Τραμπ: «Καλή αρχή για όλους» η κατ'ιδίαν συνάντηση με Πούτιν

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 16.30 το απόγευμα η κατ'ιδίαν συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τραμπ: «Καλή αρχή για όλους» η κατ'ιδίαν συνάντηση με Πούτιν

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 16.30 το απόγευμα η κατ'ιδίαν συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι και κατόπιν ξεκίνησαν οι διευρυμένες συναντήσεις με τη συμμετοχή μελών της αμερικανικής και ρωσικής αποστολής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε "καλή αρχή" την κατ΄ιδίαν συνάντησή του. "Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή. Μια πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο τέλος αυτής της συνάντησης που διήρκησε πάνω από δύο ώρες μέσα σε ένα σαλόνι του προεδρικού μεγάρου στη φινλανδική πρωτεύουσα. Οι δύο ηγέτες υποδέχτηκαν στη συνέχεια τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους για διευρυμένες συνομιλίες πριν από την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν.

Νωρίτερα, πριν την έναρξη της συνάντησης ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε μπροστά στις κάμερες ότι η συνάντηση με τη Ρωσία είναι «καλό και όχι κακό πράγμα». «Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε πολλά καλά πράγματα για να μιλήσουμε», δήλωσε ο Τραμπ αφού προηγουμένως επαίνεσε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου από τη Ρωσία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι ελπίζει σε μια «εξαιρετική σχέση» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Πιστεύω πραγματικά ότι ο κόσμος θέλει να μας δει να προχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι δυο άνδρες θα συνομιλήσουν για «όλα, από το εμπόριο μέχρι στρατιωτικά ζητήματα και τους πυραύλους στην Κίνα. Θα μιλήσουμε λίγο και για την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ.
Τραμπ: «Καλή αρχή για όλους» η κατ'ιδίαν συνάντηση με Πούτιν

Από την πλευρά του o Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον» και πρότεινε να συζητήσουν και δύσκολα πολυεθνικά ζητήματα. «Υπάρχουν αρκετά από αυτά τα ζητήματα για εμάς ώστε να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή», σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Τραμπ: «Καλή αρχή για όλους» η κατ'ιδίαν συνάντηση με Πούτιν - εικόνα 2

Τραμπ: «Καλή αρχή για όλους» η κατ'ιδίαν συνάντηση με Πούτιν - εικόνα 3

Τραμπ: «Καλή αρχή για όλους» η κατ'ιδίαν συνάντηση με Πούτιν - εικόνα 4

Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν τρεις ώρες, συμπεριλαμβανομένης και της συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου κορυφής. Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε την Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας προερχόμενο από τη Σκωτία όπου ο Τραμπ πέρασε τις δύο προηγούμενες ημέρες πριν από τη συνάντηση.

Τραμπ: Εχω χαμηλές προσδοκίες

Ο Τραμπ φρόντισε να δημιουργήσει το... κατάλληλο κλίμα πριν από τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS δήλωσε ότι Ρωσία, Ε.Ε. και Κίνα είναι «οι εχθροί» των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε λόγο για χαμηλές προσδοκίες και είπε ότι θα θέσει στον ρώσο πρόεδρο τόσο το θέμα της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 όσο και τις τελευταίες εξελίξεις με την απαγγελία κατηγοριών σε 12 ρώσους πράκτορες στις ΗΠΑ.

Το τετ α τετ με τον Πούτιν φαίνεται σαν η «τέλεια επόμενη πράξη στο πρόγραμμα ενός αμερικανού προέδρου που ξεσπαθώνει εναντίον φίλων και αγκαλιάζει αυταρχικούς εχθρούς, ως υπογραφή της εξωτερικής πολιτικής του» γράφει ο «New Yorker».

Φαίνεται μάλιστα ότι ο Τραμπ επέμεινε, πεισματικά, να δει κεκλεισμένων των θυρών τον τσάρο απορρίπτοντας προειδοποιήσεις συμβούλων σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους μιας τέτοιας συνάντησης, δεδομένης και της συνεχιζόμενης έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για ενδεχόμενη συμπαιγνία του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Για τον στενό κύκλο των συμβούλων του Τραμπ αυτό που τους ανησυχεί είναι ότι Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιδιώξει πάση θυσία να εξασφαλίσει την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία ΗΠΑ και ευρωπαίοι σύμμαχοι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Και παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται έτσι απλά, όλοι γνωρίζουν ότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος και θα μπορούσε να κάνει τις λάθος... δηλώσεις, δίνοντας τις λάθος εντυπώσεις.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η Ουκρανία, η Συρία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Κρεμλίνο: Ελπίζουμε σε ένα μικρό βήμα

Η Μόσχα ελπίζει ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του ομολόγου του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα για να απομακρυνθούν από την τρέχουσα κρίση στις διμερείς σχέσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

«Αυτό είναι που ελπίζουμε πραγματικά, ότι η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έλθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα από το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ. «Κάθε αρχηγός κράτους μπορεί να καταλάβει αυτή την αρχή, διότι κάθε αρχηγός κράτους στις επαφές του με τους ξένους ομολόγους του υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, και ως προς αυτό ο πρόεδρός μας είναι πολύ πραγματιστής, ανοιχτός και συνεπής: πάντα λέει ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και του ρωσικού λαού είναι το σημαντικότερο για αυτόν, και άρα σέβεται το γεγονός ότι η κοσμοθεώρησή του είναι παρόμοια με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

«Κάτι ακόμη είναι το ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι βιώσιμη μόνο εάν συνδυάζεται με ένα άλλο αξίωμα: η προσέγγιση αυτή πρέπει να βασίζεται στη δέσμευση της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα καθεμιάς πλευράς». Αυτός ο συνδυασμός «μπορεί να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας», κατά τον ίδιο. Ακόμη, ο Πεσκόφ είπε ότι η συζήτηση των δύο ηγετών, ειδικά για τη Συρία, μάλλον θα είναι δύσκολη, με δεδομένη τη θέση του Τραμπ για το Ιράν. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις των ΗΠΑ για τον αγωγό αερίου Nord Stream 2—που θα καταλήγει στη Γερμανία—, ο Πεσκόφ έκρινε ότι πρόκειται για ένα κατάφωρο παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ακόμη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο RT ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του NATO θα έθετε τη Μόσχα σε συναγερμό.

Η ανησυχία της Ευρώπης

Οι ευρωπαίοι, μετά και την θυελλώδη σύνοδο του ΝΑΤΟ παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις. Ο Τραμπ περιφρονεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν θα διστάσει να εκπλήξει στη συνάντηση του Ελσίνκι σε βάρος των Ευρωπαίων. Αλλωστε η προσέγγιση «Πρώτα η Αμερική» για τις παγκόσμιες υποθέσεις είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το μεγαλύτερο πολιτικό δώρο του Τραμπ στον Πούτιν. Η απόσυρση των ΗΠΑ από την Ευρώπη ήταν ένας μακροχρόνιος σοβιετικός στόχος, και ο Πούτιν μπορεί να πιστεύει ότι με τον Τραμπ ίσως είναι τώρα εφικτός, γράφει το «Politico». Aλλωστε η σχέση του πλανητάρχη που δεν δίστασε να δώσει συμβουλές στην Τερέζα Μέι να μηνύσει την ΕΕ για το Brexit, με την ΕΕ δεν είναι η καλύτερη.

Μετά την προκλητική συμπεριφορά του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Βερολίνο ανησυχεί.

Εκφράζοντας τις γερμανικές επιφυλάξεις για τη συνάντηση στο Ελσίνκι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποιεί τον αμερικανό πρόεδρο να μην κλείσει κάποια συμφωνία με το ρώσο ομόλογο του σε βάρος των δυτικών συμμάχων: «Μονομερείς συναλλαγές (deals) σε βάρος των εταίρων βλάπτουν σε τελική ανάλυση και τις ΗΠΑ», τονίζει ο κ. Μάας στην κυριακάτική Bild. «Όποιος περιφρονεί τους εταίρους του, κινδυνεύει στο τέλος να βγει χαμένος».

Επιπλέον ο κ. Μαας καταλογίζει στον αμερικανό πρόεδρο ότι του λείπει η απαραίτητη ξεκάθαρη στάση που είναι αναγκαία για το διάλογο με τη Ρωσία. «Επί της αρχής» είναι όμως θετικό που οι δύο υπερδυνάμεις συνομιλούν. Για τον γερμανό υπΕξ θα αποτελούσε «πρόοδο» αν από την συνάντηση δινόταν μια ώθηση στον πυρηνικό αφοπλισμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή από τα 4% επί του ΑΕΠ για την άμυνα, δηλώνει ο Χάικο Μας, αντικρούοντας σχετικό αίτημα του αμερικανού προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Φωτογραφίες: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ 20 Οκτ 2020 | 21:41

Μελάνια Τραμπ: Απούσα από προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ λόγω... βήχα

Αρνητική πλέον στον κορονοϊό η Μελάνια Τραμπ, ωστόσο ακύρωσε το ταξίδι της στην Πενσιλβάνια εξαιτίας ενός "επίμονου βήχα".

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟ 19 Οκτ 2020 | 20:49

Οργή Τραμπ για Φάουτσι: Τον αποκάλεσε "ηλίθιο" και "καταστροφή" - "Βρίσκεται εδώ 500 χρόνια"

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπονόησε ότι απέφυγε να απολύσει τον Φάουτσι λόγω του αρνητικού αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια ενέργεια

REALCLEARPOLITICS 19 Οκτ 2020 | 16:50

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Οι 10 πολιτείες που θα κρίνουν αν θα κερδίσει η θα χάσει ο Τραμπ

Οι 10 αμφίρροπες πολιτείες που αναμένεται να κρίνουν το νικητή τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

Ο ΑΝΔΡΑΣ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΚΟΙΝΙ 19 Οκτ 2020 | 08:09

ΗΠΑ: Κρεμάστηκε στον Πύργο Τραμπ και απειλεί να πέσει αν δεν μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο

Συναγερμός στο Σικάγο στον Πύργο Τραμπ. Άνδρας απειλεί να πέσει στο κενό αν δεν μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο.

ΕΝΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΧΛΕΥΑΖΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΘΜΕΝΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 18 Οκτ 2020 | 09:11

Τεράστια γκάφα Τραμπ: "Υποβίβασε" τον πρόεδρο Μακρόν σε πρωθυπουργό

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέπεσε σε μεγάλο λάθος αποκαλώντας τον Μακρόν πρωθυπουργό.

ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ 16 Οκτ 2020 | 08:56

Οργή Τραμπ για το Twitter: Η πλατφόρμα μπλόκαρε προσωρινά το λογαριασμό της καμπάνιας του για fake news

Ένα βίντεο που ανάγκασε το Twitter να μπλοκάρε ιπροσωρινά τον λογαριασμό της καμπάνιας του Τραμπ, προκάλεσε την οργή του Αμερικανού προέδρου.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ 15 Οκτ 2020 | 17:39

Στήριξη Μπάιντεν στην Ελλάδα: Σε αντίθεση με τον Τραμπ θα αντιδράσω στην τουρκική παραβατικότητα

Όλη η ανακοίνωση του επιτελείου Μπάιντεν για Ελλάδα και Κύπρο - Σαφής θέση έναντι των τουρκικών προκλήσεων

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Ο ΤΡΑΜΠ 15 Οκτ 2020 | 16:14

Εκλογές ΗΠΑ - Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10 μονάδων για Μπάιντεν - Ο Τραμπ χάνει και τους ψηφοφόρους που τον εξέλεξαν

Νέα δημοσκόπηση δείχνει νίκη Μπάιντεν, με τον Τραμπ να χάνει και τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής που τον είχαν ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές στις ΗΠΑ

ΝΕΟ ΣΟΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΒΑΤΑ 15 Οκτ 2020 | 09:07

Νέα επίθεση Τραμπ κατά Twitter και Facebook: Καταγγέλει "φρικτό αποκλεισμό" [βίντεο]

Ο Τραμπ επιτέθηκε σε Twitter και Facebook, ενώ ανησυχεί για τις δημοσκοπήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 15 Οκτ 2020 | 08:47

Κορονοϊός - Νέο παραλήρημα Τραμπ: Ο γιος μου νόσησε ελαφρά, πρέπει να ξανανοίξουν τα σχολεία

Θετικός στον κορονοϊός βρέθηκε και ο 14χρονος γιος του Ντόναλντ Τραμπ και της Μελάνια, Μπαρόν.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 14 Οκτ 2020 | 23:45

Κορονοϊός: Θετικός ο 14χρονος γιος του Τραμπ, Μπάρον - Η ανακοίνωση της Μελάνια

Με κορονοϊό διαγνώστηκε άλλο ένα μέλος της οικογένειας του Ντόναλντ Τραμπ - "Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι πια μεταδοτικός" αναφέρει ο Φάουτσι

2Ο ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 14 Οκτ 2020 | 20:03

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Χυδαία ανάρτηση Τραμπ για Μπάιντεν - Τον δείχνει σε αναπηρικό καροτσάκι με φωτογραφία κολάζ [εικόνα]

Σε μία χυδαία ανάρτηση προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ σε μία προσπάθεια να προσβάλει τον Τζο Μπάιντεν.

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΓΕΛΙΟ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 14 Οκτ 2020 | 18:10

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Το έριξε στον χορό ο Τραμπ, αλλά είναι 17 μονάδες πίσω από τον Μπάιντεν [Βίντεο]

Ευδιάθετος χωρίς λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν δίστασε να χορέψει στη Φλόριντα - Πολύ πίσω από τον Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις