Ο Τραμπ, η τριμερής Πούτιν-Ερντογάν-Ροχανί και ο γρίφος της Συρίας

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στη Συρία μετά την επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων

Ο Τραμπ, η τριμερής Πούτιν-Ερντογάν-Ροχανί και ο γρίφος της Συρίας

"Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις", έγραφε πριν έναν αιώνα ο Κωνσταντίνος Καβάφης, με το μυαλό του, θαρρείς, στραμμένο στη Συρία του σήμερα.

Γιατί η ανακοινωθείσα επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δημιουργεί ένα κενό εξουσίας στη χώρα, που ενδέχεται να μετατραπεί σε... γεωπολιτικό horror vacui για κάθε επίδοξο (δυτικό ή μη) χαλίφη στη θέση του (αμερικανού) χαλίφη.

Γιατί μπορεί ο Τραμπ να δηλώνει πως παίρνει το καπελάκι του και φεύγει από την χώρα, αλλά το ζήτημα παραμένει: ποιος θα αναλάβει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που άφησε πίσω του ο αμερικανικός στρατός και οι σύμμαχοί του;

Η "στρατιωτική αποστολή" που είχε ως στόχο την εξάλειψη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία πλησιάζει στο τέλος της, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος, χωρίς όμως να δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Κρίνοντας ότι το ΙΚ έχει "καταστραφεί σχεδόν τελείως", η αμερικανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους παραμένουν αποφασισμένοι "να εξαλείψουν τη μικρή παρουσία του ΙΚ στη Συρία (...) που ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί".

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο οικονομικό κόστος των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δαπάνησαν το ποσό των 7 τρισ. δολαρίων τα τελευταία 10 χρόνια.

"Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και φίλους μας για το μέλλον", προσθέτει ο Λευκός Οίκος εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι άλλες χώρες της περιοχής και τα Ηνωμένα Έθνη "θα εργαστούν για την ειρήνη και θα διασφαλίσουν ότι το ΙΚ δεν θα επανεμφανιστεί ποτέ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post ο πρόεδρος Τραμπ έχει ζητήσει από τους αρχηγούς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να αρχίσουν την προετοιμασία της αποχώρησης, χωρίς όμως να ορίσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Επικαλούμενη έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο πρόεδρος είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που έγινε την Τρίτη για το θέμα αυτό στον Λευκό Οίκο ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να συνεχίσει να εκπαιδεύει τις τοπικές δυνάμεις που θα αναλάβουν την ασφάλεια των ζωνών που έχουν ανακαταληφθεί από το ΙΚ.

Η πίεση στην Σαουδική Αραβία

Ο Τραμπ επιμένει επίσης να ασκεί πιέσεις στις πλούσιες αραβικές χώρες της περιοχής (βλέπε Σαουδική Αραβία...) να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη σταθεροποίηση της Συρίας, στέλνοντας ακόμη και στρατό, εφόσον χρειαστεί, πρόσθεσε η εφημερίδα.

"Δεν πρόκειται να αποσυρθούμε άμεσα, όμως ούτε ο πρόεδρος είναι πρόθυμος να στηρίξει μια μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας", είπε στο πρακτορείο Reuters ένας αξιωματούχος.

Οι σύμβουλοί του πίεζαν τον Τραμπ να διατηρήσει έστω μια μικρή δύναμη στη Συρία για να διασφαλίσει την οριστική ήττα των τζιχαντιστών αλλά και να αποτρέψει το Ιράν να εδραιώσει την επιρροή του στην περιοχή.

Στο πνεύμα αυτό είχε κινηθεί και ο πρόσφατα αποπεμφθείς υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, σε μια ομιλία του τον περασμένο Ιανουάριο.

«Η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται πολύ για την απόφασή μας. Τους είπα το εξής: Αν θέλετε να μείνουμε στη Συρία, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε», δήλωσε ο Τραμπ.

Διάσταση απόψεων με τις Ενοπλες Δυνάμεις

Ωστόσο, διάσταση απόψεων παρατηρείται τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στον πρόεδρο και τον στρατό: Ο γενικός αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, σε εκδήλωση του U.S. Institute of Peace στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι "η επόμενη μέρα για την Συρία απαιτεί την σταθεροποίηση της περιοχής, προσδιορισμός των στόχων που επετεύχθησαν, επαναφορά των πολιτών στα χωριά και στα σπίτια τους, και ανακατασκευή των υποδομών με στόχο την ομαλοποίηση της καθημερινής ζωής μέσα από της αντιμετώπισης των καθημερινών ζητημάτων".

Ο στρατηγός ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι ακόμη και σήμερα υπάρχει ακόμη αποστολή για τα στρατεύματα.

Η ομιλία του Στρατηγού έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος βλέπει την αμερικανική ανάμειξη στην Συρία (όπως κι όλα τα πράγματα άλλωστε...) από καθαρά οικονομική σκοπιά.

Παράλληλα, η κατάσταση περιπλέκεται (και) με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Συρία, καθώς οι Κούρδοι της Συρίας, σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, θα πρέπει να επιλέξουν από ένα δύσκολο δίλημμα: είτε να συμφωνήσουν με το συριακό καθεστώς ή να επιτεθούν εναντίον αυτού και των Τούρκων.

"Σπασμένο τηλέφωνο" με Μακρόν

Ανάμεικτα μηνύματα έστειλε όμως και η γαλλική προεδρία, σε ανακοίνωση της την Τετάρτη το απόγευμα: Η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμένες να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού» που πολεμά τους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία, ανέφερε η γαλλική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κοινός στόχος είναι «να πολεμήσουμε έως το τέλος» την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, «αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση που αντιπροσωπεύει μια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και για τα συμφέροντά μας στον τομέα της ασφάλειας» τόνισε το Ελιζέ.

«Τίποτα δεν μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από τον στόχο (μας) να αποτραπεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση του Ντάες στην περιοχή και να πορευτούμε προς μια συνολική πολιτική μετάβαση στη Συρία» τόνισε η γαλλική προεδρία.

Ο Τραμπ, η τριμερής Πούτιν-Ερντογάν-Ροχανί και ο γρίφος της Συρίας
Η κατάσταση στη Συρία σήμερα: με ροζ οι περιοχές του Ασαντ, με μπλε αυτές που ανήκουν στους αντάρτες, με μοβ περιοχές που ανήκουν στον ISIS και με πράσινο όσες ανήκουν στην κουρδική πολιτοφυλακή

Άγκυρα, Μόσχα και Τεχεράνη υπέρ μιας "σταθερής εκεχειρίας"

Στην εικόνα φυσικά μπαίνουν και οι υπόλοιποι τρεις "εγγυητές" της χώρας: Οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν δεσμεύτηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της Συνόδου στην Άγκυρα, να συνεργαστούν με στόχο να τεθεί σε ισχύ μια «σταθερή εκεχειρία» στη Συρία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Χασάν Ροχανί «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους προκειμένου να συνεργαστούν ενεργά στη Συρία με στόχο την εφαρμογή μιας σταθερής εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών», τονίζεται στο δελτίο τύπου.

Επιπλέον, υπογράμμισαν τη βούλησή τους να «επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ηρεμίας στο πεδίο και την προστασία των αμάχων στις ζώνες αποκλιμάκωσης αλλά και τη διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις ζώνες».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι τρεις ηγέτες, δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας εξαρτάται από την τήρηση αποστάσεων από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, μια αναφορά στη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ζήτησε από όλες τις χώρες να σεβαστούν την ανεξαρτησία της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

«Ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών η Αμερική, υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των χωρών… το Ιράν πιστεύει ότι η κρίση στη Συρία δεν μπορεί να επιλυθεί διά της στρατιωτικής οδού και η προστασία της ανεξαρτησίας της Συρίας αποτελεί προτεραιότητα της Τεχεράνης».

Σχετικά με το Αφρίν, ο Χασάν Ροχανί είπε στους ομολόγους του της Τουρκίας και της Ρωσίας ότι η περιοχή, την οποία έχουν καταλάβει οι τουρκικές δυνάμεις και άλλοι Σύροι σύμμαχοί τους, θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

«Οι εξελίξεις στην Αφρίν μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάτι εφόσον δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ο έλεγχος αυτών των περιοχών θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό» υπογράμμισε.

Μετά τις ΗΠΑ... ποιος;

Μετά την προαναγγελθείσα αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, κομβικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν, που εμφανίστηκε έτοιμος να στείλει γαλλικά στρατεύματα στη χώρα για να στηρίξει τους Κούρδους.

Μετά την προ ημερών συνάντηση του Μακρόν με εκπροσώπους των κουρδικών οργανώσεων PYD/ YPG στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο γάλλος ηγέτης τους πρόσφερε εγγυήσεις ότι το Παρίσι όχι απλώς συνεχίζει να τους στηρίζει αλλά σκέφτεται σοβαρά να στείλει και στρατό στην περιοχή.

Η συνάντηση προκάλεσε φυσικά την οργή της Αγκυρας: Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπεκίρ Μποσντάγ, δήλωσε ότι με τη στάση τους αυτή, οι Γάλλοι τάσσονται στο πλευρό των τρομοκρατών και απείλησε ότι οι δυνάμεις της χώρας του δεν θα διστάσουν να πλήξουν οποιονδήποτε τους στηρίζει.

Και φυσικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τις προάλλες ότι ο τουρκικός στρατός όχι απλώς δεν έχει καμία πρόθεση να αποχωρήσει, αλλά θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε όλες σχεδόν τις κουρδικές περιοχές, ειδικά την πόλη Μανμπίτζ, η οποία αποτελεί τον επόμενο στόχο των τουρκικών δυνάμεων, μετά την κατάκτηση της Αφρίν.

Για το λόγο αυτό (και για να καταλάβουμε, ταυτόχρονα, το πόσο αργή θα είναι η ολοκληρωτική αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ), σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο στρατός των ΗΠΑ ενίσχυσε τις θέσεις του περιμετρικά και εντός του Μανμπίτζ, όπου βρίσκονται ήδη τουλάχιστον 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Οι Αμερικανοί μετέφεραν στη πόλη πάνω από 300 κομάντος, καθώς και οχήματα με βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα. «Τα στρατεύματα μετακινήθηκαν από τη βάση μας στην πόλη Σαρίν, στην περιοχή του Χαλεπιού», δήλωσε ανώνυμη πηγή του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες τρεις ημέρες, περιπολίες με βαρύ οπλισμό κατά μήκος του ποταμού Σατζούρ, αλλά και στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Γιατί ο γόρδιος δεσμός της Συρίας θα λυθεί δύσκολα

Οπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο CNN, η κύρια αιτία για την αδυναμία εύρεσης οριστικής λύσης στη Συρία σχετίζεται με τις εκ διαμέτρου αντίθετες βλέψεις των τριών κυριότερων δυνάμεων της περιοχής: Από τη μια, οι αντάρτες που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας εξαπολύουν επιθέσεις κατά των Σύρων Κούρδων οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ενώ ισχυρή παρουσία έχει φυσικά και το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ που λαμβάνει τη στήριξη του Ιράν και της Ρωσίας. Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να υπερνικήσει τους Κούρδους, τη στιγμή που το συριακό καθεστώς επιδιώκει να εκμηδενίσει την αμερικανική επιρροή και να υπερισχύσει έναντι των ανταρτών της Τουρκίας, ενώ οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην απομάκρυνση του Ιράν και του καθεστώτος ενόσω θα έχουν θέσει υπό έλεγχο τη Ρωσία.

Το CNN χαρακτηρίζει την προοπτική συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν για το νέο στάτους κβο της περιοχής «μια βραχυπρόθεσμη πρόχειρη λύση». Η τριμερής λύση βασίζεται στην ικανοποίηση αφενός του Ιράν και της Ρωσίας για την πρόσβαση που έχει το συριακό καθεστώς στην ακτή και στη Βαγδάτη, μέσω της οποίας η Τεχεράνη θα μπορεί να απειλεί το Ισραήλ και να κυριαρχεί στην περιοχή, ενώ η Μόσχα θα καταφέρει να διατηρήσει την αεροπορική της βάση στη Μεσόγειο.

Αφετέρου αποσκοπεί στην ευαρέσκεια της Τουρκίας, καθώς οι εκπρόσωποί της ελέγχουν την περιοχή δυτικά του ποταμού Ευφράτη κατά μήκος του Ιντλίμπ, παρέχοντας χώρο στους σουνίτες αντάρτες να δημιουργήσουν τις δικές τους κοινότητες, στις οποίες θα μπορούσαν να επιστρέψουν εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΑΜΠ; 27 Σεπ 2020 | 11:06

TikTok: Η ώρα της αλήθειας για 100 εκατομμύρια Αμερικανούς - Σήμερα η τελική απόφαση

Το άμεσο μέλλον της TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κριθεί σήμερα, στο τέλος μιας ακροαματικής συνεδρίασης ενώπιον δικαστή.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 26 Σεπ 2020 | 17:31

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πόρτλαντ, λόγω συγκέντρωσης των ακροδεξιών Proud Boys

Προετοιμάζονται για επεισόδια και συγκρούσεις σε μια πόλη που έχει γίνει το επίκεντρο, σε ορισμένες περιπτώσεις, θανατηφόρας πολιτικής βίας.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΗΝΥΕΙ 24 Σεπ 2020 | 21:18

Οικογενειακά προβλήματα για τον Ντόναλντ Τραμπ: Η ανιψιά του τον μήνυσε για απάτη

Η ανιψιά του Ντόναλντ Τραμπ τον κατηγορεί ότι την εξαπάτησε, παίρνοντάς της μια κληρονομιά εκατομμυρίων δολαρίων

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ 24 Σεπ 2020 | 12:29

Ευθεία προσβολή Τραμπ προς τη Μέγκαν Μαρκλ: Καλή τύχη Χάρι, θα την χρειαστείς

"Έκαναν χάρη στη Βρετανία φεύγοντας, ελπίζω να κάνουν το ίδιο και σε εμάς"

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 23 Σεπ 2020 | 23:39

Αμερικανικές εκλογές 2020: Στήθος με στήθος Τραμπ και Μπάιντεν σε Αριζόνα, Φλόριντα και Β. Καρολίνα

Τραμπ και Μπάιντεν μπαίνουν στη τελική ευθεία των αμερικανικών εκλογών - Οι πολιτείες που θα κρίνουν τον νικητή

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 21 Σεπ 2020 | 11:59

Ο Ορμπάν στηρίζει ανοιχτά τον Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε σήμερα πως υποστηρίζει την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 19 Σεπ 2020 | 13:49

Tik Tok κατά Τραμπ: Προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη για... το μπλόκο του προέδρου

Η δημοφιλής εφαρμογή TikTok προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 18 Σεπ 2020 | 16:44

Τραμπ: Τέλος με διάταγμα το TikTok και το WeChat - Τα θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια

Εντός της ημέρας το διάταγμα Τραμπ με το οποίο οι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να "κατεβάζουν" τις εφαρμογές TikTok και WeChat

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ 17 Σεπ 2020 | 23:00

Ντόναλντ Τραμπ: Διαψεύδει ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μοντέλο πριν 23 χρόνια

Το επιτελείο του Τραμπ αρνείται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε σεξουαλικά στο μοντέλο στο τουρνουά τένις του 1997

ΣΤΟ USOPEN ΠΡΙΝ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:03

Πρώην μοντέλο καταγγέλλει σεξουαλική επίθεση από τον Τραμπ: Σοκάρουν οι περιγραφές - [Βίντεο]

Πρώην μοντέλο σοκάρει με τις περιγραφές της - Πώς την παρενόχλησε ο Ντόναλντ Τραμπ

ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ 16 Σεπ 2020 | 08:20

Επιμένει ο Τραμπ: Ζήτημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων η διάθεση εμβολίου για τον κορονοϊό

Ο Τραμπ μιλώντας σε εκδήλωση υπερασπίστηκε τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνησή του, δηλώνοντας ότι το εμβόλιο θα διανεμηθεί, σύντομα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 14 Σεπ 2020 | 09:36

Τραμπ ή Μπάιντεν: Τι ψηφίζουν οι Έλληνες - Γκάλοπ της ProRata

Tι δείχνει η έρευνα της "Prorata" για τις προτιμήσεις των Ελλήνων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 11 Σεπ 2020 | 15:39

Αποκάλυψη - σοκ Τραμπ για Κιμ Γιονγκ Ουν: Είχε εκθέσει το αποκεφαλισμένο σώμα του θείου του σε κυβερνητικό κτίριο

Το αποκεφαλισμένο σώμα του θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε εκτεθεί για να μπορούν να το δουν οι αξιωματούχοι του καθεστώτος, αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τραμπ.