Ο Μακρόν απέναντι στη Λεπέν: Τρεις αναλυτές μιλούν στο TOC

Tρεις ειδικοί μιλάνε στο TheTOC για τις γαλλικές εκλογές και την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης

o-makron-apenanti-sti-lepen-treis-analutes-miloun-sto-toc
|
SHARE THIS
0
SHARES

Περίπου 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες την για να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, μεταξύ δύο υποψηφίων: τον κεντρώο, φιλοευρωπαίο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Λίγες ώρες πριν από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο Μακρόν εξασφαλίζει το 61,5% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών έναντι 38,5% της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos Sopra Steria που πραγματοποιήθηκε για το Radio France και τη France Television με δείγμα 2.632 ανθρώπων στις 4 Μαΐου. 

Σύμφωνα με δύο άλλες δημοσκοπήσεις, της Odoxa και της Harris Interactive, ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 62% έναντι 38% της Λεπέν. Η δημοσκόπηση της Odoxa διενεργήθηκε για το περιοδικό Le Point σε δείγμα 998 ανθρώπων στις 4 Μαΐου. Η δημοσκόπηση της Harris Interactive για το τηλεοπτικό δίκτυο LCP TV διενεργήθηκε σε δείγμα 4.991 ανθρώπων από τις 2 έως τις 5 Μαΐου.

Το TheTOC με τη σειρά του, απευθύνθηκε σε τρεις ειδικούς, οι οποίοι καταθέτουν την γνώμη τους σχετικά με τις συνθήκες αλλά και την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής: τον κ. Κώστα Βεργόπουλο, διδάκτωρ οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, τον κ. Πίτερ Κλέπε, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης “Open Europe” στις Βρυξέλλες και τον κ. Τζιμ Σίλντς, καθηγητή Γαλλικής Πολιτικής και Σύγχρονης Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Αστον, στην Μεγάλη Βρετανία.

"Η Λεπέν, στην πραγματικότητα, ούτε πιστεύει, ούτε θέλει να εκλεγεί πρόεδρος"

Μιλάει στο TheTOC ο Κώστας Βεργόπουλος, διδάκτωρ οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος
Ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος

"Την προηγούμενη εβδομάδα, κάθε μέρα, η Λεπέν πρωί και βράδυ ήταν πολύ επιθετική. Την ημέρα του ντιμπέιτ, περιέργως, άρχισε να θυμίζει τον παλιό της εαυτό: επιτέθηκε "δαγκωτά" [στον Μακρόν], γεγονός που μας εξέπληξε όλους, γιατι προηγουμένως προσπαθούσε να επιτύχει την "αποδαιμονοποίηση" της. Να εμφανιστεί, δηλαδή, στους ψηφοφόφους ως μια ομαλή υποψήφιος, όπως όλοι, κι όχι ως μια εκπρόσωπος του "Διαβόλου"", λέει ο κ. Βεργόπουλος και προσθέτει:

"Στο ντιμπέιτ λοιπόν, ξαναγύρισε στην εποχή που εκπροσωπούσε τον Διάβολο. Δεν παρουσίασε κανένα πρόγραμμα και περιορίστηκε στο να "δαγκώνει" τον Μακρόν. Σαν να θεωρεί πως αυτός θα εκλεγεί κι η ίδια θα κάνει αντιπολίτευση. Αυτό συζητάει η Γαλλία εδώ και μέρες: Η ίδια η Λεπέν ούτε πιστεύει, αλλά ούτε και στην πραγματικότητα θέλει να εκλεγεί στην προεδρία της Γαλλίας".

Ακούστε εδώ τα όσα είπε για την Λεπέν αλλά και πολλά ακόμη που μας είπε ο καθηγητής κ. Βεργόπουλος: 

“Προτιμότερος ο Μακρόν, αν και το οικονομικό του πρόγραμμα είναι θολό”

Μιλάει στο TheTOC ο Πίτερ Κλέπε, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης “Open Europe” στις Βρυξέλλες.

Ο Πίτερ Κλέπε, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης “Open Europe”
Ο Πίτερ Κλέπε, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης “Open Europe”

-Τι πιστεύετε πως θα συμβεί την Κυριακή; Ποιον θα εκλέξουν οι γάλλοι ψηφοφόροι;

Προσωπικά θα προτιμούσα τον Μακρόν, καθώς πιστεύω πως με αυτόν στην προεδρία η κατάσταση τουλάχιστον δεν θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω. Έχει ήδη υποσχεθεί κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα είναι χρήσιμες για το μέλλον της Γαλλίας στις δημόσιες δαπάνες, τα φορολογικά βάρη και τα πολλά μονοπώλια που λειτουργούν στην οικονομία της. Η Λεπέν, από την άλλη, κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση καθώς οι εκκλήσεις της για ολοένα και περισσότερο προστατευτισμό είναι ανησυχητικές.

-Μπορεί να κερδίσει την Κυριακή η Λεπέν; Κι αν συμβεί αυτό, τότε θα εκκινήσει, θεωρείτε, τις διαδικασίες για μια έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε.;

Η Λεπέν εν μέρει έχει δίκιο: το ευρώ σε κάποια σημεία είναι λάθος και θέλει βελτιώσεις. Όμως με αυτό που λέει, αυξάνεται ο κίνδυνος Frexit και αυτό δεν είναι απλή υπόθεση. Προχθές δήλωσε πως αυτό συνεπάγεται την επιβολή capital controls κι έχει απόλυτο δίκιο. Επίσης, αυτό που δεν αναφέρει είναι πως ακόμη κι αν βγει μια χώρα από την ευρωζώνη, το χρέος της εξακολουθεί να παραμένει στην Ευρώπη κι αυτό δεν είναι απλή υπόθεση για την Γαλλία.

-Είναι ο Μακρόν τόσο νεοφιλελεύθερος όσο παρουσιάζεται από την Λεπέν και τους αντιπάλους του, όπως ο Μελανσόν;

Αυτό που θα έλεγα εγώ για τον Μακρόν είναι πως είναι ελαφρώς “θολός”, με την έννοια πως το οικονομικό του πρόγραμμα δεν είναι ξεκάθαρο. Και αυτό που βλέπω εγώ τουλάχιστον, είναι πως έχουμε να κάνουμε με έναν πολιτικό που, κατά την γνώμη μου, είναι soft κι “ελαφρών βαρών”.

“Ακόμη κι αν η Λεπέν βγει πρόεδρος, δύσκολα θα βγει η Γαλλία από την Ε.Ε.”

Μιλάει στο TheTOC o Τζιμ Σίλντς, καθηγητής Γαλλικής Πολιτικής και Σύγχρονης Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Αστον, στην Μεγάλη Βρετανία.

Ο καθηγητής Τζιμ Σίλντς
Ο καθηγητής Τζιμ Σίλντς

-Ποιος θα ήταν ο ιδανικός πρόεδρος για την Γαλλία;

Οι δυο υποψήφιοι έχουν διαφορετικά οράματα για την Γαλλία. Από τη μια, ο Μακρόν προσφέρει ένα όραμα για μια Γαλλία ανοικτή, με αυτοπεποίθηση, φιλελεύθερη που θα επιδιώκει την πολυπολιτισμικότητα στο εσωτερικό, ενώ θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα. Η Λεπέν προτείνει το ακριβώς αντίθετο: το όραμα μιας κλειστής, “αμυνόμενης” Γαλλίας που φοβάται την ποικιλομορφία και κρύβεται πείσω από φράγματα προστατευτισμού απέναντι στις απειλές της Ευρώπης και της παγκοσμιοποίησης. Οπότε, ο καθένας τους θα τραβούσε την Γαλλία σε έναν διαφορετικό δρόμο.

-Αν κερδίσει την Κυριακή η Λεπέν, τότε θα εκκινήσει, θεωρείτε, τις διαδικασίες για μια έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε.;

Η Λεπέν θα δυσκολευτεί πολύ στον δεύτερο γύρο καθώς δεν ασκεί την ίδια γοητεία στο εκλογικό σώμα όπως ο κεντρώος Μακρόν, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα προσελκύσει περισσότερους υποστηρικτές του Φιγιόν και του Μελανσόν για λογαριασμό του, απ' ότι η Λεπέν. Αυτό συνεπάγεται πως είναι ένα πολύ ισχυρό φαβορί, με την προοπτική να κερδίσει με ένα ποσοστό κοντά στο 60%. Όποιος κι αν εκλεγεί, η πρώτη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν θα είναι να κερδίσουν την κυβερνητική πλειοψηφία για τις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν τον Ιούνιο. Και πάλι ο Μακρόν έχει καλύτερες προοπτικές από την Λεπέν, οπότε μια έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν αδύνατη. Ακόμη όμως κι αν η Λεπέν εκλεγεί πρόεδρος, θα βρει απέναντι της ένα κοινοβούλιο που θα αντιμαχόταν την κάθε της κίνηση να βγάλει την Γαλλία από την Ε.Ε.

-Γιατί ο Μελανσόν απέφυγε τόσο πεισματικά να στηρίξει δημοσίως τον Μακρόν;

Ο Μακρόν αποτελεί τον χαρακτηριστικό τύπο του πολιτικού που ο Μελανσόν και οι οπαδοί του απεχθάνονται με βδελυγμία: ένας πρώην τραπεζίτης της Ρόθτσιλντ, οικονομικός σύμβουλος και κατόπιν υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ, που τον θεωρούν περισσότερο ως έναν άνθρωπο της δεξιάς, παρά ως έναν αριστερό που θέλει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, να απολύσει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, να χαλαρώσει το 35ωρο της εβδομαδιαίας απασχόλησης και να “ελαστικοποιήσει” μια αυστηρά καθορισμένη αγορά εργασίας.

Για τον Μελανσόν, κάτι τέτοιο αποτελεί το έναυσμα προκειμένου να είναι πλέον ευκολότερη η πρόσληψη και η απόλυση εργατικού προσωπικού. Οπότε είναι εύλογο για ποιο λόγο ο Μελανσόν αδυνατεί να στηρίξει ανοικτά τον Μακρόν, ακόμη κι αν η εναλλακτική που προσφέρει στους ψηφοφόρους του είναι η μαζική αποχή ή η ρίψη λευκού ψηφοδελτίου.

-Θα καταφέρει να περάσει το, σε κάποια σημεία φιλελεύθερο, οικονομικό πρόγραμμα του Μακρόν σε μια χώρα που παραδοσιακά “αριστερίζει”;

Είναι αλήθεια πως πως πολιτικές που αποτελούν μέρος μιας νεοφιλελεύθερης ατζέντας δύσκολα περνάνε στην Γαλλία. Η κρίσιμη δοκιμασία θα είναι όταν ο Μακρόν προσπαθήσει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο στην αρχή της θητείας του καθώς θα έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση με τα εργατικά συνδικάτα. Τότε θα φανεί το κατά πόσο ο Μακρόν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις του με σκοπό, όπως λέει, την τόνωση μιας τελματωμένης οικονομίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook