Ο... ναζιστικός χαιρετισμός και η προπαγάνδα

Χαιρέτησε, τελικά, ναζιστικά ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ; - Η εικόνα του προκάλεσε παγκόσμια θύελα - Ενα βίντεο έρχεται τώρα να αποκαλύψει όλη την αλήθεια (ή την προπαγάνδα)

|
SHARE THIS
0
SHARES

Είναι το υψωμένο χέρι του Αρσένι Γιατσενιούκ, ο απεχθής ναζιστικός χαιρετισμός; Τις πρώτες ημέρες της Ουκρανικής κρίσης το στιγμιότυπο έκανε τον γύρο του κόσμου. Τη φωτογραφία αποκάλυψε η ιστοσελίδα «L'echelle de Jacob». Δεν πρόκειται όμως για φωτογραφία. Είναι ένα στοπ καρέ από ένα βίντεο. Η φωτογραφία όμως, αποκομμένη από το βίντεο, είναι εύκολο να αποτελέσει εργαλείο προπαγάνδας.

 

Είναι στο κάτω- κάτω της γραφής ο πρώην υπουργός και νυν πρωθυπουργός, ο άνθρωπος που πρέπει να οδηγήσει την Ουκρανία στις εκλογές τον Μάιο. Ανέλαβε την εξουσία σχεδόν πραξικοπηματικά από ένα κοινοβούλιο το οποίο λειτουργούσε υπό την πίεση της πλατείας Ανεξαρτησίας την οποία είχαν σχεδόν υπό τον έλεγχο τους ο νεοναζιστικός «Δεξιός Τομέας» και το ακροδεξιό Svoboda.

Θύμα παραπληροφόρησης ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Ο Αρσένι Γιατσένιουκ όμως είναι επικεφαλής του κόμματος της Γιούλα Τιμοσένκο. Ένα κόμμα της κεντροδεξιάς. Η γαλλο-εβραϊκή ιστοσελίδα απομόνωσε την φωτογραφία με τον ναζιστικό χαιρετισμό από ένα βίντεο που τώρα έρχεται στο φως. Το βίντεο είναι από συγκέντρωση κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Χάρκοβο στις 12 Απριλίου 2013. Στο 25:18 ο Γιατσένιουκ ανεβαίνει στην οροφή ενός βαν και χαιρετά το πλήθος. Δεν πρόκειται φυσικά για ναζιστικό χαιρετισμό. Το ίδιο και σε άλλο σημείο στο 26:23 όπου δίπλα στον Γιατσένιουκ έχουν έρθει κι άλλοι ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 

Η μάχη της προπαγάνδας διεξάγεται πλέον σε ένα νέο πεδίο χωρίς σύνορα και κανόνες. Στο ίντερνετ. Η αλήθεια όμως αργά ή γρήγορα βρίσκει συνήθως τη δικαίωση της με την βοήθεια της δημοσιογραφίας η οποία άλλωστε είναι κι αυτή το μεγαλύτερο θύμα της προπαγάνδας.

 

Πηγή:youtube/ustatus

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook