"Ο Χασόγκι γνώριζε πολλά για τις σχέσεις της Σ. Αραβίας με την Αλ Κάιντα"

Ο δημοσιογράφος Τζον Ρ. Μπράντλεϊ σε άρθρο του υποστηρίζει ότι ο Χασόγκι διέθετε ενοχοποιητικά στοιχεία για τις σχέσεις της Σ.Αραβίας με την Αλ Κάιντα

o-xasogki-gnwrize-polla-gia-tis-sxeseis-tis-s-arabias-me-tin-al-kainta
SHARE THIS
0
SHARES

Ένας αμερικανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι ο Τζαμάλ Χασόγκι, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, που αρθρογραφούσε και στην Washington Post και ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από τα τέλη του 2017 φοβούμενος μήπως τον συλλάβουν οι Αρχές της πατρίδας του, διέθετε στοιχεία για τις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Αλ Κάιντα πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

Ενας πρώην συνάδελφός του Χασόγκι στη σαουδαραβική εφημερίδα Arab News, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζον Ρ. Μπράντλεϊ αποκάλυψε σε άρθρο του στο The Spectator ότι ο Χασόγκι έγινε φίλος με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 στο Αφγανιστάν και το Σουδάν, όταν τον είχαν επιστρατεύσει οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του για να πείσει τον Μπιν Λάντεν να τα βρει με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

Ήταν λοιπόν ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα που γνώριζαν λεπτομέρειες για τις σχέσεις τους με τον Μπιν Λάντεν, και στο Ριάντ φοβόντουσαν ότι θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να τις χρησιμοποιήσει για να υπονομεύσει τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ωστόσο, η σταγόνα που σύμφωνα με τον Μπράντλεϊ ξεχείλισε το ποτήρι της οργής στο Ριάντ ήταν το γεγονός ότι απέρριψε πρόταση να επιστρέψει στην πατρίδα του ως σύμβουλος –κίνηση που εκλήφθηκε ως σνομπάρισμα προς τον Μπιν Σαλμάν.

Φίλοι του Κασόγκι είπαν στην Washington Post ότι ανώτεροι Σαουδάραβες αξιωματούχοι του πρόσφεραν προστασία και μια υψηλόβαθμη θέση στην κυβέρνηση, αν επέστρεφε στο Ριάντ, αλλά εκείνος αντιμετώπιζε με μεγάλο σκεπτικισμό τις προτάσεις αυτές.

Παράλληλα θεωρείτο ότι συνιστούσε τη μεγαλύτερη απειλή για το όραμα του πρίγκιπα-διαδόχου για τη Σαουδική Αραβία, καθώς ήταν άτομο με μεγάλη πολιτική επιρροή με πάνω από δύο εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter. 

Τον περασμένο μήνα άσκησε κριτική στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, την φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του πλανήτη.

«Η Σαουδική Αραβία πρέπει να κοιτάξει κατάματα την καταστροφή που προκάλεσε τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια ο πόλεμος στην Υεμένη», έγραψε στην Washington Post μπαίνοντας ακόμη περισσότερο στο στόχαστρο των Σαουδαράβων.

«Η συνέχιση του πολέμου θα επικυρώσει τις φωνές εκείνων που λένε ότι η Σαουδική Αραβία κάνει στην Υεμένη ό,τι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, οι Ρώσοι και οι Ιρανοί στη Συρία».

φωτο ροιτερς

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook