Οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει "το συντομότερο δυνατόν" τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αφού συναντήθηκε με τους πέντε ομολόγους του.
"Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).
Η Βρετανία πρέπει να θέσει γρήγορα σε εφαρμογή το Άρθρο 50 που επιτρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) στο Βερολίνο.
Δεν θα ήταν αποδεκτό η Βρετανία να παίξει το παιγνίδι "της γάτας με τον ποντίκι", δήλωσε ο Ερό στους δημοσιογράφους. "Φυσικά πρέπει να διοριστεί ένας νέος βρετανός πρωθυπουργός, αυτό πιθανόν να πάρει μερικές ημέρες, αλλά επείγει πολύ", είπε.
"Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να μην έχουμε μια περίοδο αβεβαιότητας που θα είχε χρηματοπιστωτικές συνέπειες και θα μπορούσε να έχει οικονομικές και πολιτικές συνέπειες", πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την απασχόληση. Ο ολλανδός ομόλογός του Μπερτ Κούντερς δήλωσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί ένα πολιτικό κενό.
Οι έξι υπουργοί είπαν επίσης πως είναι ανάγκη η Ευρώπη να πλησιάσει τους πολίτες της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, ιδιαίτερα αγωνιζόμενη εναντίον της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας και εργαζόμενη για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης καθώς και των ζητημάτων της ασφάλειας μετά τις πρόσφατες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες.
"Οφείλουμε να ετοιμάσουμε αυτές τις απαντήσεις μαζί και να δείξουμε πως η Ευρώπη είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά επίσης ικανή", τόνισε ο Σταϊνμάιερ, "ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σύντομα σ' αυτές τις απαντήσεις και αυτό είναι το μήνυμά μας προς το Λονδίνο".