Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και ο σκοτεινός κόσμος του Χόλιγουντ

Οι σταρς γνωρίζουν σήμερα πως αν δεν προστατεύσουν τους αδύναμους του συστήματος ο μύθος του θα καταρρεύσει παρασύροντάς τους σε μια ασυγκράτητη πτώση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και ο σκοτεινός κόσμος του Χόλιγουντ

Για τον Χάρβεϊ Γουάινστάιν μέχρι πριν λίγο καιρό, όλοι είχαν να πουν ένα καλό λόγο. Οι πολιτικοί, οι παραγωγοί, ο Τύπος εκθείαζαν την πολιτική του θέση, καθώς ήταν φίλος και χρηματοδότης του κόμματος και ο κόσμος του θεάματος, υποκλινόταν στο ταλέντο και την δύναμη ενός σπουδαίου άντρα του Χόλιγουντ.

Αλλά ποιός είπε πως επειδή ήταν χρηματοδότης των Δημοκρατικών θα ήταν και ένας άνθρωπος άμεμπτης ηθικής; Σεξουαλικά σκάνδαλα, πολιτική και θέαμα πάνε μαζί εδώ και δεκαετίες, από τότε που οι πολιτικοί έγιναν σταρς και οι αποκαλυπτικές βιογραφίες του Τζ. Φ. Κένεντι που έφεραν στο φως την διακίνηση των φιλόδοξων στάρλετ της εποχής σε πάρτι και ξέφρενες διασκεδάσεις δεν αφήνουν αμφιβολίες για τη συνέχεια των ιστοριών.

Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και ο σκοτεινός κόσμος του Χόλιγουντ

Στερεοτυπικά, το Χόλιγουντ αναπαράγει συχνά σε ταινίες –άλλης όμως εποχής- τα πάρτι των μεγαλοπαραγωγών, το καθόλου αθώο φλερτ στις επίδοξες σταρς και τις σεξουαλικές σχέσεις με κάθε υποψήφια για ένα ρόλο. Φυσικά αυτά δε συμβαίνουν μόνο στις ταινίες, ούτε συνέβαιναν κάποτε. Συμβαίνουν σήμερα. Το Χόλιγουντ μέχρι σήμερα επέλεξε να μη μιλά, αφού δεν αφορούσαν τους σταρς της πρώτης γραμμής, για τους υπόλοιπους, η τύχη τους είναι αβέβαιη, το ίδιο και ο λόγος τους. Άλλωστε ο φόβος μπροστά στην αποτυχία και τον αποκλεισμό είναι μεγαλύτερος από το φόβο μπροστά στο σεξ, ακόμα και στο μη συναινετικό.

Ο ηθοποιός Τέρι Κρους είπε στον Γκάρντιαν ότι ο Harvey Weinstein δεν είναι ο μόνος δράστης, απλώς η δημοσιοποίηση μιας κατάστασης την οποία πολλοί ήξεραν και γύρω από την οποία υπήρχε η «ομερτά» του Χόλιγουντ "θα αποτρέψει ένα αρπακτικό και θα ενθαρρύνει κάποιον που αισθάνεται απελπισμένος".

Η ιστορία του 65χρονου Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν που φαίνεται να δημιουργεί σεισμό στο Χόλιγουντ ήταν τελικά γνωστή σε πολλούς. Σε πάρα πολλούς και πολλές και όλοι αναρωτιούνται γιατί άργησε η κατάσταση αυτή να δημοσιοποιηθεί τόσο πολύ, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά ανώνυμα και επώνυμα θύματα, καθώς στις «λίστες» του φιγουράρουν ονόματα που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Αλλά δεν είναι έτσι. Ακόμα και αν είσαι η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Αντζελίνα Τζολί, ακόμα και αν είσαι φεμινίστρια, ακτιβίστρια ξέρεις πως όταν μπεις στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ για οποιονδήποτε λόγο, έχεις τερματίσει την καριέρα σου.

Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και ο σκοτεινός κόσμος του Χόλιγουντ - εικόνα 2

Στις 8 Οκτωβρίου, ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν απολύθηκε από την εταιρεία - κολοσσό που ... φέρει τ' ονομά του (The Wenstein Company) εξαιτίας των κατηγοριών σεξουαλικής παρενόχλησης που χάρη στην συγκάλυψη που συνήθως απολαμβάνουν προσωπικότητες του διαμετρήματός του είχαν μείνει στο σκοτάδι.

Ο 65χρονος συνιδρυτής της Miramax κατέληξε σε τουλάχιστον 8 εξώδικους συμβιβασμούς με γυναίκες που είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Τις προσκαλούσε στα δωμάτια των υπερπολυτελών ξενοδοχείων που κατέλυε, μόνο και μόνο για να τις υποδεχτεί γυμνός ή για να απαιτήσει να του τρίψουν την πλάτη ή να τον παρακολουθούν ενώ έκανε ντους.

«Η καρδιά μου γίνεται κομμάτια για όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί τεράστιο πόνο εξαιτίας αυτών των ασυγχώρητων ενεργειών. Επέλεξα να εγκαταλείψω τον σύζυγό μου. Πρώτη μου προτεραιότητα είναι τα παιδιά μου και ζητώ την ιδιωτικότητά μου αυτή τη στιγμή από τα media», δήλωσε η γυναίκα του παραγωγού. Ο ίδιος όπως γράφει το ΤΜΖ είναι "ασυνήθιστα ψύχραιμος".

Η καρδιά του Γουανστάιν φαίνεται ότι δεν έπαθε τίποτα. Μάλλον πιστεύει ακόμα όπως πίστευε εδώ και δεκαετίες ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα μέρος του παιχνιδιού στη σόου-μπιζ. Το μόνο που θα φροντίσει να κάνει είναι να σωθεί από τη δικαστική του περιπέτεια, να απομακρυνθεί από το Χόλιγουντ μέχρι η ιστορία να ξεχαστεί. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό αεροπλάνο με προορισμό την Ευρώπη όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία αποτοξίνωσης από το σεξ. Μοιάζει κάπως αστείο για έναν 65χρονο, που έχει παρενοχλήσει επί σειρά δεκαετιών χωρίς να έχει ακουστεί ούτε ψίθυρος.

Οι New York Times αποκάλυψαν πως οι υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης αφορούν δεκαετίες ολόκληρες. Ανάμεσα στις γυναίκες που μίλησαν επώνυμα, βρίσκεται και η Ασλεϊ Τζαντ, η οποία αφηγήθηκε πως περίπου είκοσι χρόνια πριν, ο Γουάινσταΐν την κάλεσε σε ένα επαγγελματικό πρωινό στο ξενοδοχείο του στο Μπέβερλι Χιλς και της ζήτησε να του κάνει μασάζ. Είναι η ίδια ιστορία που είχε αφηγηθεί, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του παραγωγού, πριν από λίγα χρόνια.

Στη λίστα των θυμάτων του Γουαϊνστάιν περιλαμβάνονται πλέον και δύο τεράστια ονόματα του Χόλιγουντ, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Αντζελίνα Τζολί. Σύμφωνα με τους New York Times, η Πάλτροου αποκάλυψε ότι ο παραγωγός, όταν την προσέλαβε για την ταινία «Emma», έβαλε τα χέρια του πάνω της και της ζήτησε να του κάνει μασάζ. «Είχα πετρώσει» σημείωσε η Πάλτροου, ενώ η Αντζελίνα Τζολί από τη στιγμή που της έκανε ανήθικες προτάσεις σε δωμάτιο ξενοδοχείου ορκίστηκε να μην συνεργαστεί ποτέ μαζί του. Αποτιμώντας ψύχραιμα τα γεγονότα, το συμπέρασμα είναι πως η Αντζελίνα μπορούσε να το κάνει και το έκανε. Δεν συνεργάστηκαν ποτέ. Η αλήθεια αυτή δε μπορεί να ισχύσει για μια ηθοποιό πιο άσημη ή νεώτερη.

Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και ο σκοτεινός κόσμος του Χόλιγουντ - εικόνα 3

Η δικηγόρος του Γουαϊνστάιν λέει κάτι αποκαλυπτικό: είχε εξηγήσει στον πελάτη της πως εξαιτίας της διαφοράς δύναμης ανάμεσα στον ίδιο και στους υπόλοιπους παίχτες της βιομηχανίας, όποια κι αν είναι τα κίνητρά του, πολλά από τα λόγια του και πολλές από τις συμπεριφορές του μπορούν να ληφθούν ως ακατάλληλες και προσβλητικές. Εύκολα συμπεραίνεται εδώ πως και ο ίδιος είχε ανησυχήσει (αφού δεν είναι τυχαίο το ότι έκανε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς) αλλά όχι τόσο, καθώς η εξουσία του επέτρεπε να εξασφαλίζει την εχεμύθεια των θυμάτων του.

Για την κατάχρηση εξουσίας του Γουαινστάιν δεν ήξεραν όλοι, δήλωσε η Μέριλ Στριπ, υπερασπιζόμενη τη θέση της, αλλά με αυτή της τη δήλωση φανερώνει ένα κόσμο μακρινό και αδιάφορο όταν δε θίγονται τα συμφέροντά του. Η Μέριλ Στριπ έχει μιλήσει για τις οικονομικές αδικίες σε βάρος των γυναικών ηθοποιών εννοώντας φυσικά τη δική της κλάση. Οι συνθήκες αφορούν τους σταρς μέχρι το κομμάτι που τους αφορά.

Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και ο σκοτεινός κόσμος του Χόλιγουντ - εικόνα 4

Η Γκλέν Γλόουζ μίλησε πιο ειλικρινά για το λεγόμενο "κάστινγκ του καναπέ", που υποχρεώνει ευάλωτες ηθοποιούς να ανεχθούν τη συμπεριφορά του εκάστοτε παραγωγού υπό την απειλή της «εξαφάνισής τους» από το κινηματογραφικό στερέωμα. «Κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να ανταλλάσσει την προσωπική του αξιοπρέπεια για την επαγγελματική του επιτυχία. Νιώθω πως αργήσαμε τραγικά όλοι μας στη βιομηχανία, άνδρες και γυναίκες, να ενωθούμε - με ψυχραιμία - και να δημιουργήσουμε μια νέα κουλτούρα σεβασμού, ισότητας, όπου οι νταήδες και οι υποκινητές τους να μην μπορούν πλέον να ευδοκιμούν», είπε.

Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και ο σκοτεινός κόσμος του Χόλιγουντ - εικόνα 5

Οι διάσημες γυναίκες του Χόλιγουντ σπεύδουν να τοποθετηθούν υπέρ των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση, γνωρίζοντας πως η στάση τους αυτή τη στιγμή είναι στο μικροσκόπιο των αναγνωστών και θεατών του κόσμου. Γιατί ξέρουν πως σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στην Αμερική πρέπει να είσαι προσεκτικά τοποθετημένος στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα αλλιώς το ίδιο το τέρας θα τους καταπιεί. Και αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να αγνοήσουν πως εκείνοι είναι που θα μπουν μπροστά και θα προστατεύσουν τους ανώνυμους, τους λιγότερο διάσημους, τους απελπισμένους του συστήματος που αν καταρρεύσει ως μύθος θα σημάνει και το δικό τους τέλος.

Photoeditor: Στέλιος Δημητροκάλης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 03 Δεκ 2020 | 11:27

Τουρκία: Ενοπλη επίθεση κατά αστυνομικών σε ξενοδοχείο - 5 τραυματίες

Επίθεση ενόπλων κατά αστυνομικών μέσα σε ξενοδοχείο, σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην επαρχία Καχραμανμαράς, στην Τουρκία.

ΣΤΟ ΜΠΡΙΣΤΟΛ 03 Δεκ 2020 | 11:17

Βρετανία: "Άσκηση Πανάκεια" του στρατού- Θα κάνουν μαζικούς εμβολιασμούς ακόμη και στα γηπεδα

Στη Βρετανία ο στρατός έκανε άσκηση προσομοίωσης με το κωδικό όνομα "Άσκηση Πανάκεια" για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών για τον κορονοϊό.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 03 Δεκ 2020 | 09:45

Καρδιά χωρίς σύνορα: Εβραίος γιατρός έδωσε μάχη να σωθεί ένας νεοναζί ασθενής

Συγκλονίζει εβραίος γιατρός στην Καλιφόρνια. Αποκάλυψε ότι περιέθαλψε με ζήλο ασθενή γεμάτο με ναζιστικά τατουάζ.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 94 ΕΤΩΝ 03 Δεκ 2020 | 07:50

Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν: Πέθανε από κορονοϊό ένας εμβληματικός πολιτικός και φίλος της Ελλάδας

Πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν, ένας φλογερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που κυβέρνησε τη Γαλλία από το 1974 ως το 1981.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΤΖΟΝΣ ΧΟΠΚΙΝΣ 03 Δεκ 2020 | 07:04

ΗΠΑ: Πάνω από 2.700 θάνατοι εξαιτίας κορονοϊού, πάνω από 195.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Σε επίπεδα Απριλίου οι θάνατοι από κορονοϊό στις ΗΠΑ.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 94 ΕΤΩΝ 03 Δεκ 2020 | 00:13

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 02 Δεκ 2020 | 22:53

Γερμανία: Παράταση του μερικού lockdown έως τις 10 Ιανουαρίου ανακοίνωσε η Μέρκελ

Η Μέρκελ τόνισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού στη Γερμανία.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ 02 Δεκ 2020 | 22:01

Γερμανία-κορονοϊός: Νοσοκομειακoί συστήνουν γαργάρες με αλατούχα, ιωδιούχα διαλύματα και αιθέρα έλαια

Οι νοσοκομειακοί υγιεινολόγοι συστήνουν γαργάρες με αλατούχα, ιωδιούχα διαλύματα και αιθέρα έλαια κατά του κορονοϊού

193 ΘΥΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ 02 Δεκ 2020 | 21:49

Στη δίνη του κορονοϊού η Τουρκία - Ρεκόρ κρουσμάτων και νεκρών για 10η συνεχή μέρα

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 31.923 νέα κρούσματα κορονοϊού.

ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΒΟΛΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:23

"Στα μαχαίρια" Βρετανία-ΕΕ για το εμβόλιο: "Χάρη στο Brexit η γρήγορη έγκριση" - "Φαρμακευτικός εθνικισμός"

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ενέκρινε την αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer.

"Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΚΤΥΛΙΣΣΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ" 02 Δεκ 2020 | 21:19

Γερμανία-κορονοϊός: Δύο πρώτα κρούσματα σε ζώα - Καμία ανησυχία για τους ανθρώπους

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φρίντριχ Λέφερ "τα κρούσματα κορονοϊού στα ζώα δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας"

Ο 56ΧΡΟΝΟΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ 02 Δεκ 2020 | 20:56

Βρετανία: Ο Τζόνσον ίσως εμβολιαστεί μπροστά στον τηλεοπτικό φακό για να δείξει ότι είναι ασφαλές

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ίσως κάνει το εμβόλιο μπροστά στον τηλεοπτικό φακό για να δείξει ότι είναι ασφαλές

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 02 Δεκ 2020 | 20:24

Η αμερικανική FDA έδωσε κατεπείγουσα έγκριση σε τεστ αντισωμάτων της Roche

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έγκριση κυκλοφορίας σε τεστ αίματος