Ο Τραμπ βγάζει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφτηκε το 2015 και στην οποία συμμετέχουν 195 χώρες

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Τραμπ βγάζει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Είναι επίσημο λοιπόν: O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 22.30 ώρα Ελλάδος ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφτηκε το 2015 και στην οποία συμμετέχουν 195 χώρες, πλην της Συρίας και της Νικαράγουας.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι «από σήμερα» οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης. Όπως τόνισε οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα καθώς η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών.

Ετσι, όπως δήλωσε, έμεινε πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις πως "οι Αμερικανοί εργαζόμενοι έχουν προτεραιότητα", όπως αντίστοιχα και στο γνωστό μότο του "Κάντε ξανά σπουδαία την Αμερική".

«Εκλέχθηκα για να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού», δήλωσε ο Τραμπ.

Η απόφαση Τραμπ σηματοδοτεί, όπως λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ, μια πρώτη ανεπίσημη "νίκη" του γνωστού και μη εξαιρεταίου Στιβ Μπάνον, στρατηγικού συμβούλου του πρόεδρου και υπέρμαχου του δόγματος του "οικονομικού εθνικισμού" που πλέον πρεσβεύει η αμερικανική ηγεσία.

Ο Τραμπ βγάζει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού
O Στιβ Μπάνον

Δια του λόγου το αληθές, επισήμανε ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την επανείσοδο των ΗΠΑ στην συνθήκη ή θα προσπαθήσει για μια νέα συνθήκη με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να «επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία»για το κλίμα.

Η Ουάσινγκτον μπορεί να επιλέξει να αποχωρήσει επισήμως από τη συνθήκη του Παρισιού, μια διαδικασία που θα πάρει τρία και κάτι χρόνια, ή να αποχωρήσει από τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφηκε το 1992 απο τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, κάτι που θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα, αλλά θεωρείται πιο ακραία κίνηση.

Πιστός στις προεκλογικές του διακηρύξεις

Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016 ο Τραμπ είχε επικρίνει έντονα τη συμφωνία, την οποία και χαρακτηρίζει “φάρσα” που έχει ως στόχο την αποδυνάμωση της αμερικανικής βιομηχανίας.

Ο ίδιος είχε εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού σε χρονικό διάστημα 100 ημερών από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της βιομηχανίας πετρελαίου κι άνθρακα των ΗΠΑ, αλλά και για λόγους πολιτικού ρεβανσισμού, καθώς επιθυμούσε να γκρεμίσει κάθε ίχνος από την πολιτική κληρονομιά του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην διεθνή αποδοχή της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο διεθνές επίσημο κείμενο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με σχεδόν κάθε χώρα να έχει εθελοντικά δεσμευτεί στην υλοποίηση μέτρων περιορισμού της εκπομπής των αερίων του “θερμοκηπίου.” Μεταξύ αυτών των αερίων, συμπεριλαμβάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, στα οποία οι επιστήμονες αποδίδουν την αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, την άνοδο του επιπέδου των θαλασσίων υδάτων, αλλά και την αλλαγή των καιρικών συνθηκών με την εμφάνιση καταστροφικών κυκλώνων.

Οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί για την μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων από 26%-28% από τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2025.

Όχι πια.

Απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα

Η αμερικανική αποχώρηση από την συμφωνία θα έχει, πρωτίστως και πρωταρχικώς, επιπλοκές στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς οι ΗΠΑ έχουν την δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Κίνα, στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, η απόφαση Τραμπ θα εμβαθύνει τις διαφορές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων μεταξύ της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της, ιδίως της Ε.Ε., όπως φάνηκε κι από το κλίμα οικονομικής και πολιτικής δυσπιστίας το οποίο διαφάνηκε στην διάσκεψη των επτά πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών (G7), η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Σικελία.

Συμμαχία Ευρώπης-Κίνας εναντίον Τραμπ

Η προοπτική αυτή ενόχλησε φανερά την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι δεν μπορεί «να υπολογίζει πλήρως» στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ως συμμάχους και εξέφρασε την επιθυμία οι Ευρωπαίοι να αγωνιστούν για «το δικό τους μέλλον» και να πάρουν «τη μοίρα τους στα χέρια τους».

Τρεις ημέρες μετά, έδωσε μήνυμα στον Τραμπ πως... υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια: την Τετάρτη υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ με την ελπίδα να εμβαθύνουν σε κοινές θέσεις, εγκαινιάζοντας μια νέα συμμαχία Ε.Ε.-Κίνας που θα σταθεί απέναντι στο αντίπαλον δέος των ΗΠΑ.

Την νεότευκτη αυτή συμμαχία θα επιχειρήσουν να “χαλυβδώσουν” το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, συσφίγγοντας τις σχέσεις τους αναφορικά με το κλίμα αλλά και το εμπόριο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα υποδεχθούν τον Κετσιάνγκ με την ελπίδα το Πεκίνο --πρώτος παγκοσμίως ρυπαντής με αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου-- και οι Βρυξέλλες να εκδώσουν μια κοινή δήλωση εκφράζοντας τη σταθερή υποστήριξή στους στη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Μια δήλωση που θα εκληφθεί ως “εναρκτήριο λάκτισμα” της νέας συμμαχίας.

«Θα εκδώσουμε όντως μια κοινή δήλωση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, που καταγράφουν από τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα επιβεβαιώσουν ότι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία», επισήμανε την Τετάρτη με νόημα ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο προς αύτη την κατεύθυνση.

«Ο Τραμπ σπρώχνει την Κίνα και την Ευρώπη πιό κοντά», είπε ένας διπλωμάτης με βάση στο Πεκίνο, επικαλούμενος την κινέζικη υποστήριξη για το εμπόριο, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τα Ηνωμένα Έθνη, όλα τομείς όπου ο νέος αμερικανός πρόεδρος αναζητά αλλαγή πλεύσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ" 01 Οκτ 2020 | 09:42

Κίνητρο με... δόνηση: Sex shop στις ΗΠΑ κάνει δώρο δονητές σε όσες πάνε να ψηφίσουν

Ιδιοκτήτης sex shop στις ΗΠΑ χτυπά την αποχή με δονητές! Δώρο στις Αμερικανίδες που θα πάνε να ψηφίσουν.

ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ 01 Οκτ 2020 | 08:05

ΗΠΑ: 32.000 εργαζόμενοι απολύονται από αεροπορικές εταιρείες

Ελλείψει συμφωνίας στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επιμήκυνση της στήριξης του δημοσίου στις επιχειρήσεις του τομέα των αερομεταφορών.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 30 Σεπ 2020 | 17:42

Νέα ειρωνεία Τραμπ: Κανένας δεν θέλει για πρόεδρο τον "νυσταλέο" Μπάιντεν

Νέα αιχμηρή ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Τζο Μπάιντεν

ΖΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 30 Σεπ 2020 | 12:21

Κορονοϊός - Συγκλονιστική μαρτυρία ομογενούς που νόσησε: Αισθανόμουν σαν να με είχε χτυπήσει τρένο [βίντεο]

Για τη μάχη που έδωσε με τον κορονοϊό, μίλησε ένας Έλληνας, ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζοντάς το ως "οδυνηρή εμπειρία".

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ 30 Σεπ 2020 | 11:55

Τραμπ - Μπάιντεν: Οι πιο χαρακτηριστικές... βρισιές στο χειρότερο debate της ιστορίας [εικόνες - βίντεο]

Αναμένονται άλλα δύο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία, Τραμπ και Μπάιντεν, την 15η και την 22η Οκτωβρίου.

ΕΚΤΕΝΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 30 Σεπ 2020 | 11:17

Η ανάλυση του Γερμανικού Τύπου: Γιατί η Τουρκία υποχώρησε στη διαμάχη της με την Ελλάδα

Στην ελληνοτουρκική κρίση και τη θέση των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου.

30 Σεπ 2020 | 10:40

Πρώτο ντιμπέιτ στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ επανέλαβε αυτό που ξέρει να κάνει

Σε μία "χαοτική" τηλεμαχία ο Τραμπ χρησιμοποίησε την κλασική του συνταγή. Υψηλοί τόνοι και προσωπικές επιθέσεις.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΟΙΤΕΡΣ ΚΑΙ IPSOS 30 Σεπ 2020 | 08:09

Η τελευταία δημοσκόπηση πριν το ντιμπέιτ στις ΗΠΑ: Οι ψηφοφόροι του Τραμπ δεν συγκινήθηκαν που δεν πληρώνει φόρους

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών διαβεβαιώνει πως θα ψηφίσει τον Τραμπ, ώστε ο ένοικος του Λευκού Οίκου να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στο αξίωμα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ 30 Σεπ 2020 | 07:21

Τα 2 συν 1 κέρδη από την επίσκεψη Πομπέο – Έγιναν Τούρκοι...οι Τούρκοι με τον αμερικανό ΥΠΕΞ - Οι πιέσεις του Βερολίνου

Διπλωματικός πυρετός πριν από τη Σύνοδο Κορυφής – Μισέλ: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι – Ο Δένδιας στην Κύπρο που επιμένει στο βέτο.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 30 Σεπ 2020 | 03:53

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Live το πρώτο κρίσιμο debate Τραμπ - Μπάιντεν

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν διασταυρώνουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους σε μια καθοριστικής σημασίας τηλεμαχία για τις εκλογές στις ΗΠΑ

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΡΡΑΞΗ 29 Σεπ 2020 | 20:37

Μπάιντεν: Να μην εμπλακεί η Τουρκία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Τι ζητάει από τον Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν παίρνει θέση για τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον ρόλο της Τουρκίας

USS HERSHEL WOODY WILLIAMS 29 Σεπ 2020 | 13:29

Αυτό είναι το θηριώδες αμερικανικό ελικοπτεροφόρο που θα ελιμενίζεται μόνιμα στη Σούδα [βίντεο - εικόνες]

Μόνιμη η παρουσία του τεράστιου USS Hershel "Woody" Williams στη Σούδα της Κρήτης.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 29 Σεπ 2020 | 12:59

ΗΠΑ: Ο Ντουέιν Τζόνσον υποστηρίζει ανοιχτά Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις στις εκλογές

Ο διάσημος ηθοποιός Ντουέιν Τζόνσον εξέφρασε την υποστήριξή του στους Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.