Ο Ομπάμα δεν έχει σκεφτεί ακόμη τι θα κάνει με το Ιράκ

Μόλις επιστρέψει στην Ουάσινγκτον, σκοπεύει να επανεξετάσει ο Μπάρακ Ομπάμα τις προτάσεις που έχει συντάξει ομάδα της διεύθυνσης εθνικής ασφάλειας για την κρίση στο Ιράκ.

o-ompama-den-exei-skeftei-akomi-ti-tha-kanei-me-to-irak
SHARE THIS
0
SHARES

«Στόχος είναι να ενημερωθεί ο πρόεδρος σχετικά με τη λογική των προτάσεων που έχουν συντάξει ορισμένα μέλη της ομάδας του, δεδομένου ότι δούλεψαν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να τις έχουν έτοιμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, στο πρακτορείο Reuters.

Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται πιθανές ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προβεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες με τους Ιρανούς, όπως κάνουμε και με άλλους συμμάχους δεδομένης της απειλής που προβάλει το ΙΚΙΛ στο Ιράκ», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

Ιρανοί και Αμερικανοί συνομίλησαν για την κρίση

Στο μεταξύ, Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι -όπως μεταδίδει το Reuters- συνομίλησαν τη Δευτέρα για την κατάσταση στο Ιράκ, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι πηγές, που μίλησαν το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, υπό τον όρο της ανωνυμίας, αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Αρχικά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν θέλησε να σχολιάσει επί του θέματος. Ωστόσο στη συνέχεια ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στις συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δήλωσε: «Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες με τους Ιρανούς, όπως κάνουμε με άλλους συμμάχους δεδομένης της απειλής που προβάλει η ΙΚΙΛ στο Ιράκ. Το θέμα συζητήθηκε εν συντομία με το Ιράν στο περιθώριο της συνεδρίασης των P5+1 που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βιέννη».

«Στις δεσμεύσεις αυτές δεν θα περιλαμβάνεται ο στρατιωτικός συντονισμός ή άλλα στρατηγικά σχέδια σχετικά με το μέλλον του Ιράκ και την τύχη του ιρακινού λαού», πρόσθεσε. «Θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η ΙΚΙΛ αποτελεί απειλή για την ευρύτερη περιοχή -συμπεριλαμβανομένου του Ιράν- και την ανάγκη στήριξης του Ιράκ», κατέληξε.

Ιρανοί: «Δεν καταλήξαμε σε κάποιο αποτέλεσμα»

Ωστόσο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε «κάποιο συγκεκριμένο τελικό αποτέλεσμα».

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των δύο κρατών, δεν συζητήθηκε μια πιθανή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. «Κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις επιλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook