Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει τον Τραμπ ήδη από το Νοέμβριο για την απειλή του κορονοϊού

Τα λάθη στη διαχείριση της κρίσης και η υποβάθμιση του κινδύνου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την ώρα που ο κορονοϊός "σαρώνει" τις ΗΠΑ, με περισσότερους από 2.000 νεκρούς την ημέρα και τον πρόεδρο Τραμπ να επιχειρεί να αλλάξει τη στρατηγική του, η οποία ήταν εξαρχής να υποτιμήσει τη σοβαρότητα της διάδοσης του ιού, έρχεται στο φως από το ABC News, ένα ρεπορτάζ που υποστηρίζει ότι η υπηρεσία NCMI ( τμήμα της DIA, της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ) είχε σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για τον επικίνδυνο ιό, ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου.

Ασθένεια- κίνδυνος για τον αμερικανικό στρατό στην Ασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρεται, από τα τέλη Νοεμβρίου, αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ National Center for Medical Intelligence (NCMI) που ανήκει στο στρατό προειδοποιούσαν ότι μια επιδημία σάρωνε την επαρχία Ουχάν της Κίνας, αλλάζοντας τα μοτίβα της καθημερινής ζωής και της λειτουργίας των επιχειρήσεων και συνιστώντας απειλή για τον πληθυσμό σε μια μυστική έκθεση.

Η έκθεση εξέφραζε ανησυχία επειδή "μία ασθένεια εκτός ελέγχου θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ασία, δυνάμεις οι οποίες στηρίζονται στο έργο που επιτελεί η υπηρεσία NCMI". Σύμφωνα με το δίκτυο, τα νέα αυτά στοιχεία δεν παρουσιάζουν και την καλύτερη εικόνα για την αμερικανική κυβέρνηση, αφού δείχνουν ότι θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει τις προσπάθειες καταπολέμησης και περιορισμού της επιδημίας πολύ νωρίτερα, και να είχε προετοιμαστεί για τη ενδεχόμενο της εξάπλωσης στα εδάφη της.

"Αναλυτές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κατακλυσμικό συμβάν" αναφέρει μία από της πηγές του ABC News σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης της NCMI, ισχυριζόμενη ότι έλαβαν χώρα αρκετές σχετικές ενημερώσεις στην DIA (τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ) στο Συμβούλιο Αρχηγών Επιτελείων του Πενταγώνου και στον Λευκό Οίκο. Εχθές το βράδυ, ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέδωσε μια δήλωση διαψεύδοντας ότι υπήρξε ποτέ ένα τέτοιο "προϊόν/αξιολόγηση" της NCMI.

Πολλές ενημερώσεις και ...καμπανάκια κινδύνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έπειτα από την πρώτη αρχική προειδοποίηση στα τέλη Νοέμβρη, οι πηγές του δικτύου κάνουν λόγο για επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις τον Δεκέμβριο σε άτομα-κλειδιά για την χάραξη πολιτικών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο. Αρχές Ιανουαρίου, μια λεπτομερής εξήγηση του προβλήματος συμπεριλήφθηκε στην Καθημερινή Ενημέρωση του Προέδρου (President's Daily Brief ή PDB), επισημαίνουν οι πηγές. "Για να εμφανιστεί κάτι στην PDB, σημαίνει ότι έχει περάσει από εβδομάδες αξιολόγησης και ανάλυσης, σύμφωνα με άτομα που έχουν εργαστεί στις καθημερινές προεδρικές ενημερώσεις τόσο ρεπουμπλικανικών όσο και δημοκρατικών κυβερνήσεων", υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έκθεση ήταν διαθέσιμη σε αρκετά άτομα εξουσιοδοτημένα να σημάνουν "συναγερμό" στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μετά την συγκεκριμένη έκθεση ακολούθησαν περαιτέρω ενημερώσεις μέσα από απόρρητα κανάλια της Κυβέρνησης, κοντά στην Ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτές οι αναλύσεις ανέφεραν ότι η κινεζική ηγεσία γνώριζε ότι η επιδημία ήταν εκτός ελέγχου, παρόλο που απέκρυπτε αυτές τις κρίσιμες πληροφορίες από ξένες κυβερνήσεις και φορείς δημόσιας υγείας.

Επίσημη διάψευση της έρευνας

Ερωτηθείς για την φερόμενη προειδοποίηση του Νοέμβρη σε εκπομπή του ABC, o υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος ότι δεν θυμάται αν υπήρξε μία τέτοια ενημέρωση ή όχι, επισημαίνοντας πάντως ότι οι ΗΠΑ έχουν "πολλούς ανθρώπους που παρακολουθούν στενά την κατάσταση". Επιμένοντας στο ζήτημα, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό "Θα το γνωρίζατε όμως αν είχε ενημερωθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τον Δεκέμβρη, σωστά;". Η απάντηση του Έσπερ ήταν: "Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο."

Στεφανόπουλος

Οι αποκαλύψεις των New York Times

Όπως αποκάλυψαν οι New York Times, ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου ο Τραμπ είχε δεχθεί προειδοποιήσεις από κορυφαίο σύμβουλο του Λευκού Οίκου ότι ο κοροναϊός μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς και να εκτροχιάσει την αμερικανική οικονομία, εκτός και αν λαμβάνονταν άμεσα αυστηρά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση τα υπομνήματα, η κυβέρνηση Τραμπ είχε ενημερωθεί ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος υποβάθμιζε σε κάθε ευκαιρία την απειλή του νέου κορονoϊού.

Τα υπομνήματα, τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά οι New York Times και το Axios, είχαν συνταχθεί από τον Ναβάρο στις 29 Ιανουαρίου και στις 23 Φεβρουαρίου. Το πρώτο, που συντάχθηκε την ημέρα που ο Τραμπ δημιούργησε την ομάδα εργασίας του Λευκού Οίκου κατά του κορονoϊού, ανέφερε ότι στο χειρότερο σενάριο η πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο Αμερικανούς.
Σύμφωνα με τους Times, το υπόμνημα ανέφερε: "Η έλλειψη ανοσίας, υπάρχουσας θεραπείας ή εμβολίου θα άφηνε τους Αμερικανούς ανυπεράσπιστους στην περίπτωση πλήρους εξάπλωσης του κορονoϊού στο αμερικανικό έδαφος. Αυτή η έλλειψη αυξάνει τον κίνδυνο της εξέλιξης του κορονoϊού σε πανδημία, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών”.

Τα απαισιόδοξα προγνωστικά όλων

Το δεύτερο υπόμνημα ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξο, προβλέποντας ότι μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κοροναϊού, θα μπορούσε να σκοτώσει ακόμη και 1,2 εκατ. Αμερικανούς και να προσβάλει έως και 100 εκατομμύρια. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τραμπ και ο Λευκός Οίκος είχαν λάβει προειδοποίηση ότι ο κορονoϊός θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες και ότι απαιτούνταν η λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορυφαίοι επιστήμονες, επιδημιολόγοι και εμπειρογνώμονες του τομέα υγείας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο είχαν καταστήσει σαφές από πολύ νωρίς ότι επέρχεται σοβαρή κρίση, αλλά ο Τραμπ συνέχισε να υποβαθμίζει τον κίνδυνο, συγκρίνοντάς λανθασμένα τον νέο ιό με εκείνον της εποχικής γρίπης. Ωστόσο η αποκάλυψη των συγκεκριμένων υπομνημάτων που υπογράφονται από ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για τον Τραμπ να συνεχίσει να ισχυρίζεται -όπως έχει κάνει πολλές φορές έως τώρα- ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τη σοβαρότητα της νόσου.

Καθώς η πανδημία "θερίζει” τις ΗΠΑ, οι φωνές που ασκούν κριτική κατά της ελλιπούς αντίδρασης εκ μέρους του προέδρου Τραμπ αυξάνονται, κατηγορώντας τον για τις μαζικές ελλείψεις σε διαγνωστικά τεστ, σε προστατευτικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και σε αναπνευστήρες για τους ασθενείς που δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

BABY BOOM 28 Μαϊ 2020 | 14:40

Σιβηρία: Έξαρση γεννήσεων σε ζωολογικό κήπο λόγω της καραντίνας του κορονοϊού

Έξαρση γεννήσεων παρατηρήθηκε σε έναν ζωολογικό κήπο της Σιβηρίας την περίοδο της καραντίνας που ήταν κλειστός για τους επισκέπτες

ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 28 Μαϊ 2020 | 14:32

Ο κορονοϊός αλλάζει και τα λεξικά: Ποιοι όροι γίνονται λήμματα στο έγκριτο λεξικό Petit Robert

Μερικές φορές όλα επιταχύνονται γύρω μας και λέξεις που δεν προβλέπαμε έρχονται αίφνης να μας επιβληθούν μαζικά στην καθημερινή χρήση της γλώσσας.

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 28 Μαϊ 2020 | 14:00

Άρθρο εγκώμιο Ανδρέα Ξανθού σε Τσιόδρα - Ηχηρό άδειασμα σε Καρτερό και Φίλη

"Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του στο παρελθόν ξέραμε. Ελπίζω τώρα, έστω και καθυστερημένα, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι να κατάλαβαν", αναφέρει.

ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 13:53

Έρευνα του ΑΠΘ: Από τις 6 Μαΐου "εξαφανίστηκε" ο κορονοίός στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Οι μετρήσεις του ΑΠΘ επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης της Ελληνικής Πολιτείας για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 28 Μαϊ 2020 | 13:41

Ερευνα ΕΚΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Μεγάλες οι οικονομικές επιπτώσεις στα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 28 Μαϊ 2020 | 13:37

Κόνσολας: "Επικίνδυνοι και ανεπαρκείς όσοι διακινούν σενάρια περί επικινδυνότητας των νησιών μας"

Επικριτικός ο Υφυπουργός Τουρισμού απέναντι σε όσους διακινούν σενάρια για τον διαχωρισμό των νησιών.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαϊ 2020 | 13:32
Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ Κ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 28 Μαϊ 2020 | 13:09

Οταν ο άγνωστος τότε Σωτήρης Τσιόδρας είχε πάει στην "Καθημερινή" - Με αφορμή το 2ο κρούσμα κορονοϊού

Τι γράφει στη στήλη του ο Μιχάλης Τσιντσίνης για την επίσκεψη του άγνωστου ακόμα τότε Σωτήρη Τσιόδρα.

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 28 Μαϊ 2020 | 12:56

Παρατηρητήριο κορονοϊού: Οι νέες συνήθειες των Ελλήνων - Μείωση κρουσμάτων, αύξηση τεστ και βόλτες στα πάρκα

Η κινητικότητα του πληθυσμού ενισχύθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας σε σχέση με τον Απρίλιο.

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ "ΜΗΔΕΝΙΣΕ" 28 Μαϊ 2020 | 11:15

Το συγκινητικό βίντεο για τον τελευταίο ασθενή που πήρε εξιτήριο από το Ρίο - Μετά από 87 ημέρες

Ελεύθερο... κορονοϊού το νοσοκομείο αναφοράς της Δυτικής Ελλάδας.

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ 28 Μαϊ 2020 | 10:56
ΛΟΓΩ ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ 28 Μαϊ 2020 | 10:56
ΜΕΙΟΝ 4.500 ΘΕΣΕΙΣ 28 Μαϊ 2020 | 10:01

Η easyJet ανακοίνωσε πως μειώνει το προσωπικό της κατά 30% λόγω κορονοϊού

Η easyJet ανακοίνωσε πως τις ερχόμενες ημέρες θα αρχίσει διαδικασία διαβούλευσης με το προσωπικό της.