Follow us

Ο Ρώσος ολιγάρχης που ήθελε να φτιάξει "κόκκινο" κανάλι στην Ελλάδα, χρηματοδοτούσε και τη Λε Πεν- Πού κόλλησε το σχέδιο

Οι στενές σχέσεις της Λε Πεν με το Κρεμλίνο και τον ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ. Γνωστός στην Ελλάδα για την απόπειρα να στήσει κανάλι του Πούτιν

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η εδραίωση της ακροδεξιάς στη Γαλλία στη θέση της δεύτερης δύναμης και ο κίνδυνος η Μαρίν Λε Πεν να είναι η επόμενη πρόεδρος της χώρας, φέρνει στο προσκήνιο τις σχέσεις της με την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Λε Πεν διαβεβαιώνει ότι επιλέγει μια πολιτική "ίσων αποστάσεων"μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όμως, καθώς από το 2011 που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, υποστήριζε ανοιχτά το Κρεμλίνο, κάτι που δεν σταμάτησε να κάνει ούτε δυο μέρες πριν τις εκλογές και με τον πόλεμο του Πούτιν να μαίνεται στην Ουκρανία.

Εκτός αυτού, έχει λάβει δύο φορές δάνεια από ρωσικές τράπεζες. Εκτός από τα δάνεια, για τα οποία η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν είχε άλλη επιλογή καθώς καμία γαλλική τράπεζα δεν της έδινε δάνειο, αποκαλύπτεται όμως ότι το 2014 η εκστρατεία της για τις ευρωεκλογές χρηματοδοτήθηκε από τον γνωστά και σε εμάς Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ.

Διαβάστε Επίσης

Ο γαλλικός ειδησεογραφικός ιστότοπος www.mediapart.fr, αποκαλύπτει αυτή την πτυχή της δραστηριότητας του Μαλοφέγιεφ σε μια περίοδο που όπως σημειώνει ο ιστότοπος "συνέχιζε να χρηματοδοτεί εξτρεμιστικά κόμματα στην Ευρώπη". Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ έχει εξηγήσει ότι "μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του το 2014 επειδή είχε ταυτοποιηθεί ως ένας από τους βασικούς χρηματοδότες φιλορώσων αυτονομιστών στην Κριμαία, ο Μαλοφέγιεφ προσπάθησε να αποφύγει τις κυρώσεις χρησιμοποιώντας συνεργούς για να αποκτήσει και να διευθύνει κρυφά μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη".

Το κανάλι του Πούτιν στην Ελλάδα

Η ελληνική εμπλοκή του Ρώσου ολιγάρχη έγινε γνωστή όταν ανακοινώθηκε η δίωξη σε βάρος του Αμερικανού παραγωγού Τζακ Χάνικ, πρώην στελέχους του τηλεοπτικού
καναλιού Fox News, και στενού συνεργάτη του Ρώσου Μαλοφέγεφ, για παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση της δημιουργίας του καναλιού έγινε τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - το κανάλι θα συνένωνε μικρούς περιφερειακούς σταθμούς και θα ονομαζόταν HellasΝet- ενώ χρηματοδότης θα ήταν ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγιώργης, στενός φίλος του Πάνου Καμμένου.

Πρώτος διεθυντής ειδήσεων είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι ο Κώστας Βαξεβάνης.

Κώστας Βαξεβάνης

Στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε από το γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα στο Μανχάταν, ο Χάνικ κατηγορείται ανάμεσα σε αλλά ότι συνεργάστηκε με τον Κονσταντίν Μαλοφέγεφ για να φτιαχτούν στη Ρωσία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τηλεοπτικά δίκτυα που θα προωθούσαν μια φιλορωσική οπτική των πραγμάτων. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται σε επιστολή του Χάνικ προς τον Μαλοφέγεφ τον Νοέμβριο του 2015, όπου ο Αμερικανός έγραφε στον Ρώσο ολιγάρχη ότι "είναι ευκαιρία να αναδείξει την ρωσική οπτική των πραγμάτων στην Ελλάδα".

Στην παρουσίαση του καναλιού, το παρόν είχαν δώσει και ισχυρά στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο καθώς και τον επονομαζόμενο και κόκκινο εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα.

Η τοποθέτηση του Κώστα Βαξεβάνη στη θέση του επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα είχε προκαλέσει συζητήσεις ότι το κανάλι θα ήταν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ήταν μια
προσπάθεια το κυβερνών κόμμα να αποκτήσει ισχυρότερη παρουσία στα ΜΜΕ. Στη συνέχεια βέβαια ξεκίνησε η διαδικασία του τηλεοπτικού διαγωνισμού για τις άδειες των
πανελλαδικών καναλιών, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα και έτσι το "κόκκινο κανάλι" δεν προχώρησε και έμεινε στα σχέδια.

Ο Γιάννης Καραγιώργης συνδέθηκε με στενή φιλία με τον Ρώσο ολιγάρχη η οποία επισφραγίστηκε όταν ο Μαλοφέγεφ έγινε κουμπάρος στο γάμο του, που έγινε στη Μόσχα και εκεί μεταφέρθηκαν και οι 88 Έλληνες καλεσμένοι με ειδική ιδιωτική πτήση, οι οποίοι μάλιστα έμειναν στο ξενοδοχείο του Μαλοφέγεφ .

Διαβάστε Επίσης

Ο Μαλοφέγιεφ που θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, είναι ο ιδιοκτήτης του μηντιακού ομίλου Tsargrad που ασχολείται με εκκλησιαστικά θέματα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Πούτιν.

Εκπρόσωπος της ρωσικής soft power του Πούτιν

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προώθηση των ρωσικών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στη Γαλλία. Ήδη από το 2014 επιβεβαίωσε ότι βοήθησε το τότε "Εθνικό Μέτωπο" να λάβει δάνειο 2 εκατ. ευρώ για τις ευρωεκλογές, μέσω κυπριακής εταιρείας.

Η πρώτη επαφή είχε γίνει, όπως γράφει το mediapart, το 2013 όταν ο Μαλοφέγιεφ είχε επισκεφθεί τον πατέρα της Λε Πεν, τον ιστορικό ηγέτη της γαλλικής ακροδεξιάς στο σπίτι του στο προάστιο Σεν Κλου του Παρισιού. Την επόμενη χρονιά, ο Ζαν-Μαρί μεταβαίνει στη Μόσχα. Την ίδια χρονιά, οι επαφές με την οικογένεια Λε Πεν συνεχίζονται και ο Μαλοφέγιεφ συναντάται και με την Μαρίν ενόψει των ευρωεκλογών αλλά και των τοπικών εκλογών που ακολουθούν και είναι κρίσιμες για την ακροδεξιά που θέλει να εδραιώσει την θέση της.

Όσο για την χρηματοδότηση της φετινής προεκλογικής εκστρατείας, η Μαρίν Λε Πεν κατέφυγε σε έναν άλλο σύμμαχο του Πούτιν. Έλαβε δάνειο 10,6 εκατ. ευρώ από ουγγρική τράπεζα.

Ο Μαλοφέγιεφ συμμετείχε σε ένα άτυπο φιλορωσικό λόμπι προκειμένου να επηρεάσει ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς, χρησιμοποιώντας την οικονομική του ισχύ και την στενή του σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως τα κίνητρά του είναι πατριωτικά. "Η δράση μου είναι απολύτως ανεξάρτητη από το κράτος και ποτέ δεν περίμενα την παραμικρή εξουσιοδότηση για να κάνω κάτι", έχει πει καθώς και ότι πιστεύει ότι είναι "εκεί που το κράτος δεν φτάνει".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 12 Αυγ 2022 | 13:10

Επιστροφή στην μεγάλη οθόνη για τον Τζόνι Ντεπ: Θα υποδυθεί τον Λουδοβίκο ΙΕ της Γαλλίας

Στο πλευρό του Τζόνι Ντεπ θα είναι η Γαλλίδα ηθοποιός Ισίλντ λε Μπεσκό, που θα υποδυθεί τη Μαντάμ ντου Μπάρι, τη διάσημη ερωμένη του Λουδοβίκου.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΞΗΡΑΣΙΑ 12 Αυγ 2022 | 07:58

Πύρινος εφιάλτης στη Γαλλία: Ευρωπαϊκές χώρες συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών - Ανάμεσα τους και η Ελλάδα

Συνολικά 361 πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη νοτιοδυτική Γαλλία για να υποστηρίξουν τους 1.100 γάλλους συναδέλφους τους.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 89 ΕΤΩΝ 12 Αυγ 2022 | 00:11

Γαλλία: Πέθανε ο Ζαν Ζακ Σεμπέ - Ο διάσημος σκιτσογράφος του "μικρού Νικόλα"

Ο Ζαν Ζακ Σεμπέ άφησε την τελευταία του πνοή στο εξοχικό του, περιτριγυρισμένος από τη σύζυγο και στενούς φίλους του, δήλωσε ο βιογράφος του.

ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ 10 Αυγ 2022 | 16:25

Ρωσία: Συνελήφθη ξανά η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα για "δυσφήμιση" του ρωσικού στρατού

Έφοδο πραγματοποίησαν οι αρχές στο σπίτι της δημοσιογράφου Μαρίνα Οβσιάνικοβα μετά τη συμμετοχή της σε αντιπολεμική διαδήλωση

ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΤΕΛΟΣ 10 Αυγ 2022 | 13:08

Πέθανε η λευκή φάλαινα Μπελούγκα λίγες ώρες μετά τον απεγκλωβισμό της από τον Σηκουάνα [Βίντεο]

Η φάλαινα μπελούγκα πέθανε λίγες ώρες μετά τον απεγκλωβισμό της από τον ποταμό Σηκουάνα.

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΡΟΥΑΣΙ ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΟΛ 10 Αυγ 2022 | 11:30

Γαλλία: Άνδρας που κρατούσε μαχαίρι σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά σε αεροδρόμιο του Παρισιού

"Οι αστυνομικοί εξουδετέρωσαν το πρωί απειλητικό άτομο που κρατούσε μαχαίρι στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ", ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ 10 Αυγ 2022 | 06:53

Γαλλία: Έβγαλαν από τα νερά του Σηκουάνα την παγιδευμένη φάλαινα Μπελούγκα [βίντεο]

Η λευκή φάλαινα υψώθηκε με δίχτυ από γερανό και αποτέθηκε σε μαούνα, όπου έσπευσαν να της προσφέρουν φροντίδες περίπου δέκα κτηνίατροι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 07 Αυγ 2022 | 11:05

Επικεφαλής των Γάλλων πυροσβεστών: Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις φωτιές στην Ελλάδα

"Οι πυρκαγιές στη Μεσόγειο είναι μεγαλύτερες κάθε χρόνο". Τι λέει ο επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 06 Αυγ 2022 | 17:14

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο θα γίνονται σε ρούβλια.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 06 Αυγ 2022 | 15:49

Έξαλλος ο Ερντογάν με Γαλλία-Γερμανία: Είναι όργανα ελληνικής και ελληνοκυπριακής προπαγάνδας

Την έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση Γαλλίας και Γερμανίας έδειξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΗΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΟΒΑ 06 Αυγ 2022 | 11:34

Επίθεση Μόσχας στην Αθήνα: "Είμαστε εξοργισμένοι με μη φιλικές ενέργειες" για την έκδοση του Mr. Bitcoin στις ΗΠΑ

"Μη φιλικές ενέργειες" αναφορικά με την έκδοση του προγραμματιστή Βίνικ, ή αλλιώς Mr. Bitcoin, προσάπτει στην Αθήνα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ 05 Αυγ 2022 | 23:48

Κενό επικοινωνίας Μακρόν και Πούτιν: Δεν μιλάνε στο τηλέφωνο εδώ και δύο μήνες - "Η Γαλλία είναι μη φιλικό κράτος"

"Μη φιλική" χώρα χαρακτήρισε τη Γαλλία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ NICE-MATIN 05 Αυγ 2022 | 22:51