Ο Ολλανδός που χρησιμοποιεί μια μέθοδο θεραπείας με... πάγο

Με την πάροδο των ετών αναπτύχθηκε μια ιατρική μέθοδος που τώρα αναγνωρίζεται ως η μέθοδος Βιμ Χοφ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Ολλανδός που χρησιμοποιεί μια μέθοδο θεραπείας με... πάγο

Με την «Ωκεανίδα» να παγώνει τη μισή Ελλάδα, όλοι μας λαχταράμε την άνοιξη, αλλά ο Ολλανδός Βιμ Χόφ απολαμβάνει περισσότερο το πολύ κρύο. Διατηρεί ένα παράξενο παγκόσμιο ρεκόρ κρύου και έχει αναπτύξει μια μέθοδο θεραπείας με πάγο, γράφει η γερμανική Die Zeit.

Γεννημένος το 1959, ο Χοφ είναι παγκοσμίως γνωστός ως "ο πάγος". Ο Ολλανδός αθλητής εδώ και δεκαετίες ανεβαίνει στα χιονισμένα βουνά μόνο με σορτς, διανύει μεγάλες αποστάσεις σε παγωμένες λίμνες και έχει το παγκόσμιο ρεκόρ... παγόλουτρου για περίπου δύο ώρες.

«Λατρεύω τη θερμότητα και τον τροπικό καιρό, ειδικά τις παραλίες και τα τροπικά δάση, αλλά το κρύο με συναρπάζει» λέει ο Βιμ στην Zeit. «Είμαι απλώς ένας άνθρωπος των άκρων. Ο καιρός έχει μεγάλη επίδραση στο σώμα μας. Η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου στη Δύση σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Εκείνοι που σιγά-σιγά συνηθίζουν στις συνεχώς μειούμενες θερμοκρασίες το σώμα τους μπορούν να αποφύγουν τέτοιες παθήσεις» υποστηρίζει.

Ο Βιμ Χοφ ανέβηκε με σορτς στο Κιλιμάντζαρο, αλλά και στο Έβερεστ μέχρι τα 7.400 μέτρα. Εκανε μάλιστα κι έναν μαραθώνιο μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, κάθε φορά μόνο σορτς.

«Θέλω να δείξω στον κόσμο τι είναι ικανός να κάνει ο άνθρωπος και να δώσουν προσοχή στην ιατρική σημασία της μεθόδου μου», λέει .

Ο Χοφ διαθέτει σήμερα 26 εξαιρετικά παράξενα παγκόσμια ρεκόρ παραμονής σε συνθήκες πάγου. Ο ίδιος λέει ότι το σημαντικότερο ρεκόρ του ήταν όταν βυθίστηκε για πρώτη φορά κάτω από ένα μέτρο πάγου. «Ήταν εξαιρετικό και μια εντυπωσιακή εμπειρία».

Ο Χοφ ανακάλυψε την ιδιαίτερη σχέση του με το κρύο τον χειμώνα του 1977.

«Ήμουν 17 ετών και ένιωσα ξαφνικά την ισχυρή ώθηση να περάσω στο να πέσω και να κολυμπήσω στα παγωμένα νερά του καναλιού στο Μπεατριξπαρκ στο Άμστερνταμ. Έπεσα στο νερό και... συγκλονίστηκα! Αυτό το συναίσθημα δεν μπορεί να εκφραστεί με λέξεις. Έτσι άρχισε η σχέση αγάπης μου με το κρύο. Άρχισα να κολυμπώ στα παγωμένα νερά κάθε μέρα. Ήταν διασκεδαστικό και συνειδητοποίησα ότι ήταν καλό για μένα. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει αυτή τη σχέση με τη φύση, την επιβίωση και τις πραγματικά βαθιές εμπειρίες. Βρήκα μια απίστευτη σύνδεση μεταξύ του σώματος, του νου με το κρύο.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν τη μέθοδο Βιμ Χοφ

Με την πάροδο των ετών αναπτύχθηκε μια ιατρική μέθοδος που τώρα αναγνωρίζεται ως η μέθοδος Βιμ Χοφ.

«Άρχισα να σκέφτομαι και να μιλάω εντατικά για τις εμπειρίες μου. Στην αρχή, οι άνθρωποι νόμιζαν ότι ήμουν τρελός. Τότε, κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί με προκάλεσαν να σπάσω όλα τα είδη παγκόσμιων ρεκόρ στο κρύο. Κάποιοι επιστήμονες αναγνώρισαν τη μέθοδό μου. Μέσα από έρευνες και κλινικές μελέτες, διαπίστωσαν ότι είμαι σε θέση να ελέγξω το νευρικό σύστημα για να απελευθερώσω ενέργεια στο σώμα, να διατηρήσω τη θερμοκρασία του σώματος μου. Μέχρι τότε, αυτό θεωρείτο αδιανόητο... Η θεραπευτική δύναμη του κρύου είναι τεράστια».

«Μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό;» ρωτούν τον Χοφ. «Όλοι μπορούν να το μάθουν. Η μέθοδος αποτελείται από τρεις πυλώνες. Η πρώτη είναι η αναπνοή μαθαίνουμε να εισπνέουμε και να εκπνέουμε ξανά και ξανά. Αν το επαναλάβουμε τριάντα φορές, απελευθερώνουμε από το σώμα μας μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Ξαφνικά δεν αισθάνεστε πλέον την ώθηση να αναπνεύσετε. Κρατώντας την αναπνοή σας για αρκετά λεπτά δεν υπάρχει πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από κάποιον που τολμά για πρώτη φορά το bungee».

Το δεύτερο επίπεδο αφορά την εκπαίδευση του αγγειακού συστήματος. Αν το εκθέτουμε το σώμα μας επανειλημμένα στο κρύο, τα αγγεία και οι μύες προσαρμόζονται, έχουμε χαμηλότερο παλμό, λιγότερη πίεση. Μπορούμε να ελέγξουμε συνειδητά τη βιοχημεία στο σώμα μας.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά τη σκέψη. «Δεν εννοώ κάτι αφηρημένο, ότι πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά, αλλά κάτι συγκεκριμένο που αφορά το νευρικό σύστημα. Πέρυσι τον Μάιο δημοσίευσα μια μελέτη που αποδεικνύει ότι οι σκέψεις μου επιτρέπουν να ελέγξω τη βασική θερμοκρασία του σώματος μου ακόμη και σε συνθήκες πολικού κρύου».

Πολλοί γιατροί είναι δύσπιστοι

Αρκετοί γιατροί και επιστήμονες εξακολουθούν πάντως να είναι δύσπιστοι ως προς τη μέθοδο Χοφ, όπως λένε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Αρκετές έρευνες έχουν συσχετίσει τη χαμηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία με τον αριθμό θανάτων σε διάφορες χώρες. μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "The Lancet" και ανέλυσε 74 εκατομμύρια θανάτους σε 13 χώρες, βρήκε ότι περίπου πέντε εκατομμύρια εξ αυτών οφείλονταν στο κρύο, ενώ μόνο οι περίπου 300.000 φάνηκε να σχετίζονται με τη ζέστη» τονίζουν ιατρικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μια έρευνα που έγινε σε 50 πόλεις των ΗΠΑ, έδειξε πως μετά από εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα αυξήθηκε ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας και άλλων πολλών παρόμοιων μελετών σε Ευρώπη και Ασία δείχνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης ως μια από τις βασικές αιτίες για την αυξημένη θνησιμότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο Χοφ έχει αντίθετη γνώμη: «Επειδή η φαρμακευτική βιομηχανία έχει ένα ισχυρό λόμπι» υποστηρίζει ο Ολλανδός αθλητής. «Η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου εξακολουθεί να πιστεύει αποκλειστικά στις παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές της συμβατικής ιατρικής. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους ότι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για πολλές από τις ίδιες τις ασθένειες. Δεν θα περιμένω την υπηρεσία υγείας, αλλά θα συνεχίσω να προωθώ τη μέθοδο μου».

Πρόσφατα ο Βιμ έκανε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο παγόλουτρο: 1 ώρα, 52 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα. Πώς τα κατάφερε;

«Μόλις βρεθώ στον πάγο, αρχίζει μια φάση προσαρμογής σχεδόν πέντε λεπτών. Στη συνέχεια ενεργοποιώ το νευρικό μου σύστημα με τη βοήθεια σκέψεων και προσπαθώ να εξουδετερώσω την επιρροή του κρυολογήματος. Είμαι όλο και περισσότερο επικεντρωμένος στη διατήρηση αυτής της σχέσης μεταξύ σώματος και νου. Φυσικά σε κάποιο σημείο αισθάνεσαι πως το σώμα γίνεται ξαφνικά βαρύτερο. Ένα παράξενο, πολύ περίεργο συναίσθημα αρχίζει να σε κατακλύζει. Σαν να χάνεις τον έλεγχο. Τότε σταματάς».

Πηγή, φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ 05 Αυγ 2020 | 15:02

Έκρηξη στη Βηρυτό: Αυτός είναι ο Ρώσος που μετέφερε τη φονική νιτρική αμμωνία - Είναι κάτοικος Κύπρου

Ποιος είναι ο Ρώσος ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία στο λιμάνι της Βηρυτού

ΤΗΣ REUTERS/IPSOS 05 Αυγ 2020 | 14:54

Τραμπ: Δημοσκόπηση "χαστούκι" - Το 66% των αμερικανών ψηφοφόρων λέει όχι στην αναβολή των εκλογών

Δημοσκόπηση "κόλαφος" για τον Τραμπ και τις αμερικανικές εκλογές

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 05 Αυγ 2020 | 12:57
ΣΤΙΓΜΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ 05 Αυγ 2020 | 12:29

Βηρυτός: Δάκρυα και χειροκροτήματα τη στιγμή της διάσωσης άνδρα μέσα από τα ερείπια [βίντεο]

Εθελοντές και δυνάμεις του στρατού σαρώνουν τα ερείπια. Σπεύδουν ξένες δυνάμεις.

ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ Η ΔΙΑΣΩΣΗ 05 Αυγ 2020 | 11:41

Βηρυτός - Συγκλονιστικό βίντεο: Οικιακή βοηθός αρπάζει και σώζει παιδάκι τη στιγμή της έκρηξης

Μία συγκλονιστική στιγμή κατέγραψε κάμερα στη Βηρυτό, όταν οικιακή βοηθός διέσωσε παιδάκι τη στιγμή της έκρηξης.

ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ 05 Αυγ 2020 | 10:54

ΗΠΑ: Πήρε κορονο-δάνεια από την κυβέρνηση και τα ξόδεψε σε Λαμποργκίνι, Ρόλεξ και... στριπτιζάδικα

Ο 29χρονος από το Χιούστον των ΗΠΑ αγόρασε Ρόλεξ, Λαμποργκίνι και πολυτελή είδη με τα χρήματα που προορίζονταν για μισθούς υπαλλήλων.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΕΜΦΥΛΙΟΙ 05 Αυγ 2020 | 08:49

Βηρυτός - Το Παρίσι της Ανατολής: Από τις ένδοξες μέρες έως τον εμφύλιο και την καταστροφή

Καταστροφικός εμφύλιος, βομβαρδισμένο τοπίο, πόλη των αντιθέσεων, η Βηρυτός δοκιμάζεται για ακόμα μια φορά.

ΤΡΟΜΕΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ ΑΜΕΛΕΙΑ 05 Αυγ 2020 | 07:46

Σοκ στη Βηρυτό: Εικόνες "Αποκάλυψης" με 100 νεκρούς και περισσότερους από 4.000 τραυματίες από την έκρηξη

Ισοπεδωμένη η Βηρυτός, δεκάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες. Εικόνες που θυμίζουν πόλεμο. Τι προκάλεσε την έκρηξη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 156.000 ΝΕΚΡΟΙ 05 Αυγ 2020 | 07:24

ΗΠΑ-Κορονοϊός: Θλιβερό ρεκόρ με 1.302 θανάτους σε ένα εικοσιτετράωρο

Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά χθες Τρίτη υιοθέτησε τόνο αισιόδοξο.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ 05 Αυγ 2020 | 00:05

Βηρυτός: Παγκόσμια κινητοποίηση - Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον στέλνουν βοήθεια

Στήριξη και από τον Ερντογάν στην πληγείσα χώρα - Το μήνυμα της ΕΕ μέσω του Μπορέλ

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ 04 Αυγ 2020 | 23:08

Βηρυτός - Αδιανόητη τραγωδία: Πάνω από 50 οι νεκροί από τις εκρήξεις, 2.750 τραυματίες - Σοκαριστικές εικόνες

Ξέσπασε σε κλάματα ο κυβερνήτης της Βηρυτού - Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός - "Έμοιαζε με Χιροσίμα"

ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΦΘΑΝΟΥΝ ΤΑ 110 ΧΛΜ/ΩΡΑ 04 Αυγ 2020 | 21:25

O "Ησαΐας" σαρώνει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ-Ενας νεκρός, αγνοούμενοι και καταστροφές

Η τροπική καταιγίδα Ησαΐας σαρώνει σήμερα τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ενώ τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 04 Αυγ 2020 | 19:49

Σοκ στον Λίβανο: Τουλάχιστον 30 νεκροί από τις εκρήξεις στη Βηρυτό, χιλιάδες οι τραυματίες [Εικόνες+Βίντεο]

Ακούστηκαν μέχρι την Κύπρο οι εκρήξεις στον Λίβανο - "Εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα"