Ο Ολάντ απένειμε ολική χάρη στην J. Sauvage-Η δίκη που συντάραξε τη Γαλλία

Ολική χάρη απένειμε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην Jacqueline Sauvage, η υπόθεση της οποίας είχε συνταράξει τη Γαλλία το 2012.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Ολάντ απένειμε ολική χάρη στην J. Sauvage-Η δίκη που συντάραξε τη Γαλλία

Ολική χάρη απένειμε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην Jacquline Sauvage, η υπόθεση της οποίας είχε συνταράξει τη Γαλλία το 2012.

Η Sauvage είχε συλληφθεί το 2012 και είχε ομολογήσει πως είχε δολοφονήσει το σύζυγό της.

Στη δίκη που ακολούθησε η ίδια αποκάλυψε πως επί δεκαετίες η ίδια και οι κόρες της είχαν πέσει θύματα άγριων ξυλοδαρμών ακόμη και βιασμών από τον σύζυγο, Νορμπέρτ Μαρότ. Παρά το γεγονός πως και η πολιτική αγωγή είχε ζητήσει η Sauvage να δικαστεί για αυτοάμυνα, το δικαστήριο την καταδίκασε σε κάθειρξη δέκα ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016, ο πρόεδρος Ολάντ είχε προχωρήσει στην απονομή μερικής χάρης, η οποία δεν οδήγησε στην αποφυλάκιση της Sauvage.

Η υπόθεση που συγκλόνισε τη Γαλλία

«Κύριε Πρόεδρε, η μητέρα μας υπέφερε σε όλη της συζυγική ζωή από τον πατέρα μας, έναν άνδρα βίαιο, τυραννικό, διεστραμμένο και αιμομίκτη». Με αυτά τα λόγια, οι κόρες της Jacqueline Sauvage -Sylvie, Carole και Fabienne- ζητούσαν με επιστολή τους από τον Φρανσουά Ολάντ να απονείμει χάρη στη μητέρα τους που σκότωσε τον πατέρα τους.

Η Jacqueline Sauvage πέρασε σχεδόν μισό αιώνα σε μια κόλαση, καθώς ο αλκοολικός άνδρας της Norbert Marot ασκούσε σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση στην ίδια και τα παιδιά της επί 47 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2012, μία ημέρα μετά την αυτοκτονία του γιου της, η Sauvage τον πυροβόλησε τρεις φορές στην πλάτη. Καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση για φόνο τον Οκτώβριο του 2014.

Ο Ολάντ απένειμε ολική χάρη στην J. Sauvage-Η δίκη που συντάραξε τη Γαλλία

Την τελευταία χρονιά πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση συλλογής 400.000 υπογραφών από απλούς πολίτες, φεμινιστικές οργανώσεις αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ της απελευθέρωσής της Sauvage. Μεταξύ αυτών προσωπικότητες του πολιτικού αλλά και πολιτιστικού κόσμου της Γαλλία, όπως η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo, ο Daniel Cohn-Bendit, ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς Jean-Luc Melenchon και βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων όπως η Valerie Boyer και η Nathalie Kosciusko-Morizet.

Όπως ήταν επόμενο, η υπόθεση της Sauvage γέννησε πλήθος νομικών, πολιτικών και φιλοσοφικών προβληματισμών και ερωτημάτων στη Γαλλία για την έννοια της δικαιοσύνης, την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου αλλά και τα όρια του, καθώς επίσης και τη σημασία ή τις δυνατότητες του προεδρικού προνομίου της απονομής χάριτος.

Η δικηγόρος της Sauvage, Nathalie Tomasini. υποστήριξε στο δικαστήριο πως στην εν λόγω περίπτωση είχαμε να κάνουμε με μια υπόθεση νόμιμης άμυνας, ζητώντας από τους δικαστές να εφαρμόσουν τη σχετική διάταξη του γαλλικού ποινικού κώδικα. Στο γαλλικό δίκαιο, ωστόσο, για να θεωρηθεί μια πράξη αυτοάμυνα πρέπει αυτή να είναι αναλογική και σε άμεση απάντηση μιας άλλης επιθετικής πράξης. Οι επαναλαμβανόμενες πράξεις βίας σε διάρκεια δεκαετιών δεν θεωρήθηκε ότι πληρούσαν τα ανωτέρω κριτήρια. Το αντεπιχείρημα της Tomasini ήταν πως έπρεπε να γίνει μια διασταλτική ερμηνεία του συγκεκριμένου άρθρου έτσι ώστε να αναγνωριστεί μια μονιμότητα της απειλής του συζύγου, ο οποίος την χτυπούσε όπως είπε κατά μέσο όρο τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά και η δυνατότητα να υπάρχει μια κάποια χρονική απόσταση ανάμεσα στην επιθετικότητα και την απάντηση, σε ανάλογες περιπτώσεις. Στο δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε στη Γαλλία για το θέμα, πολλοί ήταν εκείνοι που επικαλέστηκαν μια σχετική διάταξη που υπάρχει στην ποινική νομοθεσία του Καναδά η οποία αναγνωρίζει το περίφημο «battered person syndrome».

Ενεργή συμμετοχή στις συζητήσεις για το θέμα είχε και η γαλλική εφημερίδα Liberation, η οποία μάλιστα πήρε ξεκάθαρα θέση, αφιερώνοντας ένα πρωτοσέλιδό της στην Sauvage και ζητώντας από τον Φρανσουά Ολάντ να ενεργοποιήσει το προνόμιο της προεδρικής χάριτος.

Ο Ολάντ απένειμε ολική χάρη στην J. Sauvage-Η δίκη που συντάραξε τη Γαλλία - εικόνα 2

Στο editorial της γαλλικής εφημερίδας στις 22 Δεκεμβρίου του 2015, ο Gregoire Biseau ανέφερε:

«Συμβαίνει ορισμένες φορές η Δικαιοσύνη να λαμβάνει αποφάσεις δυσανάγνωστες. Το 2012, η Alexadra Lange, η οποία σκότωσε τον άνδρα της που τη χτυπούσε, απαλλάχθηκε από το δικαστήριο του Douai. Τρία χρόνια μετά, η Jacqueline Sauvage που υπήρξε θύμα σωματικής βίας για πάνω από 40 χρόνια μαζί με τα παιδιά της από τον άνδρα της καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης επειδή τον σκότωσε. Ο Εισαγγελέας εξήγησε πως η “νόμιμη άμυνα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηριχθεί. Στις βιαιότητες του άνδρα της έπρεπε να απαντήσει με μια αντίδραση αναλογική, άμεση και αναγκαία”. Στο όνομα ωστόσο της ίδιας αυτής νόμιμης άμυνας η Alexadra Lange έφυγε ελεύθερη από το δικαστήριο. Υπάρχουν σε αυτές τις δύο περιπτώσεις δύο μέτρα, ένα αίσθημα αδικίας, όλο και πιο βίαιο καθώς είναι ακατανόητο. Βεβαίως και σε ζητήματα δικαιοσύνης υπάρχουν πάντοτε συγκεκριμένες περιπτώσεις και δεν μπορεί να ζητήσει κανείς τίποτα περισσότερο από τους δικαστές από το να σεβαστούν το νόμο. Είναι η διάταξη κακή, αμφίσημη; Μήπως δεν είναι πλήρης; Δεν μπορούσε να λάβει υπόψη της την ψυχολογική βία που γεννάται ορισμένες φορές εντός της οικίας; Πρέπει να αλλάξουμε το νόμο. Μέχρι τότε όμως δεν υπάρχει παρά μόνο ένα καταφύγιο: Να ζητήσουμε από τον πρόεδρο να της απονείμει χάρη».

Ο Ολάντ απένειμε ολική χάρη στην J. Sauvage-Η δίκη που συντάραξε τη Γαλλία - εικόνα 3

Υπήρξαν ωστόσο και αντίθετες απόψεις που διατυπώθηκαν στον δημόσιο διάλογο όπως εκείνη της δικηγόρου Caroline Mecary που φιλοξένησε το περασμένο Σάββατο η εκπομπή Soir 3. Κληθείσα να σχολιάσει το ζήτημα εάν στην περίπτωση της Sauvage έπρεπε να τύχει εφαρμογής η διάταξη περί νόμιμης άμυνας, η Mecary ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας. Πως να ορίσει κανείς αυτή τη νέα νόμιμη άμυνα; Διότι πρέπει να θυμόμαστε την αρχή ότι δεν μπορούμε να σκοτώνουμε τον άλλο. Υπάρχουν νομικές εξαιρέσεις, ωστόσο αυτές πρέπει είναι εξαιρετικά αυστηρές και περιοριστικές». Αντίθετη στην απονομή χάριτος είχε ταχθεί η πρόεδρος της συνδικαλιστικής ενώσεως των δικηγόρων USM, μιλώντας στο Europe 1. «Εάν είμαστε καταδικασμένοι σε 10 χρόνια φυλακή, είναι επειδή υπήρχαν στοιχεία χειροπιαστά προς μια βαριά καταδίκη. Το ότι η οικογένεια ζητά χάρη είναι ένα γεγονός. Το να απονεμηθεί όμως μια τέτοια χάρη αυτό θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό ως μια αμφισβήτηση των αποφάσεων της δικαιοσύνης, οι οποίες λαμβάνονται από ενόρκους. Ο νόμος δεν σου επιτρέπει να αποδίδεις δικαιοσύνη μόνος σου. Η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που αποφασίζει», είχε αναφέρει η Virginie Duval.

Το Σύνταγμα της Γαλλίας δίνει στον Πρόεδρο της χώρας τη δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμα της απονομής χάριτος. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία το 2012, ο Ολάντ είχε αποστασιοποιηθεί από αυτό το προνόμιο, τονίζοντας ότι ανήκει σε μια «διαφορετική έννοια της εξουσίας». Στο παρελθόν άσκησε το δικαίωμα αυτό μόνο μία φορά, το 2014, όταν απελευθέρωσε τον Philippe El Shennawy. Ο τελευταίος είχε περάσει 38 χρόνια σε 26 διαφορετικές γαλλικές φυλακές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 27 Οκτ 2020 | 16:15

Κομισιόν: Ένα μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ΕΕ

Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές, τονίζει η Κομισιόν.

ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ ΡΟΤΑ ΤΟ ORUC REIS 27 Οκτ 2020 | 07:32

Ερντογάν: Το ισλαμιστικό παραλήρημα κατά Μακρόν "ξύπνησε" την Ευρώπη

Άλλαξε πάλι ρότα το Oruc Reis, αλλά παραμένει εντός της παράνομης τουρκικής Navtex - Υπό την πίεση ομοβροντίας αποδοκιμασιών ευρωπαΐων ηγετών ο Ερντογάν.

35.018 Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ 26 Οκτ 2020 | 23:05

Κορονοϊός: Σοκ στη Γαλλία με 1.307 εισαγωγές σε νοσοκομεία σε μία ημέρα - 26.771 νέα κρούσματα

Ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό αυξήθηκε κατά 257, ενώ οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ έφτασαν τους 2.770

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ" 26 Οκτ 2020 | 20:31

Η Γαλλία δεν πέφτει στην "παγίδα" Ερντογάν: Εμείς δεν θα κάνουμε μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα

Αποστομωτική απάντηση στον Ερντογάν που κάλεσε τον λαό του σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

«ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ» 26 Οκτ 2020 | 15:01

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Φασίστας και ναζιστής ο Μακρόν - Μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα

Μια άνευ πρηγουμένου επίθεση με απίστευτους χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 26 Οκτ 2020 | 11:11

Μητσοτάκης και Γιάννα προσκάλεσαν τον πρίγκιπα Κάρολο, Πούτιν και Μακρόν στις γιορτές για το 1821

Οι ηγέτες των Μεγάλων Δυνάμεων που πήραν μέρος στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου προσκλήθηκαν στην Αθήνα.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ 26 Οκτ 2020 | 07:22

Ο πόλεμος των navtex στο Αιγαίο και ο παράγων Μακρόν που "τρελαίνει" τον Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της απομόνωσης της Τουρκίας. Τι δείχνει η επίθεση στον Μακρόν.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 25 Οκτ 2020 | 21:49

Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία - Νέο αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 50.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Η Γαλλία ανεβαίνει στην πέμπτη θέση σε αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ 25 Οκτ 2020 | 21:27

Ευρωπαϊκή "ομοβροντία" κατά Ερντογάν - Μακρόν: Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους

Στην αντεπίθεση ο Μακρόν μετά τη νέα επίθεση που δέχθηκε από τον Ερντογάν

24 Οκτ 2020 | 20:04

Κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα στην Γαλλία - Δραματική προειδοποίηση για τα νοσοκομεία

"Ό,τι κι αν κάνουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των μολύνσεων", σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

ΕΩΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 23 Οκτ 2020 | 20:38

Απαισιοδοξία Μακρόν: Θα ζούμε με τον κορονοϊό τουλάχιστον έως τα μέσα του 2021 - Σε νυχτερινή καραντίνα τα 2/3 των Γάλλων

Ο Εμάνουελ Μακρόν τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν η Γαλλία κατευθύνεται προς νέο πλήρες ή μερικό lockdown.

ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΕΩΣ ΤΟ 2014 23 Οκτ 2020 | 17:34

Σοκ: Συνελήφθη 52χρονος Ιταλός για 160 βιασμούς ανηλίκων - Μεταξύ αυτών και της κόρης του

Μια σοκαριστική υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών ανηλίκων από έναν 52χρονο άνδρα είδε το φως της δημοσιότητας.

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 23 Οκτ 2020 | 13:27

Γαλλία: Ο Μακρόν κλείνει τζαμί φανατικών στο Παρίσι- Πως συνδέεται με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή

Κλείνει προσωρινά τζαμί στο Παρίσι ο Μακρόν- Φαίνεται να συνδέεται με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή ιστορίας από τζιχαντιστή.