Follow us

Ο Ομπάμα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο για πρώτη φορά από το 2017 - Για το "Obamacare" [εικόνες]

Δεν είχε πατήσει το πόδι του εκεί από το 2017, αφότου άφησε τα κλειδιά στον Ντόναλντ Τραμπ... Ο Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε χθες στον Λευκό Οίκο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Δεν είχε πατήσει το πόδι του εκεί από το 2017, αφότου άφησε τα κλειδιά στον Ντόναλντ Τραμπ: ο Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε χθες στον Λευκό Οίκο, προσκεκλημένος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (πρώην αντιπροέδρου του) για να μιλήσει για ένα θέμα που τους είναι αγαπητό, την ασφάλιση υγείας.

Ο πρώην πρόεδρος μίλησε χθες, για να θυμήσει την πιο εμβληματική του μεταρρύθμιση: το "Affordable Care Act" (Νόμο για την προσιτή φροντίδα", γνωστότερο ως "Obamacare", που εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2010.

"Αν μπορείτε να εξασφαλίσετε για εκατομμύρια ανθρώπους υγειονομική κάλυψη και καλύτερη προστασία, αυτό είναι, για να αναφέρω τα λόγια ενός διάσημου Αμερικανού, μια πολύ... μεγάλη υπόθεση", είπε ο Ομπάμα.

"Ο νόμος για την προσιτή φροντίδα έχει ονομαστεί με πολλούς τρόπους, αλλά το Obamacare είναι ο πιο κατάλληλος", είπε ο Μπάιντεν.

Ο Ομπάμα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο για πρώτη φορά από το 2017 - Για το "Obamacare" [εικόνες]

Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να λάβει μέτρα στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης που υποσχόταν να διορθώσει κάπως τις τεράστιες ανισότητες στην πρόσβαση στην περίθαλψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ένα μέτρο για τη διόρθωση ενός στοιχείου του νόμου για την υγειονομική περίθαλψη γνωστό ως "οικογενειακή ατέλεια" που άφησε μέλη οικογενειών από αυτές που είχαν πρόσβαση σε προγράμματα υγείας που παρέχονται από τον εργοδότη να μην είναι επιλέξιμα για ορισμένες επιδοτήσεις.

ΟΜΠΑΜΑ

"Bromance"

Η επικοινωνιακή πολιτική για τη σημερινή παρουσίαση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά. Αν ο καιρός ήταν καλός, οι δύο άνδρες θα μιλούσαν από τον ανοιξιάτικο κήπο με τα τριαντάφυλλα του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, ο βροχερός καιρός υποχρέωσε τους δύο άνδρες να βρεθούν στο πιο επίσημο περιβάλλον της Ανατολικής Αίθουσας, μιας από τις αίθουσες υποδοχής.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει γίνει ένα είδος αυθεντίας για το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα και ένα είδωλο του οποίου η απλή παρουσία προσελκύει μαζικά δημοσιογράφους και κάμερες.

Δίπλα του, ο Τζο Μπάιντεν, του οποίου η δημοτικότητα φθίνει, θέλησε να παρουσιάσει αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν "bromance" (σύνθετη λέξη από το "bro", δηλαδή "φιλαράκι" και "romance" (ειδύλλιο) των δύο ανδρών, αυτή η σχέση ήταν εμφανής καθόλη τη διάρκεια των δύο θητειών του Ομπάμα με εναγκαλισμούς και αστεία.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι ο πρώην και ο νυν πρόεδρος γευμάτισαν μαζί σήμερα, αναβιώνοντας το εβδομαδιαίο γεύμα που καθιέρωσε ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ήταν στην εξουσία, ένα τελετουργικό που συνεχίζει ο Τζο Μπάιντεν με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

"Είναι πραγματικοί φίλοι, όχι 'φίλοι τύπου Ουάσινγκτον' και είμαι σίγουρη ότι μίλησαν για το τι συμβαίνει στον κόσμο όσο και για την οικογενειακή και την προσωπική τους ζωή", είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Διαβεβαιώνοντας ότι η σχέση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Μπαράκ Ομπάμα προχωρεί πέραν της πολιτικής σκοπιμότητας που κατευθύνει τόσες πολλές σχέσεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, η Ψάκι επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες τηλεφωνιούνται "τακτικά".

Πέρα από την όμορφη εικόνα, το μήνυμα που επιδίωξε να στείλει ο 79χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος είναι και πολιτικό.

ΟΜΠΑΜΑ

Μεταρρυθμίσεις

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπαράκ Ομπάμα έχουν "κοινή πεποίθηση ότι η (ομοσπονδιακή) κυβέρνηση μπορεί να τίθεται στην υπηρεσία των Αμερικανών", είπε επίσης η Τζεν Ψάκι.

Έχοντας δεχθεί βίαιες επικρίσεις εκείνη την εποχή από τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, το "Obamacare" αντιστάθηκε σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την κατάρρευσή του. Το σύστημα αυτό έχει πλέον μπει στη ζωή των Αμερικανών και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια αλλαγή του, εκτός από την πιο συντηρητική μερίδα.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία με μεγάλες φιλοδοξίες για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, χρειάστηκε να τις εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό, λόγω όχι μόνο των μαινόμενων Ρεπουμπλικανών, αλλά και των διαφωνούντων στο δικό του στρατόπεδο.

ΟΜΠΑΜΑ

Ο πρόεδρος θέλει στο εξής να περάσει τουλάχιστον μερικά αποσπάσματα των αρχικών του σχεδίων, ενώ δεν έχει δικαίωμα στο λάθος, εάν θέλει να αποφύγει μια πανωλεθρία των Δημοκρατικών στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να παλεύει κατά των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην περίθαλψη, για παράδειγμα καταγγέλλοντας το απαγορευτικό κόστος ορισμένων φαρμάκων όπως η ινσουλίνη - μια αγανάκτηση που δεν αισθάνονται όλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πολλοί πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής είναι θέμα ατομικής προνοητικότητας και ενδεχομένως ιδιωτικής φιλανθρωπίας, στην οποία το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει.

Η Ψάκι υποσχέθηκε ότι η εμφάνιση αυτή του νομπελίστα Ειρήνης 2009 δεν θα είναι η τελευταία: "Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα επιστρέψει εδώ για να κάνει τα αποκαλυπτήρια του επίσημου πορτρέτου του και ίσως και με άλλες ευκαιρίες στο μέλλον".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 16 Σεπ 2023 | 20:06

Μπάιντεν: Ιστορική πρόοδος στη συνεργασία Ουάσιγκτον-Λευκωσίας

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην προσωπική σχέση που τον συνδέει με την Κύπρο.

ΗΠΑ 15 Σεπ 2023 | 23:39

"Τρολάρισμα" από τον Λευκό Οίκο για την ηλικία του Τζο Μπάιντεν: "Τα 80 είναι τα νέα 40"

Ο 80χρονος Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος ένοικος του Λευκού Οίκου στην ιστορία των ΗΠΑ και σκοπεύει να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Θα είναι 82 ετών όταν ξεκινήσει η δεύτερη θητεία του.

ΠΟΛΕΜΟΣ 15 Σεπ 2023 | 20:31

Αμερικανικά ΜΜΕ: Νέο ταξίδι στις ΗΠΑ για Ζελένσκι- Επίσκεψη σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, συζητά νέο πακέτο βοήθειας 24 δισ.

Η επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον θα γίνει με ευκαιρία το ταξίδι του Ουκρανού πρόεδρου στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

ΧΑΝΤΕΡ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 14 Σεπ 2023 | 22:01

ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες για οπλοκατοχή και ναρκωτικά στον γιο του Τζο Μπάιντεν

Την εποχή που αγόρασε το όπλο, ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν χρήστης κρακ κοκαΐνης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ 11 Σεπ 2023 | 13:45

Ξανά κουρασμένος ο Τζο Μπάιντεν: Έληξε άρον άρον συνέντευξη Τύπου για να πάει για... ύπνο [βίντεο]

Ο 80χρονος Τζο Μπάιντεν θα διεκδικήσει τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ

ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ 05 Σεπ 2023 | 08:11

ΗΠΑ: Θετική στον κορονοϊό η Τζιλ Μπάιντεν - Αρνητικός ο Αμερικανός πρόεδρος

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Τζιλ Μπάιντεν, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και παρουσιάζει μόνο ήπια συμπτώματα.

ΜΠΑΡΑΖ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ 03 Οκτ 2023 | 10:44

Τουρκία: Στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στην Άγκυρα

Δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη στιγμή που οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα μεταβαίνουν στην πόλη.

ΚΟΓΚΡΕΣΟ 02 Οκτ 2023 | 23:37

ΗΠΑ: Στις 6 Μαΐου ορίστηκε η δίκη του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ

Ο Μενέντεζ έχει δηλώσει αθώος στις κατηγορίες της δωροληψίας από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ 02 Οκτ 2023 | 22:58

Στο εδώλιο ξανά ο Τραμπ: Κέρδισε 1 δισ. δολάρια δίνοντας ψευδή οικονομικά στοιχεία σε τράπεζες, ανέφερε ο εισαγγελέας

Λίγο πριν μπει στη δικαστική αίθουσα, μπροστά σε ένα δάσος από κάμερες και μικρόφωνα, ο Τραμπ κατηγόρησε για "ρατσισμό" τη γενική εισαγγελέα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 02 Οκτ 2023 | 20:44

Αγία Σοφία: Τούρκος ιστορικός προειδοποιεί - "Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει"

Θεωρεί καταστροφική την ετήσια είσοδο σε αυτήν τριών εκατομμυρίων προσκυνητών, πέραν του αριθμού των τουριστών.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ 02 Οκτ 2023 | 20:25

Εξαφάνιση 15χρονης στην Αλσατία: Ο απόλυτα ψύχραιμος και ψυχρός 20χρονος φίλος της εξοργίζει και προκαλεί υποψίες...

Η έφηβη κοπέλα έφυγε από το σπίτι της προκειμένου να μεταβεί με τα πόδια στον κοντινότερο σιδηροδρομικό σταθμό - Δεν αποβιβάστηκε ποτέ από το τρένο

ΜΙΚΑΕΛ ΤΕΝΕΖΟΣ 02 Οκτ 2023 | 20:16

Σουηδία: Έλληνας αρχηγός στον πόλεμο των συμμοριών- Ποιος είναι ο "Greken" που σκοτώνεται με την "κουρδική αλεπού"

Υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε για έναν αστέρα στο χόκεϊ, ωστόσο ο Μίκαελ Τενέζος, μόλις στα 25 του χρόνια, ηγείται της συμμορίας Ντάλεν

ΣΑΔΙΣΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ 02 Οκτ 2023 | 19:58

Τέξας: Από το ερωτικό τρίγωνο στη δολοφονία - Η σατανική παγίδα που έστησε στον εραστή της μια 50χρονη

Οι sweethearts που εκτίουν που μπλέχτηκαν σε ένα ερωτικό τρίγωνο, τώρα εκτίουν ισόβια για τη δολοφονία ενός αθώου.