"Δεν θα μπορέσει ποτέ να καθαρίσει το αίμα της Ουκρανίας από τα χέρια του" είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, για τον Βλάντιμιρ Πούτιν που από τα ξημερώματα έχει ξεκινήσει πόλεμο επιτιθέμενος στην Ουκρανία.
Περιγράφοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως έναν "αιματοβαμμένο επιδρομέα που πιστεύει στις αυτοκρατορικές κατακτήσεις", ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο Πούτιν ήταν "πάντα αποφασισμένος να επιτεθεί στον γείτονά του, ό,τι κι αν του είχε κάνει", και πρόσθεσε:
"Ο Πούτιν θα καταδικαστεί στα μάτια του κόσμου και της ιστορίας. Δεν θα μπορέσει ποτέ να καθαρίσει το αίμα της Ουκρανίας από τα χέρια του".
Ακόμη σκληρότερες κυρώσεις
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει το "μεγαλύτερο και πιο αυστηρό" πακέτο οικονομικών κυρώσεων που "έχει δει ποτέ η Ρωσία", ανακοίνωσε στην ίδια συνεδρίαση ο Μπόρις Τζόνσον.
Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει "ό,τι καλύτερο" για να προσφέρει υποστήριξη στην Ουκρανία.
Οι νέες κυρώσεις
Όλες οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και επιβάλλεται πλήρες πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στη VBT, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.
Θα επιβληθούν όρια στο ποσό που μπορούν να διατηρούν οι Ρώσοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Βρετανία, ενώ το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων επεκτείνεται σε άλλα 100 φυσικά πρόσωπα.
Η αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα απαγορευτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρόμοια μέτρα θα επιβληθούν και στη Λευκορωσία, πρόσθεσε ο Τζόνσον.
Όριο 50.000 λιρών στις καταθέσεις των Ρώσων
Ειδικότερα, οι υπήκοοι Ρωσίας δεν θα μπορούν να διατηρούν καταθέσεις άνω των 50.000 λιρών στις βρετανικές τράπεζες, ανακοίνωσε σήμερα το Φόρεϊν Όφις, δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με το τελευταίο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
"Βάσει των νέων τραπεζικών περιορισμών, θα απαγορεύεται σε όλους τους Ρώσους να διατηρούν σημαντικές καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βρετανία", επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση, με την οποία καθόρισε το όριο καταθέσεων.