Ο Μπάιντεν και η... κληρονομιά Τραμπ: Από το Black Lives Matter έως την πανδημία

Τα πυροτεχνήματα έσβησαν, η γιορτή τελείωσε, η ορκωμοσία συγκίνησε και τώρα πίσω από τις πόρτες του Λευκού Οίκου αρχίζει η διαχείριση της κληρονομιάς... Τραμπ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Τα πυροτεχνήματα έσβησαν, η γιορτή τελείωσε, η ορκωμοσία μέσα σε πνεύμα ενότητας και συμφιλίωσης συγκίνησε και τώρα πίσω από τις πόρτες του Λευκού Οίκου, που υποδέχθηκε τους νέους ενοίκους του, αρχίζει από τον Μπάιντεν η διαχείριση της κληρονομιάς που άφησε ο Τραμπ. Μια χώρα διχασμένη βαθιά και βυθισμένη στο πένθος με μισό εκατομμύρια νεκρούς από κορονοϊό, με εκατομμύρια θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί και την ύφεση να δείχνει το πρόσωπό της και φλέγοντα προβλήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό να περιμένουν λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σειρά προκλήσεων

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μπάιντεν είναι να επουλώσει τις πληγές που άφησε ο προκάτοχός του και να βάλει μπροστά τις μηχανές της χώρας, με αλλαγές που θέλουν χρόνο που ο ίδιος δεν έχει άφθονο στη διάθεσή του.

Επείγουσα είναι η κατάσταση της οικονομίας και η διαδικασία να αναθερμανθεί και να πλησιάσει τους στόχους υψηλής ανάπτυξης, αυτή τη φορά με όρους που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να επιτρέψουν και τη βελτίωση της θέσης των πιο φτωχών στρωμάτων.

Αυτό συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια κοινωνία βαθιά διχασμένη, πολωμένη σε άκρα που εκδηλώνονται βίαια, όσο ποτέ, την κρίση της δημοκρατίας με "νομιμοποιημένη" τη βία και τον ρατσισμό, παρά το τεράστιο κίνημα του Black Lives Matter που σημάδεψε τη χρονιά και στην ουσία έδειξε το βαθύ ρατσισμό που διέπει μια χώρα που οφείλει την ύπαρξή της σε ματανάστες.

Έχει να αντιμετωπίσει ακόμα την χάραξη μιας εξωτερικής πολιτικής πολύ διαφορετικής από του προκατόχου του που θα επαναφέρει το κύρος της της Αμερικής σε μια συγκυρία όπου ο κόσμος γίνεται πιο περίπλοκος και πιο δυναμικός ως προς τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται και η αποχώρηση Τραμπ από πολυμερείς μορφές συνεννόησης την απομάκρυνε από τα διεθνή φόρα και έκανε τα πράγματα χειρότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οικονομία

Η οικονομική κρίση που έχει προκύψει από τον κορονοϊό που έχει στοιχίσει στις ΗΠΑ περισσοτέρων ανθρώπων από όσων χάθηκαν στο Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, έχει στοιχίσει και εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν με την ανεργία να καλπάζει και μια ύφεση που δεν αναμένεται να ξεπεραστεί μέσα σε μια χρονιά, κάτι που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μπάιντεν που θέλει να δείξει ένα ανακουφιστικό έργο τις πρώτες 100 μέρες.

Με όπλο τον δανεισμό χωρίς κόστος, δικαίωμα που έχει η κυβέρνηση, επιδιώκει ένα ακόμα πακέτο ενίσχυσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα φέρει το συνολικό ύψος των πακέτων στήριξης στο 27% του ΑΕΠ προ κρίσης και θα στηρίξει υποδομές και τα αμερικάνικα νοικοκυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα διατάγματα

Ο Μπάιντεν ξεκίνησε τη θητεία του με συμβολικά διατάγματα που αφορούν το κλίμα, τη διαχείριση της πανδημίας και ζητήματα που αφορούν τη στάση απέναντι στους μετανάστες και έχουν πρακτική και σηματοδοτούν την κατεύθυνση και τις επιλογές της κυβέρνησής του. Ωστόσο τα διατάγματα δεν αρκούν και τα νομοθετήματα όσο και οι μεταρρυθμίσεις θα πάρουν αρκετό χρόνο. Εκεί θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο Κογκρέσο, όπου η πλειοψηφία των Δημοκρατικών και στα δύο σώματα δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις επίμονες και δύσκολες.

Υπάρχουν και τα αγκάθια στα κοινωνικά θέματα που ταλανίζουν επί δεκαετίες την αμερικανική κοινωνία, όπως το υπέρογκο φοιτητικό χρέος που είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα ασχοληθεί με το ζήτημα υποστηρίζοντας ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει το ύψος του χρέους, όμως, δεν έχει δεσμευτεί στο αίτημα μιας καθολικής διαγραφής του φοιτητικού χρέους, παρότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ανάλογα μεγάλο πρόβλημα, ο ρατσισμός τα ζητήματα της λευκής και της μαύρης Αμερικής που η διακυβέρνηση Τραμπ τα έκανα να φαίνονται αγεφύρωτα. Ο Μπάιντεν έχει την πρόκληση να ανατρέψει ισορροπίες και αντιλήψεις ετών με ενωτικό πνεύμα και χωρίς μεγάλες συγκρούσεις και ο πλανήτης παρακολουθεί με ενδιαφέρον κατά πόσο θα μπορέσει να ανατρέψει εδραιωμένες και ενισχυμένες τα τελευταία χρόνια απόψεις. Αυτό σημαίνει παράλληλα επούλωση και της έννοιας της δημοκρατίας και αυτό σημαίνει μεγάλες μάχες στη γερουσία και γενναία αναμέτρηση με τους αναχρονισμούς που διέπουν το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, ξεκινώντας από το ίδιο το σύστημα των εκλεκτόρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εξωτερική πολιτική

Η επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ή η επανέναρξη διαπραγματεύσεων για θέματα όπως οι εμπορικές συμφωνίες, δίνουν το στίγμα του Μπάιντεν. Η εικόνα της Αμερικής πρέπει να τονωθεί και να βελτιωθεί επειγόντως για να μπορέσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει προβλήματα ουσίας. Τι σημαίνει αυτό; Τη διατήρηση πάνω από όλα της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας έναντι κυρίως της υπερδύναμης Ρωσίας κάτι που είναι μακριά και συζητείται με άλλους όρους από αυτούς του Ψυχρού Πολέμου.

Όμως η κούρσα γίνεται στην πίστα των εξοπλισμών και υπάρχει και η δυναμική που αναπτύσσει η Κίνα με τους παίκτες να αυξάνονται επικίνδυνα σε αυτό το παιχνίδι ενώ αξιοσημείωτες είναι οι περιφερειακές δυνάμεις που αναδύονται.Μπορεί να κυριαρχεί ένας τόνος αποφυγής των ανοιχτών συγκρούσεων ή των πολεμικών κλιμακώσεων, αλλά η κατεύθυνση για την αντιπαράθεση τόσο με τη Ρωσία όσο και την Κίνα είναι σαφής, έστω και με την έννοια της επιβεβαίωσης της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άντονι Μπλίνκεν αντιμετωπίστηκε σχετικά θετικά από τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, ακριβώς επειδή υιοθέτησε επιθετική στάση σε σχέση με την Κίνα (συμπεριλαμβανομένης της ανάδειξης του θέματος των Ουιγούρων), υπερασπίστηκε το Ισραήλ και επέμεινε ότι σκοπός είναι η αποτροπή της άφιξης νέων μεταναστών. Και φυσικά υπάρχει πάντα το αγκάθι της Μέσης Ανατολής, το Ιράν που δεν έχει δείξει τα χαρτιά του και οι σχέσεις που πρέπει να τροποποιηθούν με βάση νέες συμμαχίες και την κατά το δυνατόν βελούδινη επίλυση ζητημάτων που θα φέρνουν πάντα στο προσκήνιο την επιτυχημένη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 04 Μαρ 2021 | 16:33

Νίκολας Μπερνς: Η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο να αρνείται να κάνει το χατίρι του τρομοκράτη Κουφοντίνα

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, αναφέρει στην ανάρτησή του για τη στάση που κρατάει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα Κουφοντίνα, ο Νίκολας Μπερνς

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ 04 Μαρ 2021 | 14:21

Τζέφρι Πάιατ για πώληση F-35: "Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, όποτε είναι και η Ελλάδα"

Για τις φρεγάτες και την πιθανή προμήθεια F-35 μίλησε ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στην Αλεξανδρούπολη.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 04 Μαρ 2021 | 06:50

Μπάιντεν: Να φοράτε μάσκες ακόμη και αν δεν είναι υποχρεωτικές

Ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι όλοι πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους και να τηρούν τις αποστάσεις.

ΚΙΝΗΜΑ QANON 03 Μαρ 2021 | 19:25

ΗΠΑ: "Ψεκασμένοι" πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα ορκιστεί αύριο Πρόεδρος και ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Καπιτώλιο!

"Λάβαμε πληροφορίες για ένα πιθανό σχέδιο μιας άγνωστης παραστρατιωτικής ομάδας να εισβάλειστο Καπιτώλιο στις 4 Μαρτίου", ανέφερε η αστυνομία του Καπιτωλίου.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ 03 Μαρ 2021 | 10:08

Κορονοϊός: Η Merck θα βοηθήσει στην παραγωγή των εμβολίων της Johnson & Johnson με παρέμβαση Μπάιντεν

Για να επιταχυνθεί η αργή σε σχέση με τις αρχικές υποσχέσεις παραγωγή του εμβολίου της μιας δόσης η Merck & Co Inc θα βοηθήσει την Johnson & Johnson.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 03 Μαρ 2021 | 08:34

O Mπάιντεν υπόσχεται εμβόλιο για όλους τους Αμερικανούς μέχρι τα τέλη Μαΐου

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπόσχεται επαρκείς δόσεις εμβολίων για όλους τους Αμερικανούς ενήλικες "μέχρι τα τέλη Μαΐου".

ΠΡΟΑΝΑΚΡΟΥΣΜΑ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ 03 Μαρ 2021 | 06:51

Πρώτη ήττα για τον Μπάιντεν στο Κογκρέσο - Απορρίφθηκε η υποψήφια υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό

Ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε χθες να αποσύρει την υποψηφιότητα αυτής που ήθελε να αναλάβει την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο.

ΕΞΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΗΔΗ 02 Μαρ 2021 | 10:45

Κορονοϊός: Φόβοι για τέταρτο κύμα στις ΗΠΑ λόγω των μεταλλάξεων

Πονοκέφαλο προκαλούν στους λοιμωξιολόγους τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 02 Μαρ 2021 | 06:52

Ο Σπάικ Λι ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τα 20 χρόνια από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι ετοιμάζει σειρά ντοκιμαντέρ ενόψει της 20ής επετείου της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 02 Μαρ 2021 | 06:38

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι ανακοινώνουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων για να τιμωρηθεί η Ρωσία για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, πιθανόν ήδη από σήμερα.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 01 Μαρ 2021 | 11:26

Atlantic: Η ζωή μετά την πανδημία - Καλοκαίρι με σχετική κανονικότητα - Πιθανό πισωγύρισμα από το φθινόπωρο

Τους πιο κρύους μήνες του επομένου φθινοπώρου και του χειμώνα ο κορονοϊός μπορεί να γίνει ξανά πιο αισθητός, αλλά δύσκολα θα είναι τόσο επικίνδυνος όσο φέτος τον χειμώνα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ 01 Μαρ 2021 | 09:29

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Την Τρίτη ξεκινάνε οι πρώτες παραλαβές του εμβολίου της Johnson & Johnson

Τα πρώτα εμβόλια της Johnson & Johnson αναμένομνται στις ΗΠΑ την Τρίτη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 01 Μαρ 2021 | 06:36

Ο Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2024

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση αφότου εγκατέλειψε την εξουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024.