Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανήλθε στο θέμα των ενεργειακών πόρων της Ρωσίας και σε νέες δηλώσεις του, επανέλαβε ότι η Μόσχα θα εργαστεί για να ανακατευθύνει την ενέργειά της προς τα ανατολικά, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εξαγωγές. Προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να "αποφύγει" πλήρως το ρωσικό αέριο και σίγουρα όχι άμεσα.
"Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι οι αποκαλούμενοι εταίροι από μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, για παράδειγμα", είπε ο Πούτιν σε κυβερνητική συνεδρίαση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. "Δεν υπάρχει καμία λογική αντικατάσταση για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη τώρα",τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Είπε επίσης ότι η Ευρώπη, όταν μιλάει για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία, ανεβάζει τις τιμές και αποσταθεροποιεί την αγορά. "Μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν μπορούν χωρίς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους", είπε ο Πούτιν.
Η "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια αναθεώρηση των ενεργειακών προτεραιοτήτων της ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να απαλλάξουν χώρες από τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου του μπλοκ.
"Στροφή" στην Ασία
Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία θα χρειαστεί να δημιουργήσει υποδομές για να ενισχύσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό στην Ασία. Η Ρωσία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, έχει σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με την Ασία και την Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, προσπαθώντας να διαφοροποιήσει τις παραδόσεις από τις παραδοσιακές αγορές εφοδιασμού της στην Ευρώπη.
Η Ρωσία ξεκίνησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα με αγωγούς στα τέλη του 2019 μετά από χρόνια επίπονων συνομιλιών και συμφώνησε να μειώσει τις τιμές για τα καύσιμα.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι ο ρόλος των εθνικών νομισμάτων στις εξαγωγικές συμφωνίες θα πρέπει να ενισχυθεί, εν μέσω των σχεδίων της Ρωσίας να στραφεί σε ρούβλια στις πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου της, κυρίως προς την Ευρώπη.
Το Reuters σημειώνει ότι μεγάλοι παγκόσμιοι εμπορικοί οίκοι σχεδιάζουν να μειώσουν τις αγορές αργού και καυσίμων από τις ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες πετρελαίου της Ρωσίας ήδη από τις 15 Μαΐου, ανέφεραν πηγές, για να αποφύγουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr