Ο Ματέο Ρέντσι κινδυνεύει να γίνει ο "Κάμερον της Ιταλίας"

Ο Ρέντσι, όπως και ο Κάμερον, νόμιζε ότι με το δημοψήφισμα θα ενώσει το κόμμα, αλλά τελικά το μόνο που πέτυχε ήταν να το διχάσει ακόμη περισσότερο.

o-mateo-rentsi-kinduneuei-na-ginei-o-kameron-tis-italias
SHARE THIS
0
SHARES

Στο ενδεχόμενο ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι να ακολουθήσει το δρόμο του τέως βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρεται το Politico, σε μια εκτενή ανάλυσή του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής. 

«Ο Ρέντσι προκήρυξε δημοψήφισμα για να ενώσει το κόμμα του, για να εξασφαλίσει τη θέση του και για να κάνει την Ιταλία ισχυρότερο πυλώνα μέσα στην ΕΕ, αλλά συνέβη το αντίθετο», γράφει η γνωστή ιστοσελίδα, σε ανταπόκρισή της από τη Ρώμη. 

Όπως και με την αντίστοιχη κίνηση του Κάμερον, οι δυνάμεις που απελευθέρωσε ο ιταλός πρωθυπουργός με το δημοψήφισα διαίρεσαν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και μπορεί να του κοστίσουν τη θέση του, αλλά και να προξενήσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην ιταλική οικονομία και στην ΕΕ. 

Σύμφωνα με το Politico, παρόλο που δύο ημέρες πριν τις κάλπες δεν δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις, το «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει ο Ρέντσι προηγείται. Οι κυβερνητικοί υπέρμαχοι του «ναι» προειδοποιούν για καταστροφικές επιπτώσεις σε περίπτωση επικράτησης του «όχι», π.χ. τη ζημιά στις τράπεζες ή την ανάδειξη στην εξουσία του λαϊκίστικου Κινήματος 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. 

Σημειώνεται ότι το κόμμα αυτό έχει ταχθεί υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη, γεγονός που θα πυροδοτήσει νέα κρίση στη γηραιά ήπειρο. 

Με το δημοψήφισμα ο Ρέντσι είχε την ελπίδα να κλείσει τις εσωτερικές πληγές στο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο δημιουργήθηκε το 2007 από τα διάσπαρτα κομμάτια της κατακερματισμένης κεντροαριστεράς και μετά τη διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Χριστιανοδημοκρατών που κυβερνούσαν την Ιταλία για δεκαετίες. 

«Ο Ρέντσι, όπως και ο Κάμερον, νόμιζε ότι με το δημοψήφισμα θα ενώσει το κόμμα, αλλά τελικά το μόνο που πέτυχε ήταν να το διχάσει ακόμη περισσότερο», λέει ο Francesco Galietti, επικεφαλής του Policy Sonar, μιας συμβουλευτικής εταιρείας πολιτικού ρίσκου με έδρα τη Ρώμη. 

Σημειώνεται ακόμη ότι οι πρώην ηγέτες του κόμματος, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα και ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, έχουν διαφωνήσει με τον Μ. Ρέντσι και έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ του «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές που περιορίζουν τις εξουσίες της Συγκλήτου και ενισχύουν την κεντρική κυβέρνηση. Ο Ρέντσι ήρθε στην εξουσία τερματίζοντας ουσιαστική την πολιτική καριέρα των προαναφερθέντων και τώρα τον κατηγορούν ότι μετατράπει το κόμμα σε ένα κεντρώο σχήμα που υπηρετεί μόνο τους δικούς του σκοπούς. 

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο Ρέντσι χρησιμοποίησε το Σύνταγμα για να διχάσει το κόμμα και τη χώρα. Είναι σοβαρό λάθος και πρέπει να το σταματήσουμε», λέει ο εσωκομματικός αντίπαλος του Ρέντσι Miguel Gotor. 

Ο ίδιος απέρριψε τα καταστροφολογικά σενάρια σε περίπτωση επικράτησης του «Όχι», λέγοντας ότι «το ίδιο συνέβη με το Brexit και τον Τραμπ. Η οικονομία θα κατέρρεε, αλλά τελικά τίποτα δεν συνέβη. Έτσι θα γίνει και στην Ιταλία», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει πει ότι το «ναι» στον Ρέντσι σημαίνει ότι θα κινδυνεύσει η δημοκρατία και θα σημάνει ψήφος σε δικτατορία. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook