Ο ρεπόρτερ που αποκάλυψε το Watergate τα... βάζει με τον Τραμπ

Ο Μπομπ Γούντγουορντ, ρεπόρτερ της «The Washington Post» που συμμετείχε καθοριστικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου Γουοτέργκειτ, βγάζει τα άπλυτα του Τραμπ στη φόρα

o-reporter-pou-apokalupse-to-watergate-ta-bazei-me-ton-tramp
SHARE THIS
0
SHARES

Ένας από τους δημοσιογράφους που αποκάλυψε το Watergate θα «ξεσκεπάσει» και τον Τραμπ στο νέο του βιβλίο;

Αυτο αναρωτιέται το Politico, που αφιερώνει εκτενές του άρθρο στο νέο βιβλίο με τίτλο «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο», που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 11 Σεπτεμβρίου. Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός καθώς περιγράφει το κλίμα τρομοκράτησης πολλών πρώην και νυν αξιωματούχων οι οποίοι δέχτηκαν να μιλήσουν κι ενώ προηγουμένως είχαν δεχτεί ευθείες ή πλάγιες απειλές από τον -απρόθυμο να συνεργαστεί με κάθε τρόπο- Λευκό Οίκο. Συγγραφέας του πονήματος είναι Μπομπ Γούντγουορντ, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεπόρτερ της εφημερίδας «The Washington Post» που συμμετείχε καθοριστικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου Γουοτέργκειτ.

 

Το συγγραφικό ενδιαφέρον του Γούντγουορντ στρέφεται σήμερα στην κυβέρνηση Τραμπ. Η εκδοτική του εταιρία (Simon & Schuster) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προγραμματίζει την έκδοση του 19ου βιβλίου του με τίτλο: “Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο” που θα κυκλοφορήσει την 11η Σεπτεμβρίου.

H διαδικασία για τη διαχείριση του θέματος της έκδοσης του αναφερόμενου βιβλίου δεν είναι κάτι το επίσημο στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς δεν υπάρχει κάποια τέτοια διαδικασία. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν αρκετοί πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη σημερινή κυβέρνηση, στον Γούντγουορντ δεν δόθηκε ποτέ επίσημη άδεια πρόσβασης στον Λευκό Οίκο ή στον πρόεδρο Τραμπ.

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δεν έκανε κάτι για να τον βοηθήσει στην έρευνα ή στη συγγραφή του βιβλίου. Για παράδειγμα, όταν ο Γούντγουορντ προσέγγισε τον (τότε) εκπρόσωπο Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Άντον ζητώντας μία συνέντευξη με τον (τότε) Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, το αίτημα απορρίφθηκε. Ο Γούντγουορντ είχε συνεργαστεί με τον Άντον στα βιβλία του για την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Μάχες στα άδυτα του Λευκού Οίκου

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico, η συνέπεια της αντιμετώπισης αυτής ήταν αυτό που συχνά συμβαίνει στον κόσμο του Τραμπ: υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εξυπηρετώντας τις προσωπικές τους σκοπιμότητες ως “μοναχικοί λύκοι” μίλησαν με τον Γούντγουορντ, με δική τους πρωτοβουλία. Μερικοί μάλιστα, του διέθεσαν ώρες από τον χρόνο τους, υπό τον φόβο να μην είναι οι τελευταίοι που θα μείνουν για του μιλήσουν και να προσφέρουν τη δική τους άποψη για τα γεγονότα.

Όπως ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ ανέφερε, ο Γούντγουορντ “στοχοποιούσε έναν αξιωματούχο και το γεγονός αυτό προκαλούσε φόβο στους υπόλοιπους”. 'Αλλος πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ πρόσθεσε: “το βιβλίο αυτό θα είναι φοβερό. Όλοι μίλησαν στον Γούντγουορντ”.

Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο, το βιβλίο θα αποκαλύψει “τη βασανιστική ζωή εντός του Λευκού Οίκου του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και το πώς ο Αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει αποφάσεις για μεγάλα θέματα εσωτερικής κι εξωτερικής πολιτικής”. Το εξώφυλλο θα είναι κόκκινου χρώματος και θα έχει μία φωτογραφία κοντινής λήψης από το πρόσωπο του Τραμπ σε στιγμή αμηχανίας.

Η έκδοση του βιβλίου κρατήθηκε σχεδόν μυστική και σύμφωνα με εκδοτική πηγή, αυτό είναι κάτι τυπικό για την έκδοση ενός βιβλίου από τον Γούντγουορντ. Όλα εξελίσσονται σιωπηρά, με μία επικοινωνιακή έκρηξη να πυροδοτείται έναν μήνα πριν από την επίσημη κυκλοφορία του βιβλίου.

 

Οι διαφορές με το «Φωτιά και Οργή»

Στη διάρκεια των 18 μηνών της κυβέρνησης Τραμπ, ο Γούντγουορντ δεν εντοπίστηκε συχνά στους χώρους του Λευκού Οίκου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο ίδιος δεν “κατασκήνωσε” έξω από κάποιο γραφείο, όπως ο Μάικλ Γουλφ, ο συγγραφέας του βιβλίου “Φωτιά και Οργή: Στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου του Τραμπ”.

Σύμφωνα με το Politico, ο Γούντγουορντ αντί ν’ ακολουθήσει την τακτική του Γουλφ, προτίμησε ν’ ακολουθήσει τη δική του τακτική, προσκαλούσε τους αξιωματούχους του Τραμπ στο σπίτι του όπου τους εντυπωσίαζε με την έρευνά του, τους έδειχνε τα βραβεία Πούλιτζερ και μετά τους πίεζε να του αποκαλύψουν χρονοδιαγράμματα, ημερολόγια και έγγραφα που χρειαζόταν για την έκδοση του βιβλίου του.

Για τα βιβλία που έγραψε σχετικά με προηγούμενες κυβερνήσεις ο Γούντγουορντ είχε μία συνήθη παρουσία στον Λευκό Οίκο, ενώ οι τρεις προηγούμενοι πρόεδρο, Ομπάμα, Μπους και Μπιλ Κλίντον, συμμετείχαν όλοι στις συγγραφικές του προσπάθειες.

Πηγή: Politico 

 

 

φωτο ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook