Ο πρώην αρχηγός του UCK Χαραντινάι συνελήφθη στο Παρίσι

Tον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, διοικητή του αυτοαποκαλούμενου UCK συνέλαβαν την Τετάρτη οι Γάλλοι αστυνομικοί στο Παρίσι

o-prwin-arxigos-tou-uck-xarantinai-sunelifthi-sto-parisi
SHARE THIS
0
SHARES

Tον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου (Κοσόβου) Ραμούς Χαραντινάι (Ramush Haradinaj), διοικητή του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) κατά τον πόλεμο του 1998-1999, συνέλαβαν την Τετάρτη, οι Αρχές στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής Αστυνομίας και του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου.

Η Σερβία θεωρεί τον Χαραντινάι εγκληματία πολέμου για το ρόλο του στην αλβανική εξέγερση στη νότια περιφέρεια της του Κοσσυφοπεδίου, η οποία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της με τη βοήθεια της Δύσης το 2008, δίχως όμως να αναγνωρίζεται από τη Σερβία ως ανεξάρτητο κράτος.

Ο Χαραντινάι υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ του 2004 και του 2005, ενώ η περιοχή ήταν υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, προτού δικαστεί και αθωωθεί δύο φορές για εγκλήματα πολέμου από δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι κάνει ό,τι δυνατόν για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του.

Η συνοριακή αστυνομία της Γαλλίας τον συνέλαβε μόλις έφθασε το αεροδρόμιο της Βασιλείας-Mulhouse στην ανατολική Γαλλία με πτήση από την Πρίστινα, είπαν οι πηγές.

Μια δικαστική πηγή ανέφερε ότι οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν σήμερα αν υπάρχουν λόγοι να μην ολοκληρώσουν τη διαδικασία απέλασης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το αίτημα απέλασης έχει εκδοθεί με βάση πολιτικούς λόγους.

Θα ερευνήσουν επίσης εάν έχει ήδη δικαστεί από τον ΟΗΕ βάσει των ίδιων κατηγοριών που αναφέρονται στο ένταλμα, είπε.

Τον Ιούνιο του 2015 ο Χαραντινάι είχε συλληφθεί από την σλοβενική Αστυνομία, αλλά απελευθερώθηκε δύο μέρες αργότερα υπό διπλωματική πίεση.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Γαλλία διατηρούν καλές διπλωματικές σχέσεις και το Παρίσι παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook