Ο Τραμπ, το Σάρλοτσβιλ και το άγριο "φλερτ" με την ακροδεξιά

Οι κορυφαίοι επιχειρηματίες των ΗΠΑ αρχίζουν να εγκαταλείπουν τον Τραμπ -που τόσο είχαν στηρίξει- εξαιτίας της υποκριτικής του στάσης στο θέμα του Σάρλοτσβιλ

Ο Τραμπ, το Σάρλοτσβιλ και το άγριο "φλερτ" με την ακροδεξιά

Είναι να τον λυπάσαι πλέον τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παγιδευμένος ανάμεσα στην ανήκεστη πολιτική του αφέλεια και τις αμφιλεγόμενες προσωπικές του πεποιθήσεις, ο αμερικανός πρόεδρος αρχίζει σιγά σιγά να συμβιβάζεται με εκείνο το παλιό τραγούδι των αδελφών Κατσιμίχα, καθώς ολοένα και περισσότερο η παραμονή του στον προεδρικό θώκο προσομοιάζει με την... μοναξιά του (πολιτικού) σχοινοβάτη.

Στην αρχή τον έκανε πέρα η σύζυγός του, Μελάνια, που αρνείται πεισματικά να του κρατάει το χέρι δημοσίως.

Στην συνέχεια, τον έκαναν πέρα όχι ένας, ούτε δυο, αλλά... 10 συνεργάτες του -άλλοι στενοί, άλλοι λιγότερο κοντινοί- αρνούμενοι να συνηθίσουν το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του και τα ξεσπάσματα του στο twitter.

Και καλά μέχρις εδώ: στο κάτω κάτω, ο Τραμπ είναι, ένας κυνικός επιχειρηματίας που αλλάζει συνεργάτες και γυναίκες σαν τα πουκάμισα.

Τι γίνεται όμως όταν ακόμη και οι πραγματικοί του σύμμαχοι, δηλαδή οι μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες και τα τεράστια επιχειρηματικά κονσόρτιουμ, σιγά σιγά καταλαβαίνουν το ποιόν του προέδρου και την... "κάνουν" με ελαφρά πηδηματάκια;

Και γιατί συνέβη αυτό -ειδικά σε μια αμφίδρομη και οικονομικά επωφελή, quid pro quo, σχέση που έχει νομοτελειακά και παραδοσιακά ο αμερικανός πρόεδρος με τις μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ;

Τραμπ-Ακροδεξιά: μια σχέση... αγαστή

Ο κύκλος της απομόνωσης αυτής προκλήθηκε εξαιτίας της άρνησης του Τραμπ να καταδικάσει απερίφραστα τη δράση ακροδεξιών, νεοναζί και ρατσιστών που το περασμένο Σαββατοκύριακο προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.

Οχι πως... έπεσε κανείς από τα σύννεφα: είναι γνωστό τοις πάσι πως οι πεποιθήσεις του Τραμπ για τους μη-Αμερικανούς πολίτες, τους Μεξικανούς και γενικά τους μετανάστες απηχούν εν πολλοίς τις απόψεις αυτές της Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ) -άλλοι θεωρούν πως οι δυο αυτές οντότητες αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία βγαλμένα από το ίδιο ιδεολογικό καλούπι.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Ντέιβιντ Ντιουκ, επικεφαλής της ΚΚΚ κατά την δεκαετία του ’70, δήλωνε εν μέσω των βίαιων επεισοδίων στο Σάρλοτσβιλ πως «αυτό που συμβαίνει εδώ αποτελεί ιστορική καμπή για την χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναπάρουμε την χώρα στα χέρια μας. Θα υλοποιήσουμε στο ακέραιο τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τράμπ. Αυτές οι υποσχέσεις είναι αυτό που πιστεύουμε και για τον λόγο αυτόν τον ψηφίσαμε».

Και προς επίρρωση όσων ισχυρίζονται πως από το 2001 μέχρι σήμερα, τα μεγαλύτερα προβλήματα στις ΗΠΑ τα προκαλούν οι οπαδοί της θεωρίας της "λευκής υπεροχής", να πούμε πως σε σύνολο 85 τρομοκρατικών επιθέσεων σε αμερικανικό έδαφος οι 62 προέρχονταν από πυρήνες της αμερικανικής ακροδεξιάς.

"Η ακροδεξιά σκηνή αισθάνεται εξαιρετικά ενισχυμένη από την εκλογή του Τραμπ. Οι ψηφοφόροι του Αμερικανού προέδρου προέρχονται εν μέρει από τον χώρο που θεωρεί ότι η "κυριαρχία των λευκών" απειλείται. Αυτοί οι άνθρωποι αντιτίθενται σε εξελίξεις με προοδευτικό χαρακτήρα, όπως η αναγνώριση γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, η κατάργηση του παραδοσιακού ρόλου της γυναίκας και η μετανάστευση", τονίζει ο Τόμας Γκρούμκε, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Ανώτατη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στην Γερμανία.

"Ο δεξιός εξτρεμισμός στις ΗΠΑ φαίνεται να βιώνει μια περίοδο αναγέννησης από την ημέρα που ανέλαβε τα προεδρικά ηνία ο Ντόναλντ Τραμπ", καταλήγει με νόημα ο Γκρούμκε.

Το Southern Poverty Law Center (SPLC), μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπολογίζει περίπου σε 1.600 τον αριθμό των εξτρεμιστικών οργανώσεων παντός τύπου που δρουν στις ΗΠΑ, επισημαίνονοντας πως ύστερα από την εκλογή Τραμπ στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, παρατηρείται μια πολύ σημαντική αύξηση στις επιθέσεις ρατσιστικού μίσους, κυρίως από μέλη της λεγόμενης Εναλλακτικής Δεξιάς (Alt-Right: ένα κίνημα για την «προστασία» της λευκής ταυτότητας), της Κου Κλουξ Κλαν η οποία ούτως ή άλλως εξέφρασε δημόσια τη στήριξή της στην υποψηφιότητα του Τραμπ, αλλά και νεοναζιστικών ομάδων όπως το Αμερικανικό Ναζιστικό Κόμμα (American Nazi Party), το Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα (NSM) και η Εθνική Συμμαχία (NA), παρακλάδι της οποίας συμμετείχε στη διαδήλωση στο Σάρλοτσβιλ.

Τα παραπάνω δεν φαίνεται να ανατρέπονται τουλάχιστον προς στιγμήν από την απόλυση Μπάνον από το Λευκό Οίκο, καθώς σύμφωνα με την επικρατούσα μέχρι στιγμή εκτίμηση αυτή οφείλεται στην... κόντρα του πρώην επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζ. Κουσνέρ. Αίσθηση προκαλεί πάντως και η χρονική συγκυρία της απόλυσης Μπάνον, καθώς αυτή συνέβη λίγες ώρες αφού ο τελευταίος παραχώρησε συνέντευξη στο αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων περιοδικό American Prospect, θέτοντας τον εαυτό του απέναντι από τον πρόεδρο στο ζήτημα του Σάρλοτσβιλ.

Τον εγκαταλείπουν... πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις

Ηδη λοιπόν, και στον απόηχο των γεγονότων στο Σάρλοτσβιλ, πολλές επιχειρήσεις αποστασιοποιούνται από τον Τραμπ, ενώ κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σκέφτονται να αποχωρήσουν ώστε να ελαχιστοποιήσουν την ζημιά που δέχεται η υπόληψή τους!

Κάπως έτσι επήλθε ρήξη στη σχέση που προσπαθούσε να καλλιεργήσει ο Τραμπ με μεγάλες αμερικανικές βιομηχανίες και δυο οικονομικά συμβούλια, το Συμβούλιο για τη Βιομηχανία και το Φόρουμ Στρατηγικής και Πολιτικής, καταργήθηκαν!

Ανάμεσά τους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι τριών μεγάλων ομίλων, της Intel Corp, της Merck & Co Inc και της Under Armour Inc, οι οποίοι παραιτήθηκαν από το Συμβούλιο Αμερικανικής Βιομηχανίας του Τραμπ, διαμαρτυρόμενοι για την αρχικά "χλιαρή" αντίδραση του Λευκού Οίκου στα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν ακροδεξιοί υπερασπιστές της ανωτερότητας της λευκής φυλής στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνιας το Σαββατοκύριακο.

"Παραιτούμαι από το Συμβούλιο για να επιστήσω την προσοχή στη σοβαρή ζημία που προκαλεί σε κρίσιμα ζητήματα το διχασμένο πολιτικό κλίμα μας" ανέφερε σε ανάρτησή του σε ένα μπλογκ ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Μπράιαν Κράνιτς.

Ο Κένεθ Φρέιζερ, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Merck, που ήταν ο πρώτος που αποχώρησε από το Συμβούλιο, ανέφερε ρητά ότι έλαβε αυτήν την απόφαση εξαιτίας της στάσης που τήρησε ο πρόεδρος Τραμπ στα επεισόδια της Βιρτζίνιας. Τόνισε μάλιστα ότι είναι ανάγκη "να πάρουμε θέση ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό".

Μέσω του Twitter ανακοίνωσε την παραίτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Under Armour, Κέβιν Πλανκ. Μολονότι σημείωσε ότι στόχος του είναι "να βελτιώσει την αμερικανική βιομηχανία", τόνισε ότι η Under Armour "ασχολείται με την καινοτομία και τον αθλητισμό, όχι με την πολιτική".

Αλλά κι άλλοι διευθύνοντες σύμβουλοι κορυφαίων εταιρειών αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα δύο συμβούλια που είχε δημιουργήσει ο Λευκός Οίκος με αντικείμενα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κατάρτιση αναπτυξιακής πολιτικής.

Κι όταν ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο για τις προθέσεις τους, ο κ. Τραμπ έσπευσε, με τρόπο απαράδεκτα κουτοπόνηρο, να τους προλάβει, ανακοινώνοντας ο ίδιος τη διάλυση των δύο συμβουλίων μέσω Twitter.

Ο άνθρωπος που τον φτύνουν και νομίζει πως βρέχει...

Ο Τραμπ, το Σάρλοτσβιλ και το άγριο "φλερτ" με την ακροδεξιά

Ακόμη και ο Στρατός καταδικάζει τον πρόεδρο

Η στάση Τραμπ για τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ προκάλεσε ωστόσο σχόλια διαφοροποίησης από κορυφαία στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, τα οποία καταδίκασαν με σαφώς μεγαλύτερη ευθύτητα τα γεγονότα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, δήλωσε με νόημα από το Πεκίνο ότι η μισαλλοδοξία δεν έχει επ’ ουδενί θέση στο αμερικανικό στράτευμα.

Το μήνυμα Ντάνφορντ απηχεί προσωπικές αναρτήσεις που έχουν κάνει στο Twitter τις τελευταίες ημέρες οι αρχηγοί του Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και των Πεζοναυτών, με τα οποία καταδικάζουν τον εξτρεμισμό και τον ρατσισμό.

«Ο Στρατός δεν ανέχεται τον ρατσισμό, τον εξτρεμισμό και το μίσος στις τάξεις του. Είναι ενάντια στις αξίες μας και σε ό,τι πρεσβεύουμε από το 1775», έγραψε χαρακτηριστικά κι ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ.

Ο Τραμπ, το Σάρλοτσβιλ και το άγριο "φλερτ" με την ακροδεξιά - εικόνα 2

«Δεν υπάρχει θέση για το ρατσιστικό μίσος και τον εξτρεμισμό στο Σώμα των Πεζοναυτών», έγραψε από την πλευρά του ο στρατηγός Ρόμπερτ Νέλερ.

Σε κλοίο απομόνωσης ακόμη κι από τους "δικούς του"

Ο κύκλος της απομόνωσης του πλανητάρχη κλείνει με τους πολιτικούς του "ομόσταβλους', καθώς όπως σημειώνει το Reuters, ακόμη και στελέχη της ίδιας του της κυβέρνησης προτίθενται να παραιτηθούν προκειμένου να... ξενοιάσουν.

Ανάμεσα στα στελέχη που φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν είναι ο Γκάρι Κον, πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs και κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του κ. Τραμπ αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Επίσης, πολλά επιφανή στελέχη από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχουν αποστασιοποιηθεί ή και επικρίνει ανοιχτά τη στάση του προέδρου.

Έκκληση στους συμπατριώτες τους να «απορρίψουν το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και το μίσος σε κάθε τους μορφή», απηυθυναν οι δύο πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους και Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η ιδέα της λευκής υπεροχής είναι αποκρουστική. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ηθική αμφισημία», έγραψε στο Twitter ο Πολ Ράιαν, ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κι ο Τραμπ εξακολουθεί να κυνηγάει ανεμόμυλους...

Ο αμερικανός πρόεδρος, αρνούμενος για ακόμη μια φορά να κοιταχτεί στον καθρέπτη και να κάνει την αυτοκριτική για μια ακόμη πολιτική του ήττα, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, πως οι δηλώσεις του μετά τις βιαιότητες στο Σάρλοτσβιλ, στη διάρκεια των οποίων μια γυναίκα έχασε τη ζωή της το Σάββατο, «διαστρεβλώθηκαν» από τα μέσα ενημέρωσης.

«Το κοινό μαθαίνει (ακόμη περισσότερο) πόσο ανέντιμα είναι τα μέσα ενημέρωσης Fake News. Διαστρέβλωσαν εντελώς αυτό που είπα για το μίσος, τον σεχταρισμό κλπ. Ντροπή!», έγραψε νωρίς το πρωί στο Twitter.

Ο Τραμπ, το Σάρλοτσβιλ και το άγριο "φλερτ" με την ακροδεξιά - εικόνα 3

Χαλάει και η... special relationship;

Ετσι αποκαλείται, παραδοσιακά, η παραδοσιακά φιλική σχέση ανάμεσα στην Βρετανία και τις ΗΠΑ, τις οποίες ενώνει η κοινή καταγωγή αλλά και οι κοινές αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. η εισβολή στο Ιρακ το 2003.

Μια σχέση που έδω και δεκαετίες δεν έχει διαρραγεί.

Κι όμως, να που είδαμε μια από τις ελάχιστες φορές που ένας βρετανός πρωθυπουργός επικρίνει δημοσίως τον special αμερικανό φίλο του: η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε άκρως επικριτική έναντι του Τραμπ για τα σχόλια του με τα οποία εξίσωσε τους ακροδεξιούς λευκούς ρατσιστές διαδηλωτές στη Σάρλοτσβιλ με τους συμμετέχοντες στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις στην αμερικανική πόλη.

Μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε ότι δε βλέπει «καμία αναλογία μεταξύ εκείνων που προβάλλουν φασιστικές απόψεις και εκείνων που αντιτίθενται σε αυτές».

Η κα Μέι συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλους εκείνους σε θέσεις ευθύνης να καταδικάζουμε ακροδεξιές απόψεις όπου τις ακούμε».

Πριν από τη δήλωση της Πρωθυπουργού είχαν προηγηθεί αναρτήσεις υπουργών της στο Twitter με τις οποίες επέκριναν τον Πρόεδρο Τραμπ.

Ο Υπουργός Κοινοτήτων Σατζίντ Τζαβίντ έγραψε: «Νέο-ναζί: κακοί, Αντι-ναζί: καλοί. Το έμαθα αυτό ως παιδί. Ήταν αρκετά προφανές».

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Σαμ Γκίμα τόνισε: «Οι λέξεις μετράνε Η σιωπή μετράει. Πρέπει να επισημάνουμε το κακό – χωρίς περιστροφές – ώστε να διαφυλάξουμε την ελεύθερη και ανεκτική κοινωνία για την οποία πολλοί έχουν αγωνιστεί και πεθάνει».

Και η ηγέτιδα των Συντηρητικών στη Σκωτία Ρουθ Ντέιβιντσον σχολίασε: «Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μόλις έστρεψε το πρόσωπό του προς τον κόσμο για να υπερασπιστεί του ναζιστές, φασίστες και ρατσιστές. Ντροπή».

Εξάλλου, πολλοί βουλευτές των Εργατικών της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναθερμάνουν το αίτημα για απόσυρση της κατά πολλούς βιαστικής πρόσκλησης από την κα Μέι προς τον Πρόεδρο Τραμπ για επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία.

Και το Βερολίνο λάβρο εναντίον του Τραμπ

Είναι «τεράστιο λάθος» του Τραμπ το γεγονός ότι δεν πήρε ξεκάθαρα αποστάσεις από τους νεοναζί μετά τα βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ, είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Προφανέστατα το να βάζεις στο ίδιο επίπεδο τις δύο πλευρές (τους υποστηρικτές της υπεροχής της λευκής φυλής και τους αντιρατσιστές ακτιβιστές) αντί να παίρνεις σαφή απόσταση από το ναζιστικό κίνημα είναι τεράστιο λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

«Είναι επίσης λάθος. Και αυτό δείχνει καλά μέχρι ποίου σημείου ένα μέρος των υποστηρικτών του Τραπ έχει πολύ στενή σχέση με τη σκηνή της ακροδεξιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε. «Ο επικεφαλής ιδεολόγος του (ο Στιβ Μπάνον, σύμβουλος στρατηγικής του αμερικανού προέδρου) πρόσκειται» στο κίνημα αυτό, είπε.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν έχει μέχρι τώρα σχολιάσει τις πολύ αμφιλεγόμενες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, όμως κατήγγειλε τις «απεχθείς» βιαιότητες που διαπράχθηκαν στο Σάρλοτσβιλ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ 10 Μαϊ 2021 | 18:54

Παρέμβαση Ερντογάν για Ιερουσαλήμ: Κινητοποίηση του ισλαμικού κόσμου να σταματήσει "η ισραηλινή τρομοκρατία"

Ο Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τον ισλαμικό κόσμο ώστε να σταματήσει "η ισραηλινή τρομοκρατία"

MΕΤΑ ΑΠΟ 199 ΗΜΕΡΕΣ 10 Μαϊ 2021 | 18:41

Lockdown: Ξανανοίγει απόψε η "Σκάλα του Μιλάνου" - 75 χρόνια από την επαναλειτουργία του

Η αποψινή βραδιά στη Σκάλα του Μιλάνου έχει και ιδιαίτερη σημασία όπου συμπίπτει με τα 75 χρόνια από την επαναλειτουργία του θεάτρου

ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ 10 Μαϊ 2021 | 18:23

"Φλέγεται" η Ιερουσαλήμ: Πέφτουν ρουκέτες και ηχούν σειρήνες μετά το τελεσίγραφο της Χαμάς

Καζάνι που βράζει η Ιερουσαλήμ - Σε θέσεις "μάχης" Χαμάς και ισραηλινός στρατός

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΨΗΛΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ 10 Μαϊ 2021 | 16:30

Νέα έρευνα εις βάρος του Τζόνσον: Πολυτελείς διακοπές σε θέρετρο στην Καραϊβική

Ο Μπόρις Τζόνσον και η μνηστή του πέρασαν τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς σε ιδιωτικό νησί του αρχιπελάγους των Γρεναδίνων στην Καραϊβική.

ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ 10 Μαϊ 2021 | 14:45

Απίστευτο: 23χρονη Ιταλίδα έκανε κατά λάθος έξι δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech

Το λάθος της νοσηλεύτριας που χορήγησε 6 δόσεις του εμβολίου Pfizer σε 23χρονη φοιτήτρια - Άγνωστο ποιες θα είναι οι παρενέργειες - Βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ 10 Μαϊ 2021 | 14:19

Χάος και άγριες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ με 275 τραυματίες: Ισραηλινός οδηγός έπεσε πάνω σε Παλαιστίνιους

Νέες συγκρούσεις στην πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, εκατοντάδες τραυματίες. Ισραηλινός οδηγός πέφτει πάνω σε Παλαιστίνιους την ώρα που οι δεύτεροι του επιτίθονται με πέτρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 10 Μαϊ 2021 | 13:10

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε πρώτη φορά γιαγιά: Η φωτογραφία με το μωρό

Στιγμές οικογενειακής ευτυχίας ζει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς έγινε για πρώτη φορά γιαγιά.

ΖΗΤΗΣΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΙΝΑ 10 Μαϊ 2021 | 12:23

Κορονοϊός - Τραγωδία στο Νεπάλ: Ζητούν από τους ορειβάτες του Εβερεστ να δώσουν φιάλες οξυγόνου

"Επιστρέψτε τις άδειες φιάλες οξυγόνου για να βοηθήσουμε στην ανάσχεση της πανδημίας", λένε οι αρχές του Νεπάλ στους ορειβάτες του Έβερεστ.

732 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 10 Μαϊ 2021 | 09:38

Κορονοϊός: Θερίζει στην Κούβα παρά τα αυστηρά μέτρα - Στην τελική φάση δοκιμών δύο τοπικά εμβόλια

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κούβα έχει φθάσει τους 732 νεκρούς επί συνόλου 115.981 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 81 ΕΤΩΝ 10 Μαϊ 2021 | 08:17

Χέλμουτ Γιαν: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας

Ο γερμανοαμερικανός αρχιτέκτονας Χέλμουτ Γιαν, γνωστός κυρίως για μεταμοντέρνα δημιουργήματά του, κτίρια από χάλυβα και γυαλί, σκοτώθηκε σε ηλικία 81 ετών .

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ 10 Μαϊ 2021 | 06:43

Ο Φάουτσι για τα πραγματικά νούμερα των νεκρών από κορονοϊό: Πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί

Η θνητότητα της COVID-19 στη χώρα είναι χωρίς "καμία αμφιβολία" υποτιμημένη, είπε ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι.

ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ PFIZER 09 Μαϊ 2021 | 23:05

"Πάγος" της ΕΕ στην AstraZeneca - Παρέμβαση Μακρόν: Άλλα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά

"Βλέπουμε ότι άλλα εμβόλια είναι σήμερα πιο αποτελεσματικά" δηλώνει ο Ε. Μακρόν για την απόφαση της Ε.Ε. να μην ανανεώσει τη σύμβαση με την AstraZeneca μετά τον Ιούνιο.

ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 96,2% 09 Μαϊ 2021 | 19:42

Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς υποψήφιος καγκελάριος για το SPD

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα είναι υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).