Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:Ο ιός Zika εξαπλώνεται με εκρηκτική ταχύτητα

Η οργάνωση του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο ιός έχει ήδη εντοπιστεί σε 22 χώρες. η Δευτέρα θα αποφασίσει αν πρέπει να σημάνει παγκόσμιος συναγερμός.

o-pagkosmios-organismos-ugeiaso-ios-zika-eksaplwnetai-me-ekriktiki-taxutita
SHARE THIS
0
SHARES

Την έντονη ανησυχία της για την «εκρηκτική» εξάπλωση του ιού Zika στην αμερικανική ήπειρο εξέφρασε η πρόεδρος του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η δρ. Μάργκαρετ Τσαν, τόνισε μάλιστα ότι "το επίπεδο του συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό" και προέβλεψε ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα προσβληθούν από τον ιό στην αμερικανική ήπειρο, αν και διευκρίνισε ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα.

Η δρ. Τσαν είπε ότι ο ιός Ζίκα ανέβηκε από την κατηγορία της "ήπιας απειλής σε αυτή του συναγερμού". Εξειδικευμένη ομάδα του ΠΟΥ θα έχει συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσει το κατά πόσο ο ιός Ζίκα θα αντιμετωπιστεί ως παγκόσμια απειλή.

 

Επτά κρούσματα στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη έχουν ήδη επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα, εκ των οποίων τα πέντε στην Πορτογαλία, ένα στη Φινλανδία και ένα στη Δανία. Συγκεκριμένα στην Δανία ασθένησε ένας τουρίστας, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην κεντρική και νότια Αμερική.

Στη Φινλανδία οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας Φινλανδός τουρίστας είχε προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια ταξιδιού στις Μαλδίβες, το περασμένο καλοκαίρι.

Στην Πορτογαλία ανακοινώθηκε ότι πέντε Πορτογάλοι προσβλήθηκαν από αυτόν μετά το ταξίδι τους στη Βραζιλία, ενώ είναι πιθανόν να προσβλήθηκε και ένας ακόμα τουρίστας που πρόσφατα επέστρεψε από την Κολομβία. 

Κίνδυνος για τα έμβρυα

Ο ιός προκαλεί κοινά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις.

Ομως αν προσβληθεί μια έγκυος, μπορεί ο ιός να περάσει στο έμβρυο και να προκαλέσει σε γενετικές ανωμαλίες και κυρίως μικροκεφαλία, δηλαδή να γεννηθεί με μικρότερο κεφάλι σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook