Follow us

Ο Μπάιντεν και η... κληρονομιά Τραμπ: Από το Black Lives Matter έως την πανδημία

Τα πυροτεχνήματα έσβησαν, η γιορτή τελείωσε, η ορκωμοσία συγκίνησε και τώρα πίσω από τις πόρτες του Λευκού Οίκου αρχίζει η διαχείριση της κληρονομιάς... Τραμπ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Τα πυροτεχνήματα έσβησαν, η γιορτή τελείωσε, η ορκωμοσία μέσα σε πνεύμα ενότητας και συμφιλίωσης συγκίνησε και τώρα πίσω από τις πόρτες του Λευκού Οίκου, που υποδέχθηκε τους νέους ενοίκους του, αρχίζει από τον Μπάιντεν η διαχείριση της κληρονομιάς που άφησε ο Τραμπ. Μια χώρα διχασμένη βαθιά και βυθισμένη στο πένθος με μισό εκατομμύρια νεκρούς από κορονοϊό, με εκατομμύρια θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί και την ύφεση να δείχνει το πρόσωπό της και φλέγοντα προβλήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό να περιμένουν λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σειρά προκλήσεων

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μπάιντεν είναι να επουλώσει τις πληγές που άφησε ο προκάτοχός του και να βάλει μπροστά τις μηχανές της χώρας, με αλλαγές που θέλουν χρόνο που ο ίδιος δεν έχει άφθονο στη διάθεσή του.

Επείγουσα είναι η κατάσταση της οικονομίας και η διαδικασία να αναθερμανθεί και να πλησιάσει τους στόχους υψηλής ανάπτυξης, αυτή τη φορά με όρους που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να επιτρέψουν και τη βελτίωση της θέσης των πιο φτωχών στρωμάτων.

Αυτό συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια κοινωνία βαθιά διχασμένη, πολωμένη σε άκρα που εκδηλώνονται βίαια, όσο ποτέ, την κρίση της δημοκρατίας με "νομιμοποιημένη" τη βία και τον ρατσισμό, παρά το τεράστιο κίνημα του Black Lives Matter που σημάδεψε τη χρονιά και στην ουσία έδειξε το βαθύ ρατσισμό που διέπει μια χώρα που οφείλει την ύπαρξή της σε ματανάστες.

Έχει να αντιμετωπίσει ακόμα την χάραξη μιας εξωτερικής πολιτικής πολύ διαφορετικής από του προκατόχου του που θα επαναφέρει το κύρος της της Αμερικής σε μια συγκυρία όπου ο κόσμος γίνεται πιο περίπλοκος και πιο δυναμικός ως προς τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται και η αποχώρηση Τραμπ από πολυμερείς μορφές συνεννόησης την απομάκρυνε από τα διεθνή φόρα και έκανε τα πράγματα χειρότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οικονομία

Η οικονομική κρίση που έχει προκύψει από τον κορονοϊό που έχει στοιχίσει στις ΗΠΑ περισσοτέρων ανθρώπων από όσων χάθηκαν στο Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, έχει στοιχίσει και εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν με την ανεργία να καλπάζει και μια ύφεση που δεν αναμένεται να ξεπεραστεί μέσα σε μια χρονιά, κάτι που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μπάιντεν που θέλει να δείξει ένα ανακουφιστικό έργο τις πρώτες 100 μέρες.

Με όπλο τον δανεισμό χωρίς κόστος, δικαίωμα που έχει η κυβέρνηση, επιδιώκει ένα ακόμα πακέτο ενίσχυσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα φέρει το συνολικό ύψος των πακέτων στήριξης στο 27% του ΑΕΠ προ κρίσης και θα στηρίξει υποδομές και τα αμερικάνικα νοικοκυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα διατάγματα

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε τη θητεία του με συμβολικά διατάγματα που αφορούν το κλίμα, τη διαχείριση της πανδημίας και ζητήματα που αφορούν τη στάση απέναντι στους μετανάστες και έχουν πρακτική και σηματοδοτούν την κατεύθυνση και τις επιλογές της κυβέρνησής του. Ωστόσο τα διατάγματα δεν αρκούν και τα νομοθετήματα όσο και οι μεταρρυθμίσεις θα πάρουν αρκετό χρόνο. Εκεί θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο Κογκρέσο, όπου η πλειοψηφία των Δημοκρατικών και στα δύο σώματα δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις επίμονες και δύσκολες.

Υπάρχουν και τα αγκάθια στα κοινωνικά θέματα που ταλανίζουν επί δεκαετίες την αμερικανική κοινωνία, όπως το υπέρογκο φοιτητικό χρέος που είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα ασχοληθεί με το ζήτημα υποστηρίζοντας ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει το ύψος του χρέους, όμως, δεν έχει δεσμευτεί στο αίτημα μιας καθολικής διαγραφής του φοιτητικού χρέους, παρότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ανάλογα μεγάλο πρόβλημα, ο ρατσισμός τα ζητήματα της λευκής και της μαύρης Αμερικής που η διακυβέρνηση Τραμπ τα έκανα να φαίνονται αγεφύρωτα. Ο Μπάιντεν έχει την πρόκληση να ανατρέψει ισορροπίες και αντιλήψεις ετών με ενωτικό πνεύμα και χωρίς μεγάλες συγκρούσεις και ο πλανήτης παρακολουθεί με ενδιαφέρον κατά πόσο θα μπορέσει να ανατρέψει εδραιωμένες και ενισχυμένες τα τελευταία χρόνια απόψεις. Αυτό σημαίνει παράλληλα επούλωση και της έννοιας της δημοκρατίας και αυτό σημαίνει μεγάλες μάχες στη γερουσία και γενναία αναμέτρηση με τους αναχρονισμούς που διέπουν το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, ξεκινώντας από το ίδιο το σύστημα των εκλεκτόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εξωτερική πολιτική

Η επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ή η επανέναρξη διαπραγματεύσεων για θέματα όπως οι εμπορικές συμφωνίες, δίνουν το στίγμα του Μπάιντεν. Η εικόνα της Αμερικής πρέπει να τονωθεί και να βελτιωθεί επειγόντως για να μπορέσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει προβλήματα ουσίας. Τι σημαίνει αυτό; Τη διατήρηση πάνω από όλα της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας έναντι κυρίως της υπερδύναμης Ρωσίας κάτι που είναι μακριά και συζητείται με άλλους όρους από αυτούς του Ψυχρού Πολέμου.

Όμως η κούρσα γίνεται στην πίστα των εξοπλισμών και υπάρχει και η δυναμική που αναπτύσσει η Κίνα με τους παίκτες να αυξάνονται επικίνδυνα σε αυτό το παιχνίδι ενώ αξιοσημείωτες είναι οι περιφερειακές δυνάμεις που αναδύονται.Μπορεί να κυριαρχεί ένας τόνος αποφυγής των ανοιχτών συγκρούσεων ή των πολεμικών κλιμακώσεων, αλλά η κατεύθυνση για την αντιπαράθεση τόσο με τη Ρωσία όσο και την Κίνα είναι σαφής, έστω και με την έννοια της επιβεβαίωσης της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άντονι Μπλίνκεν αντιμετωπίστηκε σχετικά θετικά από τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, ακριβώς επειδή υιοθέτησε επιθετική στάση σε σχέση με την Κίνα (συμπεριλαμβανομένης της ανάδειξης του θέματος των Ουιγούρων), υπερασπίστηκε το Ισραήλ και επέμεινε ότι σκοπός είναι η αποτροπή της άφιξης νέων μεταναστών. Και φυσικά υπάρχει πάντα το αγκάθι της Μέσης Ανατολής, το Ιράν που δεν έχει δείξει τα χαρτιά του και οι σχέσεις που πρέπει να τροποποιηθούν με βάση νέες συμμαχίες και την κατά το δυνατόν βελούδινη επίλυση ζητημάτων που θα φέρνουν πάντα στο προσκήνιο την επιτυχημένη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 25 Ιουν 2022 | 14:35

Μητσοτάκης για απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: "Ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών"

''Πραγματικά προβληματισμένος από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ'', έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 25 Ιουν 2022 | 14:35

Ανδρουλάκης, Παπανδρέου και Βενιζέλος σχολιάζουν την απόφαση στις ΗΠΑ για τις εκτρώσεις: "Τίποτα δεν είναι δεδομένο"

Ο νυν και οι δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν την πρωτοφανή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις.

ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ 25 Ιουν 2022 | 08:21

Οι ΗΠΑ γυρίζουν 150 χρόνια πίσω: 25 Πολιτείες θα απαγορεύσουν τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Επιστροφή στον Μεσαίωνα για τις ΗΠΑ - Σχεδόν οι μισές Πολιτείες, κυρίως στον Νότο, μπορεί να απαγορεύσουν πολύ σύντομα τις αμβλώσεις - Τι σημαίνει αυτό για εκατομμύρια Αμερικανίδες.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ 24 Ιουν 2022 | 23:07

ΗΠΑ: Αποφασισμένοι οι πολέμιοι των αμβλώσεων - "Θέλουμε την πλήρη κατάργηση σε όλη την Αμερική"

Το κίνημα κατά των αμβλώσεων θα ήθελε από το Ανώτατο Δικαστήριο να απαγορεύσει πλήρως τις αμβλώσεις, με το σκεπτικό ότι το έμβρυο είναι πλήρης άνθρωπος και έχει τα ίδια δικαιώματα

ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ ΤΩΡΑ 24 Ιουν 2022 | 22:16

"Είναι θέλημα Θεού": Προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ διόρισε τρεις δικαστές και έτσι άλλαξε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ 24 Ιουν 2022 | 20:38

Απανωτά σοκ στις ΗΠΑ: Ανώτατος δικαστής αμφισβητεί τους νόμους για την αντισύλληψη και τον γάμο ομοφυλοφίλων

Πρόκειται για τον Κλάρενς Τόμας που διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1991.

ΠΟΙΟΙ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ 24 Ιουν 2022 | 19:45

Μπάιντεν: "Οι γυναίκες θα αναγκάζονται να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους" - Η πρωτοφανής απόφαση για τις αμβλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενταφίασε μια απόφαση που, για σχεδόν μισό αιώνα, εγγυάται το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 24 Ιουν 2022 | 18:47

Reuters: Σε ποιες Πολιτείες των ΗΠΑ θα παραμείνουν νόμιμες οι αμβλώσεις - Πού θα απαγορευθούν

Σύμφωνα με το Reuters, οι πρώτοι περιορισμοί στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση θα τεθούν σε ισχύ σε 13 πολιτείες

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ 24 Ιουν 2022 | 18:00

Σοκ στις ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε νόμο που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση

Όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το δικαίωμα στις αμβλώσεις θα καθορίζεται από την εκάστοτε πολιτεία, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει διαφορετικά.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΓΚΑΦΑ 24 Ιουν 2022 | 12:58

Νέα γκάφα για τον Τζο Μπάιντεν: Έδειξε στην κάμερα σημείωμα με οδηγίες για το τι να κάνει και πώς να κάθεται

Στιγμή αμηχανίας: Ο Τζο Μπάιντεν κρατάει "σκονάκι" με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει.

ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ 24 Ιουν 2022 | 07:55

ΗΠΑ: Η Γερουσία υιοθετεί νομοσχέδιο για να περιοριστεί η βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων

Το νομοσχέδιο δεν συγκρίνεται με τα μέτρα που ζητούσε αρχικά ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

23 Ιουν 2022 | 19:54

ΗΠΑ: Μια γυναίκα θύμα βιασμού και απαγωγής ειδοποίησε την αστυνομία μέσω εφαρμογής για delivery

Η νεαρή παρήγγειλε ένα μπέργκερ και ένα σάντουιτς από ένα κοντινό κατάστημα και στις "οδηγίες" πρόλαβε να γράψει: "Παρακαλώ, καλέστε την αστυνομία (…) Διακριτικά, σας παρακαλώ"

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΛΟΜΠΙ NRA 23 Ιουν 2022 | 19:43

ΗΠΑ: Απόφαση σοκ από το Ανώτατο Δικαστήριο - Στη Νέα Υόρκη μπορούν να κυκλοφορούν με κρυμμένα όπλα πάνω τους

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό νόμο της Νέας Υόρκης που περιόριζε το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν κρυμμένα όπλα σε δημόσιους χώρους.