Ο Σαλβίνι θέλει να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια στους πρόσφυγες

Τα ξένα πλοία που συμμετέχουν στις «διεθνείς αποστολές» στη Μεσόγειο πρέπει να εμποδίζονται να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στην Ιταλία, λέει ο Σαλβίνι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Σαλβίνι θέλει να κλείσει τα ιταλικά λιμάνια στους πρόσφυγες

Τα ξένα πλοία που συμμετέχουν στις «διεθνείς αποστολές» στη Μεσόγειο πρέπει να εμποδίζονται να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στα λιμάνια της Ιταλίας, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι, την Κυριακή.

Ο Σαλβίνι, το αφεντικό του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας, έχει ήδη κατ' ουσίαν απαγορεύσει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία των πλοίων των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο, διότι, όπως ερίζει, οι ΜΚΟ συνεργάζονται με διακινητές.

«Αφού σταματήσαμε τα πλοία των ΜΚΟ, την Πέμπτη θα βάλω στο ευρωπαϊκό τραπέζι στο Ίνσμπρουκ την ιταλική απαίτηση να ΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ η άφιξη στα ιταλικά λιμάνια πλοίων διεθνών αποστολών στη Μεσόγειο», ανέφερε ο Σαλβίνι σε κείμενο που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Δυστυχώς οι ιταλικές κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών υπέγραψαν συμφωνίες (με αντάλλαγμα τι;) με βάση τις οποίες όλα αυτά τα πλοία μπορούσαν να ξεφορτώνουν μετανάστες στην Ιταλία. Με την κυβέρνησή μας, το τροπάρι έχει αλλάξει και θα αλλάξει» κι άλλο, συμπλήρωσε ο Σαλβίνι (1).

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν την 11η Ιουλίου στην Αυστρία και κυρίαρχο ζήτημα του συμβουλίου θα είναι ξανά η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, που συνεχίζει να φέρνει στην επιφάνεια τον βαθύ διχασμό των χωρών-μελών. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Σαλβίνι προγραμματίζει να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του, τον Χορστ Ζεεχόφερ.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA σημείωσε ότι η νέα αξίωση του Σαλβίνι διατυπώθηκε λίγες ώρες μετά την αποβίβαση, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στο λιμάνι της Μεσσήνης 106 μεταναστών και προσφύγων που διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης από το Samuel Beckett, ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Ιρλανδίας το οποίο συμμετέχει στη ναυτική επιχείρηση Σοφία.

Στη Μεσόγειο επιχειρούν πλοία που συμμετέχουν σε δύο αποστολές. Ο Σαλβίνι δεν διευκρίνισε σε ποια αναφερόταν, ή αν αναφερόταν σε αμφότερες. Η κυριότερη είναι η ναυτική επιχείρηση Σοφία, που άρχισε η ΕΕ το 2015 για να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων. Τελεί υπό ιταλική διοίκηση και το αρχηγείο της βρίσκεται στη Ρώμη. Διεξάγεται επίσης η επιχείρηση Τρίτων, που άρχισε το 2014, υπό τον ευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τον FRONTEX. Σε αυτή την επιχείρηση συμμετέχουν επίσης σκάφη χωρών-μελών του NATO.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ντανίλο Τονινέλι δήλωσε στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano ότι επισήμως, τα λιμάνια της χώρας δεν έχουν κλείσει για τις ΜΚΟ, μολονότι αυτό ακριβώς είναι το de facto αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησής του.

Ο Τονινέλι δικαιολόγησε τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων λέγοντας στην Ιλ Φάτο Κουοτιντιάνο ότι η παρουσία τους κοντά στις ακτές της Λιβύης δίνει «κίνητρο στους διακινητές» και «κίνητρο για τις αποπλεύσεις» πλεούμενων με μετανάστες και πρόσφυγες (2).

Η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει θέση σε εφαρμογή μια πολιτική με στόχο να εκμηδενιστεί ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που αποβιβάζονται στις ακτές της χώρας. Τον περασμένο μήνα, το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών κατέστησε σαφές ότι θέλει ο FRONTEX να σταματήσει να επιχειρεί στη Μεσόγειο.

Οι αποστολές της ΕΕ έχουν συμβάλει στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα, οι οποίοι σχεδόν όλοι μεταφέρθηκαν στην Ιταλία.

Εκπρόσωποι τόσο του FRONTEX όσο και της ναυτικής αποστολής Σοφία δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν την αξίωση του Σαλβίνι.

Από το 2014, 650.000 μετανάστες και πρόσφυγες, κυρίως από κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, έχουν φθάσει στις ιταλικές ακτές, αν και κατά κανόνα στη συνέχεια κινούνται προς βορρά, προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Από την 1η Ιανουαρίου, στην Ιταλία έχουν αποβιβαστεί 16.687 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 11.000 από τη Λιβύη, αριθμός μειωμένος κατά 80% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κατά στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οργανώσεις αρωγής και ο ΟΗΕ ζήτησαν την Παρασκευή από τη Ρώμη να αφήσει ανοικτά τα ιταλικά λιμάνια για τα πλοία που σώζουν πρόσφυγες και μετανάστες, διότι σε διαφορετική περίπτωση το ανθρώπινο κόστος θα είναι μεγάλο. Ακόμη περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο ή να μείνουν παγιδευμένοι επ' αόριστον υπό απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη, προειδοποίησαν.

Το συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων της Πέμπτης αναγγέλλεται τεταμένο, κι όχι μόνο εξαιτίας της όλο και πιο σκληρής στάσης της Ιταλίας.

Η Γερμανία θέλει να γίνεται επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας μέσα σε 48 ώρες στα νότια σύνορά της με την Αυστρία και να επαναπροωθούνται όσοι μετανάστες και πρόσφυγες κρίνεται πως δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Η Αυστρία από την πλευρά της λέει ότι ενδέχεται να επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στα νότια σύνορά της με την Ιταλία και τη Σλοβενία για να εμποδίζει μετανάστες και πρόσφυγες να περνούν.

Η κυβέρνησης της Ιταλίας αρνείται μέχρι τώρα να πάρει πίσω τους μετανάστες που θα επαναπροωθούνται στα σύνορα της Γερμανίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΦΩΤΟ: REUTERS/Tony Gentile

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΜΟ 11 Οκτ 2021 | 19:39

Εγκώμια από τον Γάλλο ΥΠΕΣ: Το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν εγκωμίασε το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων

ΚΕΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 16:14

Συνέδριο για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά μεταναστριών

Συνέδριο γνωριμίας με το έργο ARIADNE2, που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 11 Οκτ 2021 | 13:42

Ο Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων: Οργανωμένη προπαγάνδα διακινητών εναντίον της Ελλάδος

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΕΡΑΛ ΝΤΑΡΜΑΝΕΝ 09 Οκτ 2021 | 23:03

Μεταναστευτικό: Ένταση ανάμεσα σε Λονδίνο και Παρίσι - "Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πληρώσει για τη φύλαξη των συνόρων"

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε στα τέλη Ιουλίου να πληρώσει στη Γαλλία 62,7 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2021-2022 για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης των γαλλικών δυνάμεων επιβολής του νόμου στις ακτές.

09 Οκτ 2021 | 21:42

Ιταλία: Ένταση αντιεμβολιαστών- αστυνομίας στην κεντρική Πλατεία του Λαού της Ρώμης

Η ένταση αυξήθηκε όταν ακραίες ομάδες αντιεμβολιαστών θέλησαν να πραγματοποιήσουν πορεία στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, για την οποία δεν είχαν λάβει σχετική άδεια.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ 09 Οκτ 2021 | 12:19

Eunomia 2/2021: Εντυπωσιακές εικόνες από την τετραμερή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο

Η άσκηση "Eunomia 2/2021" διεξήχθη για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο της τετραμερούς πρωτοβουλίας Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 09 Οκτ 2021 | 08:25

Σκηνικό έντασης στήνει ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο - Συνοδεία πολεμικών πλοίων βγάζει για έρευνες το "Oruc Reis"

Η Αθήνα επί του παρόντος κρατά χαμηλούς τόνους και θα παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου "Oruc Reis" στην Ανατολική Μεσόγειο

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 08 Οκτ 2021 | 20:33

ΕΕ: Δώδεκα χώρες ζητούν χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες για κατασκευή φραχτών στα σύνορα - Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Δώδεκα χώρες ζητούν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φραχτών στα σύνορα για να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΗΤΑΝ ΔΕΚΑΕΞΙ 08 Οκτ 2021 | 14:20

Eurovision: Στις 14 Μαΐου ο τελικός του διαγωνισμού στο Τορίνο

Η πόλη του Τορίνο επελέγη για να φιλοξενήσει τον επόμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

ΣΤΟ ΣΑΛΕΡΝΟ 07 Οκτ 2021 | 13:03

Ιταλία: Θύελλα αντιδράσεων για το άγαλμα της... σέξι αγρότισσας

Στο γλυπτό αναπαριστάται μια αγρότισσα που φορά διαφανές ένδυμα και αποκαλύπτει ανάγλυφα τις καμπύλες του σώματός της.

ΑΛΩΣΕ ΤΟ ΣΑΝ ΣΙΡΟ 07 Οκτ 2021 | 09:56

Ιταλία – Ισπανία 1-2: Έσπασε το αήττητο και πάει τελικό

Η Ισπανία άλωσε το Σαν Σίρο και περιμένει αντίπαλο που θα προκύψει από τον δεύτερο ημιτελικό.

9 ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ 05 Οκτ 2021 | 19:13

Σοκ στην Ιταλία: Πρώην πορνοστάρ σκότωσε τον 2χρονο γιο της για να εκδικηθεί τον πατέρα - Άφησε το πτώμα σε σούπερ μάρκετ

Σοκ στην Ιταλία καθώς μια πρώην πορνοστάρ μαχαίρωσε θανάσιμα τον 2χρονο γιο της - Ήθελε να εκδικηθεί τον πατέρα

04 Οκτ 2021 | 17:14

Τετραμερής άσκηση "Eunomia 2/2021" με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας, στην Ανατολική Μεσόγειο [Eικόνες]

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία, συνεχίζουν την κοινή επιχειρησιακή παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο