Τερέζα Μέι: Παραιτούμαι από την ηγεσία των Τόρις στις 7 Ιουνίου

Μετά από μια θυελλώδη πρωθυπουργία σχεδόν τριών ετών η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια την παραίτησή της.

o-kubos-errifthi-tereza-mei-paraitoumai-stis-7-iouniou
SHARE THIS
0
SHARES

Tην παραίτησή της ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πυροδοτώντας τη διαδικασία που θα φέρει έναν νέο ηγέτη στην εξουσία, από τον οποίο αναμένεται να προωθήσει μια πιο αποφασιστική συμφωνία για το Brexit. 

Μετά από μια θυελλώδη πρωθυπουργία σχεδόν τριών ετών, η Μέι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών και ακολούθησε η δήλωση της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

«Προσπάθησα να κάνω το Ηνωμένο Βασίλειο μια χώρα που εργάζεται για τους πολλούς, όχι τους λίγους, και να παραδώσω το Brexit.Εκανα τα πάντα για να πείσω τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία, δυστυχώς δεν τα κατάφερα». Η Τερέζα Μέι θα παραιτηθεί στις 7 Ιουνίου. Η διαδικασία για τον νέο αρχηγό θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. 

«Ο συμβιβασμός δεν είναι μια βρώμικη λέξη. Οι Συντηρητικοί θα ανανεωθούν τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, ξέρω ότι είναι σε θέση να υλοποιήσουν το Βrexit».

Hταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι πρωθυπουργός είπε με δάκρυα στα μάτια. 

Η Μέι θα παραμείνει ωστόσο στην εξουσία ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκλογή από το Συντηρητικό Κόμμα του διαδόχου της, μια διαδικασία που αναμένεται να γίνει σε περίπου 6 εβδομάδες. Η διαδικασία αυτή για την ανάδειξη του διαδόχου της αναμένεται εξάλλου να αρχίσει στις 10 Ιουνίου, μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία.

 

Οι σταθμοί μιας... «Μaybot» πρωθυπουργίας

Στις 13 Ιουλίου του 2016 η Τερέζα Μέι απροσδόκητα έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Υποσχέθηκε να φέρει ξανά την ισορροπία στην κοινωνία μετά την είσοδό της για πρώτη φορά στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Τον Ιανουάριο του 2017, η Μέι ανακοίνωσε ότι θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για να υπογράψει νέες εμπορικές συμφωνίες, να καταργήσει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να μειώσει τη μετανάστευση. 

Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2017, οι βουλευτές ψήφισαν για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ξεκινώντας δύο χρόνια διαπραγματεύσεων.

Τον επόμενο μήνα, μετά από επανειλημμένες αρνητικές δηλώσεις, η Τερέζα Μέι εξέπληξε το Γουέστμινστερ καλώντας σε πρόωρες εκλογές για μια νέα θητεία. Ομως οι βρετανοί δεν συμφώνησαν. Μετά από μια καμπάνια που διακόπηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο, η Τερέζα Μέι έχασε την ισχνή πλειοψηφία της στο Κοινοβούλιο.

Στο τέλος του καλοκαιριού που πέρασε άρχισαν να τίθενται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη θέση της πρωθυπουργού όταν η καταστροφική ομιλία του στο συνέδριο έγινε viral

Τους μήνες που ακολούθησαν η Τερέζα Μέι και η ομάδα της διαπραγματεύθηκαν με τις Βρυξέλλες πριν επιτύχουν τελικά σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης τον Νοέμβριο του 2018.

Τον Δεκέμβριο η Τερέζα Μάι απέσυρε τη συμφωνία αποχώρησης από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Είχε λάβει το μήνυμα ότι δεν διέθετε επαρκή υποστήριξε για να αντιμετωπίσει στη συνέχεια μια ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα της.

Η Τερέζα Μέι επέζησε αλλά στην πρώτη ψηφοφορία που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο υπέστη την μεγαλύτερη ταπείνωση κυβέρνησης στην ιστορία του Βρετανικού Κοινοβουλίου με 202 ναι και 432 όχι

Η Τερέζα Μέι επέστρεψε δύο φορές με την συμφωνία αποχώρησης. Ούτε η υπόσχεση της δικής της παραίτησης ήταν αρκετή για να πείσει το Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει την συμφωνία της

Με την προθεσμία να λήγει στις 29 Μαρτίου και το αδιέξοδο στο Κοινοβούλιο, οι βουλευτές κατάφεραν να κερδίσουν ιστορικές ενδεικτικές ψήφους σε μια προσπάθεια να παλέψουν για τον έλεγχο του Brexit.

Η Τερέζα Μέι υποχρεώθηκε να επιδιώξει μια σύντομη παράταση του Αρθρου 50 για να εμποδίσει ένα άτακτο Brexit,

Χωρίς επιλογές και χρόνο παράτασης, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Τζέρεμι Κόρμπιν ηγέτη των Εργατικών για να προσπαθήσει να επιτύχει έναν πιο ήπιο συμβιβασμό για το Brexit.

 

 

 

Oi  αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση 

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως η Τερέζα Μέι έκανε καλά που παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και ότι όποιος την αντικαταστήσει ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος πρέπει να προκηρύξει εκλογές.

«Έχει παραδεχθεί τώρα αυτό που η χώρα γνωρίζει εδώ και μήνες: δεν μπορεί να κυβερνήσει, ούτε το διχασμένο και υπό διάλυση κόμμα της μπορεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο Κόρμπιν.

«Το Συντηρητικό Κόμμα έχει αποτύχει εντελώς στο Brexit και είναι ανίκανο να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων ή να αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές ανάγκες τους. Το Κοινοβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι Συντηρητικοί δεν προσφέρουν λύσεις στις άλλες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

»Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι εβδομάδες περαιτέρω εσωτερικής διαμάχης των Συντηρητικών και άλλος ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός στη συνέχεια. Όποιος γίνει ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών πρέπει να αφήσει τον λαό να αποφασίσει το μέλλον της χώρας μας μέσω άμεσων γενικών εκλογών».

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα προσφέρει σε όποιον κι αν αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας μια καλύτερη συμφωνία για το Brexit.

«Από την πλευρά μου, δεν βλέπω η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει σε όποιον κι αν είναι ο νέος πρωθυπουργός μια καλύτερη ή πολύ διαφορετική συμφωνία από εκείνη που προσφερόταν στην Τερέζα Μέι», δήλωσε ο Κόβενι στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk της Ιρλανδίας, μετά την ανακοίνωση της Μέι ότι θα παραιτηθεί.

«Αυτή η ιδέα ότι ένας νέος πρωθυπουργός θα είναι πιο σκληρός διαπραγματευτής και θα εξασφαλίσει μια πολύ καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία; Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η ΕΕ», είπε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία του Brexit, δήλωσε πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έκρινε σωστά τη διάθεση της χώρας:

«Είναι δύσκολο να μην λυπηθούμε την κυρία Μέι, αλλά από πολιτική άποψη δεν έκρινε σωστά τη διάθεση της χώρας και του κόμματός της», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Τώρα έχουν φύγει δύο ηγέτες των Συντηρητικών που είχαν φιλοευρωπαϊκά ένστικτα. Είτε το κόμμα θα μάθει αυτό το μάθημα είτε θα πεθάνει».

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον είπε: «Η αποχώρησή της δεν θα επιλύσει το χάος του Brexit που δημιούργησαν οι Τόρις (Συντηρητικοί). Μόνο φέρνοντας πάλι το θέμα στον λαό μπορεί να γίνει αυτό. Με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει επίσης πολύ λάθος για έναν άλλο Συντηρητικό να εγκατασταθεί στον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στριτ χωρίς να προηγηθούν βουλευτικές εκλογές.

»Η προοπτική ένας ακόμη πιο σκληροπυρηνικός οπαδός του Brexit να γίνει τώρα πρωθυπουργός και να απειλεί με έξοδο χωρίς συμφωνία είναι πολύ ανησυχητική».

Ο Συντηρητικός βουλευτής και φαβορί για να αντικαταστήσει τη Μέι Μπόρις Τζόνσον δήλωσε:

«Μια πολύ αξιοπρεπής δήλωση από την @theresa_may. Σας ευχαριστώ για τη στωική υπηρεσία σας στη χώρα μας και στο Συντηρητικό Κόμμα. Είναι τώρα η ώρα να ακολουθήσουμε την έκκλησή της: να ενωθούμε και να υλοποιήσουμε το Brexit».

 

 

Φωτο: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook