Follow us

Ο Μπάιντεν απαγορεύει τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης: "Απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ"

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε χτες εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει στις κυβερνητικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν εμπορικά προγράμματα παρακολούθησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εκτελεστικό διάταγμα με το απαγορεύει στην αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί εμπορικά spyware που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ ή εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέγραψε χτες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

"Η τεχνολογία αποτελεί κεντρικό παράγοντα της εθνικής ασφάλειας, της οικονομίας και της δημοκρατίας" επισημαίνεται στο σχετικό Εκτελεστικό Διάταγμα των ΗΠΑ που δόθηκε χτες στην δημοσιότητα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεμελιώδη συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας διέπεται από κανόνες που διασφαλίζουν τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, διαθέτουν νομικές εγγυήσεις και εποπτεία, έτσι ώστε να η τεχνολογία υποστηρίζει και να μην υπονομεύει τη δημοκρατία, τα πολιτικά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες και τη δημόσια ασφάλεια" επισημαίνεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε Επίσης

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας:

"Για την προώθηση αυτών των συμφερόντων, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ανάπτυξη ενός διεθνούς τεχνολογικού οικοσυστήματος που προστατεύει την ακεραιότητα της ανάπτυξης διεθνών προτύπων, επιτρέπει και προωθεί την ελεύθερη ροή δεδομένων και ιδεών με εμπιστοσύνη, προστατεύει την ασφάλεια, το απόρρητο και τα ανθρώπινα δικαιώματά και ενισχύει την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Η αυξανόμενη εκμετάλλευση των ευαίσθητων δεδομένων των Αμερικανών και η ακατάλληλη χρήση της τεχνολογίας παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού spyware, απειλεί την ανάπτυξη αυτού του οικοσυστήματος. Ξένες κυβερνήσεις και άτομα έχουν αναπτύξει εμπορικό λογισμικό κατασκοπείας εναντίον θεσμών, προσωπικού, πληροφοριών και πληροφοριακών συστημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσιάζοντας σημαντικούς κινδύνους αντικατασκοπείας και ασφάλειας για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ξένες κυβερνήσεις και άτομα έχουν επίσης χρησιμοποιήσει εμπορικό spyware για ακατάλληλους σκοπούς, όπως για να στοχεύουν και να εκφοβίζουν τους αντιπάλους τους, να περιορισουν τις ελευθερίες έκφρασης, ειρηνικής συνάθροισης ή συνεταιρίζεσθαι, να επιτρέπουν άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή καταστολή των πολιτικών ελευθεριών και να παρακολουθούν ή πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς την κατάλληλη νομική εξουσιοδότηση, διασφαλίσεις ή επίβλεψη.

Διαβάστε Επίσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεμελιώδες συμφέρον εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της διάδοσης εμπορικού spyware που έχει χρησιμοποιηθεί ή κινδυνεύει να χρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς, υπό το φως των βασικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών για την προστασία του προσωπικού της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και των αμερικανών πολιτών σε όλο τον κόσμο, για την υποστήριξη και προώθηση της δημοκρατίας, για την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υπεράσπιση ακτιβιστών, αντιφρονούντων και δημοσιογράφων έναντι των απειλών για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους. Για την προώθηση αυτών των συμφερόντων και την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης εμπορικού spyware, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να θεσπίσουν ισχυρές προστασίες και διαδικασίες για να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε χρήση εμπορικού spyware από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλει στην προστασία των συστημάτων πληροφοριών και των δραστηριοτήτων πληροφοριών και επιβολής του νόμου έναντι σημαντικών κινδύνων αντικατασκοπίας ή ασφάλειας.

Ως εκ τούτου, ορίζω ως πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν θα κάνει χρήση εμπορικού spyware που ενέχει σημαντικούς κινδύνους αντικατασκοπείας ή ασφάλειας για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ή σημαντικούς κινδύνους ακατάλληλης χρήσης από ξένη κυβέρνηση ή ξένο πρόσωπο. Για την προώθηση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, η παρούσα εντολή κατευθύνει αναλόγως τα βήματα για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής και την προστασία της ασφάλειας και της ασφάλειας των θεσμών, του προσωπικού, των πληροφοριών και των συστημάτων πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών".

Την είδηση σχολίασε και το πρώην στέλεχος του Facebook, Άρτεμις Σίφορντ, η οποία είχε πέσει θύμα διπλής παρακολούθησης από ΕΥΠ και Predator.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ 01 Ιουν 2023 | 22:28

ΗΠΑ: Νέο ατύχημα και πτώση για τον Τζο Μπάιντεν - Σκόνταψε και έπεσε κάτω σε εκδήλωση αποφοίτησης [Βίντεο]

Ο 80χρονος πρόεδρος σκόνταψε κι έπεσε κάτω - Στο πλευρό του έσπευσαν συνεργάτες του, οι οποίοι τον βοήθησαν να σηκωθεί.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 01 Ιουν 2023 | 19:33

ΗΠΑ: Ακόμα πιο κοντά στα F-35 η Ελλάδα - Έπεσε η τέταρτη υπογραφή για την πώλησή τους

Υπέγραψε και ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζίμ Ρις, για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ 01 Ιουν 2023 | 15:08

Ένοχος για δύο βιασμούς κρίθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός Ντάνι Μάστερσον - Ο σκοτεινός ρόλος της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας

Ο Αμερικανός ηθοποιός καταδικάστηκε για δύο βιασμούς και είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη - Σαϊεντολόγος και πατέρας ενός μικρού κοριτσιού.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΟΚ 01 Ιουν 2023 | 13:11

Σπαρακτικό βίντεο με το 12χρονο κορίτσι που συλλαμβάνεται για τη δολοφονία του 9χρονου αδελφού της: "Είμαι καλό παιδί"

Σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης 12χρονου κοριτσιού στην Οκλαχόμα.

ΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΕΡΝΣ 01 Ιουν 2023 | 10:07

Στην Ελλάδα ο διευθυντής της CIA μετά από 11 χρόνια - Ποιος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται στην Αθήνα

Η άφιξη Μπερνς στην Αθήνα ήταν η πρώτη επίσκεψη διευθυντή της CIA στην Ελλάδα εδώ και 11 χρόνια και αντανακλά την "πραγματική αναβάθμιση και ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ".

ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 01 Ιουν 2023 | 09:01

Επιτεύχθηκε συμφωνία για το χρέος στις ΗΠΑ - Με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο από τη Βουλή

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που αναστέλλει το όριο του χρέους στις ΗΠΑ.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 31 Μαϊ 2023 | 17:39

Hot-car deaths: Τρία μικρά παιδιά πέθαναν από θερμοπληξία μέσα σε λίγα 24ωρα- Τα είχαν ξεχάσει μέσα σε αυτοκίνητα

Πώς τρία μωρά έχασαν τη ζωή τους μέσα στα αυτοκίνητα των γονιών τους - Μέσα σε λίγες μέρες

VIRAL 31 Μαϊ 2023 | 12:11

Διχάζει η Disneyland: Άνδρας υπάλληλος ντύθηκε νεραϊδούλα και υποδεχόταν τα παιδιά - "Το πάτε για χρεωκοπία"

Νέος σάλος με τη Disney και τη συμπεριληπτική επιλογή να ντύσει άνδρα υπάλληλο νεράιδα.

ΚΟΡΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 31 Μαϊ 2023 | 11:10

Η Ιβάνκα Τραμπ στους Δελφούς: Οι φωτογραφίες και το μήνυμά της - "Γνώρισε τον εαυτό σου"

Εντυπωσιασμένη από την Ελλάδα, είναι η κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ιβάνκα Τραμπ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 31 Μαϊ 2023 | 10:06

Τουρκικά ΜΜΕ: Χάθηκαν οριστικά τα F-35 - Παζάρια Μπάιντεν σε Ερντογάν για τα F-16 μέσω... Σουηδίας [βίντεο]

Ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι "θέλω να μιλήσω στο Κογκρέσο για τα F-16 αλλά ζητάνε την ένταξη της Σουηδίας" ανοίγοντας το θέμα της άρσης του βέτο της Τουρκίας.

59 ΕΤΩΝ 31 Μαϊ 2023 | 10:04

Η Αμερικανίδα που είχε κατηγορήσει τον Μπάιντεν για σεξουαλική επίθεση ζήτησε ρωσική υπηκοότητα

Η Τάρα Ριντ, 59 ετών, ζητά τη ρωσική υποκοότητα και εμφανίστηκε σε βίντεο που μετέδωσε το Sputnik στο πλευρό της Ρωσίδας βουλεύτριας Μαρία Μπούτινα.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΒΓΑ 30 Μαϊ 2023 | 09:47

Χόλιγουντ: Πυροβολισμοί σε παραλία – Παιδιά μεταξύ εννέα τραυματιών [βίντεο]

Παιδιά ανάμεσα στους συνολικά εννέα τραυματίες από πυρά σε παραλία στο Χόλιγουντ.

ΗΠΑ 29 Μαϊ 2023 | 23:29

Τουρκία: Συγχαρητήρια Μπάιντεν σε Ερντογάν- Συζήτηση για την πώληση των F-16 και ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.