X

"Ο Πριγκόζιν επέβαινε στο αεροπλάνο που συνετρίβη" επιβεβαιώνει η ρωσική αεροπορική αρχή- Ανασύρθηκαν και τα 10 πτώματα

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών της Ρωσίας έχει συμπεριλάβει το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν στη λίστα με όσους "δηλώθηκαν ότι ταξίδευαν στο αεροπλάνο που συνετρίβη".

Γράφει: TheToc team

Στην επιβεβαίωση πως το αφεντικό της μισθοφορικής Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, επεέβαινε στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη, προχώρησε η ρωσική αεροπορική αρχή, όπως μετέδωσε το BBC, που κάνει επιπλέον αναφορά, πως και τα 10 πτώματα έχουν ανασυρθεί από το σημείο της συντριβής.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανάφερε πως με την ανάσυρση και των δέκα πτωμάτων που επέβαιναν στο αεροσκάφος που συνετρίβη, η επιχείρηση έρευνας έχει ολοκληρωθεί.

Διαβάστε Επίσης

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών της Ρωσίας έχει συμπεριλάβει το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν στη λίστα με όσους "δηλώθηκαν ότι ταξίδευαν στο αεροπλάνο που συνετρίβη", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και μετέδωσε και το BBC.

Το όνομα του Πριγκόζιν αναφέρεται μαζί με άλλους έξι επιβάτες και τρία μέλη του πληρώματος.

"Νεκρός ο Πριγκόζιν"

Νωρίτερα, το BBC μετάδωσε πως το αεροσκάφος που μετέφερε τον διαβόητο πολέμαρχο Γεβγκένι Πριγκόζιν- αφεντικό της ομάδας Βάγκνερ που εξαπέλυσε αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τον Ιούνιο- συνετρίβη σε πτήση από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη

Και οι 10 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο, συμπεριλαμβανομένων τριών μελών του πληρώματος, έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας άνδρας με το όνομα Πριγκόζιν ήταν μεταξύ των επιβατών.

Πηγή προσκείμενη στη Wagner επιβεβαιώνει επίσης τον θάνατό του

Πηγή προσκείμενη στη Wagner επιβεβαιώνει όμως τον θάνατο του Πριγκόζιν: "Ο επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία", αναφέρει ανάρτηση του "Grey Zone", λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

"Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!", καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ομάδες προσκείμενες στη Βάγκνερ, στο οποίο δήλωνε ότι βρισκόταν στην Αφρική. Σε ένα ερημικό τοπίο, ο 62χρονος Πριγκόζιν έλεγε ότι εργάζεται για να "κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη".

ΗΠΑ: "Δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν"

Ο θάνατος του επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν σε αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα στη Ρωσία "δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν" εάν επιβεβαιωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

"Έχουμε δει τις σχετικές αναφορές. Εάν επιβεβαιωθεί (ο θάνατος του Πριγκόζιν), δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν", δήλωσε η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί.

Ουκρανία: "Μήνυμα του Πούτιν στις ρωσικές ελίτ"

Η συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία, με το όνομα του αρχηγού της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν να περιλαμβάνεται στη λίστα επιβατών, είναι ένα "μήνυμα" που στέλνει ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν στις ρωσικές ελίτ, δήλωσε σήμερα σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

"Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και της διοίκησης της Βάγκνερ δύο μήνες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματός (τους) είναι ένα μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024", δήλωσε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, εκτιμώντας ότι ο "Πούτιν δεν συγχωρεί κανέναν". "Προσοχή! Προδοσία ίσον θάνατος", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ποιος είναι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού ρωσικών συμφερόντων Βάγκνερ. Φέρεται να είχε στρατολογήσει μεταξύ άλλων πολλούς βαρυποινίτες που πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά στην πολιορκία της Μπαχμούτ.

Όμως στα τέλη Ιουνίου, ο κ. Πριγκόζιν στασίασε και ανακοίνωσε πως θα έκανε πορεία ως τη Μόσχα για να απαιτήσει να "λογοδοτήσει" η ρωσική στρατιωτική ηγεσία για αυτή που χαρακτήρισε ανικανότητα και αναποτελεσματικότητά της. Η εξέγερση των μισθοφόρων τερματίστηκε κάπου 24 ώρες αργότερα, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Μινσκ.

Το Κρεμλίνο φέρεται να υποσχέθηκε στον επικεφαλής της Βάγκνερ ασυλία, με έναν από τους όρους της αμνήστευσης να είναι πως επρόκειτο να μετεγκατασταθεί στη γειτονική Λευκορωσία. Μολαταύτα, αντ’ αυτού ο κ. Πριγκόζιν επανεμφανίστηκε στο περιθώριο της συνόδου Ρωσίας/Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη στα τέλη Ιουλίου.

Να σημειώσουμε ότι στην Αγία Πετρούπολη, άλλοτε ορμητήριο του επικεφαλής της Βάγκνερ, με εντολή του Κρεμλίνου είχε αρχίσει η αποδόμηση της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του Πριγκόζιν αλλά και των μέσων ενημέρωσής του που κατά κύριο λόγο αποτελούνταν από το λεγόμενο "εργοστάσιο των τρολ" και ιστότοπους διασποράς ψευδών ειδήσεων του άλλοτε έμπιστου συνεργάτη του Πούτιν.

Διαβάστε Επίσης

Τώρα, ένα από τα ιδιωτικά αεροσκάφη του Πριγκόζιν συνετρίβη και με τους 10 επιβαίνοντές του να ανακοινώνεται πως είναι νεκροί. Το όνομα του επικεφαλής της Βάγκνερ βρίσκεται στη λίστα των επιβατών.

Δείτε το βίντεο: