X

Ο Τραμπ αποκάλυψε το μήνυμα που του έστειλε ο Μακρόν: "Δεν καταλαβαίνω τι κάνεις με τη Γροιλανδία" [εικόνα]

Το περιβάλλον του Μακρόν επεσήμανε ότι το μήνυμα αυτό είναι "πραγματικό" και "καταδεικνύει ότι ο Γάλλος πρόεδρος, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, υιοθετεί την ίδια γραμμή".

Γράφει: TheToc team

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι "δεν καταλαβαίνει τι κάνει με τη Γροιλανδία", σύμφωνα με φωτογραφία του μηνύματος που έστειλε ο Μακρόν στον Τραμπ και το οποίο δημοσίευσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social.

Ειδικότερα, στο εν λόγω μήνυμα, ο Μακρόν έγραφε στον Τραμπ μεταξύ άλλων τα εξής:

"Φίλε μου,
Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι για τη Συρία,
Μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα για το Ιράν,
Δεν καταλαβαίνω τι κάνεις με τη Γροιλανδία
".

Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος προτείνει στον αμερικανό πρόεδρο να οργανώσει "μια συνάντηση της G7 μετά το Νταβός στο Παρίσι την Πέμπτη το βράδυ" και εξηγεί ότι θα μπορούσε να "προσκαλέσει τους Ουκρανούς, του Δανούς, του Σύρους και τους Ρώσους στο περιθώριό" της.

Εξάλλου προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να δειπνήσει μαζί του στο Παρίσι την Πέμπτη, προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Το περιβάλλον του Μακρόν επεσήμανε ότι το μήνυμα αυτό είναι "πραγματικό" και "καταδεικνύει ότι ο Γάλλος πρόεδρος, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, υιοθετεί την ίδια γραμμή".

"Στη Γροιλανδία, ο σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών δεν είναι διαπραγματεύσιμος και η δέσμευσή μας ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ υπέρ της ασφάλειας της περιοχής της Αρκτικής παραμένει σταθερή", εξήγησε η ίδια πηγή.

"Εξάλλου είμαστε αποφασισμένοι η φετινή μας προεδρία στην G7 να γίνει μια χρήσιμη ευκαιρία για να συμβάλουμε στον διάλογο και τη συνεργασία", πρόσθεσε.

"Στη Συρία, συνεργαζόμαστε από κοινού με τους Αμερικανούς υπέρ της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και του σεβασμού της κατάπαυσης του πυρός, παραμένοντας ταυτόχρονα πιστοί στους συμμάχους μας στον αγώνα κατά του Νταές", σύμφωνα με το περιβάλλον του Μακρόν.

"Στο Ιράν, απαιτούμε από τις ιρανικές αρχές τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και βρισκόμαστε στο πλευρό όσων τις υπερασπίζονται", σημείωσε.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν χαρακτήρισε ως "απαράδεκτη" την απειλή Τραμπ για δασμούς με αφορμή το ζήτημα της Γροιλανδίας, ενώ απέρριψε την πρόσκληση του Τραμπ να συμμετάσχει στο "Συμβούλιο Ειρήνης" για τη Γάζα.

Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω εξελίξεις έρχονται σε μία κρίσιμη εβδομάδα έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων που ξεκίνησε χθες με επίκεντρο το Νταβός και τις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν αφενός αποκλιμάκωση της έντασης με τον Αμερικανό πρόεδρο γύρω από το ζήτημα της Γροιλανδίας, αφετέρου προετοιμάζονται ακόμη και για σκληρά "αντίποινα" έναντι των δασμών με τους οποίους απειλεί ο Τραμπ έξι κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για τη στήριξή τους στη Δανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να προχωρήσει στην επιβολή δασμών 200% στα κρασιά και τις σαμπάνιες της Γαλλίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες Δευτέρα να προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών 200% στα εισαγόμενα οινοπνευματώδη--κρασιά και σαμπάνιες--από τη Γαλλία, εξαιτίας της άρνησης του γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν να ενταχθεί στο "Συμβούλιο Ειρήνης" του.

"Θα αυξήσω στο 200% τους τελωνειακούς δασμούς στα κρασιά και στις σαμπάνιες τους. Και θα ενταχτεί. Αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να ενταχτεί", δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Φλόριντα.

Πηγές στο περιβάλλον του γάλλου προέδρου Μακρόν είπαν χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Παρίσι δεν έχε σκοπό να "δώσει θετική συνέχεια" σε αυτό το στάδιο στην πρόκληση της Ουάσιγκτον ο αρχηγός του γαλλικού κράτους να γίνει μέλος του "Συμβουλίου Ειρήνης" του ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.