο της χριστιανικής διαίρεσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάμερες απαθανάτισαν μπουνιές και κλωτσιές δίπλα στο ιερό, μεταδίδοντας εικόνες ντροπής σε όλο τον κόσμο. Τι κι αν οι χριστιανοί πιστεύουν ότι εκεί αναστήθηκε ο Χριστός;

O κίνδυνος κατάρρευσης του Πανάγιου Τάφου ενώνει τους Χριστιανούς

Το μέρος στο οποίο πολλοί πιστεύουν ότι ήταν ο τάφος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ αντηχεί άλλοτε από φωνές ορθόδοξων χορωδιών και άλλοτε από κραυγές Αρμένιων μοναχών και ιερέων, οι οποίοι διεκδικούν ως μοναδικά δικό τους το μέρος. Μερικές φορές οι φωνές είναι μόνο η αρχή καθόλου χριστιανικών ξυλοδαρμών, μπροστά στους φρουρούς που ανίκανοι να κάνουν κάτι, έχουν περιγράψει πολλές φορές την κατάσταση στα διεθνή μέσα.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους εκπροσώπους των δογμάτων είναι κάτι που κρατά από πολύ παλιά. Έλληνες ορθόδοξοι, Αρμένιοι Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικές κοινότητες μοιράζονται και διεκδικούν ζηλότυπα το πιο ιερό μέρος της χριστιανικής θρησκείας, μέσα στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου.

O κίνδυνος κατάρρευσης του Πανάγιου Τάφου ενώνει τους Χριστιανούς - εικόνα 2

Τις τελευταίες εβδομάδες οι σκαλωσιές για τη συντήρηση του ναού υψώνονται καθημερινά και μια ανακαίνιση της τάξης των 3,4 εκ. δολαρίων θα αρχίσει μετά τις γιορτές του Πάσχα. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 22 Μαρτίου και κάθε θρησκευτική ομάδα θα συνεισφέρει στο ένα τρίτο των δαπανών.

Η ανακαίνιση καθυστέρησε πολλές δεκαετίες λόγω των περίπλοκων κανόνων και λεπτών ισορροπιών που υπήρχαν και εξακολουθούν να υφίστανται, το status quo που καθορίζει τους κανόνες από τους οποίους διέπεται η Ιερουσαλήμ.

Αυτή τη φορά τα δόγματα θέλουν να εξασφαλίσουν την ενότητα των Ορθοδόξων, γιατί η διχόνοια είναι μια άμεση απειλή στο να χάσουν συνολικά τον πανάγιο Τάφο. Πήραν μια πρόγευση όταν θορυβημένη από αναφορές ότι το ιερό ήταν σε κίνδυνο κατάρρευσης, η ισραηλινή αστυνομία έκλεισε το μνημείο για πολλές ώρες τον Φεβρουάριο του 2015, πετώντας κυριολεκτικά έξω τους φύλακες μοναχούς και εκατοντάδες προσκυνητές.

O κίνδυνος κατάρρευσης του Πανάγιου Τάφου ενώνει τους Χριστιανούς - εικόνα 3

Οι ειδικοί αφαίρεσαν το σιδερένιο κλουβί που υποστήριζε το ιερό και είχε τοποθετηθεί από Βρετανούς αποικιοκράτες το 1947, οι οποίοι το βρήκαν σε κακή κατάσταση μετά από τον σεισμό του 1927 που το άφησε με ραγισμένα πολλά σημεία.

Η Αντωνία Μοροπούλου, εμπειρογνώμονας του έργου, δήλωσε ότι η λάρνακα θα παραμείνει ανοιχτή για τους επισκέπτες κατά το μεγαλύτερο μέρος της επίπονης διαδικασίας της συντήρησης.

Στην διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ συμμετέχουν επίσης ο τέως καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Μανώλης Κορρές, ο καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.

O κίνδυνος κατάρρευσης του Πανάγιου Τάφου ενώνει τους Χριστιανούς - εικόνα 4

Η τελευταία σημαντική ανακαίνιση ξεκίνησε στη δεκαετία του 1950, όταν οι ιορδανικές αρχές, οι οποίες είχαν τον έλεγχο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ανέθεσαν τη διαδικασία σε ένα τεχνικό γραφείο. Η εργασίες στη συνέχεια ματαιώθηκαν.

Η συντήρηση σήμερα στηρίζεται στη γνώση των φαινομένων που αφορούν στη φθορά και την παθολογία και είναι μια δουλειά η οποία καλείται να διασφαλίσει τη λειτουργία του μνημείου, την θρησκευτική και προσκυνηματική λειτουργία του Παναγίου Τάφου. Διεξήχθη και διεκπεραιώνεται σε μια συνεχή επικοινωνία με τις χριστιανικές κοινότητες που διαχειρίζονται τον Πανάγιο Τάφο, το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, το τάγμα των Φραγκισκανών και το Πατριαρχείο των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα. Είναι μια δουλειά που δεν είναι μόνο εθνική, αλλά είναι ταυτόχρονα μια εργασία που συνδέεται με την συνεννόηση διαφορετικών θρησκειών στην ανοιχτή πόλη της Ιερουσαλήμ και με τη συνεννόηση των λαών των οποίων η ειρηνική συνύπαρξη απαιτείται.

«Το έργο είναι εμβληματικό και αφορά σε ένα κορυφαίο μνημείο με παγκόσμια ακτινοβολία. Με την πρωτοβουλία του αυτή το ΕΜΠ συμβάλλει στην προστασία μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με μοναδική σημασία για τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό» υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας.

Για τους Χριστιανούς, η στιγμή κατά την οποία ο προσκυνητής βρίσκεται ενώπιον του Ιερό που Κουβουκλίου είναι, από πολλές πλευρές, η συγκλονιστικότερη της πνευματικής ζωής, αλλά και της ίδια της ύπαρξης, του χριστιανού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΣΗ 21 Οκτ 2021 | 14:01

Γιατί η Πολωνία φλερτάρει πλέον με το Polexit- Το νούμερο ένα θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.

Η Πολωνία κινδυνεύει με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου επί του εθνικού

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ 21 Οκτ 2021 | 11:27

Ανησυχία για κορεάτικο κουνούπι ανθεκτικό στο κρύο - Θα μπορούσε να "αποικίσει" την Ελλάδα

Ένα κουνούπι με κορεάτικη προέλευση και ικανότητα αντοχής στο κρύο, θα μπορούσε μέσα στα επόμενα χρόνια να "αποικίσει" και τη χώρα μας, σύμφωνα με Ιταλίδα εντομολόγο.

"ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ" 21 Οκτ 2021 | 11:17

Μέγκαν Μαρκλ: Κάλεσε το Κογκρέσο να εγγυηθεί τη γονική άδεια για όλους τους Αμερικάνους

Επιστολή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ζητώντας να θεσμοθετηθεί η γονική άδεια για όλους τους Αμερικανούς απέστειλε η Μέγκαν Μαρκλ.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ 21 Οκτ 2021 | 10:47

Μεξικό: Καρτέλ των ναρκωτικών στρατολογούν παιδιά μέσω βιντεοπαιχνιδιών

Σε παιγνίδια στις πλατφόρμες "Playstation, Xbox και Nintendo", με πλήρη "ανωνυμία", κακοποιοί "αποκτούν σχέσεις" με ανήλικους.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 21 Οκτ 2021 | 09:15

Αλμπερτ Μπουρλά: Ο πεθερός του έκανε την τρίτη δόση εμβολίου [εικόνα]

Υπενθυμίζεται ότι ο πεθερός του Άλμπερτ Μπουρλά ήταν ο πρώτος από την οικογένειά του που έκανε το εμβόλιο τον περασμένο Ιανουάριο.

ΕΧΕΙ ΕΚΔΙΩΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 21 Οκτ 2021 | 07:15

"Truth Social": Ο Τραμπ ανακοίνωσε την ίδρυση του δικού του... μέσου κοινωνικής δικτύωσης

"Ζούμε σε έναν κόσμο που οι Ταλιμπάν έχουν τεράστια παρουσία στο Twitter, μολαταύτα ο αγαπημένος σας Αμερικανός πρόεδρος φιμώνεται. Αυτό είναι απαράδεκτο", είπε.

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 20 Οκτ 2021 | 22:32

Γκρίνια για τον Ερντογάν στην Τουρκία: Αυξάνει τον μισθό του εν μέσω... φτώχειας

Η μηνιαία αύξηση που θα λάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ανέρχεται σε 4,5 κατώτατους μισθούς στην Τουρκία

ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑΣ 20 Οκτ 2021 | 22:02

Δολοφονία Γκάμπι Πετίτο: Βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα σε ερημιά όπου έψαχναν τον αρραβωνιαστικό της

Η εξαφάνιση της Γκάμπι Πετίτο κατά τη διάρκεια ταξιδιού με τον αρραβωνιαστικό της, έχει συγκλονίσει τις ΗΠΑ - Η γυναίκα έπεσε θύμα στραγγαλισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 20:26

Γερμανία: Η Μπας του SPD υποψήφια διάδοχος του Βόλφκανγκ Σόιμπλε στη Bundestag

H Μπέρμπελ Μπας αναμένεται να προταθεί από το SPD ως Πρόεδρος της Bundestag

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ 20 Οκτ 2021 | 20:00

Σάλος στα κατεχόμενα: Τα αρνείται όλα ο Ερσάν Σανέρ - "Συνωμοσία και προϊόν μοντάζ" - Το ροζ βίντεο που τον "καίει"

"Είναι σαφές ότι κάποιος θέλει να με εμποδίσει από το να υπηρετήσω την αγαπημένη μου χώρα" είπε ο Ερσάν Σανέρ για το ροζ βίντεο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:02

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Σε αποκλεισμό βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο Μέριλαντ, λόγω απειλής για βόμβα

Η βάση Επιχειρησιακής Υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού (NSA) στη Μπιθεσντά του Μέριλαντ τέθηκε σε αποκλεισμό λόγω μιας απειλής για βόμβα

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΑΝΟΣΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 17:35

Το έξυπνο παράδειγμα του Ισραήλ: Πώς κατάφεραν να αποτρέψουν το 5ο κύμα κορονοϊού με την τρίτη δόση

Μαθήματα σχετικά με την αξία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και την ανάσχεση ενός νέου πέμπτου κύματος του θανατηφόρου ιού, προσφέρει το Ισραήλ

ΚΑΘΙΣΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ 20 Οκτ 2021 | 16:07

Βατικανό: Επίμονο αγόρι κλέβει την παράσταση στην ακρόαση του Πάπα - To δώρο του Φραγκίσκου [Βίντεο]

Ένα αγόρι έκλεψε την παράσταση στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ακρόασης του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό, εξασφαλίζοντας μια θέση στα δεξιά του